Jump to content

Питајте професора и свештеника др Зорана Ђуровића

Оцени ову тему

Препоручена порука

Гениталије. Шалим се, али сам и озбиљан. Проблем будућег, ткз. духовног тела треба посматрати кроз Преображење на Тавору (о томе говори Исус као о пројави Царства небеског, кад каже да ће неки од ученика видети га). Тело је постало светло, али је задржало материјалност. Исто имамо и код Томе Неверног (не мислим на Николића), где му овај вели да пипне, јер дух нема тврдоћу (материјалност). Чак и једе. То је све нагнало вгустина да ревидира првобитно разумевање Павла да крв и месо неће наследити Царства, у смислу да ће се анихилирати. Августин због тога касније говори о овом актуелном телу које се преображава: духовно, зато што је на располагању духу, лакше и непропадљиво у односу на актуелно. Анђеоским се назива зато што нема више размножавања. Долазак Царства и преображај природе затварају сваку могућност неком додавању или одузимању. То је тај Исус који је од вечности и у коме су сви спашени: ту никада није било нити ће бити промене. То уопште не личи на првобитни, митски рај.   

Како је Христос пун иако због наше ограничености мало кажемо али пуно сазнајемо. У славу Бога, оче хвала.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 702
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То је тај Исус који је од вечности и у коме су сви спашени: ту никада није било нити ће бити промене. То уопште не личи на првобитни, митски рај.  

Не знам кад сам овога био свестан и ја али знам да од тада све време треперим и грчевито се држим љубави Онога,оних и шта све не,које је у Њему. 

Подели на овим сајтовима

Не знам кад сам овога био свестан и ја али знам да од тада све време треперим и грчевито се држим љубави Онога,оних и шта све не,које је у Њему. 

Када се пројави Цели Христос једног дана (за нас који смо у времену, јер је "већ" Цео), Луде ђевојке неће моћи да уђу. Нема неког другог доласка или отварања врата. Не само ова парабола, него и заповест: ако хоћеш да принесеш дар, па се сетиш да си у свађи са братом... разуме се много боље јер и тог брата примаш кроз тело Христово (није нам дакле дат тек неки морални пропис). Нећеш да се помириш, ти као да кажеш: Овај није спашен! - А, опет, ко нам даје то право? 

Ако овако доживимо Христа, онда се види сва бесмисленост оног приговора о честицама: Али, ако узмеш честицу за баба Икачу, то значи да си се са њом причестио! - Шта са попом или ђаконом који после поједе ту честицу? И он је постао баба Икача? Није, о слепче (да убацим мало реторике Јустинове или Николајеве :cheesy3:), него је и та Икача део Христовог тела, односно он је тај који се поистоветио са њом! Зато се не греши о ближњег, не зато што то није лепо, него зато што се грешиш о Онога који је постао тело.  

Подели на овим сајтовима

Када се пројави Цели Христос једног дана (за нас који смо у времену, јер је "већ" Цео), Луде ђевојке неће моћи да уђу

Могу ли ово да разумем,као оне људе,који се пуне Исусовим именом али не желе,да буду и део усиновљења,односно рођеног(крштење) сина свом оцу Богу у Именом Исус Христос?

Дакле девојке певају плешу веселе се Христом али не и у својој крви истинскод односа детета према оцу. Да ли је потрошено уље у лампама управо недостатак жеље за истинско усиновљење?

(Има ту и реченица које сам мислио али нисам уклопио у писање, остадох само у вери да их и неко други има док им се буди моја мисао.) 

Подели на овим сајтовима

ако хоћеш да принесеш дар, па се сетиш да си у свађи са братом...

Помирио бих се ја, ал како кад ми баксуз померио међаш по метра улево и још напио геометра номад да све то потврди?! 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Помирио бих се ја, ал како кад ми баксуз померио међаш по метра улево и још напио геометра номад да све то потврди?! 

Додај му мерцедес. Помогни брату да му досади материја али то је већ позив,занимање Царства Небеског. Нешто слично послу униформисаних лица.

Подели на овим сајтовима

Додај му мерцедес. Помогни брату да му досади материја али то је већ позив,занимање Царства Небеског. Нешто слично послу униформисаних лица.

Даћу му тужбу и ћераћу га све до Стразбура. И њега и геометра. И децу његову јер су стали на његову страну. Против рођеног стрица! Тек кад се зна ко је у праву, тек онда можемо да се помиримо!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Даћу му тужбу и ћераћу га све до Стразбура. И њега и геометра. И децу његову јер су стали на његову страну. Против рођеног стрица! Тек кад се зна ко је у праву, тек онда можемо да се помиримо!

