Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 20 минута, о.Горан рече

већ видимо Бога која "рече то и то" и "све беше добро", а не мутације и борбу за опстанак као главне моторе развитка. 

Ево већ се самонегира! 

Лав и антилопа су за опстанак међузависни следи из првог параграфа, а већ у другом каже да нису морали да се боре за опстанак. Није морала антилопа да бежи од лава. А како је онда лав зависан од антилопе, ако је не једе?

И онда нам поп препорчује да укључимо мозак!

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Ведран* рече

Ако је међузависност доказ да су створене "врло брзо". Онда то значи да је лав створен да прождере антилопу (међузависност). Сада ме интересује шта би на ово рекао @Кратос ? Да Бог ствара кроз убијање? 

Pa ni ne stvara. Lav je bio umiljata maca koji se igrao sa antilopom na savanskim prostranstvima. Onda su istovremeno negdje ispod krošnje jedne akacije, jedan čovjek i jedna žena, po imenu Adam i Eva napravili promašaj karijere i gricnuli plod nakon čeka se svijet transformisao u momentu i jadni lav je nagrabusio, narasli mu zubi iznenada i njegovo raspoloženje prema antilopi se odjednom promjenulo i onda je počeo da je juri da je proždere. E sad kako to da je jedan dio životinja oštećen te su mutirali u mesožedere, drugi nisu odgovor ćemo dobiti onda kada i Goran odgovori na postavljena pitanja :))

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 26.9.2018. at 22:45, о.Горан рече

Да би се спасила теорија по којој је Сунчев систем стар неколико милијарди година, изнијета је претпоставка да изван његових граница постоји као некакав облак комета који непрестано попуњава њихов недостатак. Међутим, ништа ни налик на такав облак није пронађено, иако максимална удаљеност комета од Сунца и није толико велика - отприлике као радијус Плутонове орбите. Једини излаз је - да се призна да комете не постоје толико дуго.

1. "Некакав облак комета" се зове Ортов облак и постулиран је управо да би се објаснило порекло комета са дугим путањама око Сунца. Кад одрадиш неке основне рачунице око орбите комета, видиш да оне морају да потичу негде ван Сунчевог система. Што значи да мора да постоји неко место одакле оне полазе да би имале такве орбите какве имају. И он се не налази "отприлике далеко као Плутон", него неколико хиљада пута даље, скоро на пола пута до најближе звезде.

2. Тачно је да засада нема директних доказа да постоји, јер не можеш да посматраш комаде леда који лебде у међузвезданом простору. Ништа не зраче, нити директно утичу на нешто друго, тако да их је јако тешко директно видети са данашњом технологијом. Али ако тај облак постоји, онда би по тој хипотези морао да постоји још један, много ближи облак, негде између Нептуна и Плутона. Тај облак - Којперов појас -  је пронађен и за њега постоје директни докази. Значи имаш теорију која је дала предвиђање које је потврђено. И то је сасвим довољно. Ако и када се пронађе нешто што се не уклапа у причу, онда ће прича морати да се модификује. Исто као и са еволуцијом и свим осталим научним теоријама.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Просечан србенда рече

Због оваквог вређања нећу да разговарам са тобом. Када неко некоме каже да је будала он сваки даљи смислен разговор је онемогућен

To je tacno, samo sto ne obesmisljava razgovor samo optuzba nekome da je budala, vec i samo prisustvo budale  u razgovoru poprilicno hendikepira svaku smislenu raspravu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, о.Горан рече

Што се тиче екосистема, сва жива бића су упућена и зависе једна од других и заједно чине један тоталитет. Биљоједи се хране биљкама и то мноштвом разних врста биљака, честе су симбиозе разних врста, разне врсте животиња се у крдима често окупљају на једном месту итд. Зато кажем да логика намеће да су створене врло брзо, зато што су све у великој међузависности. Ако бих то упоредио са нпр. људским телом, нелогично би било да је Бог хипотетички прво створио срце, па руке, па уши итд. јер су сви ти органи нефункционални једни без других, већ је створио одмах читавог човека јер једино цео може да фунционише. И као што тамо каже удахнуо му у нос дух животни и постаде душа жива.

