Gaša Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Ово је директан хебрејски превод: Не прави себи лика ни обличја било чега што је горе на небу, или доље на земљи, или у водама под земљом. Не клањај им се нити им служи. Јер ја, Јахве, Бог твој, Бог сам љубоморан. Кажњавам гријех отаца - оних који ме мрзе - на дјеци до трећег и четвртог кољена, а исказујем милосрђе тисућама који ме љубе и врше моје заповједи. А оно што је Христос укинуо, објавивши Оца и вративши савез човјека и Бога, остало је као друга Божија заповест Православне Цркве: Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити. Нема нигдје деветог кољена, то је народно сујеверје. Pa onda mi je nekako logicno da ne verujemo. Kakvo deveto koleno, zatrlo bi nam se i seme i pleme, ne bi bilo zivog coveka na Zemlji. Koliko je meni poznato, ne postoji neki zvanican stav o tome. Sto ne znaci da se ne zna sta je hriscansko glediste, posto istocni oci gotovo nikad nisu tvrdili da se greh nasledjuje, pa samim tim nije bilo ni potrebe sa sazivanjem sabora, koji bi razresio eventualnu nedoumicu. Takodje, ukoliko prihvatimo da Bog kaznjava do devetog kolena, onda se nekako logicno moramo zapitati: zasto bas do devetog? Sto Bog nije odlucio da uopste ne kaznjava? itd... itd... Hocu reci, ova i tome slicna pitanja nas u potpunosti odvode od pravoslavne teologije i zivot u Hristu pretvaraju u najobicniji juridicki odnos. Dobro nije do devetog...druga Božija zapovest je da će se do trećeh i četvrtog kolena na deci kazniti oni koji prave lik rezan i koji mrze na Boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 То је било у дане под Старим заветом. За Нови завет је речено: "У те дане неће се више говорити - оци једоше кисело грожђе, а синовима трну зуби. Него ће сваки за свој гријех погинути; ко год једе кисело грожђе, томе ће зуби трнути." Јеремија 31:29,30. Језекиљ 18:2. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Dobro nije do devetog...druga Božija zapovest je da će se do trećeh i četvrtog kolena na deci kazniti oni koji prave lik rezan i koji mrze na Boga. Nebitno do kog je kolena. Bitno je da u potpunosti podriva pravoslavnu teologiju. Jos da dodam da hriscanski teolozi od najranijih vremena odbijaju da Bogu pripisu cinjenje bilo kakvog zla(cak je i jedan sabor doneo takvu odluku, ali se ne secam tacno koji), dok Bog koji kaznjava decu zbog greha njihovih predaka, ne da cini zlo, nego... Kako god okrenes, tom ucenju nema mesta u hriscanstvu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 То је било у дане под Старим заветом. За Нови завет је речено: "У те дане неће се више говорити - оци једоше кисело грожђе, а синовима трну зуби. Него ће сваки за свој гријех погинути; ко год једе кисело грожђе, томе ће зуби трнути." Јеремија 31:29,30. Језекиљ 18:2. To je prorok Jezekilj rekao,još uvek u S.Zavetu. Nebitno do kog je kolena. Bitno je da u potpunosti podriva pravoslavnu teologiju. Jos da dodam da hriscanski teolozi od najranijih vremena odbijaju da Bogu pripisu cinjenje bilo kakvog zla(cak je i jedan sabor doneo takvu odluku, ali se ne secam tacno koji), dok Bog koji kaznjava decu zbog greha njihovih predaka, ne da cini zlo, nego... Kako god okrenes, tom ucenju nema mesta u hriscanstvu. Da je druga božija zapovest ukinuta,malo mi je čudno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Da je druga božija zapovest ukinuta,malo mi je čudno... Nije ukinuta. Njena sustina je u zabrani idolopoklonstva a ne u kaznjavanju potomoka do 4., 9. ili ko zna kog kolena. Jednostavno, to ucenje je neuklopivo sa hriscanskom teologijom i to je to(da ne spominjem sto je nevidjeno glupo). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 А и у време док то јесте било на снази, по својој суштини опет се није радило о казни, већ последици, али која се доживљавала и као казна Божија (у јуридичком смислу). Текст указује да ће бити укинуто наслеђивање греха. И најважније је уклањање наслеђивања прародитељског греха. Уклањање последице - уклањањем греха, о чему најјасније рече последњи старозаветно пророк (св. Јован Претеча): "Погледајте, Јагањца Божија, који уклања гријех свијета!", новим узроком тј. новим почетком тј. НОВИМ ЗАВЕТОМ (Тајном Христовом). Грех је преступ закона и свако носи свој грех. Међутим, то да ће бити проклети с њега и потомци до трећег или четвртог колена (ово подсећа и на оно у вези првога човека - и земља нека је прокета с тебе тј. и земља је проклета с тебе), означава последицу греха. Друго обећање Старог завета - проклет је онај који виси на дрвету, указује на Христа, о коме Исаија, старозаветни еванђелиста, јасно благовести на кога се ту мисли - говорећи о Месији да ће узети болести и проклетство и дати исцељење. У Христу се одузима оно што је људско и даје се оно што је Божије (благослов). Стари завет даје обећање о месијанском времену (Христовом, новозаветном) наговештавајући да ће Бог излити Духа Свога на свако тело. Смер је доласком Христовим промењен, и зато се свако проклетство укида, а благослов постаје наследан! Но, под условом да се не крене супротним правцем. Пише да на новој земљи неће бити никаквог проклетства, што значи да је до тада на старој земљи било. