Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 17 минута, Justin Waters рече

Moras paziti dobro sta ces odgovoriti, jer jesi se okliznuo oko toga sto si napisao da netvarna i tvarna priroda ne mogu sjediniti, kada Halkidonski sabor ima formulaciju da su ljudska i bozanska priroda u Hristu sjedinjenje izrazom "nedjeljive" pored ostaloga sto objasnjava. Problem je izgleda nastao sto si ti pomislio ako su sjedinjenje, da su onda slivene, izmjesane. E tu jesi u pravu, ne mogu biti izmjesane, ali to ne iskljucuje jedinstvo priroda. Zato sam ja stavio sliku one case sa vodom i uljem jer to je slikovit prikaz Halkidonskog orosa. Ono sto je tebe zbunilo je da ako su prirode sjedinjenje, onda bi one bile ne kao voda i ulje, vec voda i vino.

Naravno. Netvarna i tvarna priroda se ne mogu sjediniti, po prirodi, ...to je ovo , sto kazes, NESLIVENO.

Ali, zbog toga sam u nekom postu postavio pitanje,.....ako se ne mogu slivati prirode i sjedinjavati, kako onda mozemo da kazemo da se vaplotio Bogocovek ?

E, zbog toga imamo sad, ovo sjedinjenje po Ipostasi ili sjedinjenje u Hristu po definiciji Halkidona izrazom NEDELJIVO.

I, tako imamo, sjedinjenje u jednoj Ipostasi Hristovoj, Bozansku i covecansku prirodu , KAKO, ...NESLIVENO po prirodi , ali, sjedinjeno NEDELJIVO po jednoj Ipostasi u Hristu.

Tako izbegavamo monofizitizam, koji vidi samo jednu Bozansku prirodu u Hristu i izbegavamo Nestrorijanizam, koji odvaja i deli licnosti u Hristu.

Nadam se, da se razumemo. Ako postoji nesto nejasno, mozes da mi ukazes , da ispravim. Niko se nije rodio sveznajucim.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 34 минута, Bokisd рече

Naravno. Netvarna i tvarna priroda se ne mogu sjediniti, po prirodi, ...to je ovo , sto kazes, NESLIVENO.

Ali, zbog toga sam u nekom postu postavio pitanje,.....ako se ne mogu slivati prirode i sjedinjavati, kako onda mozemo da kazemo da se vaplotio Bogocovek ?

E, zbog toga imamo sad, ovo sjedinjenje po Ipostasi ili sjedinjenje u Hristu po definiciji Halkidona izrazom NEDELJIVO.

I, tako imamo, sjedinjenje u jednoj Ipostasi Hristovoj, Bozansku i covecansku prirodu , KAKO, ...NESLIVENO po prirodi , ali, sjedinjeno NEDELJIVO po jednoj Ipostasi u Hristu.

Tako izbegavamo monofizitizam, koji vidi samo jednu Bozansku prirodu u Hristu i izbegavamo Nestrorijanizam, koji odvaja i deli licnosti u Hristu.

Nadam se, da se razumemo. Ako postoji nesto nejasno, mozes da mi ukazes , da ispravim. Niko se nije rodio sveznajucim.

Vidi malo je nezgrapno reci priroda ne moze po prirodi...nema potrebe za uvodjenjem termina "priroda prirode". Debata je bila oko toga kakav je odnos bozanske i ljudske prirode u Hristu i kako su one sjedinjenje. 

Halkidonski oros (dio)

....Јединородног, у две природе несливено, неизменљиво, нераздељено, неразлучно познатог, тако да сједињењем није нарушена разлика природа, већ је шта више сачувано својство сваке природе и сједињује се у једно Лице и једну Ипостас.....

Debata je bila oko rijeci licnost - prosponos vs ipostas-hypostasia. Sirijci su imali svoje sirijske izraze sto aleksandrijci nisu htjeli prihvatiti, ali su ispovjedali jedno te isto. Osim toga anitohijci su bili voljni da sjedinjenje priroda (kako se desava) ostave obavijeno velom misterije...a onda ih ovi napadnu ua vi ih razdvajate itd...igrao se krvav tenis. Uglavnom svi oni su ispovjedali da su prirode sjedinjenje u...e tu je bil bitka oko koje rijeci (koja u oba slucaja nije imala veze sa prirodom).

Samo izbaci ovo: Netvarna i tvarna priroda se ne mogu sjediniti, po prirodi. Ovo je potpuno nepotrebno uvoditi. 

