Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Истинита прича. Знам једног болесног човека, одувек је имао неке психијатријске проблеме, а сад је још и стар и сенилан. Често говори "они ме отровали", "они ме покрали", "они ме прогањају", а кад га питаш "ко су они", каже "ма ко би ти то сад могао објаснити" :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ако ће Кратос бити једног дана, не дај боже, спашен :))

Како Кратос? :)

Ваљда ће његова људска природа бити спашена. :)) јер само она и може умрети.12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Како Кратос? :)

Ваљда ће његова људска природа бити спашена. :)) јер само она и може умрети.12:smeha:

Битно је да се та природа спаси... То што неће Кратос као носилац те природе, нема везе...:)) Спасио се Логос за нас и то је довољно. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

И наравно анђео би прво морао да руча са мном, да ме не убеђује на гладно :)

12:smeha:

Ne znam da li znate, ali ima i ono tumacenje da  - a Avram nadalje stajase pred Gospodom, kasnija redakcija jevrejskih svestenika, jer im je izgledalo bogohulno - a Gospod nadalje stajase pred Avramom. Stajati, u biblijskom poimanju, znaci - SLUZITI! Kako Gospod moze sluziti Avrama? Sluga sluzi Gospodaru, ne sme i  ne moze biti obratno, tako razmislja starozavetna pravda i starozavetni ljudi (civuti).  Tako vidimo tog istog Gospoda - Svetu Trojicu, koji se javlja Avramu pod Mavrjiskim dudom, kao sliku Hristove evharistije - Hrista na Tajnoj VECERI (sto je ikona Buduceg Carstva Bozjeg). Na kojoj, kada su mu pripremili i postavili da jede, On nadalje stoji i sluzi da jedu, a oni jevrejstvujuci po svome  govore - da On ne moze njih dvoriti tj.  da ne moze to biti tako da On, jel, pere  noge njima i sluzi ih, jer to nije posao Gospodara, nego sluge...  A Hristos odgovarajuci rece im - Sin Coveciji  ne dolazi da mu sluze, nego da sluzi...  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Ne znam da li znate, ali ima i ono tumacenje da je - i Avram nadalje stajase pred Gospodom,

kasnija redakcija jevrejskih svestenika, jer im je izgledalo bogohulno - a Gospod nadalje stajase pred Avramom.

Stajati, u biblijsko poimanju, znaci - SLUZITI! Kako Gospod moze sluziti Avrama? Sluga sluzi Gospodaru, ne sme i  ne moze biti obratno, tako razmislja starozavetna pravda i starozavetni ljudi (civuti). 
Tako vidimo tog istog Gospoda - Svetu Trojicu, u ikoni Buduceg Carstva Bozjeg tj. na Tajnoj VECERI,

kako nadalje, kada su mu pripremili i postavili, nadalje stoji i sluzi, a oni, jevrejstvujuci po svome - govore da On ne moze njih dvoriti tj.  da ne moze to biti tako da On, jel, pre  noge njima i sluzi ih, jer to nije posao Gospodara, nego sluge...

Velja poverova u postojece Carstvo dobismo brata zauvek.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Sin je dosao da sluzi iz ljubavi sinovima Carstva koje mu ih po Njegovim recima sam Bog Otac poveri da im opere noge i ne dozvoli pogibliju jer ce tako biti vecno zasticeni Odozgo gde je Bozja Tvorevina i njihovo istinsko postanje a ne odozdo u starom adamu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Si nekad pomislio da bi to drvo Života i drvo poznanja dobra i zla, mogao biti i sam Krst Gospodnji?

Kaže se da su na istom mestu stajala ta dva drveta.

To i jeste Drvo Zivota ciji je plod Sveto Pricesce - Hristos tj.  Tajna Hristova. O tome pevamo u Blazenima, idem da vidim... pogledacu kojeg glasa...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sin je dosao da sluzi iz ljubavi sinovima Carstva koje mu ih po Njegovim recima sam Bog Otac poveri da im opere noge i ne dozvoli pogibliju jer ce tako biti vecno zasticeni Odozgo gde je Bozja Tvorevina i njihovo istinsko postanje a ne odozdo u starom adamu.

Je li o.Zorane sam ovo slozio svetootacki i Pismeno ili sam previse danas pojeo rostilja i popio piva koje sam uspeo u razgovoru sa vama da napravim i prinesem kod mene u dvoristu sa drustvom?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Je li o.Zorane sam ovo slozio svetootacki i Pismeno ili sam previse danas pojeo rostilja i popio piva koje sam uspeo u razgovoru sa vama da napravim i prinesem kod mene u dvoristu sa drustvom?

