Sinergija Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Није свака молитва конкретна молба, најчешће тражимо само опроштај. Господе Исусе Христе Сине Божији ,помилуј нас грешне. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Мораш да тражиш од Бога, он неће сам дати јер би се онда мешао у твоју слободну вољу. Ти мораш да се изјасниш да нешто желиш или ти треба, па ће Бог да види је ли ти то треба и је ли корисно. слажем се делимично, али хоћеш да кажеш да Бог не даје мерцедесе? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Кажи пријатељу да баци поглед на Еванђеље. Тамо се види да Христос све у напред зна шта коме треба, "Oн знао све. Не требаше да му ко сведочи за човјека, јер сам знадијаше шта бјеше у човјеку", али Христос жели (због дате нам слободе) да сабрани у Његово име покажемо сами шта то желимо и колико то желимо. А то остварујемо кроз молитву. Да би Његов одговор био - нека ти буде по вери, речи, жељи... твојој, центар наше молитвене прозбе треба да буде - жеља за Цартвом Божијим и правдом Његовом. Христос је подвукао - тражите Царства Божијег и правде Његове, а све остало ће вам се тиме дати. Драшко and LjubavNada3 је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 molitva ne mora uvek da bude izražena rečima... i ne mora u njoj uvek da se traži nešto... što više volimo Boga time smo mu i bliži a upravo tako i molitva sve više počinje da bude zahvalnost a ne traženje liturgija je blagodarenje a ne spisak potrepština citiraću Dostojevskog Хелена Вујовић, И.стојковић, Драшко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 tako jacamo svoju vezu sa Bogom, ona nas neprekidno seca na Boga drugo, Hristos nam je rekao da se molimo izgovarajuci Oce nas, apostol Pavle-da se molimo neprestano (i, naravno, osim sto su nalozili nama, dali su i licni primer), pa da poslusamo one koje najvise, i u svemu treba poslusati trece, molitva nije samo trazenje (taj ko pita je izgleda tako dozivljava, jer kaze Bog vec zna sta nam TREBA, znaci molitvu vidi kao trazenje necega-potrebnog), imamo i slavoslovne i zahvalne molitve, dobro cinimo sebi kad se molimo, vreme cemo svakako necim ispuniti, pa da ispunimo dobrom..itd Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Молитве делимо на 4 врсте: -захвалне -прозбене (кад нешто тражимо) -покајања -славословне Милан Меденица :), LjubavNada3 and Драшко је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Значи молити се није паметно. Безобразан си и вређаш. Који је мотив таквог понашања. Срам те било. Prvo sto je rekao je bilo sarkasticno i nipodastavajuce. Reagovala sam mozda malo i preostro, ali zaista ne trpim obezvredjivanje Bogomajke (molitve Njoj). "страдањима се Твојим и милошћу Твојом према нама ражалошћујемо и ране Твоје целивамо, а од стрела наших које Те рањавају, страхујемо". ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 админи, а да се премести ова тема у дијалог са атеистима, пошто ми смета да се тражим душекорисне текстове на молитвеном подфоруму, за почетак? за под два, протагорас јел си питао зато што те занима или да се спрдаш и изазиваш, питам да не трошим време да ти озбиљно објасним чему служи молитва ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Једно лепо размишљање о молитви. Моли се онако,како су те у детињству учили:Царју небесни,Оче наш.Богородице дјево...Лепа је молитва Иже на свјакоје времја ( молитва у свако доба).Додај још понешто и од себе,али увек у оном смислу : Господе , Ти то расплети! Све предајем у руке Твоје ! Нека буде твоја,а не моја воља! Време трајања молитве и положај при молитви,нису важни - важно је само да је она од срца.па макар била само о неколико речи. Понекад ми се чини да су она умиљавања Богу : " Ти си овакав,Ти си Бог над боговима,Цар над царевима..." само подражавање манира како се обраћамо земаљским властодршцима." Молитва Господња " и "Првосвештеничка молитва у Гетсиманији " не уче нас да се тако обраћамо Богу.Једини "епитет",који се тамо даје Богу јесте "Оче". Можда је и оно препонизно преклињање и стално наглашавање да смо "слуге" и "робови",такође само одраз времена и чисто земаљских односа.