Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, grigorije22 рече

Da, vidim poentu tvog pitanja pa da ti odgovorim.. Kaktuse je stvorio Bog sa sve bodljama. Stvar je u tome da je Adam pre pada imao debelu kozu kao slon pa nije mogao da se ubode. 

Аха! А крокодиле са зубима онако ружне?

Ја сам до сада мислио да су крокодили створени јер им је месо посно. А сада више нисам сигуран. Мислим, јесам сигуран да им је месо посно, али нисам да ли су зато створени. 

:)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Ведран* рече

Ја сам до сада мислио да су крокодили створени јер им је месо посно. А сада више нисам сигуран. Мислим, јесам сигуран да им је месо посно, али нисам да ли су зато створени. 

Sad ne znam da li se zezaš oko toga da je krokodilsko meso posno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ето видиш како Св Јефрем лепо збори "Све знано створено је...."

Ја знам за кактусе и крокодиле. 

И коме ја сада да верујем? Св Јефрему или Тарзану? 

Поп. Горан нам препоручује оба. А и Зоран му се придружио.

А мене као разумну животињу то све збуњује. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Sad ne znam da li se zezaš oko toga da je krokodilsko meso posno...

Теби то није корисно да знаш. То се тиче дисциплине аркани. 12:smeha:

А ти ниси прошао иницијацију.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Како постоје пинк православни, који из незнања лажу и себе и друге о врло важним теолошким темама( а ова је најважнија), тако постоје и пинк кактуси:

157061484-origpic-488b8e.jpg?max-width=7

Дакле, док је тренутно трвење Московске и Цариградске Патријаршије нешто што се тиче углавном нас православних хришћана, питање Стварања из Постања је општемонотеистичка ствар( хришћанство, јудаизам, ислам), а у самој суштини то је општечовечанска проблематика јер смо сви потомци Адама и Еве. То што неки причају бајке о непостојећем Адаму и Еви нема везе са памећу, а камоли са хришћанством. Не можемо се бавити мистичним или духовним садржајем Светог Писма ако првобитно нисмо савладали оно што је сува фактографија. Слично би било као када би смо докетизмом "оправдавали" Христово учење. Ово што неки овде "проповедају" је нека врста адамовског докетизма мада они не негирају само Адама већ и његово потомство и много тога што је врло битно.

Не заборавите да је св.Јефрем Сирин прозван са правом "Лира Духа Светога".

Иначе, Јевреји имају један леп обичај да називају Мојсијеве књиге по првој речи из те књиге тако да Постање( Genesis,  Γένεσις) називају Б решит( בְּרֵאשִׁית ), Четврту књигу Мојсијеву Бројеви(  grč. Ἀριθμοί; lat. Numeri) називају баМидбар( בַּמִּדְבָּר ) итд. Иста паралела може да се направи са првом главом целог Светог Писма наспрам целог СП јер ту је описано Стварање света ex nihilo што је, благо речено, величанствено. Ми православни хришћани имамо сами извор и не треба да се поводимо за неким нелогичним и бајковитим хипотезама само да би изгледали "научно". Напротив, треба да се држимо св.Василија Великог тј. да имамо ширину образовања, али да хватамо у лукавству полутанске хипотезе за које је очигледно да су нетачне.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Горан рече

Ми православни хришћани имамо сами извор и не треба да се поводимо за неким нелогичним и бајковитим хипотезама само да би изгледали "научно".

Nista pametnije u zivotu nisi napisao.

Jos samo da poslusas svoj savet i da se manes nelogicnih i bajkovitih hipoteza samo da bi tvoja vera zvucala "naucno" i mozda od tebe i bude nesto...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Pisao sam vec jednom o tome. Postoje neke stvari koje cak ni Crkva ne zna. Jedna od njih je da se demoni bave naukom i istrazivanjima. Oni prave letece tanjire i razna druga cuda. Sasvim je moguce da su nakon pada oni vrsili eksperimente na gmizavcima i dinosaurusima te su oni poruzneli. Nauka ce tek da otkrije fosile lavova i drugih zveri bez zuba za klanje i kandzi sto ce da dokaze da su oni jeli kupus i sargarepe. 

