w.a.mozart Написано Јануар 11, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2012 https://www.pouke.org/forum/topic/16991-nas-trud-i-spoljasnji-pritisak-starac-porfirije/ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Јануар 11, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2012 Obi, Marko, Moco "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 11, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2012 Obi, Marko, Moco "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Jer možete da pojasnite tu potrebu? Da li je ta potreba iz osećaja griže savesti, ili možda neke "sebične" potrebe zahvalnosti ili je na kraju krajeva molitva možda neka vrsta žrtve? U mom slučaju ima svih elemenata, pa sam se pitao da li molitva uopšte treba da se posmatra na taj način ( žrtva, posredovanje....) To je potreba iz osecaja i zelje za sjedinjavanjem sa Bogom,vapaj za Njim usled nemoci i spoznaje nistavnosti...nisam kadra dalje govoriti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Imam u poslednje vreme problem sa molitvom... Mrzi me,tesko mi je znaci lenjost... onda ne znam sta bih rekla...sem da svima bude dobro i da sve bude po Bozijoj volji... Govorim molitvu mehanicki i onda prekinem jer vidim da nije iz srca,pa se smorim... Najlepse se molim i najvise su mi misli sabrane kada slusam duhovnu muziku,pa tako i radim... Inace, ne znam kako da vratim volju za molitvom na prvobitno stanje,mislim da sam tu najvise izgubila... Nesto sto meni pomaze u stanju lenjosti i bezvoljnosti jeste pojanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Ја "смарам" Бога нон стоп. Господе Исусе Христе,Господе Исусе Христе. . .као да желим да се јавим, да сам ту,шаљем сигнал да сам у мрежи. anajrim and napoleon bonaparta је реаговао/ла на ово 2 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 ...Питаше неки који су хтели да се наругају том простом старцу, јер сами вере нису имали и нису могли препознати благодат на неуком и неугледном али духом испуњеном старини: E, реци нам како се ти то молиш свом Богу? Шта, као нешто му говориш шта ти треба? Не не, одговори старац ја тако само седим и ћутим и слушам... А шта Бог ради? упиташе опет мало зачуђени одговором. И он ћути и слуша. И шта? обојица ћутите и слушате?... да, да и он ми осмехује. Осмехује ти се? како ти се осмехује? већ изгубивши ону дозу ироније са којом је и цео разговор почео запиташе помало и задивљени. И осмехну се старина тако да му се сво оно од живота избраздано и уморно лице и до тад скривене иза палих обрава очи озарише и светлост га обухвати и као да им се само Сунце осмехиваше. Ево овако... anajrim је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Како гласи правилан превод последњег мољења у Оченашу, ''избави нас од злога.'' или ''избави нас од зла.''? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 zar se ne svodi na isto(ga) "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 ma odakle vam to da se ne moze dete krstiti ako su mu roditelji nekrsteni?? ko to kaze?? da ne kazem laze, ali koliko znam, to nema veze, a ni dozvola roditelja, odakle vam te informacije, gde ste to culi?? Moze se krstiti nekrsteno dete i bez saglasnosti roditelja, i ako su oni nekrsteni, nikakve to veze nema-koliko ja znam. Imamo svestena lica na forumu, pa neka kazu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 15, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2012 Ја сам рекао по сећању из литературе (чини ми се) за Литургику о Светим Тајнама.. Ко је скорије полагао нека помогне или демантује... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 16, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2012 Како гласи правилан превод последњег мољења у Оченашу, ''избави нас од злога.'' или ''избави нас од зла.''? Злога (личност) ( за Огла-није исто, зло је безличан појам). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 ''У својој молитви за властито дете, мајка треба да се топи као свећа... '' 'прелепо речено и благо оној мајци која је оваква. КОНСТАНТИН ЈАНИЦИОТИС - ПОКРАЈ СТАРЦА ПОРФИРИЈА Сећања његовог духовног детета МОЛИТВА Духовно миловање молитвом '' Кад год је Старац говорио о молитви, мени је било јасно да он нема на уму некакав површан и делимичан труд, него подвиг који је дубок и трајан. Кад сам једном приликом упитао Старца о проблему једног младића, он ми је на то рекао: Младић има некакав унутарњи проблем и због тога се тако влада. Он је добар и не чини то по својој вољи, него је на то приморан, односно спутан је нечим. Но, не можеш га поправити логиком; не можеш га убедити саветима, нити га можеш приморати претњама. Он ће поступати управо супротно. Можда ће постати гори, можда ће остати исти, а можда ће се тога ослободити. Да би се ослободио, потребно је да његова мајка постане света. Да би се ослободио, потребно је да покрај себе има светог човека, са много љубави, који му неће држати предавања, нити ће га застрашивати, него ће живети светим животом; а младић, који га посматра, пожелеће да и сам тако живи. Пре свега, потребно је да дете крај себе има човека велике и усрдне молитве. Молитва чини чуда. Мајка не треба да се задовољи чувственим миловањем свог детета, него да се труди да детету пружи духовно миловање молитвом. Кад пође да га помилује без молитве, оно бесно пружа руку и одгурује своју мајку. Но, кад она, не милујући га руком, усрдно приступи молитви, тада дете у својој души осећа некакво, њему необјашњиво, духовно миловање које га привлачи к мајци. У својој молитви за властито дете, мајка треба да се топи као свећа; да се моли ћутке, руку пружених ка Христу и да тајно грли своје дете. Тада ће се збити оно што се збило са Маријом, Димитријем и Јоргосом. - Шта се збило са Маријом, Старче? - упитах ја. Зар ти нисам испричао ту причу? Не? Онда ћу ти је испричати...'' Дуња and pink panter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јануар 20, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 20, 2012 Прича о Марији, Димитрију и Јоргосу '' - Димитрије и Марија су били брат и сестра. Димитрије је имао пријатеља Јоргоса, лекара. Јоргос је посећивао Димитрија у његовој кући. После неког времена, Марија открије брату своју тајну: озбиљно се заљубила у Јоргоса. Због тога је молила брата да више не доводи Јоргоса у кућу да не би узалуд патила, тим пре што је Јоргосова породица била богата и припадала вишем сталежу, и никад не би прихватила да им снаха буде сирота и неугледна Марија. Отада је Димитрије избегавао да позове Јоргоса у кућу; под разним изговорима, сусретао га је изван своје куће, у башти. Једног дана Марија ми дође у посету. Отвори преда мном своје срце и изнесе своју муку. Ја је посаветовах да се усрдно моли, и то нарочито у праскозорје, пре сванућа; да подигне руке к Богу молећи Га да буде по Његовој вољи. Марија верно послуша мој савет. Не прође много времена, Јоргос замери Димитрију да је овај необјашњиво променио своје понашање према њему, да га избегава и да га више и не уводи у кућу. Димитрије му откри разлог за такво понашање и изнесе проблем своје сестре. Јоргос тада бризну у плач и признаде да и он има исти такав проблем - да веома воли Марију и да се већ дуго, у прво свануће, буди са Маријиним ликом пред очима. Био је то час кад се Марија молила, управо онако како сам јој саветовао. Тако су се, уз помоћ усрдне молитве, открила скривена осећања ово двоје честитих младих људи; на крају се они и узеше, иако су се Јоргосови родитељи испрва томе противили. Таква молитва је, дакле, потребна оном детету о коме смо говорили: усрдна, трајна, упорна, и Бог ће учинити чудо и ослободиће дете од тога што га спутава. Када мајка постане света, дете ће пронаћи прави пут. '' Светосавље.орг мирођија, w.a.mozart, Boba and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 21, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2012 Да може, дао бих и (n+1)n лајкова... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука