Jump to content

архимандрит Василије (Бакојанис): избор супружника, свађе, снови...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Свађа, непријатељство, расправе у породици, и не само у њој, представљају рану за супруга, за супругу и за децу. Нико ништа не може да постигне свађом, него сви губе. Ко избегава свађу, он чини велику ствар за себе, своју супругу и за читаву породицу. И сигурно да постоји начин да свађа буде избегнута, довољно је само да постоји добра воља. Прочитајмо пажљиво доле наведени догађај и схватимо сами шта представља спасоносни лек.

Двојица монаха живели су заједно доста дуго година и никада се нису посвађали. „Да се на крају посвађамо једанпут, као што се свађају сви људи“, рекао је један од њих. „Али, ја не знам како се они свађају!“, одговорио му је онај други. „Ја ћу ти показати. Ево, ставићу једну циглу овде на средину, и ја ћу говорити да је ово моје, а ти говори да није, већ је твоје, и тако ће започети свађа“, рекао му је овај први. „To je Moje!“ „He, нијe твoje, Beћ Moje!“,yспротивио ce овај други. „Онда, пошто је је твоје, узми га и носи!“, рекао му је први. И на крају нису успели да се посвађају.

Видите, како је први, који је знао за свађу, попустио а није успео да размисли о томе да они покушавају да се посвaђajy. Oн ce инстиктивно повукao. И то зaтo што je To постао његов обичај, друга природа, да другоме попусти. Други монах није знао да се свађа зато што је онај први увек попуштао. И тако је њихов живот пролазио тихо и мирно.“

„Када живиш са неким треба да будеш као точак, да се окрећеш, да попушташ, а не као четвороугаоник који се не окреће“ (Старечник, Ава Матој, 13.) У овоме се сви слажемо осим што желимо да онај други буде као точак а ми дa будемо као четвороугаоник који се не окреће. Међутим, то исто жели и други: да он буде четвороугаоник, а други да буде точак, тако да сви постајемо непокретни четвороугаоници, а то значи да нема заједнице међу нама.

Ако желимо, дакле, да супружници живе у миру, један од њих треба да постане точак, дакле треба увек да попушта. И апостол Павле каже да жена треба да попушта. „Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу“ (Еф. 5, 22). Њој је „допало у удео“ да се бори против своје воље, свог егоцентризма, и да уноси мир у породицу спасавајући je.

Да ли то значи да ће жена бити жртва? Зар мушкарац не треба да попушта? Наравно, да мушкарац, ако жели, може да буде тај који попушта. Али, он нема ту обавезу као што је има жена. Али, ако заиста воли своју супругу, он јој попушта и испуњава њене жеље. Љубав коју осећа према њој не дозвољава му да врши притисак на своју супругу. Када волим другог, онда испуњавам његове жеље, чак иако се то противи мојим жељама.

„Победа је велико добро! Међутим, пораз, уколико је нужан, он је веће добро од победе!“ (Волт Витман). И такви херојски порази у браку, чине брак лепим.

http://manastirpodmaine.org/4335-2/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

„Кад кренеш на пут, помоли се једанпут. Кад кренеш у рат, помоли се двапут. Али, ако треба да ступиш у брак, помоли се трипут!” (грчка народна пословица)

Једно од најважнијих питања које човек треба да реши у свом животу јесте избор супружника јер ће избор супруга, односно супруге утицати, позитивно или негативно, на душевно стање човека, на његов живот, карактер итд. Већина људи не бира свог животног сапутника већ им он бива „наметнут“ осећањима, заљубљеношћу! Међутим, када заљубљеност овлада срцем, онда разум изветри из главе. А када заљубљеност престане, тада разум долази на њено место. „Када сам се венчао, знао сам да сам се заљубио у њене предивне зелене очи. Није много прошло кад сам схватио да сам добио читаву жену!“, говорио је један разведен човек. Због тога, брате, покушај да изабереш своју будућу супругу на основу свог разума, а не на основу својих осећања која имају „датум истека“. „Пре него што се ожениш отвори четворо очију. Када се будеш оженио, очи држи полузатворене“ (грчка народна пословица). А не обрнуто, да ти пре брака очи буду полузатворене, а после широм отворене!

Група научника на Медицинском факултету Универзитета на Криту је научно доказала да наш мозак
„преписује“ понашање људи који су у нашем окружењу. („Eleuqeroupia”, 27.09.2008). Ca paзpoким cи cпaвao, paзрок си се пробудио”, каже грчка народна пословица.

Никола Христакис, професор социологије на Универзитету Харвард, изабран за једног од двадесет најугледнијих научника у 2009-ој години, говори о „вирусу среће“, подразумевајући под тиме да се срећа преноси са човека на човека, као вирус грипа. Он каже: „Када су наши пријатељи, наши рођаци, сарадници, суседи срећнији и ми сами смо срећнији“ („Bhma“, 06.05.2009). Размислите сада како је то добро да увек крај себе имаш једног доброг супруга, односно супругу!

Међутим, једна ствар је да се неко нађе са друштвом на два-три сата, и буде фин и расположен, а друга да неко буде са тобом целог живота. Дакле, велико је питање да ли је то конкретно лице из тог друштва, способно да живи целог живота са тобом, да постане твој супруг, односно супруга! Како у то да будемо сигурни?