Подели на овим сајтовима

Григорије, ти свашта знаш, можда све?

Ја се бојим оних што све знају!!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

На пример, ја хоћу да знам за кактусе. Јесу ли они Божији или нису?

Тарзан или лаже или не зна, па тврди како нема фосила кактуса а има, иако су крајњи раритет (2 нађена до данас), да би на основу тога тврдио како су они настали после потопа (по њему, фосили су настали због потопа - не бих коментарисао ту глупост). Дакле, после потопа ствари су кренуле зло и наопако, па нам Бог створи кактусе да се бодемо на њих. Како му је тачна ова тлапња, тако му је тачна и идеја о опадању старосне доби људи.

пре 8 часа, о.Горан рече

треба да се држимо св.Василија Великог

Горананда, немој да говориш ствари без смисла. Тарзан вели да су орлушине, крокодили лафови поружнели после пада, да су били слатки и фини пре тога, а Василије да је лаф створен одмах оваквим какав је данас и са предаторским инстинктом. Ваш проблем је што сте манихејци па негирате да је Бог створио овај свет. 

пре 7 часа, grigorije22 рече

Nauka ce tek da otkrije fosile lavova i drugih zveri bez zuba za klanje i kandzi sto ce da dokaze da su oni jeli kupus i sargarepe. 

Неће да може, јер су фосили настали тек после потопа!12:smeha: Једина нада му је да фосил жабе прогласи да је то био препотопни крокодил који се још није променио...

Терзин-сан и његов друг поп Горан читају Библију буквално, па нас адвентиста учи: Кад је нешто битно, онда то Писмо понавља више пута у једном стиху: истреби Бог свако живо биће. То није тачно - није побио рибе, а и оне су жива бића. Дакле, Библија пише глупости и лаже народ. Терзин-сан не може да се вади на: Мисли се само на копнена, јер није тако речено, а друго, он нам прича како је Бог сатро морске аждахе. 

Одох на литурђију... 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, после потопа ствари су кренуле зло и наопако, па нам Бог створи кактусе да се бодемо на њих.

А пре потопа су ствари биле супер добре?

Зато је Бог потопио свет, зато што је све било добро? Да би онда направио кактусе и крокодиле!

Добра дрога је тај Тарзан. 12:smeha: 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Може ли неко да ми одговори, по којој временској зони су се рачунали дани стварања? :))) По Јерусалимској, Вашингтонској или по Сиднејској?

Подсети ме овај поп римски. :D Он сад служи Литурђију, а литурђија већ готова. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Ведран* рече

Може ли неко да ми одговори, по којој временској зони су се рачунали дани стварања? :))) По Јерусалимској, Вашингтонској или по Сиднејској?

Подсети ме овај поп римски. :D Он сад служи Литурђију, а литурђија већ готова. 

Mene zanima nesto... prilikom stvaranja, kaze se da je bog stvorio coveka po svom liku... da li to onda znaci da bog mozda izgleda i ovako:

australia-berusaha-tingkatkan-taraf-hidu

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Mene zanima nesto... prilikom stvaranja, kaze se da je bog stvorio coveka po svom liku... da li to onda znaci da bog mozda izgleda i ovako:

И ти си суботар :)) па од кактуса не видиш биљку. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Тровач младих теолога Ђура је по кратком поступку матиран за ових неколико дана и то у пар потеза, али морам признати да ми је јако помогао својим аутоголовима као што је овај последњи.

Шта пише у Светом Писму, 1.Мојсијева 7.глава:

21. Тада изгибе свако тијело што се мицаше на земљи, птице и стока, и звијери и све што гамиже по земљи, и сви људи.

22. Све што имаше душу живу у носу, све што бијаше на суху, помрије.

23. И истријеби се свако тијело живо на земљи, и људи и стока и што год гамиже и птице небеске, све, велим, истријеби се са земље;

Упоредите сад то са овим што горе пише Ђура.

Дакле, џаба је годинама пажљиво градио са још неколико посилних зграду лажи и манипулације када је то урнисано у ових последњих неколико дана који су били сасвим довољни да се иста сруши.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...