Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Napisah u PP, ali da dodam. Jevrejima je Bog striktno naredio da se ne žene strankinjama i to se stalno ponavlja u SZ , očigledno zato što se nisu držali toga i stalno padali i zbog toga u paganstvo. David se nije mnogo ženio pagankama, dok je njegov sin   žestoko zabrazdio i u svesti Izraela, pored mudrosti po kojoj je bio poznat, važi za najbezbožnijeg kralja upravo zato što je prekršio SVE  zabrane za kraljeve: 

Kad stigneš u zemlju koju ti Jahve, Bog tvoj, daje; kad je zaposjedneš i u njoj se nastaniš, pa onda kažeš: 'Želim da nad sobom postavim kralja, kako ga imaju svi drugi narodi oko mene' - tada ćeš onoga koga Jahve, Bog tvoj, odabere, sebi postaviti za kralja. Nekoga od svoje braće postavi sebi za kralja, a ne smiješ postavljati nad sobom tuđina koji ti nije brat. Samo neka ne drži mnogo konja i ne šalje naroda u Egipat da poveća broj konja. Jer vam je Jahve rekao: 'Ovim se putem nikada više ne vraćajte!' I neka nema mnogo žena da mu srce ne pođe stranputicom; i neka sebi ne gomila srebra ni zlata!  A kad sjedne na kraljevsko prijestolje, neka sebi na svitak prepiše ovaj Zakon od svećenika Levijevaca. (5 Moj 17,14-18)

Salomon je zgomilao konje (ne zbog konja već jer su konji tog vremena = tenkovi danas), žene = paganstvo;  i srebro i zlato - izrabljivanje ljudi, porezi i plačka. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Napisah u PP, ali da dodam

Znam,zahvaljujem :) Mozda ce i otac Zoran jos nesto da doda,na primer kako su Sveti oci tumacili ovakve stihove. Inace u pravu si ono da devojke nisu devojke po nasem shvatanju. To isto vazi i za decu,jer recimo kod proroka Jeliseja se takodje pominju deca,ali u originalu stoji rec qtanarium,sto znace mladici. Jevrejsko poimanje mladica nije isto kao i nase,mladici su bile osobe sve dok ne napune 30 godina. Zato se i Hristos krstio uprvo u toj dobi.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Драги оче Зоране,

читао сам на Вашем сајту текст о Јеванђељу по Марку у коме преносите Августиново промишљање о симболима јеванђељиста.

Занима ме какво је Ваше мишљење, има ли ту заиста места за другачија повезивања типа Матеј=лав?

Друго, да ли је канонизован и редослед у пандантифима (Матеј, Марко, Лука, Јован) јер сам видео да понегде буде и другачије, што ме збуњује.

Подели на овим сајтовима

Драги оче Зоране,

читао сам на Вашем сајту текст о Јеванђељу по Марку у коме преносите Августиново промишљање о симболима јеванђељиста.

Занима ме какво је Ваше мишљење, има ли ту заиста места за другачија повезивања типа Матеј=лав?

Друго, да ли је канонизован и редослед у пандантифима (Матеј, Марко, Лука, Јован) јер сам видео да понегде буде и другачије, што ме збуњује.

Племенити, ја сам и ставио Августиново мишљење због превелике опсесивности која влада код нас: "То се тако треба, мора". Како нема сагласности међу Оцима, тако нема сагласности у "канонизацији" места у пандатифима. Можемо да говоримо о некој традицији, не о канону. Вратимо се у Августиново време; он говори о онима који истражују, испитују. Идентификацијске "школе" је разделио у две групе: Они који по почетку Јеванђеља праве симболе, и они који по општем смислу их праве. Ја увек нагињем овим другима. Наравно да знам да не могу да одем у Венецију и да им кажем: Ово је симбол Матеја, не Марка. Ту већ имамо "канонизацију". То је процес, традиција, трајање, обредност која је ушла у свест људи. Но не значи да је тачно и јединоспасавајуће.

Ја када бих сликао пандатифе: Марко, Јован, Матеј, Лука. Или Јн., Лк., Мк., Мт; Или Јн., Мк., Лк., Мт. Све зависи од тога шта жели да се нагласи: Маркова непосредност, најстаријост, најсажетијост; Јованова најдуховнијост (само код њега немамо двојби да је Исус Бог по природи); Да нагласимо и Лукину највећу бригу да се ствари "научнички" разложе... Дакле, сваки од програма и распореда које срећемо говоре о теолошкој свести наручиоца и умтника. 