Што би се рекло у јерусалиму пред распеће, Његова крв на нас!

Подели на овим сајтовима

:::::::)))))))))))))) Те треба апсолутизовати оно што сам поменуо. Ипак овде имамо цвремена да се разгибавамо, само да не претерамо...

Подели на овим сајтовима

Могу ли ово да разумем,као оне људе,који се пуне Исусовим именом али не желе,да буду и део усиновљења,односно рођеног(крштење) сина свом оцу Богу у Именом Исус Христос?

Дакле девојке певају плешу веселе се Христом али не и у својој крви истинскод односа детета према оцу. Да ли је потрошено уље у лампама управо недостатак жеље за истинско усиновљење?

(Има ту и реченица које сам мислио али нисам уклопио у писање, остадох само у вери да их и неко други има док им се буди моја мисао.) 

Лепо читање... има соли

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Oce Zoki u dilemi sam koji je pravi Sveti Sava,

ovaj sa originalnih srednjevekovnih fresaka a sa fratarskom tonzurom na glavi,

ili pak ovaj sa previse kose? Sta vi mislite odakle tonzura kod pravoslavnog svetitelja?  :)

fxfr43.jpg2gspe9x.jpg

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Тонзура је дошла из Византије. Помиње је још СВ. ГЕРМАН КОНСТАНТИНОПОЉСКИ (†733)ИЗЛАГАЊЕ О ЦРКВИ И МИСТИЧКО САГЛЕДАЊЕ, 19: "Потпуно пак бријање главе је по угледу на св. апостола Јакова, брата <Господњег>, и апостола Павла и осталих".

Као симбл, обруч косе око главе означава и Христов трнов венац. На српском тонзура се назива гуменце (мало гумно) или челка (отуда и модетрно ћела, ћело), и има је на око 20 слика српских великодостојника све до средине XVII века (Морача, 1645). У том периоду и у Русији нестаје. Тонзуру избацује код католика папа Павле VI 1 јануара 1973. Дакле, други портрет Саве је лажан а у циљу је зилотске борбе да се потисне у Срба све што подсећа на Латине.    

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

I zavojštiše na Madijane, kako zapovedi Gospod Mojsiju, i pobiše sve muškinje.
Pobiše i careve madijanske, s drugima koje im pobiše, Evina i Rokoma i Sura i Ura i Rovoka, pet careva madijanskih, i Valama sina Veorovog ubiše mačem.
I zarobiše sinovi Izrailjevi žene Madijanke i decu njihovu, i zapleniše svu stoku njihovu, krupnu i sitnu, i sve blago njihovo.
A mesta njihova u kojima življahu i gradove njihove sve popališe ognjem.
I sve roblje i sav plen, ljude i stoku, uzeše;
I povedoše k Mojsiju i Eleazaru svešteniku i ka zboru sinova Izrailjevih, i roblje i ostali plen i dobit u logor na polju moavskom, koje je na Jordanu prema Jerihonu.
A Mojsije i Eleazar sveštenik i svi knezovi od zbora iziđoše im na susret iz logora.
I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vraćahu s vojske;

I reče im Mojsije: A što ostaviste u životu sve žene?

Ta one po reči Valamovoj navratiše sinove Izrailjeve da zgreše Gospodu s Fegora, te dođe ona pogibija na narod Gospodnji.
Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.
A devojke, koje ne poznaše čoveka, ostavite u životu.  

Zbog cega ovo pise ovako? Zasto nije data naredba da se deca usvoje i drugacije vaspitaju,i da li je prema Mojsijevim zakonima postojala takva mogucnost?

Подели на овим сајтовима

Pismo se čita shvatajući da je kontekst u kome je nastalo drugačiji od našeg. Jednostavno, drugačije su slike jer su i ljudi  bili drugačiji. Počevši od toga (ukratko) da su Midijanci bili banda koja je podlo napadala i ubijala izraelce čak i kad su oni želeli mir sa njima, pa onda da su u tim pljačkaškim pohodima i u agresiji učestvovali i deca i odrasle žene, pa onda uzevši u obzir i preneseno značenje - ko nasleđuje Božje obećanje - nikako usvojena deca, jer je Bog dao obećanje LIzabranom narodu i on treba da ga čuva, pa preko toga da su žene bile "ulaznica" za idolatriju... i td, i td. Nije jednostavno ukratko sve to objasniti. Pogledaj tekst koji sam ti ostavio u pp, može dapomogne. 

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...