Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 20 минута, Јанко рече

закључиш да је и он од Бога - ти закључиш супротно, зато што је САМО брат Каинов, а није наглашено и "од Бога"?!?

Значи, ако је Војин од Јанка, а Андреј брат Војинов - Андреј није Јанков?!? 

:aplauz:

Немој само сад неку гимнастику типа јесу браћа ал' не од истог оца... Зна се у Писму шта значи брат...

Узео је @Васијана за духовника. Тако онај мени лупа: Тарасије је само за иконоборце рекао да је рукоположење од Бога. - Испада да су друга рукоположења од људи... Ови ликови су лишени светлости разума. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Узео је @Васијана за духовника. Тако онај мени лупа: Тарасије је само за иконоборце рекао да је рукоположење од Бога. - Испада да су друга рукоположења од људи... Ови ликови су лишени светлости разума. 

Možda ima neki stručni naziv za ovakve anomalije..ako koji psihić na forumu da objasni malo.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, kopitar рече

Možda ima neki stručni naziv za ovakve anomalije..ako koji psihić na forumu da objasni malo.

(nisam psihić ali to i nije neki psihički poremećaj nego greška u zaključivanju usled pristrasnosti) stručni naziv za pomenute greške je: Confirmation bias... link ka wiki članku o tome: https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

ili ako hoćeš na hrvatskom: https://hr.wikipedia.org/wiki/Sklonost_potvrdi

Nije uopšte tako retka pojava među ljudima... naprotiv... skoro svi to imamo u većoj ili manjoj meri... Boki je tu samo malo ekstremniji od drugih...

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Снежана рече

читам ово у већ две три твоје поруке, и просто не могу а да не искоментаришем...сва деца икада рођена су дар од Бога, можемо ми дасе шалимо и дасе не слажемо око начина тумачења, али овакве стари од неког ко себе сматра пре свега човком ерником, па тек онда и теолошки поткованом особом су недопустиве, и не гоорим ти оо са неке духоне исине, него као обична мајка двоје сасвим обичне деце.

Naravno, sva deca su dar od Boga, blagoslov od Boga,

Ali, prica je, da od sve dece samo su neka izabrana za posebnu sluzbu Gospodu ( u SZ )

Kaze Sara za Kaina,... Добих човека од Господа,....i, Kain ,...А после неког времена догоди се, те Кајин принесе Господу принос од рода земаљског....

Takodje za Sita,....Бог даде другог сина ( Sita ) за Авеља, ког уби Кајин.... i, opet,....И Ситу се роди син, коме надеде име Енос. Тада се поче призивати име Господње....

Izabrani od Boga da prinose Bogu prinos ,....da bi se prizivalo ime Gospodnje,....bogopostovanje van Raja,.....Tako je i Aron izabran za svestenika Bogu koji ce u ime Izrailja,.... komunicirati (molimoli ) sa Bogom, .... А ти узми к себи Арона, брата свог са синовима његовим између синова Израиљевих да ми буду свештеници....  И биће на челу Ароновом, да носи Арон грехе светих приноса које принесу синови Израиљеви у свим даровима својих светих приноса; биће на челу његовом вазда, да би били мили Господу..... itd... Ne moze bas svako da nosi grehe naroda,... :0228_hot:

U tom smislu je neko 'izabraniji' od nekog drugog.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

(nisam psihić ali) stručni naziv za pomenute greške je: Confirmation bias... link ka wiki članku o tome: https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

Nije uopšte tako retka pojava među ljudima... naprotiv... skoro svi to imamo u većoj ili manjoj meri... Boki je tu samo malo ekstremniji od drugih...

Hvala

Ima li lijeka za to?

I da li je bolest kad toga imamo premalo?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

(nisam psihić ali to i nije neki psihički poremećaj nego greška u zaključivanju usled pristrasnosti) stručni naziv za pomenute greške je: Confirmation bias... link ka wiki članku o tome: https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

Naravno, pricamo izmedju sebe i pokusavamo da objasnimo svoje stavove ( nista drugo )

Ova manija carobne kugle , .... 

5.gif.ecfb97c34c674a72154318011788707b.gif

:smeh1:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

Hvala

Ima li lijeka za to?

I da li je bolest kad toga imamo premalo?

Ja ne bih baš tako lako kvalifikovao ljude kao psihički bolesne... pogotovo ne Bokija... koliko god mi je nekada iritantan sa svojim "tumačenjima" teksta koja nisu tumačenja nego se svode na to šta bi on želeo da u tom tekstu piše - ne mislim da je bolestan i da mu treba "lek".

Rešenje za pomenuti problem (ako čovek uopšte prepozna to kod sebe i želi to da promeni) je skepticizam... moraš voljno i svesno kod obrade svake informacije da razmišljaš da li joj daješ značaj samo zato što se uklapa u ono što ti već misliš i da li je negiraš i umanjuješ joj značaj zato što se ne uklapa u ono što ti već misliš... kao i to da li obrađuješ informacije koje postoje ili izmišljaš informacije koje želiš da postoje... pri čemu i ako tako postupaš, pitanje je koliko ćeš moći da iskontrolišeš ono nesvesno u tebi...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Ja ne bih baš tako lako kvalifikovao ljude kao psihički bolesne... pogotovo ne Bokija... koliko god mi je nekada iritantan sa svojim "tumačenjima" teksta koja nisu tumačenja nego se svode na to šta bi on želeo da u tom tekstu piše...

