Jump to content

Разговарајте са теологом Александром Милојковим о догматским темама

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван Цветковић

Препоручена порука

Pomaže Bog,

Interesuje me da li postoji dogma u Crkvi o kažnjavanju greha predaka na svojim potomcima.

To pitam na osnovu onoga što piše u sv.Pismu "Ja sam Bog koji kažnjava do devetog kolena".

Valjda je do cetvrtog kolena,a za stopala bas i ne mogu da se setim.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

:229229229: :229229229: :229229229: .krava.

Гдје то пише, можда у народном, али не и у Св.Писму.

Тамо стоји: "Оци ваши једоше грожђе, а вама трну зуби"

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Haha,duhovito,ali u Pismu tako piše,pa me interesuje stav Crkve o tome... :)

Bez da me pogresno shvatis-nije nikakva kritika, samo je meni Stari Zavet jako tezak, malo zazirem od njega, ne razumem ga najbolje, pa kad vidim takav citat sablaznim se. Stigla sam do zrtava paljenica i nisam mogla dalje, preokrutan mi je.

Подели на овим сајтовима

To je i stav SPC?Da potomci nasledjuju grehove?

Није став. Грех се не може насљедити. Може последица, и то на генетском нивоу.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog,

Interesuje me da li postoji dogma u Crkvi o kažnjavanju greha predaka na svojim potomcima.

To pitam na osnovu onoga što piše u sv.Pismu "Ja sam Bog koji kažnjava do devetog kolena".

Nisam Aleksandar, ali ako ce ti pomoci-naravno da ne verujemo u tako nesto. Stari zavet, iako veoma vredan za nas hriscane i sadrzi mnoge bogootkrivene istine, predstavlja samo "senku" i kao takav sadrzi u velikoj meri opise jevrejskih verovanja, za koja se ne moze bas reci da svoje mesto mogu naci u hriscanstvu.

Konkretno, sv. Maksim kaze da je "greh licni akt a nasledna krivica je nemoguca".

Dakle, ne mogu ja umesto tebe da ucinim greh, tj. da izaberem da se ne ostvarim kao Bozija ikona. Takvo verovanje je iz perspektive hriscanstva, u najmanju ruku apsurdno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Гдје то пише, можда у народном, али не и у Св.Писму.

Тамо стоји: "Оци ваши једоше грожђе, а вама трну зуби"

Dragi Justinijane to ti je druga Božija zapovest.Ne narodnog,nego svetog Pisma.

Подели на овим сајтовима

Nisam Aleksandar, ali ako ce ti pomoci-naravno da ne verujemo u tako nesto. Stari zavet, iako veoma vredan za nas hriscane i sadrzi mnoge bogootkrivene istine, predstavlja samo "senku" i kao takav sadrzi u velikoj meri opise jevrejskih verovanja, za koja se ne moze bas reci da svoje mesto mogu naci u hriscanstvu.

Konkretno, sv. Maksim kaze da je "greh licni akt a nasledna krivica je nemoguca".

Dakle, ne mogu ja umesto tebe da ucinim greh, tj. da izaberem da se ne ostvarim kao Bozija ikona. Takvo verovanje je iz perspektive hriscanstva, u najmanju ruku apsurdno.

Naravno da će pomoći svaki odgovor."Mi ne verujemo u tako nešto"U redu.Ali smemo li da ne verujem u nešto ako to nije stav Crkve?Zato i pitam šta Crkva kaže o tome...

Pa niko ziv ne bi opstao :unsure:

Nažalost...

Подели на овим сајтовима

Dragi Justinijane to ti je druga Božija zapovest.Ne narodnog,nego svetog Pisma.

Ово је директан хебрејски превод:

Не прави себи лика ни обличја било чега што је горе на небу, или доље на земљи, или у водама под земљом. Не клањај им се нити им служи. Јер ја, Јахве, Бог твој, Бог сам љубоморан. Кажњавам гријех отаца - оних који ме мрзе - на дјеци до трећег и четвртог кољена, а исказујем милосрђе тисућама који ме љубе и врше моје заповједи.

А оно што је Христос укинуо, објавивши Оца и вративши савез човјека и Бога, остало је као друга Божија заповест Православне Цркве:

Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

Нема нигдје деветог кољена, то је народно сујеверје.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Naravno da će pomoći svaki odgovor."Mi ne verujemo u tako nešto"U redu.Ali smemo li da ne verujem u nešto ako to nije stav Crkve?Zato i pitam šta Crkva kaže o tome...

Nažalost...

Pa onda mi je nekako logicno da ne verujemo. Kakvo deveto koleno, zatrlo bi nam se i seme i pleme, ne bi bilo zivog coveka na Zemlji.

Подели на овим сајтовима

Koliko je meni poznato, ne postoji neki zvanican stav o tome. Sto ne znaci da se ne zna sta je hriscansko glediste, posto istocni oci gotovo nikad nisu tvrdili da se greh nasledjuje, pa samim tim nije bilo ni potrebe sa sazivanjem sabora, koji bi razresio eventualnu nedoumicu.

Takodje, ukoliko prihvatimo da Bog kaznjava do devetog kolena, onda se nekako logicno moramo zapitati: zasto bas do devetog? Sto Bog nije odlucio da uopste ne kaznjava? itd... itd...

Hocu reci, ova i tome slicna pitanja nas u potpunosti odvode od pravoslavne teologije i zivot u Hristu pretvaraju u najobicniji juridicki odnos.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...