Jump to content

Грађански рат у Украјини

Препоручена порука

пре 11 минута, Вилер Текс рече

Не љутим се ни мало.

Мораш прочитати изјаву у целини.

Procit`o sam celu poruku. Da nije nikad bilo razlozne i razborite kritike ovdasnje vlasti prosto nije tacno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Procit`o sam celu poruku. Da nije nikad bilo razlozne i razborite kritike ovdasnje vlasti prosto nije tacno.

Било је али ретко.

Углавном "ово нема нигде" и "док не васкрсне цар Душан нема правог Србина". 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, obi-wan рече

Ovde lezi osnovni problem svih mnogoznalaca.

Jer je prosto neverovatno da bilo ko umisli da bolje vidi i vise zna, pa i da bolje nesto procenjuje, od onih koji su u tome temeljno pismeni i besprekorno obavesteni; bili oni Rusi, Ameri, Kinezi... bilo ko. Ono sto mi vidimo i procitamo negde (i to je najcesce neko opskurno i brljavo mesto na internetu) nije ni 1% od onog sto ti i takvi ljudi znaju i imaju na raspolaganju, a cesto je i vrlo pogresno.

Da i ne pocinjem pricu o ogromnom iskustvu koje svi oni imaju.

Ali neeeee... "da su Rusi/Kinezi/kojigod uradili ovako kako ja mislim, do sad bi uradili... ko zna sta sve bolje."

S druge, pak, strane - ovo je prosto deo simptoma, i bas cu da ga napomenem, iako sam se do sad suzdrzavao - kad npr. ovde neko uzme da vrlo razlozno kritikuje ovdasnju vlast, i to ne u necem krupnom nego u mnogo prostijim zivotnim stvarima, isti mnogoznalci momentalno ulecu i krecu da verbalno sutiraju kriticare, po principu "nemas, bre, ti pojma sta pricas, oni su mnogo bolje obavesteni, nemas ti tu preglednost situacije, bla, bla..."

Znaci, ovi ovde su mastermajndovi, a istali su slama (sto bi rek`o Narod - "sio mi ga djura...").

U toj dugackoj i nepregledno slozenoj strateskoj partiji po svetu svaki potez za sobom vuce niz uglavnom vrlo velikih posledica, koje mogu da budu povoljne, ali i katastrofalne po onog koji vuce potez. Rusi su, sasvim sigurno, dobro procenili da je uletanje u direktan rat tad, 2014. godine, bio vrlo los potez, koji je - kako su to mnogi pismeni primetili - mogao da im dovede celu natu tu na prag, i time znatno oteza dalji rad na tom pitanju. Ovako su lepo seli, temeljno napravili planove i procene, uradili proracune uzduz i popreko, i uzeli najbolje moguce resenje da po njemu idu dalje.

Vodjenje jedne zemlje (posebno velike zemlje) nije pivo ispred prodavnice, nego viseslojna mudrost koja treba da se dobro izuci. S druge strane, "da su bili pametniji" je bas nivo ovog piva ispred prodavnice. Ili stvarno mislis da Putin, Lavrov, Sojgu i ostali s njima (i Ksi, ameri, briti i svi ostali iz politike) nemaju pojma sta rade?? Nadam se da ne mislis tako nesto.

I opet kazem - nikakve slicnosti ovo nema ni sa Gruzijom, ni sa Sirijom. Ovo je zadnji moguci korak pred opsti rat, takvo je mesto geografski, i ako se ovde krene u bitku, to ce neminovno da znaci napred bez vracanja nazad, u potpuno rusenje cele svetske hegemonije zapada. I upravo se u to krenulo, to su u jednom momentu i javno kazali.

Drugim recima, uopste nije rec o prostoj zastiti stanovnistva, nego o zavrsnom udarcu na nove hitlere. A tako nesto mora dobro da se odmeri i promisli. Mnogo dobro i pazljivo.

Trebao bi da citas i njih, itekako.

Ovo je pitanje - ne zameri - tehnicki nepismenog coveka. Ne postoji nacin da se tako nesto uradi tako brzo. To prvo.

Drugo, Rusi su im vec obecali da ce da gadjaju i ta zeleznicka cvorista i ostale komunikacije, ali se ne zalecu, idu korak po korak. Mnogo je bolje da se tuce elektricna mreza npr., nego prosto snabdevanje. Konacno, njima nije cilj unistenje ukradine, nego pritisak na narod da sami zbace tu antivlast (i vec se javljaju prvi nagovestaji toga, baci pogled na vesti u protekla 2 dana), a onda da lepo taj narod (ponovo!) pripoji sebi i obnovi ga, kao sto je to bilo i u Ceceniji.

