Jump to content

Свештеник Ненад Илић: текстови и интервјуи

Оцени ову тему

Препоручена порука

A u sauni 400 glava o ljubavi

Ne znam sta bi ti rek`o, ovo mi ipak nije nimalo ukusno, cak ni kao sala.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 313
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Eh...lepo je meni pricao Adam da je video Popa kako se kupa u djakuziju punom pene i cita Bibliju,a ja nisam htela da mu verujem...To je to.Pa neka se smire... :-D ... Sta ce im novac,kad je svet trulez,treba da se ukrase vrlinama...i da daju primer nama gresnima i slabima.

A sta ce tebi novac u zivotu? Sto ne uberes hranu u sumi, a racune platis lesnicima?

Mislim, preterali ste, kao i obicno, sto bi rek`o nas narod - sviraj, sviraj, pa zatni za pojas...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

питам се само какве су то  технике.,па и још самопомоћи?

To je obicna trik-recenica, ako mene pitas, jezik savremenih reklama, da bi nekako privukao ljude.

Mozda se bas i cilja na tu neku grupu ovlas zainteresovanih za nekakvu duhovnost, ali jos uvek izgubljenih u debeloj magli.

Naravno, opet kazem, pretpostavljam i razmisljam, ne tvrdim nista, niti apriori branim bilo koga.

Подели на овим сајтовима

Naravno, ovo sve govorim onako s povrsine gledajuci, ne tvrdim nista, vreme ce da pokaze sta ce u stvari da bude od svega toga.

Ok, ajde da se i nas dvojica složimo oko nečega, čika Obi! slažem se sa celim tvojim postom, videćemo! treba dati šansu đakonu, svakako.

Подели на овим сајтовима

Ok, ajde da se i nas dvojica složimo oko nečega, čika Obi! slažem se sa celim tvojim postom, videćemo! treba dati šansu đakonu, svakako.

Slazem se, vreme ce svakako da pokaze svoje.

Подели на овим сајтовима

To je obicna trik-recenica, ako mene pitas, jezik savremenih reklama, da bi nekako privukao ljude.

Mozda se bas i cilja na tu neku grupu ovlas zainteresovanih za nekakvu duhovnost, ali jos uvek izgubljenih u debeloj magli.

Naravno, opet kazem, pretpostavljam i razmisljam, ne tvrdim nista, niti apriori branim bilo koga.

Ловити људе на трик реченице? Мислим да Господ није имао такво нешто на уму кад рече апостолима да буду ловци на људе..

То се може само и искључиво сопственим животом,а ако свједочимо животом онда се најприје подразумијева искреност..

"смири се и хиљаде око тебе ће се спасити"..(серафим саровски)..

Дакле само лични подвиг,све остало је лаж,без обзира како шарено изгледало..

И не знам како то да су свештеници недоступни,и чему страх,кад свако онај ко тражи и налази,на различите начине и Божијим промислом..

Подели на овим сајтовима

Ловити људе на трик реченице? Мислим да Господ није имао такво нешто на уму кад рече апостолима да буду ловци на људе..

То се може само и искључиво сопственим животом,а ако свједочимо животом онда се најприје подразумијева искреност..

"смири се и хиљаде око тебе ће се спасити"..(серафим саровски)..

Дакле само лични подвиг,све остало је лаж,без обзира како шарено изгледало..

И не знам како то да су свештеници недоступни,и чему страх,кад свако онај ко тражи и налази,на различите начине и Божијим промислом..

Ti sestro pricas kao da zivis u Diznilendu...

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta bi ti rek`o, ovo mi ipak nije nimalo ukusno, cak ni kao sala.

Ne znam, ja nisam nešto osjetljiv na takvu zezanciju iako je moja šala bila dvosmislena, jer onaj dio u zagradi je aludirao na priču o ljubavi koja u ovom slučaju ne dolazi kao kruna hrišćanske misli, već kao kofa hladne vode. (Nema tu ljubavi, već 40 evrića po satu)

Ajd sad ozbiljno, zašto mislim da je cijala ova priča promašaj. 

Otac Nenad je, koliko sam skapirao ovdje na internetu, čovjek pun entuzijazma i što bi rekli čovjek od akcije. Sve je to lijepo i za pohvalu ali ovo je u samoj osnovi promašaj. Ništa ali apsolutno ništa ovim se ne može ponuditi bilo kome, a što već nije ponudila sama Crkva. Priča o prezauzetim i nesavjesnim sveštenicima je šuplja priča. Kakvi  veseli sveštenici i duhovnici, Pismo u šake, natrag u zajednicu ( od svoje porodice do liturgije) i preispitivanje 24 h. Ali ne, našao se neko "pametan" da ponudi vikend duhovnu obnovu, u svili i kadifi, daleko od realnog života. Ovo sa duhovnom obnovom ima veze isto koliko i vjerski turizam sa vjerom. U to se upuštaju oni koji hoće prepodobnost u par koraka, koji na žrtvenik polažu novac i upuštaju se u trange-frange sa nebesima, što "Đoloviće" zaobilaze u širokom luku itd. Tamo će svako doći po svoje i samo na njima znanu foru svako od njih će to i pronaći. Dobar biznis, skidam kapu. Znam da će gomila progutati tonu protivrječnosti koju nosi sam projekat, od one ljubavi za 40 evrića, do " vratite se Crkvi, tamo niko nema vremena za vas. Ako imate dvije haljine, jednu dajte nama, a "Đolovićima" baš ako su pretekle neke stare gaće" itd.