У еволуционој бајци имамо потпуну спекулативност( еуфемизам) по овом питању, као и по питању полова. Значи, чак и да прихватимо бајку да се нпр. оно створење налик кучету претворило у кита тог момента би требали да имамо већ еволуиране планктоне којима се тај кит храни. Шта вреди да се бајка и оствари ако то неко новонастало створење нема шта да једе. Или неки биљојед кад се догегао у еволуционом низу и напокон пресретан почео да ланза по неким пределима морао би да има да једе баш оне биљке које му је госпођа еволуција дала да му пријају тј. која годе његовом укусу. Знамо да коза нпр. једе толико и толико биљака, крава толико и толико, овца толико и толико, зна одлично шта `оће шта неће. Наравно, и тој новонастали организам мора да има женку којој се посрећило да буде прамајка те и те врсте. И наравно морају да преживе да би могла врста даље да постоји. А како су тек биљке еволуирале, ја мислим да је то тек врхунска бајка којој нису равне све оне од браће Грим и Андерсенове заједно. И све то Ђура и његови клонови примају здраво за готово, без икаквог промишљања на једном православном форуму да ли то има везе са везом. Али ово чита доста људи, не може се тако искључивати мозак и писати.

Што се прве главе Постања тиче, и ту видимо одређену еволуцију или боље речено низ у ономе шта се ствара, прво иду мање комплексни организми па више и на крају човек. Али не на начин који подразумева мали милион спекулација, већ видимо Бога која "рече то и то" и "све беше добро", а не мутације и борбу за опстанак као главне моторе развитка. 

Ne mogu da te skontam... jel ti ne razumes sta je evolucija zato sto namerno neces  ili zato sto si prosto glup covek?

Treba da razumes da 80% argumenata koje iznosis protiv evolucije zapravo nemaju veze s evolucijom... kako si ti to zamislio da kritikujes nesto o cemu ne znas ali bu-kvalno nista ja evo stvarno ne razumem...

Evo probaj da stvarno zamislis sledecu situaciju... sta bi pomislio o meni ako bih sada otvorio temu "Hriscanstvo je pogresno, zato sto prikazuje boga kao dekicu koji sedi na oblaku, pucketa prstima i upravlja nasim zivotima"... jel bi uopste krenuo da gubis vreme pobijajuci moju teroiju o "dedi koji sedi na oblaku" ili bi mi prvo preporucio da malo proucim pravoslavlje cisto da vidim o cemu se ZAPRAVO radi pa TEK ONDA da dodjem  i da napadam, kritikujem i ostalo?

Eto ti si taj lik kad je evolucija u pitanju... ti zaista raskrinkavas teoriju evolucije... samo ne ovu zvanicnu nego neku svoju koju si ti izmislio, sa nekim principima i zakonitostima za koje nikad niko osim tebe nije cuo... utoliko je  i smesnije kad proglasavas pobedu nad necim sto si zapravo sam izmilio... sam sebi raskrinkavas teorije i jos je veselis zbog toga. Neko bi reko- zreo za Toponicu*, ja necu to da kazem...

*- http://www.spbtoponica.rs/index.php/sr-yu/

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ведран* рече

Лав и антилопа су за опстанак међузависни следи из првог параграфа, а већ у другом каже да нису морали да се боре за опстанак. Није морала антилопа да бежи од лава. А како је онда лав зависан од антилопе, ако је не једе?

Не мора да значи. Ако кренемо од веровања да је Бог хранио мааном народ израиљев док је лутао кроз пустињу онда је и животиње могао да храни на другачији начин а да је ланац исхране оформљен након пада Адама и Еве.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече
пре 2 часа, Bokisd рече

( dobro )

A, sta je sa petim i sestim danom ( posle nastanka Sunca, kada imamo rotaciju i svetlost i 24. casa ) ?

( kada je stvoren prvi covek i kopnene zivotinje )

Ne možeš ni tad, bez obzira na sunce i mjesec. 

Treba da razumiješ da je pojam dana i noći za pisca postanja bio apsolutan pojam, pojava koja važi za kompletnu tvorevinu, isto kao što mu je izgledalo fizički da je zemlja i čovjek na njoj centar svega stvorenog i da sve što se vidi, od sunca, mjeseca i zvijeza upereno u službi čovjeka, te je shodno tome narativno opisao napisao stihove Postanja. 

Vrijeme je otkrili smo zapravo vrlo relativan pojam i ono bi sasvim drugačije bilo da je zemlja daljena koliko i Jupiter ili da se obrće mnogo većom brzinom ili itd....

