Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Predlazem, da ove koji ne znaju, da moja baba rec karanje, poistovecuje sa reci grdjenje, skretanje paznje na nesto bitno, upozorenje... i Ona ne poznaje drugaciji smisao reci karanje.

Molim vas da vise ne unistavate temu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Дидим

То је оно што сам ти давно рекао кад смо причали и зашто немам потребе да се вртим у круг, да се прегањам око суштински небитних ствари да ли "утепати" значи "убити", па пошто значи, онда је нормално користити ту реч, нема проблема са њеним коришћењем. Све сам већ рекао, у којој конотацији се она користи у неврањанском делу Србије и то је свакоме јасно. Ти своје апстрактно-теоретско разматрање значења речи "утепати" можеш да "продаш" Енглезу, који не живи у Србији. Не бих се, дакле, враћао на оно што смо већ причали. 

А ако је за тебе битно (или једини прихватљив начин да прекинем даљу причу на ову тему) да признам да сам погрешио, можемо и тако. Рачунај да сам погрешио.

У томе је и проблем што не знам зашто се вртиш у круг. Прво, није "да ли" утепати значи погубити, то је једино значење те речи, другог нема. Друго, ОПЕТ (!) помињеш како је "нормално" користити ту реч, а није нормално него нестандардно. Треће, не знам зашто си запео за Врање, ово је реч са једног много ширег подручја са ког се чак прелила и у Београд, то што је госпожа попадија из Врања не значи да се само тамо тако говори. Ово што ја говорим није "апстрактно-теоретско" него врло конкретно и мене сад убија у појам то што сам 100% убеђен да ме тренутно не вучеш за нос и не спрдаш се са мном, а не могу да докучим шта од тог конкретног ниси разумео, јер се ни за шта ниси ухватио да кажеш "ово није тачно" или "шта хоћеш овим да кажеш", дакле нема спора и све је јасно, а опет оплетеш са оним почетним као да ништа није речено.

Ако ти језик и "филозофија" око језика није јача страна, држи се теологије и теолошких расправа, немој људе исправљати и опомињати (у овом случају чак и кињити) за језик јер правиш огромне грешке а немогуће је скренути расправу у том правцу јер ово није језички форум а и ти сам то сасечеш, као, "уосталом није ни битно", а битно је. Овим не желим да звучим арогантно, овим се не постављам изнад тебе, не покушавам да делим лекције и сл. али једноставно је боље да то не радиш. Опомињеш људе за језик (једино си за онај промисао-промислове био у праву) и хваташ се за то прилично грубо и не пушташ, а ниси у праву и не разумеш кад ти се каже зашто ниси у праву... не да увидиш грешку јер можда и не грешиш, него да увидиш каквом аргументацијом се оспорава оно што си рекао. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Inace izvorno je utepati, povezati, da su ga neljudi barabe tukli mucili na krstu mu eksere nabijali, ma potpuno ga utepali zalosti moja.

Napominjem da su to barabe i neljudi i za njih ne sme ni da se veze smisao reci ubiti. Nego upravo onako kako je gore napisano.

Utepao je sve grad, nista od psenice ostalo nije, da budem jos jasniji i sa jos vecom mukom se secam Hristovog stradanja.

Подели на овим сајтовима

Овде на сцени имамо уједињено незнање и безобразлук, зато нема покајања. Ја не могу стално да им одговарам. Као, ја се сетио после... Вероватно сам и измислио реч, па јој после дао смисао. Можда ми жена и није врањанка. Можда ми се сво троје деце није родило у Врању... Можда ја нисам ни ожењен... А то да се ругам Христу, то се види из авиона, а о овим есхатолошким темама и обожењу пишем што сам мазохиста и што хоћу да  покажем како су то бесмислице... Да не би ових "бранитеља" правоверја, поунијатих ја вас! :))

