Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 9 минута, о.Горан рече

То су лупетања и небулозе у складу са немоћи вас који сте овде ширили вишегодишњу демагогију да изађате на крај са неким ко вас је разбио аргументима

Не сећам се нешто твојих аргумената кад те је Авокадо ухватио у лажи и фалсификовању? Да ниси негде му отписао па да ја упадам у грех? Но видим да и другима ниси одговорио.

Шта си одговорио на аргументе Отаца који не подржавају 6 дана буквалних? Шта си им рекао? Чуће те они сада, живи су, а волели би и да их просветлиш...:D

пре 6 минута, о.Горан рече

Терзин, кога су овде поједини кукавички, без могућности да им одговори

Да смо у кафани, рекао бих ти на српском да не јеш лајна. Нико Терзину не онемогућава д одговори. Штавише, ја ширим његово учење са оним пилулама. Наставићу са њима. Једино што иде споро, а и пазим да се не предозирам. 1 Терзин на дан за одраслу особу.:)) 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 19 минута, о.Горан рече

То су лупетања и небулозе у складу са немоћи вас који сте овде ширили вишегодишњу демагогију да изађате на крај са неким ко вас је разбио аргументима. Нит` је мене неко био нити шта слично, пар пута се јесам потукао, добио сам и ја, добио је и мој супарник( као што рече Бора Чорба у песми), рецимо да је било нерешено, али то је било пар пута у целом мом животу.

Е онда ја немам разумевања за ваше такво понашање овде. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

( dobro )

A, sta je sa petim i sestim danom ( posle nastanka Sunca, kada imamo rotaciju i svetlost i 24. casa ) ?

( kada je stvoren prvi covek i kopnene zivotinje )

Ne možeš ni tad, bez obzira na sunce i mjesec. 

Treba da razumiješ da je pojam dana i noći za pisca postanja bio apsolutan pojam, pojava koja važi za kompletnu tvorevinu, isto kao što mu je izgledalo fizički da je zemlja i čovjek na njoj centar svega stvorenog i da sve što se vidi, od sunca, mjeseca i zvijeza upereno u službi čovjeka, te je shodno tome narativno opisao napisao stihove Postanja. 

Vrijeme je otkrili smo zapravo vrlo relativan pojam i ono bi sasvim drugačije bilo da je zemlja daljena koliko i Jupiter ili da se obrće mnogo većom brzinom ili itd....

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ђуро, прелистај мало Нови Завет. "18. Узимаће змије у руке; ако и смртно што попију, неће им наудити;" Мк 16, 18. 

giphy.gif

Ово је сликовита егзегеза ове теме:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Јел ти писао Горан у инбокс?:))

Није, мора да се прелогује. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Није, мора да се прелогује. :))

Али зато се Ђура прелоговао у 10 налога и пише ли пише :)).  Наравно, шалим се јер мени никад не би пало на памет нити бих икоме написао да је одрадио једну такву нечасну и небулозну ствар као што је писање са два налога. Додуше, Ђура нема ни потребе јер клонови илити полтрони се одма` по рапорту нацртају где је и он па му и не требају дупли налози:)).

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Bokisd рече

Pa,  pise tako.

Божји Дух надањхује писца, Св. Мојсија,  или по неким библистимa неког од потоњих пророка, Јеремију или неког каснијег Св. пророка (надахњујући на један стварно ненаметљив и суптилан начин, мислим то је очигледно када упоредимо књиге Светог Писма) у жељи да открије оно што нам је важно за спасење, да у време када је Израиљ био у религиозној кризи идолатрије, открије или пошаље  поруку о вери, да све оно што је створено није Бог, не постоји одувек, има свој почетак, настало је у датом тренутку, те главно -  није божанског суштаства,за разлику од  Бога који је нестворен (који је Јахве - Онај који јесте, Јестествујући). Да би то разумео, писац у визији види шест тј. седам слика... Очигледно је у целом опису стварања, да је то поглед са земље на небо, а не обрнуто. У  четвтој визији, писац јасно види Сунце, Месец и звезде на небу, јер је  уклоњена густа прашина, формирана данашња атмосвера и он констатује сва видела небеска.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Да, кад смо већ код св.Мојсија, св.Василије Велики пише у Шестодневу, Прва беседа:

Јер, Мојсије је тај који је овај спис саставио. Онај Мојсије о коме је сведочено да још као одојче које је сисало беше мио Богу; онај кога је фараонова кћи усвојила и царски одгајила поверавајући његово образовање мудрим египатским учитељима. Онај Мојсије који је презрео величанство царскога достојанства и придружио се бедном животу својих саплеменика, више волећи да страда са народом Божијим него да има привремену насладу греха. Онај који је по самој својој природи имао љубави за правду, јер се, и пре но што му вођење народа беше поверено, догоди да, због урођене му мржње према злима, до смрти казни оне који беху зли. Онај који беше прогнан од људи којима је добро чинио, и који је радо напустио египатску вреву и дошао у Етиопију, а тамо, ослобођен бриге о свему, целих четрдесет година се посветио созерцању бића. Онај који је, кад већ беше имао осамдесет година, видео Бога, колико Га је човеку могуће видети, или, боље рећи, како Га нико други не могаше видети; а о томе Сам Бог сведочи: Пророк када је међу вама, ја ћу му се Господ јављати у виђењу и говорићу с њим у сну. Али није такав мој слуга Мојсије, који је веран у свем дому мојем. Њему говорим из уста к устима, и он ме гледа доиста, а не у тами.