„Бако! ћерка ми се верила! Удаће се за правог момчину! Школован, има добар посао!“, саопштио је отац једној мудрој осамдесетогодишњој старици. Међутим, стаpица се није одушевила и није му на то ништа одговорила. Међутим, девојчин отац је поновио:

„Верила ми се кћерка! Момак је добар, школован, има добру плату! Шта да ти кажем?“

Бака је поново ћутала. А тај отац је и даље наставио:

„Бако, чујеш ли ме? Ћерка ми се верила! Момак је добар, школован, има добру плату…“

Но, бака је сада одушевљеног оца упитала строго: „Дедер, ми реци, да ли тај момак, што ће оженити твоју ћерку, прихвата савете?“

Мудар и реалистичан одговор старице. Зашто? Човек који не прима савете од других показује да у себи гаји велики егоизам, гордост и томе слично. И ма колико да је расположен и љубазан у неком друштву, он не може да постане добар супруг, да у току читавог живота у миру живи са „другим полом“. Његов велики егоизам захтева да све буде по његовом, презирући и газећи хладнокрвно свога супруга, односно своју супругу. Међутим, човек који прихвата савете од других људи показује да је смирен, да зна да попусти, да поштује мишљење другог човека, не жели да све буде по његовом, и стога је он одговарајућа особа за доживотан, добар супружнички живот.

Пријатељу, читаоче, можда ћеш рећи: „3a Meнe јe вeћ касно. Ја сам већ начинио свој избор и погрешио. Оженио сам жену тешког карактера. Љубав ме је заслепела.“ И за то постоји решење. Како да не!

Послушај: супружничку везу чине две особе, ти и твоја жена. Ако се исправи једно од вас двоје, ако један од вас постане смиренији и попустљивији, већ је ваш однос побољшан за педесет посто! Значи, учини ти први корак. Ти постани смиренији, трпељивији, слаткоречивији, и тада ће полако да се промени и твоја жена.

http://manastirpodmaine.org/arhimandrit-vasilije-bakojanis-izbor-supruznika/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Pitam se da li je neki monah napisao tekst gde savetuje žene za koga da se udaju, bez onog budi poslušna bla bla bla? Nešto tipa da izbegavamo nasilnike, pijandure, neodgovorne muškarce...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је наслов погрешан (уопште не говори о начину "бирања" у суштини, већ о односима међ' људима)*, али ми се текст допада јер, иако је мањкав, на суптилан и прост начин говори о двигу.

10 hours ago, JESSY рече

Значи, учини ти први корак. Ти постани смиренији, трпељивији, слаткоречивији, и тада ће полако да се промени и твоја жена.

:dobro:

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ја сам се заљубио у прелеп глас. "Човек је оно што каже" - неко је давно рекао да људе распознајемо по ономе што из њих излази.

Подели на овим сајтовима

Мало је постало популарно али скроз труло,да се сваки савет монаха,старца духовника, дочека на нож,по принципу,"ти ћеш мени да кажеш" ...

Овај текст уопште није лош , ко што рече Џу,више говори о самим односима међу људима,нашим манама и способношћу да их се решимо...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, Зосима рече

Мало је постало популарно али скроз труло,да се сваки савет монаха,старца духовника, дочека на нож,по принципу,"ти ћеш мени да кажеш" ...

Овај текст уопште није лош , ко што рече Џу,више говори о самим односима међу људима,нашим манама и способношћу да их се решимо...

Zoske, je l to nešto na moj račun :smeh1:?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Zoske, je l to nešto na moj račun :smeh1:?

Није конкретно теби,већ заиста постији тренд да се сви спрдају са монасима...

Нешто бре контам,овде на форуму се више цитирају стратези либералне економије и демократских тековина,готово су у рангу светих апостола...joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Зосима рече

Није конкретно теби,већ заиста постији тренд да се сви спрдају са монасима...

Нешто бре контам,овде на форуму се више цитирају стратези либералне економије и демократских тековина,готово су у рангу светих апостола...joooj

Ima i toga.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

О сновима

c72e9946cb6d42b28e498a70263e5028.jpg?w=5

Да ли би требало да верујемо у снове? Ако имате сан који сугерише да ће вам се десити нешто лоше, да ли је потребно озбиљно обраћати пажњу на њега или не? Постоје снови; људски, ђаволски и Богом-послати. Само оне који су од Бога послати су важећи.

Људски снови

„Сиромах сања мрвице“, каже грчки пословица. Шта сад то значи? Па, то значи да је оно што сиромах има на уму је (храна, у овом случају) што он види у сновима. Другим речима, шта год ми имамо на нашим умовима, шта год да нас мучи у нашој подсвести, може да изађе као сан. Међународни познати психијатар Карен Хорни, каже у својој књизи Самоанализа, „снови су глас наше тежње“.

Демонски снови

Ђаво сеје свакакву врсту мисли у наш мозак. Нечастиви себе не ограничава на овај задатак само када смо будни, него и даље док спавамо. Тако да је савршено могуће за нас да видимо ствари у нашим сновима које долазе од нашег непријатеља.

И наравно, кроз наше снове, наш непријатељ ће покушати да нам нанесе зло, да нас уплаши, угрожава итд. То је разлог зашто у вечерњој молитви од Господа сваке вечери тражимо да „нас сачува од сваке демонске фантазије.“

Божански снови

Бог, такође, може говорити људима кроз снове. Има доста примера у Св. Писму, као што су фараона снови које је тумачио Јосиф (Пост. 41).

Како да их раздвојимо?

Свети Јован Лествичник саветује и подстиче нас: „веруј само оним сновима који имају везе са паклом и судом, али ако те баца у очајање онда је и он, такође, од ђавола.“

Дакле: демонски снови нас застрашују и бацају у очај. Божански снови (само они које важе) нам показују пакао и пресуду а када се будимо – позитивно утичу на питање о спасењу наших душа. Људски снови нити нас плаше, нити изазивају у нама очајање, нити нас наводе на покајање и спасење душа наших.

Архимандрит Василије Бакојанис

из књиге: „Суочавање демона, Магија и Окулт“

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...