Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

Naravno da je bitinije, koja je sustina i smisao recenoga, da se ovaplotio Bog u telu i da je postao Bogocoveki i da svi verujemo tako. Na to sam mislio.

Jasno, samo ma koliko neko bio britak da primjeti sve nedosljednosti, zna to covjeka smoriti na stalno ukazivanje. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Bokisd рече

Pa, jel jeste ili nije Bogocovek ? Sustina je u tome. Svi verujemo tako.

Пошто разговараш са теолозима треба да поведеш рачуна о терминологији. Кападокијци су пре него што су приступили решавању догматских питања прво утврдили и ускладили термине. Богослови се служе овом терминологијом и мораш бити прецизан у изразу. Можда и размишљаш добро и мислиш исправно али користиш погрешне речи. Неко извежбан у расправама овог типа ће те погрешно разумети. Многи оци су због једне или две речи са којом се нису слагали положили своје животе. Некада је само једна реч правила велике раздоре у Цркви. Надам се да ме нећеш схватити погрешно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Vedrane, smisao stvari je isti i u prvom i u drugom postu koji sam napisao. U oba posta se vidi ta 'slika' buduceg Ovaplocenja.

Па није, у првом посту је реч о Васкрењу, а у другом о Оваплоћењу.

Јер први је Васкршњи пост, а други Божични 12:smeha:

..................................................................................................................

пре 1 сат, Bokisd рече

Ili, kako kaze Ilarije, ......' ( Avram ) je gledao , bez sumnje, u misteriju dolazeceg Ovaplocenja'.

Не каже тако. Него каже "It was a Man whom he saw, yet Abraham worshipped Him as Lord; he beheld, no doubt, in a mystery the coming Incarnation"

Иларије каже: "гледао је, несумњиво, у тајни (или тајанствено) долазеће Оваплоћење" 

Бокисд каже: "гледао је, без сумње, у тајну долазећег Оваплоћења"

Дакле, Аврам је, по Иларију, гледао управо то, оваплоћеног Христа. Како? На тајанствен начин "у тајни". А по теби, је гледао "у тајну". У Иларијевој реченици је кључна реч Оваплоћење, а у твојој тајна. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Justin Waters рече

Jasno, samo ma koliko neko bio britak da primjeti sve nedosljednosti, zna to covjeka smoriti na stalno ukazivanje.

Justine, sigurno si upoznat sa epizodom oko one definicije sv. Kirila,.....' заједничко природно сједињење'....koju su monofiziti tumacili po njihovom ucenju, kao da postoji samo  jedna priroda u Hristu i to Bozanska.

A, 4. Vaselj, sabor je opravdao Kirila i rekao da je to Kiril mislio na  Ipostas Hristovu iz dve prirode. I iz Kirilovih tekstova se moze videti da je mislio na ipostas i da nije slivao prirode.

Jednostavno, sta hocu da kazem, treba gledati sta neko pise u svim njegovim tekstovima i onda donositi zakljucke o necijim stavovima. Kada lovimo ljude u 'recima', mozemo steci pogresnu sliku o njegovim pogledima na odredjena pitanja.

Zbog toga i kazem, da je bitniji sustina i kontekst stvari, nego 100% tacno izlaganje. Svi mozemo da napravimo neku malu, ali, nebitnu gresku. Odgovaram na pet postova odjedanput, imam u glavi sto msili, logicno je da dodje do greske u recima, koje ne narusavaju sustinu recenoga. Evo, dok pisem vec su me par puta citirali, .....a, vec mi je glava ko balon. 0122_tuk

Mislim, da se razumemo. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Па није, у првом посту је реч о Васкрењу, а у другом о Оваплоћењу.

Јер први је Васкршњи пост, а други Божични 12:smeha:

..................................................................................................................

Не каже тако. Него каже "It was a Man whom he saw, yet Abraham worshipped Him as Lord; he beheld, no doubt, in a mystery the coming Incarnation"

Иларије каже: "гледао је, несумњиво, у тајни (или тајанствено) долазеће Оваплоћење" 

Бокисд каже: "гледао је, без сумње, у тајну долазећег Оваплоћења"

Дакле, Аврам је, по Иларију, гледао управо то, оваплоћеног Христа. Како? На тајанствен начин "у тајни". А по теби, је гледао "у тајну". У Иларијевој реченици је кључна реч Оваплоћење, а у твојој тајна. 

Ma kako je na tajanstven način mogao gledati ovaploćenog Hrista, ti sigurno ne znaš šta pričaš, anđeli su mu doneli film mela gibsona i pustili na velikom platnu.

Pa evo piramide svedoče o tajanstvenim posetiocima iz svemira sa naprednom tehnologijom a to je naše predanje naravno prihvatilo jer smo mi začeci tih vizija projekcija,duhovnih slika na nebu.

