Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle imamo li Sina Božjeg kao Sina Čovečjeg ijednog jedinog trenutka da nema u sebi svu punoću Carstva Božjeg?

Још и више. ОН је Царство Божије.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Vedran рече

Још и више. ОН је Царство Божије.

mA DA LI JE MOGUĆE DA BI OTAC OD SINA NAPRAVIO CARSTVO BOŽJE???? :))))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

То нема толико везе са развојем Богословске мисли (као они претходни нису знали ништа боље, а ови јесу) колико са различитим нивоима егзегезе. Рекао сам раније о примарном и секундарном значењу.

Јер да је овако како ти пишеш каснији Оци би исправљали претходнике, а они то не чине. Чак и више од овога, код једног Оца се могу наћи обе интерпретације. А да је твоје тумачење исправно то не би било тако. Дакле, примарно је оно што се поклонио Једноме, како и пише у Писму, и тек преко тога Једнога се поклонио Тројици.

Slazem se, da postoje nivoi interpretacije. Samo meni licno je bliza ova interpretacija kao sto je tumacio sv.Avgustin, jedno Bozanstvo u tri Lica.

Nisam video, mozda postoji u  tekstovima otaca  koji su tumacili vidjenje Avramovo kroz Hrista i dva andjela ,....kako su oni gledali na javljanje Trojice ?  Koja je uloga onda , ova dva andjela kod Avramovog vidjenja Trojice ?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Slazem se, da postoje nivoi interpretacije. Samo meni licno je bliza ova interpretacija kao sto je tumacio sv.Avgustin, jedno Bozanstvo u tri Lica.

Nisam video, mozda postoji u  tekstovima otaca  koji su tumacili vidjenje Avramovo kroz Hrista i dva andjela ,....kako su oni gledali na javljanje Trojice ?  Koja je uloga onda , ova dva andjela kod Avramovog vidjenja Trojice ?

Па ми и знамо да ништа ниси читао. Зато си паметнији кад ћутиш. До јуче си тврдио како знаш за те анђеле који једу, а сада одједанпут не знаш ни који су то оци говорили о двојици анђела. Немој да се брукаш. Смирење је врлина и ако посумњаш у своје свезнање можда нешто и научиш од оних који су студирали.  

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Матусал рече

A da li je ovaplocenjem doslo do promene unutar svetotrojicnog odnosa. Koji je to momenat kada se ljudska priroda uvodi u eshaton kroz licnost logosa. Da li je i pre stvaranja coveka Hristos bio sin Boziji u dve prirode...?

Koliko razumem, nije doslo do promene unutar svetotrojicnih odnosa. I dalje je Sin i Logos sa Ocem i Duhom u istom odnosu jedinstva i zajednistva kao i pre ovaplocenja.

Ako mislis na Bozansku i covecansku, logicno je da nije bio u dve prirode . Tek posle Vaskrsenja u telu, kaze, da treba da ode Ocu sa tim vaskrslim telom koje je primio u Sebe itd

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hteo bi da pitam ove moje drugare na forumu, da li sam ovih dana bio neobično duhovit, razložan i jasan?

Не знам шта да ти кажем... Или сам ја напредовао енормно у капирању ВСБ или си заиста био јако духовит и разложан! :))12:smeha::))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Па ми и знамо да ништа ниси читао. Зато си паметнији кад ћутиш. До јуче си тврдио како знаш за те анђеле који једу, а сада одједанпут не знаш ни који су то оци говорили о двојици анђела. Немој да се брукаш. Смирење је врлина и ако посумњаш у своје свезнање можда нешто и научиш од оних који су студирали.

Pa, ne znam konkretno, dovoljno je za pricu, da postoji takvo tumacenje, zar ne ?

Za andjele koji jedu smo rascistili, ono , u Sodomu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Koliko razumem, nije doslo do promene unutar svetotrojicnih odnosa. I dalje je Sin i Logos sa Ocem i Duhom u istom odnosu jedinstva i zajednistva kao i pre ovaplocenja.

Ako mislis na Bozansku i covecansku, logicno je da nije bio u dve prirode . Tek posle Vaskrsenja u telu, kaze, da treba da ode Ocu sa tim vaskrslim telom koje je primio u Sebe itd.

Ја вам и говорим нон-стоп да ви негирате сједињење природа јер би то увело промену у Логосу.  

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Zoran Đurović рече

Ово је моменат у коме стално грешите (не сви). Уводите категорију времена у Бога. Заборавите на то. Јер ако уведете време у Бога, онда он неће никада постати Бог, нити бити Бог. Да ли је Отац родио Сина? Како може да га роди? Онда је било времена када Сина није било и да ставимо Арија у календарче. Ако га стално рађа, онда се овај није ни родио. Да ли је јасно да се свака темпоралност, али не и логичка каузалност и динамика, мора избацити када говоримо о Богу?      

Upravo to i ciljam. To celu ovu raspravu cini teskom i nemogucom. Neminovno cemo doci do zakljucka da Otac radja predvecnog Sina u dve prirode kakvog ga mi poznajemo po Vaznesenju, s tim da je radjanje definicija vecnog saodnosa Oca i Sina. Na to nas navodi nasa vremenska logika, ali da ne bismo zastranili u kakvu jeres bolje da ne razmisljamo, za sebe govorim.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Не знам шта да ти кажем... Или сам ја напредовао енормно у капирању ВСБ или си заиста био јако духовит и разложан! :))12:smeha::))

Pa ne samo ti nego i drugi :)

Evo ja kad vidim da neko daje golove sa 40 metara ja mogu da igram sa njim fudbal ali ga nikada ne pitam kako je dao gol sa te distance. Ali kad taj isti igrač da gol sa 20 metara a ja imam dovoljno dobar šut sa te distance ja ga onda pitam i on mi kaže koju tehniku da koristim kakav felš da upotrebim, na šta treba da obratim pažnju prilikom šuta i onda ja vežbam.

A sad ima nekih koji mene pitaju da im objasnim kako sam dao gol sa 20 metara a oni imaju snagu šuta od 6 metara i onda kažu vidi ovaj VSB nerazumljiv lupa gluposti :))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

ali da ne bismo zastranili u kakvu jeres bolje da ne razmisljamo, za sebe govorim.

:))12:smeha::))Искрено ме насмеја! Наравно да аргумент није лак. Ја о тим стварима размишљам само као теоријски физичар. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ја вам и говорим нон-стоп да ви негирате сједињење природа јер би то увело промену у Логосу.

Tesko.

Ako negiramo sjedinjenje priroda u Ipostasi, onda nemamo ovaplocenje Boga, a to niko od nas nigde na forumu nije rekao. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Ne zezaj kakvo sjedinjenje pa prirode nisu slivene :))

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Za andjele koji jedu smo rascistili, ono , u Sodomu.

Наравно, зар си посумњао да нам ниси објаснио? Онако, у контексту...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...