Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Избаци "можда", олакшај души својој:))

Узми и прочитај текст. Тако се ради у пристојном свету. Поштује се туђе време.

Okey. Prihvatam tvoje sugestije. Procitacu tekst.

Ali, moram da napomenem, da je diskusija bila izmedju VSB i mene, gde sam odgovarao na neke njegove stavove koje je izneo u svojim postovima.

Valjda ( moze :)))), da se odgovori na njegove argumente. Ne treba da procitam tvoj tekst da bih odgovorio, zar ne ? Zbog toga smatram, da nisam zloupotrebio tvoje vreme ili da sam te necim uvredio. Ostaj mi dobro.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 42 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Taman sam hteo da dam komentar ali duhoviti zoran me preduhitri.

Probaj nekad da čitaš ceo tekst a da ti na pamet ne padne da tražiš u tekstu ono što tebi odgovara. Pročitaj ga nekad do kraja u svom kontekstu i razumi šta pisac tačno oće da kaže da bi znao onda da li pisac greši ili ne greši, gde se zaveo, gde možda pokušava drugog da zavede itd....

Probaj ipak na ovoj temi pošto je tekst zorana u pitanju da se baviš njegovim tekstom, nama je lakše mi smo tekst pročitali bavili se njime i sada detaljišemo ali sve u kontekstu teksta.

Probaj šta da ti kažem, da izgubiš vreme uzalud nećeš, jer ćeš barem eto znati gde visi ili ne visi zoranova priča a on kao doktor i magistar teologije sigurno ne može da padne na osnove kojima se mi eto bavimo ovde tipa postanje telo,duh životni, duša živa...smrtnost,besmrtnost...

Probaj.

Sta mislis VSB da probamo obojica da procitamo ceo tekst od apostola ? I da ga prokomentarisemo.

Kontekst teksta jeste, da se govori o buducem Vaskrsenju mrtvih i dobijanju novih neraspadljivih i besmrtnih tela. Ako ti mozes odavde izvuci argumente za svoje stavove, onda izvoli, napred.

Probaj. :gleda:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde je tu pismo jasno daj nam citate

пре 2 часа, Кратос рече

Čitaj Okrivenje.

Pa kad bi on nešto čitao, ne bi dolazilo do ovako glupih zahteva od strane njega (VSB).

Καὶ εἶδον ..., καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πεπελεκισμένων διὰ τὴν μαρτυρίαν Ἰησοῦ καὶ διὰ τὸν λόγον τοῦ θεοῦ καὶ οἵτινες οὐ προσεκύνησαν τὸ θηρίον οὐδὲ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ .... (Otkrovenje, 20, 4). Dakle, duše...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ivan Marković рече

Pa kad bi on nešto čitao, ne bi dolazilo do ovako glupih zahteva od strane njega (VSB).

Καὶ εἶδον ..., καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πεπελεκισμένων διὰ τὴν μαρτυρίαν Ἰησοῦ καὶ διὰ τὸν λόγον τοῦ θεοῦ καὶ οἵτινες οὐ προσεκύνησαν τὸ θηρίον οὐδὲ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ .... (Otkrovenje, 20, 4). Dakle, duše...

Пошто нема везе са папом... :D: онда мораш да прихватиш и хилијазам, који је у наредном стиху (Откр 20, 5). Не можеш да у 4 будеш буквалиста, а у 5, који се односи на васкрсавање тих душа, алегориста.

Узми и ти кад стигнеш да прочиташ тај мој текст који сам линковао Бокситу. Са академије...  

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ivan Marković рече

Vezano za pojam duse i njenog spominjanja u pismu. Ovde je nekako najjasnije objasnjen odnos duse i tela :

" И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу."

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Пошто нема везе са папом... :D: онда мораш да прихватиш и хилијазам, који је у наредном стиху (Откр 20, 5). Не можеш да у 4 будеш буквалиста, а у 5, који се односи на васкрсавање тих душа, алегориста.

Узми и ти кад стигнеш да прочиташ тај мој текст који сам линковао Бокситу. Са академије...  

Pročitao već odavno...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

онда мораш да прихватиш и хилијазам, који је у наредном стиху (Откр 20, 5).

Ne moram...hilijazam osuđen, vera u besmrtnost duše nije, ili se varam?

Dakle, ovo je alegorija ili metafora:" καὶ ἔζησαν καὶ ἐβασίλευσαν μετὰ τοῦ Χριστοῦ χίλια ἔτη. " Ovo tim pre što se hiljada godina kao i ostali zaokruženi brojevi (7 dana stvaranja, tri Hristova dana u grobu, tri Jonina dana u kitovom trbuhu) mogu tumačiti čisto simvolički.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Ne moram...hilijazam osuđen, vera u besmrtnost duše nije, ili se varam?

