Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Ana B. 

Vec smo imali neke Penove tekstove na ovu temu ovde na forumu, i jedino sto mogu da kazem za te vec vidjene je - blagi uzas. Ovo sad sam preleteo letimicno, jer nem` bas vremena da citam ceo tekst, ali i ono sto sam video vec ima vrlo slicna mesta sa onim sto sam vec citao ranije. Ukupan utisak: ne znam kojim se oblastima on bavi u bogoslovlju, ali ovde je potpuni promasaj.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ево, одмах на почетку већ:

Цитат

Еволуциона биологија, која следује Дарвину, полази од хипотезе да се у неком временском тренутку, по истеку различитих процеса у природи (хлађења земље, оформљења чврсте земљане коре, падања кише милионима година и настајања космичке супе), живот појавио из органске материје која је сама настала из неорганске супстанце. 

Еволуциона биологија се не бави настанком живота, нити тврди било шта о самим почецима живота. Не постоји тренутно научна теорија која би објаснила сам настанак живота.

Подели на овим сајтовима

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
пре 7 часа, о.Горан рече

Колега, одгледао сам овај интересантан филм. Блиско ми је доста ствари, али бих поставио нека питања овим научницима уживо, а нека су сасвим намерно прескочена. Теби нећу постављати та питања. Интересује ме једна друга ствар шта ти мислиш.

Наиме, да ли су адвентисти крштени? Да ли могу да се спасу остајући адвентистима до краја живота? Ово те питам јер ови научници нису православци. Имамо и оног брадатог Јеврејина. Дакле, ови људи нису православци, верују у Библију (неки без НЗ), креационисти су, антиеволуционисти, а да претпоставимо и да су морални. Да ли се спашавају? 

Буди добар да ми одговориш јер сам ја сео и погледао цео документарац.  

Подели на овим сајтовима

Пази овако колега. Свакако је лепо што си погледао тај документарац јер сам га зато овде и поставио, наравно са том интенцијом да га погледа што више људи, не само један човек, био он клирик или не.

На било каква питања ћу ти радо изнети своје мишљење али пре него што било шта напишем хоћу да будем јасан као што сам и увек. Не пада ми на памет да овде пишем било шта даље ако ћу да будем цензурисан од оних који не би били ту где јесу сада да нисам својевремено са сарадницима покренуо овај пројекат.

Подели на овим сајтовима

@о.Горан Evo i ja sam odgledao ceo klip i imam pitanje. :)

Pre pitanja, da ne bi bilo nesporazuma i da ne bi shvatio pitanje kao prozivku ili nešto slično, moram da napomenem da ja smatram da je u određenim situacijama u redu lagati, a nekada je to i jedino moralno ispravno (po mom mišljenju). Da iskoristim poznat primer - ako čuvaš Jevreje u podrumu i pokucaju ti nacisti na vrata i pitaju da li u toj kući ima Jevreja, smatram da je laganje i/ili manipulacija tako da nacoši pomisle da tu nema Jevreja jedini moralno ispravan postupak. Moram da pomenem da sam i po pravilima svoje profesije nekada dužan da lažem radi zaštite interesa svojih klijenata i ispunjavanja njihovih naloga.

Pitanje je: da li je po tvom mišljenju ponekad u redu lagati i manipulisati sa ciljem da ubediš druge u istinitost biblijskog stvaranja i "neispravnost" teorije evolucije?

Takođe, kao disclaimer moram da napomenem da sam ubeđen u to da ti iskreno veruješ u to da je stvaranje istina, a TE neistina, te se pitanje odnosi samo na pojedine argumente i dokaze koji govore u prilog stvaranja... u smislu da li bi rekao i nešto što znaš da nije tačno, ako bi to doprinelo ostvarenju cilja - da neka osoba poveruje u stvaranje (u koje ti iskreno veruješ) tj. da li je za tebe ova tema kao ona gore opisana situacija sa Jevrejima?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Zoran Đurović рече

Колега, одгледао сам овај интересантан филм. Блиско ми је доста ствари, али бих поставио нека питања овим научницима уживо, а нека су сасвим намерно прескочена. Теби нећу постављати та питања. Интересује ме једна друга ствар шта ти мислиш.

Наиме, да ли су адвентисти крштени? Да ли могу да се спасу остајући адвентистима до краја живота? Ово те питам јер ови научници нису православци. Имамо и оног брадатог Јеврејина. Дакле, ови људи нису православци, верују у Библију (неки без НЗ), креационисти су, антиеволуционисти, а да претпоставимо и да су морални. Да ли се спашавају? 

Буди добар да ми одговориш јер сам ја сео и погледао цео документарац.  

:POPOcorn1:

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Avocado рече

@о.Горан Evo i ja sam odgledao ceo klip i imam pitanje. :)

Pre pitanja, da ne bi bilo nesporazuma i da ne bi shvatio pitanje kao prozivku ili nešto slično, moram da napomenem da ja smatram da je u određenim situacijama u redu lagati, a nekada je to i jedino moralno ispravno (po mom mišljenju). Da iskoristim poznat primer - ako čuvaš Jevreje u podrumu i pokucaju ti nacisti na vrata i pitaju da li u toj kući ima Jevreja, smatram da je laganje i/ili manipulacija tako da nacoši pomisle da tu nema Jevreja jedini moralno ispravan postupak. Moram da pomenem da sam i po pravilima svoje profesije nekada dužan da lažem radi zaštite interesa svojih klijenata i ispunjavanja njihovih naloga.

Pitanje je: da li je po tvom mišljenju ponekad u redu lagati i manipulisati sa ciljem da ubediš druge u istinitost biblijskog stvaranja i "neispravnost" teorije evolucije?

Takođe, kao disclaimer moram da napomenem da sam ubeđen u to da ti iskreno veruješ u to da je stvaranje istina, a TE neistina, te se pitanje odnosi samo na pojedine argumente i dokaze koji govore u prilog stvaranja... u smislu da li bi rekao i nešto što znaš da nije tačno, ako bi to doprinelo ostvarenju cilja - da neka osoba poveruje u stvaranje (u koje ti iskreno veruješ) tj. da li je za tebe ova tema kao ona gore opisana situacija sa Jevrejima?

Два момента:

Први је гостовање МП давних дана у нашој цркви - боље да ме Господ ућутка да никад не проговорим него да тако износим истину.

Други је заповест о лагања која каже "не сведочи лажно на ближњега свога". Дакле, немој својим лажима дискредитовати туђи интегритет, учинити га лошијим него што јесте.

А слагати се, као што рече, понекад (што ређе) и треба и ваља на добро ДРУГОГ. Но, у овим питањима НИКАД не изађе на добро...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Јанко рече

А слагати се, као што рече, понекад (што ређе) и треба и ваља на добро ДРУГОГ. Но, у овим питањима НИКАД не изађе на добро...

Stvar je u tome što mi deluje kao da Goran smatra da je na dobro drugog i veoma važno za drugog da odbaci TE kao neistinitu... samo je pitanje da li smatra da je u interesu ostvarenja tog cilja (po njemu plemenitog i važnog) nekad u redu biti i neiskren... ili smatra da bi taj cilj trebalo ostvarivati isključivo istinom, pa makar i teže ostvario cilj i makar neko i ne poverovao usled toga što nije iskoristio sva sredstva koja su mu na raspolaganju...

Подели на овим сајтовима

U prici oko TE vs kreacionizam, i TE vs vera, ....( ja, licno ) bih ostavio svakom verniku da kreira svoj stav i misljenje na osnovu prvenstveno svoje savesti tj. na osnovu toga koje informacije ima u vezi ove price i nacina koliko je sposoban logicki, filosofski, dusevno i duhovno ,.....da 'obradi' sve te' inforamcije u svojoj 'glavudji'.... Just_Cuz_19

Ja sam u mojoj glavudji :vrtiglavu:obradio tako, da verujem u Pismo, da je pismo logicki, filosofski i prakticno ( primena u zivotu ) apsolutno Istinito i objektivno. Nauku smatram korisnom i apsolutnom potrebnom za coveka. TE kao nauku, sa mojim nacinom shvatanja i razumevanjem stvari pretpostavljam kreacionistickoj i ID nauci i nacinom misljenjem.

Drugim vernima ostavljam da na osnovu svojih referenci i razmisljanja izgrade svoje stavove u odnosu TE vs vera. Svaki verni stoji ili pada sam za sebe pred Bogom i nije moje da sudim o tim stvarima.

Moje je, moj stav je,  da ne postoji uzrocno - posledicna kompatibilnost TE i vere. Drugi imaju drugacija misljenja, nismo bas roboti, sloboda je da svako izabere kako misli da treba. Samo mislim, da je moj stav u vezi TE vs vera objektivan,  u odnosu na to kako i kojim smislom pismo objasnjava stvaranje coveka i sveta.

Подели на овим сајтовима

Редакцији: о. Горан би хтео да одговори, али не може. Пустите му одговоре ако су сувисли. Писао ми приватно, али не бих са њиме да општим у приватности...:D 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Колега, одгледао сам овај интересантан филм.

пре 2 часа, Avocado рече

Evo i ja sam odgledao ceo klip

Najiskrenije vam se divim i:skidamkapu: na strpljenju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...