Jump to content

Јасеновац: незаборав и истина о мануфактури смрти

Препоручена порука

пре 4 часа, Ćiriličar рече

На почетку, ја сам тада наврачао као гост. Тада је било оо око Артемија, око литургије и двери и завеса, и те струје су радикалне по причи бар. Е сад, пошто суу се они реторички китили националном и црквеном свешћу, само се намеће да су нормални црквени људи опрезни. Сећам се тада да су неки људи качили јеромонаха Ћулибрка, и оног нашег патолога из Енглеске који је избегао због Јасеновца, и то би им одмах било накачено као неки "ревнитељски дух", радикализам. Са друге стране било је неког ентузијазма око фамозних екуманских разговора, па се чинило као да није лепо спомињати Јасеновац, ето, дијалога ради, док са друге стране наши "зурлоти" радише што радише.

Узгред, добро је  да админ Поука цепа постове о Јасеновцу, о усталуку међу бискупима и сл.

Могу рећи да је то твој лочни утисак.

Обде се увек гајила култура сећања.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 290
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Katholikos рече

A šta očekujete od nas a sami ne vodite računa niti održavate svoje spomenike. HDZ ovci su smradovi ali svaki spomenik Domovini je besprijekoran, krizevi su na svakoj cesti, grobovi uredjeni, bio sam na vecini tih mjesta to je nevjerojatnp a vi sad ovdje koji ste nacionalisti tvrdite da niste vecina ni bili u Jasenovcu nikad i priznajete da je vasa nemarnost "zastrasujuca" ne ocekujte od nas da budemo veci Srbi od vas radite kako treba ali nemojte ni jedni ni drugi nacionalisti ma sa koje strane koristit zrtvu za sukob sa narodima i zemljama pustite ljude da zive u miru sa obje strane i komemorirajte zrtve iskreno. Ja sam se osobno prevario i u jednom su desnicari u pravu nije 20 % Srba nacionalista vec vas barem 70% desnicari ste i nacionalisti koji mrze sve hrvatsko. Kod Hrvata to nije u suprotnom vise od 20% ljudi manje vise branitelji ali cak i medju njima ne svi i naravno kradezeovci. Duboko ste me razocarali kao narod iskreno.

Соколе, ти још ниси одлепршао?

Подели на овим сајтовима

Постоји још стратишта осим Јасеновца које треба посетити. Глина у којој је на гокалном гробљу гробница Глинских мученика, Јадовно, Паг... Ето идеје за поклоничко путовање.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Вилер Текс рече

Постоји још стратишта осим Јасеновца које треба посетити. Глина у којој је на гокалном гробљу гробница Глинских мученика, Јадовно, Паг... Ето идеје за поклоничко путовање.

Ми најчешће причамо о броју жртава у Јасеновцу, колико је укупни број жртава на територији НДХ?

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Дејан рече

Ми најчешће причамо о броју жртава у Јасеновцу, колико је укупни број жртава на територији НДХ?

Бог Свети зна. Тешко је да ће се то утврдити али треба радити на томе. Оно што сигурно можемо ми као народ јесте да сами доносимо жито и колач на дан Св. Вукашина, Св.Јасеновачких мученика, Св. Платона, Св. Саве Горњокарловачког, Св. Доситеја...неки савременици њихови су и даље живи, много су нам ти светитељи блиски а ми мало као Црква посвећујемо пажње њима. Али мислим да ствари иду на боље. Они су исто што и Косовски мученици а на нама је да њихов култ утврђујемо. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Дејан рече

То је ваљда онај број од 500-700 хиљада, који би требало да се односи на све територије где су деловале усташе - Хрватска, БиХ и део Србије.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан рече

Бар три пута мањи од онога у шта верујемо, ако под овим питањем мислиш на жртве геноцида (а не буквално све Србе који су пострадали на територији НДХ, укључујући војнике, или убијене цивиле у четничко-партизанским сукобима и сл.), односно заробљене људе који су директно убијени или су помрли од последица нехуманих услова заточеништва. И највећа брука је што о томе није могуће говорити - у стварном животу, због оптужби за националну издају, а на интернету због оптужби да радиш за Хрвате. Упали смо у ситуацију као и Бошњаци са Сребреницом, да само савезници не негирају нашу причу, а и то не зато јер верују у њу, него јер су нам савезници. А то је посебна штета, јер за разлику од Сребренице, Јасеновац није измишљен, геноцид у НДХ није измишљен, масовна убиства нису измишљена, зверске и болесне методе убијања од којих се леди крв у жилама нису измишљени, стваран број жртава је огроман. Али због тог нашег тврдоглавог и неаргументованог инсистирања на бесмислено великим цифрама, цела прича је компромитована.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Тражитељ рече

Бар три пута мањи од онога у шта верујемо, ако под овим питањем мислиш на жртве геноцида (а не буквално све Србе који су пострадали на територији НДХ, укључујући војнике, или убијене цивиле у четничко-партизанским сукобима и сл.), односно заробљене људе који су директно убијени или су помрли од последица нехуманих услова заточеништва. И највећа брука је што о томе није могуће говорити - у стварном животу, због оптужби за националну издају, а на интернету због оптужби да радиш за Хрвате. Упали смо у ситуацију као и Бошњаци са Сребреницом, да само савезници не негирају нашу причу, а и то не зато јер верују у њу, него јер су нам савезници. А то је посебна штета, јер за разлику од Сребренице, Јасеновац није измишљен, геноцид у НДХ није измишљен, масовна убиства нису измишљена, зверске и болесне методе убијања од којих се леди крв у жилама нису измишљени, стваран број жртава је огроман. Али због тог нашег тврдоглавог и неаргументованог инсистирања на бесмислено великим цифрама, цела прича је компромитована.

