Jump to content

О МОЛИТВИ И МОЛИТВЕНОМ ЖИВОТУ ХРИШЋАНА

Препоручена порука

• Одговори 822
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

interesantno,evo gledam KNJIGU PRAVILA-zbornik kanona pravoslavne crkve,Šibenik 2003. god i u njemu kao 110.pravilo stoji-

11012012290.jpg

11012012289.jpg

11012012291.jpg

da li je u pitanju drugi sabor koji se isto zove Kartaginski ili izdanje priredjivača... ili neŠto treće

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Da, u tom izdanju tako stoji, medjutim za ovo sto je priredio vl. Atanasije sam kaze da je izvrsio neophodne ispravke - negde su brojevi kanona pogresno navedeni, na dosta mesta reci su u raznim prethodnim izdanjima (i kod Milasa npr.) netacno ili samo donekle tacno prevedene, sto znatno moze da izmeni smisao kanona, itd...

I kao najvaznije po meni - vl. Atanasije je u svom izdanju dao i obilje vrlo vaznih komentara (knjiga mu je visestruko deblja od ove, sa guscim i manjim fontom!), bez kojih je maltene nemoguce da se do kraja razumeju sama pravila.

Dakle, ono sto sam ja naveo je iz njegove knjige, koja je - ako si je gledao - zaista kapitalno delo.

Vrlo je moguce da je u izdanju dalmatinske ep. (imam ga i ja; inace, ovo dalmatinsko izdanje je samo reprint i prevod ruskog izdanja iz 1893. godine) ovaj kanon naveden pod drugim brojem ili kao deo drugog kanona (toga ima na vise mesta u mnogim ranijim nasim i stranim izdanjima, zavisno od priredjivaca).

Ono sto je bitno je da vl. Atanasije zauzima najpravilniji tok u gradnji ove knjige, tako da su u njoj ispravljene prakticno sve bitne greske ranijih izdanja.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

znam koja je knjiga vladike... na žalost,nemam je-mislim da košta 2700 ili tako nešto pa ću je, nadam se, nekad kupiti

hvala još jednom

prelistaću sve odluke ovog pomesnog sabora

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Nemam je ni ja, pozajmio sam od drugara zbog diplomskog... jes bre skupa, na fakultetu je 2800 din, mislim, nek je i od vladike, al` mnogo bre... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Evo sad gledam, tekstovi gotovo svih kanona u dalmatinskom izdanju su mnogo kraci nego kod vladike, bez obzira - i u vecini koji se lepo poklapaju - sto samo govori da je to izdanje ili skracivano, ili je tadasni ruski priredjivac prosto imao bas takav grcki izvor pred sobom.

U ovoj vladikonoj knjizi, u fusnotama i komentarima, na vise mesta navode se cak i manja neslaganja starih kanonicara, kao sto su Zonara i Aristin, ali u svakom slucaju, uvek se ukazuje na ispravan smisao/text/prevod itd.

Stvarno je izuzetno strucno uradjeno.

To i ne iznenadjuje, vl. Atanasiju je, kao patrologu, ovakvo stivo veorovatno bilo svakodnevica...

Подели на овим сајтовима

zamisli,evo je za 2.100,00 Дин. (RSD)

http://www.e-slovo.n...ije-jeftic.aspx

Ovaj sajt drzi vaskrsija sa verujem-a... covece, kod nje je 700 din jeftinije!

Cim budem bio pri pari moracu da narucim, jos ovde verovatno ti lepo stigne na kucnu adresu...

Подели на овим сајтовима

Zato sto mi je to nasusna potreba,nema nekog konkretnog odgovora. To je isto kada bi pitali zasto nam je potreban vazduh, koji u sebi sadrzi kiseonik i pruza nasim celijama zivot. Taj kiseonik je za nas duhovni zivot molitva.

Jer možete da pojasnite tu potrebu?

Da li je ta potreba iz osećaja griže savesti, ili možda neke "sebične" potrebe zahvalnosti ili je na kraju krajeva molitva možda neka vrsta žrtve?

U mom slučaju ima svih elemenata, pa sam se pitao da li molitva uopšte treba da se posmatra na taj način ( žrtva, posredovanje....)

Подели на овим сајтовима

Da bi se izbeglo licemerje, kada i kako se treba zahvaljivati?

Zahvaljivanje nije trenutna prica, nego neprestano stanje duse, ka tome idemo svi - da stalno za sve zahvaljujemo Bogu...

Подели на овим сајтовима

Ima li ove knjige na zru? ^_^ srcee 0442_feel

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

evp knjige http://www.4shared.com/office/bhN36de1/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2.html

"Naš trud i spoljašnji pritisak mogu našoj duši doneti suprotan ishod: odbojnost prema svemu što je duhovno." Baš se ta situaicja i meni dogovdila, ali i dalje mi nije potpuno jasno u čemu je ovde stvar.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...