Ја се много, али баш много изнервирам и узнемирим када причам о нечему што ми је битно или свето, а у друштву оних који који то не разумеју а у старту све дочекују на нож, па изврћу сваку реч итд. Због тога идем линијом избегавања вербалних конфликата јер једноставно не умем да их решим... Ту није само битно показати да неко греши, џаба некоме доказати грешку ако тај доказ не разуме ни он ни људи око њега. И ако се победи у нежељеној расправи, опет остаје мучан осећај... Ви, оче Зоране, аргументолошки у дискусијама стојите супериорно. Када и нешто не можете категорички да тврдите, оставите довољно простора. Али, не знам, то видим ја, али исто тако видим да се с времена на време убаци и неко ко на теми не учествује, са неким подсмешљивим коментаром како је сад "све јасно" и "сви нешто виде"... За мене је то зујање мува, надам се само да вас то претерано не дотиче јер могу замислити шта значи онаквим стручним текстом отворити тему, да се на 35. страници лаички расправља о глаголу "утепати" и да ли је Христос фарисеје назвао "будалама"...

Подели на овим сајтовима

joooj

"Будале слијепе! шта је веће, или злато, или црква која злато освети.", Свето Јеванђеље по Матеју 23.17

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=40&chap=23

Kada neko skakuće na nečiji lapsus, ili nesporazum, ili na nešto tog ranga, to govori dosta toga o onom koji to radi. Recimo, kod mene ne stoji budale već - bezumnici. Ali i da stoji budale i da sam to prevideo i ispalio se, opet, onaj koji ima otmeno držanje neće se kreveljiti na nečiji lapsus, njega to neće zanimati, neće se na to ni osvrnuti, ili hoće, ali umesno, sa stilom, a ne kreveljavo. Neće čekati svaki zicer i svaku koskicu.. da se bacaka.

Подели на овим сајтовима

и мене сад убија у појам то што сам 100% убеђен да ме тренутно не вучеш за нос и не спрдаш се са мном, а не могу да докучим шта од тог конкретног ниси разумео

Ziv bio, to vidimo svi. 

Подели на овим сајтовима

Inace malo je manjkalo, da o.Zoran upravo zato sto je koristio izraz utepanje, poistoveti velizara sa tim neljudima, barabama, kasnije pred sudom i zverima ali se gospodski suzdrzao.

Подели на овим сајтовима

Извињавам се многопоштованом авви Зорану, свештенику једне свете саборне и апостолске Цркве Христове и његовим ђацима и поштоваоцима за отворена и прикривена сумњичења за криптокатолицизам, издају православља, новотарења, јер он и они нису такви. Он и они нису криптокатолици, само Православну Цркву држе за Цркву Христову, одричу спасење ван православља, противници су новообљеничества... Авво, српски теолошки исполине, и ђаци твоји и поштоваоци, праштаје велегрешном идиоту и ко зна чијем трабанту!

И ти, брате, Ћирило... Сасвим фино учествујеш на темама, а овде на називање твоје тврдње да је РКЦ јеретичка "идиотизмом", уопште не идеш у правцу доказивања да то није идиотизам (на пример, да неким својим опширним и лепим текстом отвориш засебну тему о томе и позовеш на расправу), него изиграваш увређену младу понављајући да је отац Зоран тебе назвао идиотом. Није те нико назвао идиотом и ја сам томе сведок, није исто рећи некоме да прича глупости и да је глуп, јер нико није имун на причање глупости макар био и Ајнштајн или Тесла. Тесла је нпр. рекао да електрони не постоје, а бавио се струјом... да ли то значи да је глуп или је изрекао један тешки идиотизам? Није ми јасно, видите ли какву је озбиљну теолошку тему човек отворио, зар заиста очекујете да поврх свега још треба да изиграва педагога на теми и објашњава тривијалности?

Подели на овим сајтовима

Kada neko skakuće na nečiji lapsus, ili nesporazum, ili na nešto tog ranga, to govori dosta toga o onom koji to radi. Recimo, kod mene ne stoji budale već - bezumnici. Ali i da stoji budale i da sam to prevideo i ispalio se, opet, onaj koji ima otmeno držanje neće se kreveljiti na nečiji lapsus, njega to neće zanimati, neće se na to ni osvrnuti, ili hoće, ali umesno, sa stilom, a ne kreveljavo. Neće čekati svaki zicer i svaku koskicu.. da se bacaka.