Zbilja ne kontam na koju foru bi ovo moglo da bude dobro.? 

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Pismo u šake, natrag u zajednicu (od svoje porodice do liturgije) i preispitivanje 24 h.

Meni izgleda da je ovo isto to, ovaj isti poziv kao sto i sam kazes, ali izrecen na jedan drukciji nacin, primeren momentu u kome jesmo.

I opet kazem - ne znam, ne tvrdim nista, razmisljam i zakljucujem na osnovu jednog kratkog i relativno povrsnog sagledavanja.

Sasvim je moguce i da nisam u pravu, i da je ovo jedan kompletan promasaj.

Ali to ne mozemo da znamo ako ne pustimo da bar malo zazivi, da uopste mozemo da vidimo kuda ide.

Подели на овим сајтовима

Oprostite.Rekla sam svoje misljenje. Smatram da to o cemu je ovde rec nema nikakve veze sa pravoslavljem,niti sa psihoterapijom ,kao i to da posao svestenika nije sve navedeno.Na ovom forumu se ne postuje kultura dijaloga.Zaista.Nadam se da ce crkva da spreci ovaj skandal...koji nije svetotainski,vec cisto guruisticki i materijalisticki.Nego,ko sam ja da bilo sta kazem.Forumas koji ubijajuci vreme ubija sebe.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Obi, nazalost, ima mnogo nas skeptika. 

Znas, oni nemaju ni licencu za svoj rad, bukvalno. Niko od njih nije sertifikovan da drzi psihoterapije ili radionice, izvini, u mene je zena na edukaciji to brajko traje cetiri godine dodatnog fakulteta posle fakulteta i kosta. Tek sa tim neko moze da drzi radionice, da prcka po necijoj dusi il emocijama il kako god.

A zar nije sam djakon jos od vremena patrijarha Pavla pod zabranom svestenosluzenja zbog skrivanja da je u drugom braku...

Izvini preskupo je ovo sto on nudi, preskupo po svim kriterijumima. I nije cudo sto nekom moze da zalici na to da on hoce da se uhlebi kad vec ne moze da sluzi i da bude rukopolozen.

Suvise sve bode oci.

Meni je zao sto to kazem jer je djakon stvarno puno toga uradio sjajnog i dobrog, ali u svojoj bransi, al ovo svima njima nije bransa.

Daj, duhovnost u kraljevim cardacima, u vreme kada vecina ljudi skapava od gladi.

Ja znam nekolicinu kolega veroucitelja koji jesu vec nekoliko godinama na edukacijama, znam i dosta poboznog sveta koji se bave ovom oblascu, ovo je prodavanje magle nazalost. Mozda sa najboljom namerom, ali opet oni strucni nisu.

Подели на овим сајтовима

Meni izgleda da je ovo isto to, ovaj isti poziv kao sto i sam kazes

Onda mi dođeš 40 evrića. :D

Šalu na stranu, ovaj projekat postoji sa pretpostavkom da ti trebaju treneri, trening kampovi daleko od tvog stvarnog života, zjednice i okruženja i to sve uz vikend duhovnu rekreaciju. pa to je smješno, magla. Pa čovjek mora, što bi rekli, da zagrije stolicu da bi položio ušljivi ispit na faksu, a šta tek mora da uradi da bi se probio kroz slojeve i slojeve svojevrsnog gemišta mišljenja i navika koje se mućka već par hiljada godina, a koje, opet, svako od nas uzima kao samo naše i rezultat nekakvog autonomnog promišljanja. Ljudi nemaju pojma o tome kako njihovo miišljenje i pogled na život, zapravo, diktiran, a da sam diktat seže i par hiljada godina unazad, i sad će neki delegat, gospođi  koja je zadnji put knjigu pročitala u 8 osnovne, to da objasni preko skajpa. 

Nuđenje bilo kakvog instat rješenja ( rješenja u smislu čak i naznake o pravom putu) je ostajanje u toj kobi mišljenja koje se nataložilo, što će reći, lud ludom govori o normalnom ( pod ovim ne mislim ništa uvredljivo). Zato je to promašaj u startu i nema tu šta da se sačeka i vidi. 

Ako bi nešto tog tipa organizovanja koje je izvan crkve, a opet i upućuje na nju i potpomaže je na neki način, i imalo smisla, onda je to nekakvo organizovanje mladih, tinejdžera ( čitaj nedovoljno zatrovanih i slobodnih) u nekakav humanitarni rad, kreativno-istraživački rad, kroz koje bi otkrivali drugog, kroz drugog zajednicu, kroz zajednicu i svoje mjesto pod suncem. Tek za klince koji su STASALI u takvom miljeu mogli bi smo reći da im je pružena nekakva konkretna duhovna podrška. 

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

@Arsenija, чедо, да скокнеш ти до тог "кампуса", то је сића а видиш помиње се неки Алфа, шта знаш, можда буде и Омега, чудни су путеви Господњи... :)))

Nikada ! Nikada! Buahahahaha..... :D

Duvajte vetrovi,sevnite munje i otvorite oci lakovernima koji misle da se kupuje ono sto se daruje...

P.s. Po motivima cranog filma ... o zloj vestici... :D ...koja sam ja ..Buahahahahaa... LOL.

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...