Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

brate pošto si me sve naučio što sam trebao znati.

Видиш ли сада, брате мој, како се вратисмо на јеванђелски морал? На оно једино што треба да знамо, а то је да волимо једни друге? Да дамо чашу воде... Да није битно знање него ово чињење. Знање је супер јер може да помогне човеку, али увек да буде у служби посећивања болесног, заточеног, да нахрани гладног. Не да надима. А и ово што "знамо" је само као у огледалу које је у Павлово време било прилично мутно, не као ова наша. Зато и сада ми можемо неке ствари јасније да видимо од Павла. Делује чудно, али тако јесте, иако је он био ту, присутан. Али, опет и Павле није видео Ис у телу. И имамо Нови завет у који су укључене његове посланице, онога који није видео Ис али је од неких апостола га боље познавао. Јер само на Јовану и Павлу имамо 100% сведочанства да је Ис био Бог! И тада јудејствујући веле за њега да је имао демонске визије, да је све то лаж. Али га потврђује Јаков са другима. Иако није видео Ис у телу, а Петар јесте, овај узима и критикује Петра! То је та слобода коју нам је Ис дао, и које не смемо да се одрекнемо: Блажени који не видеше! И због те слободе ја могу да будем безбожан и да говорим неке ствари које нису баш свакодневне, а многима су настране и последице демонских инспирација!

Теологија није археологија и архивистика. Ствар је на коју смо сви позвани, али, наравно, у одређеној мери. Али, сви смо позвани да будемо фини људи и да волимо ближње, да не будемо битанге. И тако остварујемо јеванђеље.   

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako stoje oci Crkve sa tim da li bi se Hristos ovaplotio da stari adam nije zgrešio?

Августин говори о нужности оваплоћења. Ту је и Максим близак, али и Гргур из Нисе, мада је он најкомпликованији за реконструисати. Већина си није постављала тај проблем. Друго је било актуелно: Да ли је он Бог, човек, обоје, да ли је сами Отац итд. Свако време своје проблеме... 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

brate pošto si me sve naučio što sam trebao znati.

Видиш ли сада, брате мој, како се вратисмо на јеванђелски морал? На оно једино што треба да знамо, а то је да волимо једни друге? Да дамо чашу воде... Да није битно знање него ово чињење.

zasto onda meni pop savo janjic nikad nije amin dao

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Видиш ли сада, брате мој, како се вратисмо на јеванђелски морал?

Brate ja sa tog morala ne odstupam, nisam ja kriv što Mač nekog reže po ruci a drugome seče hleb, Nije Mač ni u mojoj ni u tvojoj ruci nego u Hristovoj. Ja kad govorim istu rečenicu  nekome se reže hleb a nekog seče po ruci. Ali to samo zato što ja nikad ne kažem Mač je u mojoj ruci.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Августин говори о нужности оваплоћења. Ту је и Максим близак, али и Гргур из Нисе, мада је он најкомпликованији за реконструисати. Већина си није постављала тај проблем. Друго је било актуелно: Да ли је он Бог, човек, обоје, да ли је сами Отац итд. Свако време своје проблеме... 

Ukoliko nemamo problem ovaploćenja i bez da je čovek učinio greh, onda imamo Logosa koji se je ovaplotio i bio potpuno eshatološki što bi dokazale i one rane koje dodirne Toma posle vaskrsenja.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Зато што је грешан! :))

Blago Hristu što ima nemirnu decu, kaže Jerotić nemirna deca su inteligentna deca. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, kordun рече

zasto onda meni pop savo janjic nikad nije amin dao

Поп је погрдна ријеч, о. Сава је свештеник. Можеш га звати отац, духовни отац, свештеник, а не поп. Тако да...нећеш никад добити амин. :))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Тања1 рече

Поп је погрдна ријеч, о. Сава је свештеник. Можеш га звати отац, духовни отац, свештеник, а не поп. Тако да...нећеш никад добити амин. :))

a ne znam ja brate ovaj novogovor, nauci me, ja sam sisao sa brda za vreme milosevica 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, kordun рече

a ne znam ja brate ovaj novogovor, nauci me, ja sam sisao sa brda za vreme milosevica 

Коментарисала сам 7 минута послије  што је @Жељко отворио тему "Поп..", занчи, тек кад изађох форуму  на  џаду виђох има ријеч поп (се молио за Златибора Лончара) у наслову , значи, лајковао ти пост, изгледа прати шта пишем, или је укуцао "поп" те систем лако сазна и јавља му :ani_biggrin:...На шта личиш к'о с планине ...:ani_biggrin::)

(шала).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

one rane koje dodirne Toma posle vaskrsenja.

Једну ствар морам да разјасним иако је компликована а може ме неко оптужити да сам афтартодокет. Син човечији који је дошао, јер ТАЈ је сишао са неба, је бестелесни Логос који се оваплотио и почео, као и сваки од нас да се развија у времену и простору и имао је смртно тело. Августин ће негде рећи да би умро од старости да га нису звекнули, а ја сам у једној мојој тези (да ли магистарска или докторска) додао да би и таква смрт била једнако спасавајућа, али мање чувена. Ова драма је више побудила духове.

Зато велим да је он у тајној вечери могао да да своје тело, као тело Комплетног Сина човечијег, иако је овде био у коначном и смртном телу, као што је могао кроз некакво поклапање са самим собом да се преобрази на Тавору и да и ученике пре смрти уведе у Царство небеско, од чега су им се ноге одсекле...  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Једну ствар морам да разјасним иако је компликована а може ме неко оптужити да сам афтартодокет. Син човечији који је дошао, јер ТАЈ је сишао са неба, је бестелесни Логос који се оваплотио и почео, као и сваки од нас да се развија у времену и простору и имао је смртно тело. Августин ће негде рећи да би умро од старости да га нису звекнули, а ја сам у једној мојој тези (да ли магистарска или докторска) додао да би и таква смрт била једнако спасавајућа, али мање чувена. Ова драма је више побудила духове.

Зато велим да је он у тајној вечери могао да да своје тело, као тело Комплетног Сина човечијег, иако је овде био у коначном и смртном телу, као што је могао кроз некакво поклапање са самим собом да се преобрази на Тавору и да и ученике пре смрти уведе у Царство небеско, од чега су им се ноге одсекле...  

Ma ja te razumem šta veliš,on je na tajnoj večeri davao preobraženo telo i kompletnog Sina Čovečjeg. Razumem dobro?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma ja te razumem šta veliš,on je na tajnoj večeri davao preobraženo telo i kompletnog Sina Čovečjeg. Razumem dobro?

Да, али не бих да ме дохвате људи са трећином мозга у глави и да ме неки сабор после осуди као афтартодокета!:)))) Зато морам јасно и гласно да кажем шта мислим. :D

Подели на овим сајтовима

Аво требаш да напишеш неку књигу на ову тему типа:Садашњост будућности есхатолошке вечности :D.Мислим да би била револуционарно теолошко штиво.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Да, али не бих да ме дохвате људи са трећином мозга у глави и да ме неки сабор после осуди као афтартодокета!:)))) Зато морам јасно и гласно да кажем шта мислим. :D

Reci mi da li je Hristos nas poznavao iz eshatološke stvarnosti. Jednostavno da li je znao u telu pre vaskrsenja sa kojima od nas jeste a sa kojima nije u eshstonu Carstvu?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...