( ali, kojom se brzinom obrtala sama zemlja , kada su bili na njoj sva flora i fauna i sam covek ?.... i, sam pisac kaze, da dva videla velika dele dan i noc i da budu znaci vremenima,,... valjda je normalno ocekivati da imamo situaciju kao danas, inace bi sve propalo i nestalo,... )

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Просечан србенда рече

Не мора да значи. Ако кренемо од веровања да је Бог хранио мааном народ израиљев док је лутао кроз пустињу онда је и животиње могао да храни на другачији начин а да је ланац исхране оформљен након пада Адама и Еве.

Pa, zar se ne kaze , ..... А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако.....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

( ali, kojom se brzinom obrtala sama zemlja , kada su bili na njoj sva flora i fauna i sam covek ?.... i, sam pisac kaze, da dva videla velika dele dan i noc i da budu znaci vremenima,,... valjda je normalno ocekivati da imamo situaciju kao danas, inace bi sve propalo i nestalo,... )

Mjesec nije vidjelo nego tamni objekat u svemiru. Sunce nije vidjelo, nego zvjezda. Kao što vidišp bespredmetno je ulaziti u takve detalje u kontekstu nekog stvaranja koje se nije nikad desilo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Bespredmetno je ulaziti u takve detalje u kontekstu nekog stvaranja koje se nije nikad desilo. 

Dobro, onda da batalimo pisanje pisma o tim stvarima i veru i da svi predjemo na TE ili kvantnu fiziku i slicno.

Ili, da svako nadje neki svoj licni balans izmedju svih tih stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

TE ili kvantnu fiziku i slicno.

Haleluja. Batali pisanje pisma u kontekstu traženja istoričnosti opisa iz Postanja. Čitaj Postanje kao jevrejski narativ, pokušaj ljudi onog doba shodno njihovom znanju da opišu svijet oko sebe, a nadahnuće Duha traži u tome da kroz priču uvode jednog Boga kao uzročnika tog svijeta. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Просечан србенда рече

Па не тврди ти то друг поп.

Он каже да су створени заједно јер су међузависни као што имамо прилику да видимо у природи. То је његов аргумент који се тиче СТВАРАЊА. Дакле, тиче се тога зашто су настали истовремено насупрот тези да су настали кроз дуги временски период. Не тиче се тога шта је било после него зашто су морали да настану заједно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Просечан србенда рече

Није проблем само у носу већ и у недосајаћем репу и ушним шкпљкама које нису грађене као код рибе.

Problem je kad hoćeš da pričaš o evoluciji kitova i delfina, a nisi svestan da oni nisu ribe.

Takođe, ne radi se o ušnim školjkama, nego o kostima koje se nalaze unutar uha.

Toliko dobro su ti ovi "objasnili" sve... sad kad ti je objašnjeno baš vrcaš od znanja i razumevanja materije...

Naučnici tvrde da Pakicetus, Ambulocetus i ostali imaju određene ušne kosti koje su (po njima) očigledno slične sa ušnim kostima kita. Zaista nisam ni blizu stručan da bi o tom pitanju pokušavao da sudim između njih i Dr. Wernera... ali moram da primetim da nisam čuo čime Dr. Wernera potkrepljuje svoju tvrdnju...

Znajući krecionističke uobičajne metode, naročito mi "smrdi" to što kao negaciju pomenutog stava, Dr. Werner tvrdi da su ove kosti "kao kod fosila kopnenih životinja poznatih kao artiodactyles." 

Siguran sam da su kosti Pakicetusa i Ambulocetusa mnoooooooooooogo slične kostima životinja poznatih kao artiodactyles... zato što oba spadaju u artiodactyles. :D

Odeš ovde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pakicetus

https://en.wikipedia.org/wiki/Ambulocetus

pa pogledaš gore desno šta piše pod "order".

To je u rangu izjave: nemoguće je da je Australopitek prelazna forma ka čoveku, zato što Australopitek ima kosti koje su kao kod fosila kopnenih životinja poznatih kao Primati. No shit Sherlock...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Просечан србенда рече

Мислим да ниси у праву јер је сваки екосистем веома сложен. Почевши од бактерија, алги, биљака, планктона и других... па све до великих животиња и на крају човека, је међусобно повезано.

A ko je rekao da ekosistem nije složen????? Hajde pročitaj ponovo poruku na koju repliciraš...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...