Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 44 минута, Justin Waters рече
пре 48 минута, Vedran рече

А да ли би могао да га једе?

Bi, iskusili apostoli na tajnoj veceri. 

Да тачно. Међутим, они су јели Тело и Крв која се пролива за ОТПУШТЕЊЕ ГРЕХА. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 21 минута, Bokisd рече

Pa, mislim, da nema razlike, sustinski isto sam pisao pre i posle, razlika moze biti samo u nekim spoljasnjim izrazavanjima. Mozda si tu video razliku ?

Не. Не. Има разлика. Касније си злоупотребио Иларија да оправдаш своју тезу о виђењу Христа у сличицама. А Иларије то не говори. 

А знао сам одмах, још док сам слао тај цитат, да ћеш се баш ти ухватити одмах за ово и покушати да све окренеш на своју воденицу. Зато сам и пазио шта причаш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Не. Не. Има разлика. Касније си злоупотребио Иларија да оправдаш своју тезу о виђењу Христа у сличицама. А Иларије то не говори.

А знао сам одмах, још док сам слао тај цитат, да ћеш се баш ти ухватити одмах за ово и покушати да све окренеш на своју воденицу. Зато сам и пазио шта причаш.

Pa, kako nije vidjenje Hrista u slicicama.....kada, kaze Ilarije,..... Avram je video  Coveka koga je obozavao kao Gospoda,.......koje je vidjenje tog Coveka, ....bila, misterija dolazeceg Ovaplocenja.

Znaci, imamo da gleda u Coveka, jedan dogadjaj, koji se odvija u sadasnjosti, ...i, imamo drugi dogadjaj, Ovaplocenje, .....koji je buduce dogadjanje.

Dva dogadjaja, u kojem prvi ( sadasnji ), simbolizuje kao u slici, drugi dogadjaj ( buduci ).

Klasicna slika.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Pa, kako nije vidjenje Hrista u slicicama.....kada, kaze Ilarije,..... Avram je video  Coveka koga je obozavao kao Gospoda,.......koje je vidjenje tog Coveka, ....bila, misterija dolazeceg Ovaplocenja.

Znaci, imamo da gleda u Coveka, jedan dogadjaj, koji se odvija u sadasnjosti, ...i, imamo drugi dogadjaj, Ovaplocenje, .....koji je buduce dogadjanje.

Dva dogadjaja, u kojem prvi ( sadasnji ), simbolizuje kao u slici, drugi dogadjaj ( buduci ).

Klasicna slika.

Кажем ти да не читаш Иларија него му импутираш своје тумачење. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Кажем ти да не читаш Иларија него му импутираш своје тумачење.

Eh, sad.

Samo da dodam. Zasto, ako je Hrist uzeo telo u Avramovom vidjenju, Ilarije nije rekao, evo Coveka Hrista koga obozava ( Avram )  kao Gospoda, nego, :

" On je gledao, bez sumnje, u misteriju dolazećeg Ovaploćenja."

Ne mogu vise, opet sam crko'.  Pozdrav.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Eh, sad.

Samo da dodam. Zasto, ako je Hrist uzeo telo u Avramovom vidjenju, Ilarije nije rekao, evo Coveka Hrista koga obozava ( Avram )  kao Gospoda, nego, :

" On je gledao, bez sumnje, u misteriju dolazećeg Ovaploćenja."

Ne mogu vise, opet sam crko'.  Pozdrav.

Ето видиш, како је одмах боље кад цитираш самог Иларија. 

А зашто није рекао како ти мислиш, ne_shvataто ћеш морати с њим да поразговараш кад га сретнеш. Можда му није пало на памет што и теби ;)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vedran рече

Да тачно. Међутим, они су јели Тело и Крв која се пролива за ОТПУШТЕЊЕ ГРЕХА. 

Цитат

Luka

И узевши хљеб заблагодари, преломи га и даде им говорећи: Ово је тијело моје које се даје за вас; ово чините за мој спомен.

А тако и чашу по вечери, говорећи: Ова је чаша Нови завјет у крви мојој, која се за вас излива.

Matej 

И кад јеђаху, узе Исус хљеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тијело моје.

И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви;

Јер ово је крв моја Новога завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова.

Krv se pominje u posebnom kontekstu i prolivanje krvi se pominje radi otpustenja grijehova i to prolivanje krvi ima veze s raspecem. Dumam da u slucaju poslusnog Adama, i nekog drugacijeg raspleta razvoja vjere u ljudskom rodu, bila bi opet tajna vecera, Hristos ne bi imao potrebu da se razapne, imalia bi tajnu veceru, razdjelio bi im svoje tijelo i onda rekao baj baj do svidanija. Samo sto bi se onda vratio relativno brzo ili mozda ni toga ne bi bilo, nego nakon zavrsnog razjasnjavanja tajni otkrivenog Boga njegovog odnosa sa ljudima i svih drugih misterija koje ne bi nista manje zaokupljale ljudski rod, bilo bi hajmo svi o ruk na gore i kraj. :D

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече
пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Па то и ја кажем. Те природе се нису сјединиле јер би то унело промену у ипостаси Логоса. Или мислиш да је ипостас Логоса променљива?