:D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

To i jeste Drvo Zivota ciji je plod Sveto Pricesce - Hristos tj.  Tajna Hristova.

A oprastanje i ociscenje grehova bi bilo sto ne zelimo da zabodemo klinove u Gospodnje telo i sto ne vicemo raspni Ga da se uverimo da li je Gospod ili nije ili sto ne perem ruke napuštaju veru svoju u Sina Bozjeg koji umire na Krstu?

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Zoran Đurović рече

Брате, опет једноставно питање: Ако ће Кратос бити једног дана, не дај боже, спашен :)), да ли он у овом моменту (2.5.2017) за Бога реално постоју у Цатрству небеском?  

Smejem se urinoistocicu :))

Подели на овим сајтовима

:) Osmoglasnik, Blazena VII glasa, stihira broj 36:

"Hristos jest Drevo Zivotnoje ot nego ze jadij neumiraju!"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

:) Osmoglasnik, Blazena VII glasa, stihira broj 36. "Hristos jest Drevo Zivotnoje, ot nego ze jadij neumiraju!"

A drvo poznanja dobra i zla isti Krst sa plodom ako je Sin Bozji nek se spasi sam.

Подели на овим сајтовима

Ne znam... Ali, i to drugo drvo je Bog stvorio i zasadio u vrtu. Za to drugo drvo pomenuta stihira  na pocetku kaze -  "Krasan i dobar za jelo bi PLOD koji mene (Coveka) UMRTVI, a Hristos je ono Drvo ZIVOTA od kojeg ko jede ne umire...". Na kraju nas stihira poziva da sa raspetim pokajanim razbojnikom zavapimo  Gospodu da nas pomjane u Carstvu Bozjem!

Kada je okusio sa Drveta znanja dobra i zla, Trojicni Gospod kaze - "Gle, covek posta kao jedan od nas jer zna sta je dobro a sta zlo, ali, sada neka ne pruzi rukom da uzme i okusi s Drveta Zivota, te da vecno zivi".

"Zmija", takodje, slicno tvrdi za Drvo znanja, ali ubacuje i  laz, da ako uzmu od tog drveta da nece umreti  - "Necete vi umreti! Vec zna Bog da ce vam se u taj dan kada okusite s njega otvoriti oci, pa cete postati bogovi i znacete sta je dobro a sta zlo".

Dakle, radi se o nekakvom  znanju koje tada za njih jos nije bilo na korist, vec kasnije, kada se usavrse i sjedine sa Bogom, cime su primivsi to znanje pre sticanja savrsenosti,  zadobili zbog toga gnomicku volju, koja je izbirateljna tj.   bira izmedju dobra i zla, bira izmedju greha ili ne.

Zato Hristos  nije imao tu gnomicku volju!

Za Adama i Covecanstvo je bolje da je nisu stekli i to je bila Bozija volja da je covek nema, jer da se Covek u Rajskom vrtu (u :) tom prvom svetom manastiru na Zemlji)  usavrsio u Bogu kroz poslusanje i druge vrline,  kasnije jedenje od Drveta znanja dobra i zla, ne bi proizvelo u njemu gnomicku tj. izbirateljnu volju tj. imati volju koja se bori u sebi da li izabrati zlo ili ne izabrati zlo.  Greh Covecanstva je u tome sto od Boga zabranjenog drveta trazi obozenje tj. u znanju kao sebi dovoljnom i u stvorenoj prirodi neprinetoj Bogu, trazi za sebe lek besmrtnosti, mudrosti i obozenja, a ne u, dakle, Tajni Hristovoj tj. Evharistiji - Drvetu Zivota.  

Prvorodni  greh je  u srzi cin neblagodarenja prema Tvorcu (nasuprot - cinu blagodarenja tj. evharistije, koju su trebali da ostvare prema Njemu kroz Tajnu Hristovu). Zato se kaze da smo po krstenju  oslobodjeni od prvorodnog greha i  nanovo rodjeni kao deca Bozija, jer se krstenjem postaje clan Evharistije!

Подели на овим сајтовима

Dakle znanje o Oboženju čoveka.

Zmija i veli da nećemo umreti taj dan,Bog kaže da nikoga neće vratiti u nebiće, gledajući raspeće Hristovo taj dan niko umro nije ali jeste umro tog dana za večnu zajednicu onaj koji je imao udela u raspeću. Vaskrsava neko za život večni neko za večnu muku.

Znanje nam dade Sin Božji, znanje kad postajemo kao bogovi po blagodati u Telu Sina.

Smrt Hristova očišćuje ubran plod poznanja a mi Hristovim vaskrsenjem dobijamo Hrista kao jedino drvo Života.

Eto malo da manevrišem.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...