Sad kad ovo izbacis, onda nemas problem da razumjes da su se prirode sjedinile, nisu iskvarene, nisu ostecene, sacuvane tra la la u jednoj ipostasi Logosa. Dakle i tako je onda moguce ovaplocenje Bogocovjeka. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Justin Waters рече

Sad kad ovo izbacis, onda nemas problem da razumjes da su se prirode sjedinile, nisu iskvarene, nisu ostecene, sacuvane tra la la u jednoj ipostasi Logosa. Dakle i tako je onda moguce ovaplocenje Bogocovjeka.

Izdvojio sam ovaj tvoj deo iz celog posta, jer mislim, da je kljuc razumevanja citave price.

Prirode nisu iskvarene, nisu ostecene, sacuvane su u jednoj ipostasi Hrista, i ako gledamo po toj Ipostasi prirode su se sjedinile....kao u casi.

Dakle, nadam se da vise nema zabune, svi smo pravoslavni, nema ovde nekih jeresi i jeretika , svi smo na istim  talasnim duzinama. :takeoff:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Prirode nisu iskvarene, nisu ostecene, sacuvane su u jednoj ipostasi Hrista, i ako gledamo po toj Ipostasi prirode su se sjedinile....kao u casi.

Kao i voda i ulje. Da to je to..sad ce Ava da te otpusti, moras jos da das potpis bez potpisa nema otpusta. :))

No kad smo vec kod tih priroda, eto da se malo igramo fizikom stvari. Voda i ulje su sjedinjeni u casi, ne sliveni. Voda i vino su sjedinjeni u casi sliveni. Prvo je tacno izlozenje halkidonskog orosa, drugo je monofizitstvo. No u oba slucaja substance su sjedinjenje po svojoj prirodi. Priroda ulja je da ima manju specificnu tezinu, i zato pluta na povrsini vode sprecavajuci slivanje. Vino ima istu neznatnu specificnu tezinu kao i voda i zato tone i sliva se. U prvom slucaju ulje je zadrzalo svoja svojstva, voda je zadrzala svoja svojstva. U drugom slucaju, vino je izgubilo na ukusu, voda nije vise svjeza voda....prvi slucaj cuva prirode, drugi ih narusava. U kontekstu Hristologije, oci su se bojali ovog drugog termina jer narusava funkcije priroda Hrista i onda on ne bi bio savrsen covjek i savrsen Bog. 

Tako da eto rijesio sam ti i ovo po prirodi, da mogu biti sjedinjenje i po prirodi. 12:smeha:

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Sjedinjene su naravno.

To sto ovaj medresabogoslov koristi sjedinjenje priroda po prirodi govori daleko vise od same njegove gluposti, j er on to koristi da zamuti vodu kad god se potegne pitanje Hristove Licnosti I Hristovih dela na zemlji.

Ja znam za tu njegovu namernu konfuziju koja je sada vec poprimila oblik patologije I nijednu raspravu sa njim ne mozes ni zapoceti pa makar se pocetak pokusavao desiti I u 1000 stranica teme.

Ja razumem sto ovaj kvazi bogoslov ne razume doktora teoligije to shvata I on sam ali sto mene ne razume nije jasno vise ni njemu samom te stoga donosi ispravan zakljucak da ne zna koliko ja shvatam stvari oko Hristologije pravilno.

Ja Hristilogiju ne bi prosao jedino kod o.Zorana ako bi insistirao da podignem misao o Vaskrslom Hristu u telu od pre starog adama pa do posle poslednjeg svetitelja u Carstvu Bozjem, na nivo dogme.  Sve ostalo bi mi progledao kroz prste jer umem Oce nas da ocitam sa ljubavnim suzama u ocima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sjedinjene su naravno.

To sto ovaj medresabogoslov koristi sjedinjenje priroda po prirodi govori daleko vise od same njegove gluposti, j er on to koristi da zamuti vodu kad god se potegne pitanje Hristove Licnosti I Hristovih dela na zemlji.

Ja znam za tu njegovu namernu konfuziju koja je sada vec poprimila oblik patologije I nijednu raspravu sa njim ne mozes ni zapoceti pa makar se pocetak pokusavao desiti I u 1000 stranica teme.

Ja razumem sto ovaj kvazi bogoslov ne razume doktora teoligije to shvata I on sam ali sto mene ne razume nije jasno vise ni njemu samom te stoga donosi ispravan zakljucak da ne zna koliko ja shvatam stvari oko Hristologije pravilno.

Ja Hristilogiju ne bi prosao jedino kod o.Zorana ako bi insistirao da podignem misao o Vaskrslom Hristu u telu od pre starog adama pa do posle poslednjeg svetitelja u Carstvu Bozjem. Sve ostalo bi mi progledao kroz prste jer umem Oce nas da ocitam sa ljubavnim suzama u ocima.