Све полако иде на своје, институције раде свој посао и та прича је забршена.

Подели на овим сајтовима

Торесен: Усташе слале Србе као ропску снагу у Норвешку

WWW.RTRS.TV

Радио Tелевизија Републике Српске, Најновије вијести - Бањалука, Република Српска, БиХ, Србија. На једном мјесту политика, економија, спорт, забава. Radio Television of...

Подели на овим сајтовима

Очигледно је да је текст/памфлет од Jay Weissberg-a наручен од "некога" - говорим о филму Дара из Јасеновца

Неки битни детаљи/чињенице:

1.

Од толиког броја филмова који су пријављени, зашто је баш филм Дара из Јасеновца био први филм о коме је писано???.... и то први дан раним јутром текст је објавњен, дакле то је већ било спремно, питање да ли је тај и погледао филм уопште, (асигурно није)...

https://www.youtube.com/watch?t=128&v=yY699WmH66E&feature=youtu.be

2.

Даље Jay Weissberg тренутно живи у Риму

https://www.festivalmarrakech.info/en/personnalite/jay-weissberg/

3.

Предаје/предавао је у Загребу, могу да потврдим лично, јер знам то, људи који предају по школама, већина њих, гледају удобравају се где год могу само да предају на што више школа....како због новца а тако и због неког рејтинга  да имају то у CV-у.... поред овог има везе са Сарајевом....

https://restarted.hr/en/news.php?id=1003

4.

Jay Weissberg долази са Запада...а не из Русије или Пекинга...

Дакле, неко ко живи у Риму има другаре у Риму, Загребу и Сарајеву... и онда сасвим "случајно"  та особа пише први текст/памфлет од толико филмова... ма да?

Ко је наручио текст?

Свако од вас може имати овака или онаква став/мишљење.... по мени текст су наручили оне које је споменуо у том тексту/пафлету, а то су хрвати и римокатоличка Црква, замислите како ће му у Загребу на универзитету дочекати одушевљено (исто као и 1941) а у Риму  где живи развијаће му црвене тепихе за то што је написао.....

....а овде треба да се спомене и тај Срајевски филм о Аиди (Сребреници)....што ће рећи да је тај текст заузимиа један шири контест а то је: наступ запада према догађањима из 90ти

О чему се ту иза завесе још ради: ради се о томе: да споменем овај пример..... у Хагу Анте Готовина није могао бити осуђен...јер би сам Запад (а знамо које земеље) негирао би све оно што су радили почевиши од 90их па до 1999 бомбардовања....Сребреница има тежину за цели Запад и због ових разлога Дара из Јасеновца мора да се дискредитује....Запад делује координисано кад је у питању "Источно питање"....не препуштају ништа случају, имају своје људе који раде на свим пољима....интереси и духовних и материјалних колонизатора са запада се поклапају и делују удружено, погледајте само послењеих 100 година, мислим да је сувишно да износим чињенице........једино ми верујемо у случаност...

....нисам за то да се "народи" хушкају једни на друге, већ треба да радимо сви на томе да цивилизовано живимо једни са другима...али не можемо да допустимо да нас нонстоп неко прави будалама...

Тужно је видети... већ је неколико текстова долази са Запада и углавном негативних....а од нас нико ништа да напише аргументовано (на разним језицима) и да то стави на интернет да то буде доступно целом свету.... да чују и нашу страну....вероватно ће се догодити као и за овај филм... тек 70 и кусур година после Јасеновца имамо филм... вероватно ће исто бити и овај пут узеће ко зна колико година  да неко аргументовано одговори на текстове који лажно дискредитују филм Дараз из Јасеновца..... и ето видећемо шта ће бити са тим филмом о Аиди-везано за Сребреницу....

И ето то вам је то, што се тиче свеукупног контекст везаног за филм.........

Подели на овим сајтовима

RS.SPUTNIKNEWS.COM

Редитељ Предраг Гага Антонијевић после пројекције филма „Дара из Јасеновца“ у разговору за Спутњик открива мање познате детаље са снимања филма.

Подели на овим сајтовима

RS-LAT.SPUTNIKNEWS.COM

Majkl Berenbaum, stručnjak za Holokaust, izvršni producent i stručni konsultant filma „Dara iz Jasenovca“, profesor i pisac kaže da je srpski kandidat za Oskara prvi...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...