У Новом завету је јасно речено : " Ниси више роб,него син " ( Гал.4,7 ).Зато је захвална и пуна љубави молитва некако најеванђелскија.Када отац нечим обрадује дете,оно се прибије уз њега и захвално га и са пуно љубави загрли својим ручицама.Мислим да Бог то очекује од нас.Не да Га препонизно преклињемо,него да Га захвално волимо.Увек некако заборављамо да је Спаситељ то назвао првом заповешћу. Створило се уверење да се Богу угађа подвизима и мучењем тела.Ни један земаљски родитељ тако шта не захтева од свог детета.Како би то онда тражио небески Отац!? Зато су ми блиски светитељи као свети Серафим Саровски.који је љубио сву твар и кога су и животиње волеле.Чини ми се да човек помало вређа Бога,када омаловажава и презире овај свет,који је Он створио и проводи дане и ноћи у мрачним и загушљивим " земуницама" као кртица,док напоњу сија Божије сунце,зелене се поља и шуме и теку сребрне реке,играју се деца,цвета на хиљаде врста цвећа и тако лепо певају птице и зричу попци...Све је то Божија твар,коју треба љубити. Близак ми је онај човек,који је у молитви рекао :" Дође ми да пољубим и своју руку,јер је и на њој Господе,Твој дах." Епископ Хризостом ( Војиновић) Anette, Драшко, Mironosica and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Neverovatno toplo i blisko. Zahvaljujući ovoj tekstu saznao sam nešto više o blaženopočivšem episkopu Hrizostomu (Vojinoviću). Veoma bih voleo da pročitam njegovo kapitalno delo "Tihi glas". Divno bi bilo da postoji elektronsko izdanje. Ako neko ima štampano, da izvoli reći ko je izdavač, da bi znao gde da tražim. Sinergija and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Inace, za one koji mozda ne znaju, ep. Hrizostom je bio savremenik i drugar o. Justina, a kao episkop stolovao u Branicevskoj eparhiji. Poznat je i po tome da je svojevremeno pokrenuo casopis "Mali pravoslavni misionar", koji i danas izlazi... LISA, мирођија, Anette and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 На мојој књизи "Тихи глас" само пише Београд 2010 !?! Добио сам преко људи који често иду у Сланце... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 А овај текст се налази као предговор у молитвенику "Гласа цркве", издање 2001. Добар молитвеник, лепо штампан, згодан формат, солидан избор молитава. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Мој мотив је мишљење да бог не постоји и да је молитва губљење времена...Гледај то овако: у том је случају све само губљење времена, па је ионако свеједно шта ћеш с њим... kirios1 је реаговао/ла на ово 1 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 Мој мотив је мишљење да бог не постоји и да је молитва губљење времена. Са друге стране, анализа је област која захтева пуну концентрацију, тако да ум никако није залудан. Чак и да јесте, тешко да је ђаволово игралиште јер ни он врло вероватно не постоји. Овај линк сам први пут видео када је Пеђа окачио на групи атеиста и написао "Религија није испирање мозга. Религија није испирање мозга. Религија није испирање мозга...". А питање сам поставио јер ме је занимало како ви верници објашњавате толико понављање. Moj motiv je misljenje da si dosao da nas provociras i izjednacujes sa sektasima poput hare krisna i ostalih koji koriste mantru za ispiranje mozga.Molitve kojim se molimo imaju svoj smisao i ponavljamo ih udubljujuci se u njihov smisao i znacaj,za razliku od mantre koja se sastoji u ponavljanju jedne reci ili recenice u beskraj da bi se izazvale odredjene vibracije koje uticu na promenu stanja svesti.Cilj molitve je svesno trezveno komuniciranje sa Bogom,a ponavljanje nam sluzi da se bolje skoncentrisemo,dok je cilj mante da se izazovu vibracije i da se dozivi vise stanje svesti i trans.Molitva ima smisao kao npr. "Isuse, pomiluj me gresnog" i predstavlja komunikaciju sa Bogom,dok mantra npr. "om" mora da se ponavlja uz odredjenu frekfenciju tj. dubinu glasa kao iz "bureta" i cilj joj je kao sto sam rekao da promenom vibracije utice na to da se promeni stanje svesti i ne predstavlja nikakvu svesnu komunikaciju sa Bogom.Cilj i sustina su potpuno razliciti. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука