Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ovo kao da je Juda lično izrekao.

Ne, ipak, misli se  na Adama (pre svega na Adama, a pod tim i na sve Nas).

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle znanje o Oboženju čoveka.

Znanje o obozenju coveka im je bilo poznato od ranije, jer da je to Bozja zelja Adam je znao jer ga Bog naziva sinom Bozjim, pa  mu je to bilo blisko - da postane kao Bog (ali kako je jedino i moguce, u zajednci sa Bogom)... Zato ga Zmija i kusa tom zeljom, ali da je afirmise u nebogougodnom pravcu! Znanje o obozenju je afirmativno, sto pokazuje da takvo znanje, verovatno, nije bilo duhovno stetno za Adama od pocetka tj. nije moglo da izazove mutiranje njegove volje u gnomicku tj. izbirateljnu. Njegova prirodna volja je bila afirmativna, tezila je kao tom cilju - biti kao Bog, ali je usled prvorodnog greha postala gnomicka...  Plod Drveta poznanja dobra i zla  je, dakle, izgleda ucinio i to  da u neutvrdjenom i nesavrsenom stanju u  kojem se Adam nalazio,  izazove upravo to - gnomicku volju. Hocu da kazem da je plod Drveta znanja, pored dobra, otkrivao i znanje o zlu tj. o upotrebi i ZLOUPOTREBI...  Adamova dusa nije bila spremna za to, nije bila utvrdjena za primanje takvog znanja da bi joj bilo na korist, a ne na smucenje njegove prirode...  Sto se ne bi desilo da je saznao tj. uzabrao sa tog drveta nakon usavrsavanja kroz ispunjavanje Bozjih zapovesti! Nije isti efekat na dusu otkriti neko znanje mladoj i duhovno nezreloj dusi, na primer- o uzasima razvrata i zla u nekoj zemlji i to isto otkriti utvrdjenoj dusi duhovno svetog starca... 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Znanje o obozenju coveka im je bilo poznato od ranije, jer da je to Bozja zelja Adam je znao jer ga Bog naziva sinom Bozjim, pa  mu je to bilo blisko - da postane kao Bog (ali kako je jedino i moguce, u zajednci sa Bogom)... Zato ga Zmija To je sve afirmativno, sto pokazuje da takvo znanje, verovatno, nije bilo duhovno stetno za Adama od najjranijeg pocetka. Mislim da je plod Drveta znanja, pored dobra, otkrivao i znanje o zlu tj. o upotrebi i ZLOUPOTREBI...  Adamova dusa nije bila spremna za to, nije bila utvrdjena za primanje takvog znanja da bi joj bilo na korist, a ne na smucenje, jer taj plod bi    proizveo bi, i proizveo je, u Adamu GNOMICKU volju tj. izbirateljnu...  Sto se ne bi desilo da je saznao tj. uzabrao sa tog drveta nakon usavrsavanja kroz ispunjavanje Bozjih zapovesti. Nije isti efekat na dusu otkriti neko znanje mladoj i duhovno nezreloj dusi, na primer- o uzasima razvrata i zla u nekoj zemlji i to isto otkriti utvrdjenoj dusi duhovno svetog starca... 

Čudno, sve to što si napisao je možda bilo poznato od ranije ali punoća znanja iliti poznanja je isključivo u Isusu Hristu, ne vidim način kako bi mogao čovek izbeći tu nesrećnu zmiju.

Mislim ne znam koliko nam je bitna teologija tipa šta bi bilo kad bi bilo.... rajska priča je završena.

Ja sam pobornik jedne druge teologije, da je Sin svakako sišao i ovaplotio se bez obzira na greh. Sin je sa sinovima sigurno morao proći i kroz žrtvu tj. odabir da li čovek želi po slobodi biti obožen ili ne.

Sin je sigurno kao neko kroz koga je sve postalo preživljavao i doživljavao i Judu kao sina pogibli i Petra,Mariju,Pavla podjednako u ljubavi svojoj, s tim da je ta sloboda odabira neprikosnovena. Plod ubran poznanja ne izbacuje tu slobodu u izboru, nego je otežava a to je upravo delo spasenja i oboženja učinilo težom. Tj. žrtva Sina je bila daleko teža no ona je ionako morala postojati.

Šta hoću reći Sin je svakako morao žrtvovati nešto i odvojiti Carstvo od necarstva, jer nas Crkva uči da niko neće otići u nebiće.

Pre pada starog adama imamo i pad anđela preko djavdjava te je stoga noga povučena, žrtva već postoji, odvajanje se mora desiti.

Bog je voleo i te anđele, Bog je sigurno podneo žrtvu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Oce, pridruzujem se, ja sam na vezbi u urbanoj sredini, a ne samo po sumama i gorama i na poljima ostrva. Prije svega, hvala Vam na molitvi. Mnogo mi je znacila i pomogla. Bogu jedinome hvala.

Sretno nam odsustvo.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Тања1 рече

Oce, pridruzujem se, ja sam na vezbi u urbanoj sredini, a ne samo po sumama i gorama i na poljima ostrva. Prije svega, hvala Vam na molitvi. Bogu jedinome hvala.

Sretno nam odsustvo.

I ti se vrati dobra čovečice. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Тања1 рече

Oce, pridruzujem se, ja sam na vezbi u urbanoj sredini, a ne samo po sumama i gorama i na poljima ostrva. Prije svega, hvala Vam na molitvi. Mnogo mi je znacila i pomogla. Bogu jedinome hvala.

Sretno nam odsustvo.

Амин!

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Тања1 рече

Prije svega, hvala Vam na molitvi. Mnogo mi je znacila i pomogla. Bogu jedinome hvala.

I jos mi pomaze.

Volim vas.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Тања1 рече

I jos mi pomaze.

Рече један овде кад га убодох за занимање, јер је са никнејмом: А Бог не слуша грешног човека!... :)) Поменућу вас све у цркви св. Марка Ефеског, поново тамо служим.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...