Боксит: Da,. Uvela bi se promenu u Bozanstvo. Ne moze da se sjedini netvarna priroda i materijalna priroda,  po prirodi stvari. Ne mozemo smesati nesmesljivo.

Mislim, da je ipostas Sina Logosa ta' ista Ipostas  koja se primila telo, nesliveno. Ali, licnost covekova je sada ta Licnost Ovaplocenog Hrista itd.

:kolcecb3hb8: Рекох: Дај да га ложим па да потпише неку јерес, али сам помислио да ипак није толики дудук... Е, јесте, и мене је изненадио! 12:smeha::))12:smeha: Срећом, нико се други није примио, како беше пак онда кад сам се представио као анти-паламит. Али упецах Боксита на бућку! :)) Дечко је анатемисан још во времја оно, а сада да га и обавестим :D:

КИРИЛОВИ АНАТЕМАТИЗМИ ПРОТИВ НЕСТОРИЈА
2. Ако неко не исповеда да је Логос Бога Оца био ипостасно сједињен телу, и да је један исти Христос са сопственим телом, сам Он и Бог и Човек заједно, нека буде проклет.

3. Ако неко, у једноме Христу, дели ипостаси после сједињења, здружујући их простим здружењем по части, или достојанству или моћи, а већма не признајући заједничко природно сједињење, нека буде проклет.

Жао ми је само што не можеш да паднеш александринцима у шаке па да те штаповима преваспитају! 12:smeha: Било би: Приђи мало ближе ти што расецаш Христа, да те ми мало расечемо! :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

:kolcecb3hb8: Рекох: Дај да га ложим па да потпише неку јерес, али сам помислио да ипак није толики дудук... Е, јесте, и мене је изненадио! 12:smeha::))12:smeha: Срећом, нико се други није примио, како беше пак онда кад сам се представио као анти-паламит. Али упецах Боксита на бућку! :)) Дечко је анатемисан још во времја оно, а сада да га и обавестим :D:

КИРИЛОВИ АНАТЕМАТИЗМИ ПРОТИВ НЕСТОРИЈА
2. Ако неко не исповеда да је Логос Бога Оца био ипостасно сједињен телу, и да је један исти Христос са сопственим телом, сам Он и Бог и Човек заједно, нека буде проклет.

3. Ако неко, у једноме Христу, дели ипостаси после сједињења, здружујући их простим здружењем по части, или достојанству или моћи, а већма не признајући заједничко природно сједињење, нека буде проклет.

Жао ми је само што не можеш да паднеш александринцима у шаке па да те штаповима преваспитају! 12:smeha: Било би: Приђи мало ближе ти што расецаш Христа, да те ми мало расечемо! :)) 

Pa sam ti odmah rekao kakvo be sjedinjenje pa nisu prirode slivene. Hehehe

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa sam ti odmah rekao kakvo be sjedinjenje pa nisu prirode slivene. Hehehe

Дивне учитеље имамо у Израиљу!:))

Само, најискреније, нисам мислио да ће се примити, мада су све ово консеквенце његових јеретичких претпоставки. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Само, најискреније, нисам мислио да ће се примити, мада су све ово консеквенце његових јеретичких претпоставки. 

Pa oni su puni toga kad razlazu I objasnjavaju svetootacke tekstove a za Pismo I da ne govorim.

Tacno unapred znam gde im je VIZIJA. Hehe

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Jooj, moram da kukam od muke, majke mi. :)))

A, zasto oce, ne sacekas lepo moj odgovor , pa, onda , ako posle toga postoje jos neke nedoumice, likujes kao covek. :945729:

Zasto VSB i ti, trcite pred rudu. Ti si skolovan teolog, sigurno znas kako idu te' stvari oko Ipostasi i priroda u Hristu, ali, VSB, pitanje je koliko je upucen u te stvari.

Odgovoricu za desetak minuta.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Bokisd рече

Odgovoricu za desetak minuta.

Moras paziti dobro sta ces odgovoriti, jer jesi se okliznuo oko toga sto si napisao da netvarna i tvarna priroda ne mogu sjediniti, kada Halkidonski sabor ima formulaciju da su ljudska i bozanska priroda u Hristu sjedinjenje izrazom "nedjeljive" pored ostaloga sto objasnjava. Problem je izgleda nastao sto si ti pomislio ako su sjedinjenje, da su onda slivene, izmjesane. E tu jesi u pravu, ne mogu biti izmjesane, ali to ne iskljucuje jedinstvo priroda. Zato sam ja stavio sliku one case sa vodom i uljem jer to je slikovit prikaz Halkidonskog orosa. Ono sto je tebe zbunilo je da ako su prirode sjedinjenje, onda bi one bile ne kao voda i ulje, vec voda i vino pa si tu onda malo ustuknuo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...