"Будала" је српска реч која је турцизам, а у турски је ушла из арапског језика, где значи "онај без мозга". Без мозга је исто што и без ума, тако да будала и јесте безумник. Христос није говорио ни српски, ни турски, ни арапски, употребио је неку сасвим другу реч на свом матерњем језику, а све остало су преводи. Видим да на енглеском стоји "Fools!", а енглеско Fool не значи само будала, него и луда, тј. неко ко се лудира и глупира, као дворска луда. Није то ни битно, овде је само оно "ругала се руга". Да си рекао "оче Зоране, направили сте лапсус, извините што вас исправљам око теолошких ствари"... Него "Да се ниси мало збунио?", па подебљао оно "будале". На крају ризикујеш да испаднеш ти смешан јер на српском језику постоји неколико превода Библије (укључујући и старословенски) где се сви могу наћи у православним продавницама, а не би испао смешан да није изгледало да смешним желиш да направиш другога. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

@ Дидим

Види, стварно ме не занима више да се натежем. Све се своди на питање коришћења, односно значење те речи у Србији изван врањанског краја. Ти тврдиш једно, ја друго и немамо више шта да причамо. 

Аман, више, врањански крај. confused1 Не тврдим ја једно, а ти друго, него ја аргументовано образлажем једно, а ти запео за друго па ни макац. И договори се са собом да ли реч има проблематично значење или проблематичан контекст, јер тврдиш час једно, час друго, а ни за једно ниси у праву. Кад те питам за алтернативна значења, кажеш да је проблематичан контекст, а када ти кажем да контекст одређује сам себе а није одређен речју, кажеш да су проблематична друга значења. confused1

Подели на овим сајтовима

И договори се са собом да ли реч има проблематично значење или проблематичан контекст, јер тврдиш час једно, час друго, а ни за једно ниси у праву.

Ma vidis da mu nije jasno ni kako ga je o.Zoran nazvao. Napravio je zoran dobru zamku i sada je jasno, dokle su velizarove granice, nego ne znam sto mi jos komentarisemo ako se slazes da prestanemo ovog momenta i da se posvetimo i dalje temi. 

Подели на овим сајтовима

Да си рекао "оче Зоране, направили сте лапсус, извините што вас исправљам око теолошких ствари"... Него "Да се ниси мало збунио?", па подебљао оно "будале". 

Hvala na pojašnjenju oko termina.

Da nije bilo stvari koje su prethodile (svemu) ovome možda bi tvoj predlog (ta vrsta učtivosti) i imao smisla. Ali ovako.. ne pravimo se naivni.

A to za "oče" moraćeš da izviniš. Gospodinu na profilu stoji: Zoran Đurović. 

Подели на овим сајтовима

Приближило се Царство небеско (Мат. 3; 2), по мени, не подразумева временско ограничавање. Јер (Царство Божије) неће доћи на видљив начин... Нити ће се рећи: ево га овде, или ено гa онде (Лук. 17; 20-21), пошто све то зависи од односа достојних према њему, а зависно од свачијег стања. Јер: Царство је Божије унутра у вама (Лук. 17; 21) (Гн стос 2, 91).

Meni je recimo vise nego jasno, da Carstvo Bozje, jeste u sustini sam Hristos, koji podize palu prirodu coveka a za zalog daje svoje Telo i svoju Krv.

Dakle Hristos je u coveku prisutan kao Telo i Krv i Carstvo je ustvari On sam koji stvori vreme i prostor. Dakle vec odmicemo od neba i zemlje, nije stavljeno ni vreme ni stvorena materija u prvi plan, no sam Hristos, jer stvorenom materijom mi ne mozemo da se Obozimo i postanemo Bogovi po blagodati.

Dakle Carstvo Bozje je vidljivo(u smislu ucenja) i kroz celu Hristologiju ako sam ispravno to zakljucio. Jer ne samo da postoji pitanje Ko je Bog, nego i Sta je Bog. 

Uz dodatak, da to ne znaci, da materiju stvorenu, mi ne moramo da cuvamo, upravljamo i volimo je.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...