Rešenje za to (ako čovek uopšte prepozna to kod sebe i želi to da promeni) je skepticizam... moraš voljno i svesno kod obrade svake informacije da razmišljaš da li joj daješ značaj samo zato što se uklapa u ono što ti već misliš i da li je negiraš i umanjuješ joj značaj zato što se ne uklapa u ono što ti već misliš... kao i to da li obrađuješ informacije koje postoje ili izmišljaš informacije koje želiš da postoje... pri čemu i ako tako postupaš, pitanje je koliko ćeš moći da iskontrolišeš ono nesvesno u tebi...

Eh, kada bi bilo bas tako lako svakom coveku da primenjuje skepticizam, ...u ovom obliku koji opisujes ( to je samo za clanove foruma.... :D )

Zbog toga mislim, da covek treba da bude sto jednostavniji u svojem speak (  ne ulazim u to, koliko ja uspevam u tome, ...verovatno manje nego sto mislim,,.... )

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Јанко рече
пре 12 часа, Bokisd рече

Da li je ocekivano da su postojali i drugi sinovi i kceri koji nisu bili darovani od Boga, ( kao Avelj ) ali, koji nisu bili pomenuti ( pre rodjenja Sita ). Jer, i sam Avelj  nije bio darovan od Boga nego se pominje da je rodjen kao brat Kainov ?

Брате, задивљен сам твојим мисаоним токовима.

Уместо да из овога:

пре 12 часа, Bokisd рече

u predhodnoj 4.glavi se govori o Kainu koji je od Boga

и овога:

пре 12 часа, Bokisd рече

...se pominje da je rodjen kao brat Kainov 

закључиш да је и он од Бога - ти закључиш супротно, зато што је САМО брат Каинов, а није наглашено и "од Бога"?!?

Значи, ако је Војин од Јанка, а Андреј брат Војинов - Андреј није Јанков?!? 

:aplauz:

Немој само сад неку гимнастику типа јесу браћа ал' не од истог оца... Зна се у Писму шта значи брат...

Pa, ako imamo  Majkl Djordan kosarkasa ,.... ako kazem, Boki je brat Majklov, ,.... ne znaci, da sam i ja kosarkas,... :D

Jer, ( gore sam napisao ), Sara za Kaina kaze,... Добих човека од Господа,..... dok za Avelja se kaze , ..,.... И роди  ( Sara ) опет брата његовог Авеља..... Sara je oboje rodila, ali, nisu oboje imali istu funkciju ( od Boga )....objekt je isti, radjanje od Sare,....subjekt nije isti,...

Pa, za Sita,... " Бог даде другог сина за Авеља, ког уби Кајин ".... i, dalje,...." А родив Сита поживе Адам осам стотина година "... i dalje se od samog Sita navodi dalje potomstvo Adamovo,.....a, pored Sita,.... " поживе Адам осам стотина година, рађајући синове и кћери "...... bez navodjenja genealogije ovih sinova i kceri,...

A, cela prica je , jer, ....." али се не нађе Адаму друг према њему "..... nema drugog slicnog njemu,....

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Ведран* рече

Ђес то прочитала?

Није све написано и не може све да се прочита. Ја то више филозофирам и наглас размишљам.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Рапсоди рече

Није све написано и не може све да се прочита. Ја то више филозофирам и наглас размишљам.

Драго ми је чути. :D

Али да ти речем нешто. :)

Менс чини да су ти се убачиле неке сметње (оно као сигнал кад не ваља) по пиању тога шта је Бог имао на уму.

Немреш то размислити и исфилософирати, јер ти немреш да знаш ни ја шта имам на уму док ти не речем. :)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Ведран* рече

Немреш то размислити и исфилософирати, јер ти немреш да знаш ни ја шта имам на уму док ти не речем. :)

A  ако сам прозорљива....:smeh1: У филозофији се полази од претпоставки . 

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Рапсоди рече

ако сам прозорљива....:smeh1:

:idea:

:)))

пре 5 часа, Рапсоди рече

У филозофији се полази од претпоставки . 

Аха, ал' рационалних  :))

• Хахаха 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 18.9.2018. at 19:47, Снежана рече

и ко су дивови који су у то време жиели на земљи? 

Оно што Септуагинта и Теодотион преводе са γιγαντες - дивови, Аквила преводи са επιπιπτοντες-пали, отпадници, разбојници, а Симах са βιαιοι-силеџије, насилници. Испада према Симаху и Аквили да су то биле дружине разбојника, силеџија и пљачкаша...што се тиче гиганата, иако их ми преводимо са "дивови" они у хомерско и класично доба све негде до периода хеленизма нису схватани као хуманоиди дивовског раста, мислим не нужно тако, али се сви писци хомерског и класичног доба слажу да су у питању били припадници изузетно насилног и обесног племена хтонског порекла на које упућује и етимологија њиховог имена. Дакле у Библији нема никаквих џинова, има их само у бајкама.

Подели на овим сајтовима

On 18.9.2018. at 19:47, Снежана рече

ко су онда "синови божији"који су се женили са "кћерима човечијим",

Симах "синови Божји" преводи као "синови моћних, властеле (δυναστευοντων)" а Аквила као"синови богова(θεων). Јеврејско "елохим" не мора нужно да означава Бога, већ и земаљске богове (створене богове), као и анђеле, и моћнике (бог у смислу моћник). Ја бих претпоставио да су овде синови ондашњих моћника ватали женску сиротињу:ani_biggrin:...тј било је спонзораја и пре силиконске на Дорчолу...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...