Dakle, ovo je alegorija ili metafora:" καὶ ἔζησαν καὶ ἐβασίλευσαν μετὰ τοῦ Χριστοῦ χίλια ἔτη. " Ovo tim pre što se hiljada godina kao i ostali zaokruženi brojevi (7 dana stvaranja, tri Hristova dana u grobu, tri Jonina dana u kitovom trbuhu) mogu tumačiti čisto simvolički.

Да, али је субјекат душе које су васкрсле. У томе је квака.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Vezano za pojam duse i njenog spominjanja u pismu. Ovde je nekako najjasnije objasnjen odnos duse i tela :

" И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу."

Дакле, душе су смртне. Бивају убијене. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, душе су смртне. Бивају убијене.

Da, ali, sta je smrtnost duse ? I ko to 'ubija' dusu ? Ovi nam samo telo mogu ubiti, nad dusom nemaju vlast. U drugom slucaju, imamo duhovnu smrt duse, konacno  odvajanje od Boga. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Da, ali, sta je smrtnost duse ? I ko to 'ubija' dusu ? Ovi nam samo telo mogu ubiti, nad dusom nemaju vlast. U drugom slucaju, imamo duhovnu smrt duse, konacno  odvajanje od Boga. 

Ја мислим да у овом стиху се говори о духовном меду које пчеле сакупљају са росом која пада са неба... мсм ако можеш да ме разумеш... :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Да, али је субјекат душе које су васкрсле. У томе је квака.

Evo celog citata: "

Καὶ εἶδον θρόνους καὶ ἐκάθισαν ἐπ’ αὐτοὺς καὶ κρίμα ἐδόθη αὐτοῖς, καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πεπελεκισμένων διὰ τὴν μαρτυρίαν Ἰησοῦ καὶ διὰ τὸν λόγον τοῦ θεοῦ καὶ οἵτινες οὐ προσεκύνησαν τὸ θηρίον οὐδὲ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ καὶ οὐκ ἔλαβον τὸ χάραγμα ἐπὶ τὸ μέτωπον καὶ ἐπὶ τὴν χεῖρα αὐτῶν. καὶ ἔζησαν καὶ ἐβασίλευσαν μετὰ τοῦ Χριστοῦ χίλια ἔτη.

5οἱ λοιποὶ τῶν νεκρῶν οὐκ ἔζησαν ἄχρι τελεσθῇ τὰ χίλια ἔτη. 

" Da, ima smisla ovo što kažeš, ali to i dalje nije neko odlučujuće svedočenje protiv besmrtnosti duše. I sam znaš da mnogi Oci različito tumače ove stihove. Duše jesu subjekt, ali nisu jedini, ima tui ovih zagonetnih tronova. A zatim, šta ćemo sa 

οἱ λοιποὶ τῶν νεκρῶν KOJI οὐκ ἔζησαν ἄχρι τελεσθῇ τὰ χίλια ἔτη...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Evo celog citata: "

Καὶ εἶδον θρόνους καὶ ἐκάθισαν ἐπ’ αὐτοὺς καὶ κρίμα ἐδόθη αὐτοῖς, καὶ τὰς ψυχὰς τῶν πεπελεκισμένων διὰ τὴν μαρτυρίαν Ἰησοῦ καὶ διὰ τὸν λόγον τοῦ θεοῦ καὶ οἵτινες οὐ προσεκύνησαν τὸ θηρίον οὐδὲ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ καὶ οὐκ ἔλαβον τὸ χάραγμα ἐπὶ τὸ μέτωπον καὶ ἐπὶ τὴν χεῖρα αὐτῶν. καὶ ἔζησαν καὶ ἐβασίλευσαν μετὰ τοῦ Χριστοῦ χίλια ἔτη.

5οἱ λοιποὶ τῶν νεκρῶν οὐκ ἔζησαν ἄχρι τελεσθῇ τὰ χίλια ἔτη. 

" Da, ima smisla ovo što kažeš, ali to i dalje nije neko odlučujuće svedočenje protiv besmrtnosti duše. I sam znaš da mnogi Oci različito tumače ove stihove. Duše jesu subjekt, ali nisu jedini, ima tui ovih zagonetnih tronova. A zatim, šta ćemo sa 

οἱ λοιποὶ τῶν νεκρῶν KOJI οὐκ ἔζησαν ἄχρι τελεσθῇ τὰ χίλια ἔτη...

Сасвим је јасно да ови стихови не говоре о бесмртности душа. Најприхватљивије је хилијастичко тумачење. Василије Велики се крваво знојио над овим стиховима. Но, они никако не потврђују бесмртност душа, него једноставно веле да су смртне. Јер, умрле су па су оживеле. Дакле, душе су биле мртве.

Уз то, још се вели да су друге мртве. 

Ја бих избегао овде оно у шта сте се увалили: obscurum per obscurius

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Zoran Đurović рече

душе које су васкрсле

Da li bi bio ljubazan da mi ukažeš na to gde se u datim stihovima spominje da su te duše vaskrsle. Spominje se da su one   καὶ ἔζησαν καὶ ἐβασίλευσαν te da su to  ψυχὰς τῶν πεπελεκισμένων. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...