Ovo nikad od tebe ne bi ocekivao. Uvijek si pun neki medenih izraza, a sada pricas kao inkvizitor. 

Eto rjesili smo djecku kroz osnovnu hemiju zasto prirode u Hristu mogu biti sjedinjenje po prirodi, a da se ne sliju. Nemamo dokaz da je tako nikad necemo ni imati, ali vjerujemo da priroda ljudska i priroda bozanska, kao voda i ulje po svojim prirodama ne dopustaju da se sliju jedna u drugu, a bavaju sjedinjenje. Kraj price. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Rekao je igrajte se rastite budite dobri, jedite šta god ali pazite da ne jedete sa drveta poznanja dobra i zla, jer ćete u dan u koji okusite plod umreti.

Пренесено на нас: " Дечице, немојте на улицу, тамо су возила, могла би вас убити..." И онда пустимо дечицу, забављени својим пословима, и "Паф", згази их камион. Тата је тиме научио дечицу каква им је природа. Онда их реанимирају у болници, и дечица више не иду на улицу, заувек.

Другачији однос имам према васпитању, знатно другачији, ипак слободни смо да бирамо.

Подели на овим сајтовима

Nije mi nista nego smo opet potrosili 5 stranica jer ovaj kvazi bogoslov nije hteo da vidi svoju pogresku pa se upustio u 2 dana razjasnjenja o sjedinjenju priroda u ipostasi nesliveno nedeljivo nepromenjljivo.  Da bi posle dva dana rekao da je primetio ludost kod nas koja govori da smo mi govorili o sjedinjenju priroda po prirodi.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Пренесено на нас: " Дечице, немојте на улицу, тамо су возила, могла би вас убити..." И онда пустимо дечицу, забављени својим пословима, и "Паф", згази их камион. Тата је тиме научио дечицу каква им је природа. Онда их реанимирају у болници, и дечица више не иду на улицу, заувек.

Другачији однос имам према васпитању, знатно другачији, ипак слободни смо да бирамо.

Tvojoj ludosti nema kraja, cuj decko misli da je Bog zaokupiran nekim svojim egoistickim poslovima pa zaboravio da cuva decu....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, елТорнеро рече

Pa to upravo proizilazi iz bukvalnog tumacenja Postanja. Bog je pustio djecu na ulicu na kome su vozila (zmija - satana) i rekao im pazite da ne idete tamo jer ce vas zgaziti i paf desi se nesreca. 

Malo preformulisi svoje metode vaspitanja. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije mi nista nego smo opet potrosili 5 stranica jer ovaj kvazi bogoslov nije hteo da vidi svoju pogresku pa se upustio u 2 dana razjasnjenja o sjedinjenju priroda u ipostasi nesliveno nedeljivo nepromenjljivo.  Da bi posle dva dana rekao da je primetio ludost kod nas koja govori da smo mi govorili o sjedinjenju priroda po prirodi.

Da te zamolim, prestani da pricas napamet.

Sta pokusavas svim ovim tvojim pisanjem da pokazes ? Da sam nepravoslavan, arhijeretik, neki kvazi pravoslavac ?

Lepo je rekao Justin, kraj price, sve je jasno. Ako imas imalo dobre volje, prestani da me 'olajavas' i napadas na licnoj osnovi, bez ikakvih pravih dokaza. Ako imas nesto da kazes, kazi konkretno i argumentovano i onda mozemo da pricamo.

Подели на овим сајтовима

Nema ovde licne osnove nauci vec jednom da sr ponasas u raspravama debati dijalogu

Ja sam ovde vodjen iskljucivo tvojim stavivima I time sta iz njih proizilazi.

Te fore o napadu na licnoj osnovi ostavi.  Za neku drugu decu, vrlo brzo ce te I ta deca provaliti.

Подели на овим сајтовима

Sto mi mislimo da je o.Zoran potegao kod boksida da razmisli o jedinstvu priroda? 

Pa sigurno ne da boksid posle dva dana prepise iz neke knjige ispravnu definiciju, nego da se boksid opomene gde gresi u svom tumacenju koji je o.Zorana podstakao da ga opomene definicije o sjedinjenju.

I umesto dalje rasprave mi trosimo vreme na osnove od onoga koji hoce da vodi rasprave o slozenijim teoloskim temama.

I na kraju konstatuje, nema veze kako je to sve tacno I precizno u detalje vazno da smo mi svi pravoslavni..

Muka.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...