Али шта зна св.Василије...

Подели на овим сајтовима

Врло вероватно, кажем, и Мојсије је вероватно писац. Уосталом,  криза идолатрије је постојала од почетка у Израиљу.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Што се тиче екосистема, сва жива бића су упућена и зависе једна од других и заједно чине један тоталитет. Биљоједи се хране биљкама и то мноштвом разних врста биљака, честе су симбиозе разних врста, разне врсте животиња се у крдима често окупљају на једном месту итд. Зато кажем да логика намеће да су створене врло брзо, зато што су све у великој међузависности. Ако бих то упоредио са нпр. људским телом, нелогично би било да је Бог хипотетички прво створио срце, па руке, па уши итд. јер су сви ти органи нефункционални једни без других, већ је створио одмах читавог човека јер једино цео може да фунционише. И као што тамо каже удахнуо му у нос дух животни и постаде душа жива.

У еволуционој бајци имамо потпуну спекулативност( еуфемизам) по овом питању, као и по питању полова. Значи, чак и да прихватимо бајку да се нпр. оно створење налик кучету претворило у кита тог момента би требали да имамо већ еволуиране планктоне којима се тај кит храни. Шта вреди да се бајка и оствари ако то неко новонастало створење нема шта да једе. Или неки биљојед кад се догегао у еволуционом низу и напокон пресретан почео да ланза по неким пределима морао би да има да једе баш оне биљке које му је госпођа еволуција дала да му пријају тј. која годе његовом укусу. Знамо да коза нпр. једе толико и толико биљака, крава толико и толико, овца толико и толико, зна одлично шта `оће шта неће. Наравно, и тој новонастали организам мора да има женку којој се посрећило да буде прамајка те и те врсте. И наравно морају да преживе да би могла врста даље да постоји. А како су тек биљке еволуирале, ја мислим да је то тек врхунска бајка којој нису равне све оне од браће Грим и Андерсенове заједно. И све то Ђура и његови клонови примају здраво за готово, без икаквог промишљања на једном православном форуму да ли то има везе са везом. Али ово чита доста људи, не може се тако искључивати мозак и писати.

Што се прве главе Постања тиче, и ту видимо одређену еволуцију или боље речено низ у ономе шта се ствара, прво иду мање комплексни организми па више и на крају човек. Али не на начин који подразумева мали милион спекулација, већ видимо Бога која "рече то и то" и "све беше добро", а не мутације и борбу за опстанак као главне моторе развитка. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Благовесник рече

Врло вероватно, кажем, и Мојсије је вероватно писац. Уосталом,  криза идолатрије је постојала од почетка у Израиљу.

Ako je Mojsije pisac kako onda objasnisti razlicita predanja skockana u Postanju? Jahveisticko i svestenicko predanje na primer. 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Благовесник рече

Кад помену идолатрију, ја у овом клањању натурализму и еволуцији видим неку врсту нововековне идолатрије, нововековног клањања Ваалу. И идолатрија није оно што је некад била и она је постала "префињенија", узела је научно рухо да би се боље камуфрирала. Свети Илија је лепо рекао Израиљцима докле ће да "храмљу", тј. да се клањају и живоме Богу и Ваалу, тако бих и ја рекао православним хришћанима да се не поводе за лажима ма колико биле добро упаковане.

kult-vaala-bog-ili-demon-avtor-2.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, grigorije22 рече

Ako je Mojsije pisac kako onda objasnisti razlicita predanja skockana u Postanju? Jahveisticko i svestenicko predanje na primer. 

Можда је писао користећи више постојећих дотадашњих извора. Или је можда постојао тим писаца којим је он координирао. Наравно да није написао на крају Пете књиге да је умро, али је могао рећи другима да напишу оно што ће се свакако десити када је предосетио крај. У сваком случају ту имамо неке конкретне цифре као што су године живота Патријараха које је свакако неко записао много пре Мојсија, а које наговештавају оно што Џон Сенфорд( генетска дееволуција) каже, а и слаже се са мњењем да је предпотопна земља била много здравије место за живот него послепотопна. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, о.Горан рече

Што се тиче екосистема, сва жива бића су упућена и зависе једна од других и заједно чине један тоталитет. Биљоједи се хране биљкама и то мноштвом разних врста биљака, честе су симбиозе разних врста, разне врсте животиња се у крдима често окупљају на једном месту итд. Зато кажем да логика намеће да су створене врло брзо, зато што су све у великој међузависности.

Ако је међузависност доказ да су створене "врло брзо". Онда то значи да је лав створен да прождере антилопу (међузависност). Сада ме интересује шта би на ово рекао @Кратос ? Да Бог ствара кроз убијање? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...