Подели на овим сајтовима

Благодарим оче Зоране!

Давно сам читао тај Ваш текст, па сам га се присетио кад сам видео Јефимијин вез у Музеју СПЦ. Ту су очигледно јеванђељисти Матеј и Марко заменили места, гледајући обрнуто од смера казаљке на сату (ваљда се тако и гледа).

image_07.jpg

Међутим када сам лане био у маузолеју Гале Пацидије у Равени, тек сам потпуно збуњен. Тај мозаик је, мислим, најстарија оваква символичка представа јеванђељиста, настао пре 1600 година.

511px-Deckenmosaik_Mausoleum_Galla_Placi

Објекат је оријентисан ка југу, па би гледајући у смеру казаљке у сату (пошто гледамо увис) било баш како Ви предлажете: Јн., Мк., Лк., Мт.
У другом случају, гледајући ка истоку (према подножју крста у кубету) имали би и остале две комбинације које предлажете, зависно од почетка и смера гледања, па и од тога ко је лав, а ко анђео. Веома интересантно.

Надам се да нисам превише конфузан, али тако ми је управо у глави :)

Подели на овим сајтовима

Благодарим оче Зоране!

Давно сам читао тај Ваш текст, па сам га се присетио кад сам видео Јефимијин вез у Музеју СПЦ. Ту су очигледно јеванђељисти Матеј и Марко заменили места, гледајући обрнуто од смера казаљке на сату (ваљда се тако и гледа).

image_07.jpg

Међутим када сам лане био у маузолеју Гале Пацидије у Равени, тек сам потпуно збуњен. Тај мозаик је, мислим, најстарија оваква символичка представа јеванђељиста, настао пре 1600 година.

511px-Deckenmosaik_Mausoleum_Galla_Placi

Објекат је оријентисан ка југу, па би гледајући у смеру казаљке у сату (пошто гледамо увис) било баш како Ви предлажете: Јн., Мк., Лк., Мт.

У другом случају, гледајући ка истоку (према подножју крста у кубету) имали би и остале две комбинације које предлажете, зависно од почетка и смера гледања, па и од тога ко је лав, а ко анђео. Веома интересантно.

Надам се да нисам превише конфузан, али тако ми је управо у глави :)

:.mislise.

Подели на овим сајтовима

Avo, jesi čuo za onog klinca Dušana Krtolicu? Kažu da mali obećava, kako ti se čini?

http://dusankrtolica.blogspot.com/

https://www.facebook.com/pages/Du%C5%A1an-Krtolica-DinoBoy/1385486281748877?fref=ts

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, оче Зоране !

Паде ми неки дан на ум, нешто, па да Вас питам .

Да ли је св.Кирило Александријски служио Литургију по чину св.Јована Златоустог или неку другу ?

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, оче Зоране !

Да ли је св.Кирило Александријски служио Литургију по чину св.Јована Златоустог или неку другу ?

Бог ти помог'о и нитков ти ништа не мого! Златоусти није написао литургији. Кирилова је била нешто другачија. "Златоустова" је у неком облику већ постојала, наравно не као ова наша, и тек касније је понела његово име.  

Подели на овим сајтовима

@@Zoran Đurović,

Да ли је душа смртна или бесмртна, и на који начин?

Ја мислим да је душа ружичасте боје ако се посматра посебним зрацима. А да ли је бесмртна или не, то треба да питате неког теолога. 

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог, оче Зоране !

Погледај: http://en.wikipedia.org/wiki/Liturgy_of_St_Cyril

Текст "Кирилове" литургије: http://www.copticchurch.net/topics/liturgy/liturgy_of_st_cyril.pdf

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да је душа ружичасте боје ако се посматра посебним зрацима.

Озбиљно сам питао.

А да ли је бесмртна или не, то треба да питате неког теолога.

Колико се сећам и нашег удбашког досијеа о теби, и ти си теолог.

Искрено ме занима твоје мишљење о томе. Због тога сам те и питао.

Ако желиш одговори нормалним тоном, ако не кажи отворено и нема проблема.

Подели на овим сајтовима

Озбиљно сам питао.

Колико се сећам и нашег удбашког досијеа о теби, и ти си теолог.

Искрено ме занима твоје мишљење о томе. Због тога сам те и питао.

Ако желиш одговори нормалним тоном, ако не кажи отворено и нема проблема.

Нећу. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...