Tako će se pojaviti i Krst na nebu i to pravoslavno ocrtan i izrezbaren, šta ti misliš da će na nebu biti Krst koji tajanstveno i razumljivo isijava kompletno Hristovo ovaploćenje,preobraženje i Vaskrsenje, tako da će ga svi i čustveno razumeti? NE moj prijatelju to će biti oblik Krsta kao što ja na Hramu Svetoga Save samo će biti veći i od čistog zlata i lebdeće na nebu!!!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Матусал рече

Пошто разговараш са теолозима треба да поведеш рачуна о терминологији. Кападокијци су пре него што су приступили решавању догматских питања прво утврдили и ускладили термине. Богослови се служе овом терминологијом и мораш бити прецизан у изразу. Можда и размишљаш добро и мислиш исправно али користиш погрешне речи. Неко извежбан у расправама овог типа ће те погрешно разумети. Многи оци су због једне или две речи са којом се нису слагали положили своје животе. Некада је само једна реч правила велике раздоре у Цркви. Надам се да ме нећеш схватити погрешно.

U redu je.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Kroz tog Coveka koga je obozavao kao Gospoda, Avram je video dolazece ( buduce ) Ovaplocenje..

Nije  Avram obozavao Coveka  kao Hrista.  Rekao bi Ilarije da je Covek Hrist ili Gospod Hrist. Zbog toga dolazi Ovaplocenje. Pravo ovaplocenje u telu, koje je istinsko ( telo ),  Hristos primio od Marije Djeve.

Ovo , sa Covekom je praslika toga buduceg dogadjaja.

Видиш колико си ти конфузан. 

Сад у овом делу поруке кажеш "Avram je video dolazece ( buduce ) Ovaplocenje.." што је врло слично ономе што Иларије каже на шта сам ти указао у претходној поруци. 

А онда почињеш опет са којештаријама "Nije Avram obozavao Coveka  kao Hrista"? Ма немој! :trtmilo:

Зато му се клања и молитвено му се обраћа и прича са њим као са Судијом васељене у вези С и Г!

То Аврам онако прича? Ваљда са свима гостима о овим стварима прича? И метанише пред сваким ко му дође пред шатор?   

пре 2 часа, Bokisd рече

Pravo ovaplocenje u telu, koje je istinsko ( telo )

А ово тело у којем се јавио Авраму је неправо и неистинско? И неправо и неистински је јео телетину и сира и пио млека и најео се хлеба? Ко ти је то казао? Шта је онда тај човек који се јавио Авраму? Да ли ћеш сад опет рећи да није човек? Да је ангео? Иако те негира и Писмо и Предање. Само се упетљаваш.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Матусал рече

Možeš li da mi objasniš pojam nadvremenskog i koja je razilika i da li je ima između nadvremenskog i večnog?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma kako je na tajanstven način mogao gledati ovaploćenog Hrista,

Ова могућност код пророка није искључена. Не говорим о случају код храста него о тајни сенке и иконе. Сећаш се онога ,, Видим га али не сада, гледам га али не изблиза.....,,

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

А ово тело у којем се јавио Авраму је неправо и неистинско? И неправо и неистински је јео телетину и сира и пио млека и најео се хлеба? Ко ти је то казао? Шта је онда тај човек који се јавио Авраму? Да ли ћеш сад опет рећи да није човек? Да је ангео? Иако те негира и Писмо и Предање. Само се упетљаваш.

Ma nije bre ništa šta je sa tobom, kakva materija, to je bio film bre.

Nema kod avrama nikave materije pušten mu je film i avram se klanjao platnu, ovi sa platna su mu nešto govorili a avram ih je hranio. Bacao je u vis jagnjeće i praseće i komadi mesa su ostajali iza platna nevidljivo za Avrama, zato kažu ovi sa platna tebi se samo pričinilo da smo jeli a mi ustvari nismo jeli.

Nikako da shvatiš da kad ti se Sveta Trojica javi tu nema materije to je sve vanmaterijalno jer ni Hristos tada niej bio ovaploćen, dakle u Svetoj Trojici nema ništa materijalno još uvek nema materijalnog oblika. To je Sveta Trojica tek konačno dobila kad se Logos ovaplotio a oni su Avramu puštali filmove kako će se to zbiti razumeš.

Da ne iznenade toliki narod odmah sa Isusom morali su da puste neki film pre toga.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

To je Sveta Trojica tek konačno dobila kad se Logos ovaplotio

A ti kažeš da je ljudska priroda oduvek u zajednici sa Trojicom?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Možeš li da mi objasniš pojam nadvremenskog i koja je razilika i da li je ima između nadvremesnkog i večnog?

I da ima i da nema za Hrista postoji i nadvremensko i večno samo ne postoji ograničenje nikakvo ni zato što ima i ljudsku prirodu nedeljivo nesliveno sa Božanskom

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

I da ima i da nema za Hrista postoji i nadvremensko i večno samo ne postoji ograničenje nikakvo ni zato što ima i ljudsku prirodu nedeljivo nesliveno sa Božanskom

Znači svet je večan?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

A ti kažeš da je ljudska priroda oduvek u zajednici sa Trojicom?

Ja kažem ako je igde postojala ljudska priroda to je mogla samo i isključivo da postoji prvo u Svetoj Trojici. Nesliveno nedeljivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...