Rat nije samo bitka na terenu, to je samo jedno parcence rata. Rat je nesto mnogo sire od toga.

Много контрадикторности.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Саласије рече

Путин на власти од 1999. U ukrajini proruska vlast do 2014. 

Допустили су да американци преузму контролу над земљом која је корен Русије, где је већина православна, где се говори руски. И све то гледали и допуштали пред својим очима. А искусна америчка пропаганда лукаво и постојано утицала на народ у украјини и слику русије. 

@obi-wan :loading:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Вилер Текс рече

Било је али ретко.

Ne slazem se uopste. Ali da ne spamujemo, to ovde nije tema.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Плаво Небо рече

Брате, држава, војска, рат то нису видео игрице. 

Најлакше је сести у фотељу и замишљати како Руси на белим коњима долазе до Берлина.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Плаво Небо рече

Много контрадикторности.

Наравно. Сложене ствари као што је рат (поготово светски у најави) морају имати и своје контрадикторности.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Вилер Текс рече

Брате, држава, војска, рат то нису видео игрице. 

Најлакше је сести у фотељу и замишљати како Руси на белим коњима долазе до Берлина.

Ljudi su u tripu da je to nesto kao igrica. Kao ej Vileru ‘ajde idi ubijaj malo po Rumuniji pa se vidimo za godinu-dve… Kao da je rat igra sa olovnim vojnicima, pa da pomeraju divizije po karti Evrope … Daj da siknemo jedno dve ‘iljade tenkova na Kijev i da im izrucimo jedno ‘iljadu krstarecih … da ih sravnimo sa zemljom … Ej kevo jel ostala neka sarma od rucka, nesto sam ogladneo …

Подели на овим сајтовима

Mnogi se trezne ubrzano. Daj Boze da je sto vise takvih i sto pre.

...

Clip.jpg.635516eddad7f95081c6de7372153f46.jpg

...

T.ME

🇩🇪Немецкие танки против России? Вы забыли, чем это кончилось в прошлый раз? - депутат Бундестага Петр Бистрон "Дорогие коллеги, вы обсуждаете здесь...

Подели на овим сајтовима

On 18.1.2023. at 18:28, obi-wan рече

...

...

Kad smo vec kod ovoga - sta mislite, po vama, kol`ka je verovatnoca da uskoro dodje do unutrasnje podele u vojski ukradine, i da doslovno dodje i do njihovog medjusobnog sukoba? Danas, kad sam malo citao vesti i kad sad vidim sta ovde vi neki pisete, pade mi na pamet i ovakva mogucnost.

Реално, мала шанса. Амери ту вуку конце. Ако реше да замене Зеленског, може да исплива неко из војске.

Видим да их Нато ложи за нову пролећну офанзиву, тако да ће бити још више крви.

Читам да Кипар хоће да достави своје Т-80 тенкове Украјини, ако добију друге у замену. 

Подели на овим сајтовима

Clip.jpg.63538544d5ec5c69212aba4dbb807b82.jpg

...

T.ME

🇷🇺🇺🇦️If detonation of warehouses and destruction of nuclear power plants occur at Ukrainian nuclear power plants, it is planned to blame Moscow - Foreign Intelligence Service The...

Подели на овим сајтовима

Clip.jpg.b19e687b13b5d0aa75aa8dd17404eca2.jpg

...

T.ME

🇷🇺🇺🇦 Wagner have continued to widen their breaktrough area south west of Bakhmut. At nearest, Russian forces are around 3-4km away from the very important M-32 supply route. If this...

Подели на овим сајтовима

Clip.jpg.b726f1f4b90e3559d15fc6d70f72e1f5.jpg

...

T.ME

🇪🇺🇺🇦🇷🇺The next 2-3 weeks will be decisive in the situation in Ukraine - the head of the European Council Charles Michel

Подели на овим сајтовима

Clip.jpg.1c0d510ef70dbf86fcf7d67a35b2cd62.jpg

...

T.ME

🇧🇾️ Lukashenka said that the situation around Belarus is more difficult than ever

Подели на овим сајтовима

Clip.jpg.05fa2cb4038637f5aace8031f7a10d05.jpg

...

T.ME

🇷🇺🇪🇪️The Russian side has decided to downgrade the diplomatic representative in the Russian Federation and Estonia to charge d'affaires, the Estonian ambassador should...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...