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 To je prorok Jezekilj rekao,još uvek u S.Zavetu. To je пророк Јеремија... Логос Божији (Реч Божија) дође св. пророку Јеремији, и надахнут од Њега даје обећање у Старом завету, али за НОВИ ЗАВЕТ тј. за време, у дане, Новог завета. "У те дане неће се више говорити: оци једоше кисело грожђе, а синовима трну зуби. Него ће сваки за свој гријех погинути; ко год једе кисело грожђе, томе ће зуби трнути. Ево, Господ говори, иду дани кад ћу учинити с домом Израиљевијем и с домом Јудинијем НОВИ ЗАВЈЕТ! Не као онај завјет, који учиних с оцима њиховијем, кад их узех за руку да их изведем из земље Мисирске, јер онај завјет мој они покварише, а ја им бијах муж, говори Господ. Него ово је завјет (Нова пасха?!) што ћу учинити с домом Израиљевијем, након овијех дана. Господ говори: метнућу закон свој у њих, и на срцу њихову написаћу га, и бићу им Бог и они ће ми бити народ! И неће више учити пријатељ пријатеља ни брат брата говорећи: познајте Господа, јер ће ме упознати сви од малога до великога, Господ говори, јер ћу им опростити безакоња њихова, и гријеха њиховијех нећу више помињати! Тако је рекао Господ - Онај који даде сунце да свијетли дању, уредбе мјесецу и звијездама да свијетле ноћу, који раскида море буче вали његови, о, којему је име Господ над војскама! И ако тијех уредаба нестане испред мене, Господ говори: и сјеме ће Израиљево онда престати бити народ преда мном навијек." ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Dobro.Može li se onda zaključiti da nije stav Crkve ovo što je rečeno u drugoj Božijoj zapovesti i da ne postoji dogma o kažnjavanju dece do trećeg i četvrtog kolena? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Па ваљда ти је јасно, брате, зашто онај који је прихватио Нови завет који учини Господ са нама, нема у 1. заповести - који си нас извео из египатског ропства, у 4. светковање суботе, и у 2. исповедање "dogme što je rečena u drugoj Božijoj zapovesti - o kažnjavanju dece do trećeg i četvrtog kolena". ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Hrist reče da nije došao da ukine zakon. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 И није укинуо закон него је скренуо пажњу људима шта је суштина закона, јер су као формалисти мало застранили. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 Dobro.Može li se onda zaključiti da nije stav Crkve ovo što je rečeno u drugoj Božijoj zapovesti i da ne postoji dogma o kažnjavanju dece do trećeg i četvrtog kolena? Јесте став Цркве оно што је речено у другој Божијој заповести, а тиче се прављења идола. То је суштина друге Божије заповести, то је закон друге Божије заповести. Последицу која је следила у Старом Завјету, попут кажњавања Христос је укинио. Јер све казне за наше гријехе, Христос је узео на крсту на себе. Оно што ми трпимо су последице наших сопствених гријеха, никако казне због очевих или дедових, или чукундедових.... Закон није укинут, него последица. Закон је остао закон. Нечини себи идола од онога што је на неби нити од онога што је под земљом, нити му служи и даље важи. Не важи више кажњавање до 4 кољена. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Исто тако и за 4. заповест - треба шест дана радити, а седми дан посветити Богу. Светковати Бога, а не идолопоклонички светковати неки дан као дан. Пре Васкрса (Васкрсења Христовог - новог стварања или преображаја света у Христу - стварање новог неба и нове земље) субота (успомена на стварање старе земље) је била знак Старог завета. Међутим, након НОВОГ склапања ЗАВЕТА задржати нешто што је било припремом или сенком Онога што је долазило није могуће. То значи: не може се више исповедати догмат о наслеђивању греха или псоледице на поколења, субота, или сматрати себе за члана НОВОГ ЗАВЕТА а не исповедати да је име Божије, уствари, Бог је Отац, јер као Онај Који Јесте јестествује као вечна љубав. Бог преко Јеремије наговештава да "иду дани кад ћу учинити с домом Израиљевијем и с домом Јудинијем НОВИ ЗАВЈЕТ! Не као онај завјет, који учиних с оцима њиховијем, кад их узех за руку да их изведем из земље Мисирске". Због тога што је склопљен Нови завет у 1. заповести не можемо исповедати - који си нас извео из Мисира или мисирског ропства, већ кроз Нову пасху - Пасху Господњу, прелазак из смри у живот. Славимо Васкрс (Ускрс) и исповедамо излазак из ропства смрти, греха и зла. А заповест остаје - Ја сам Господ Бог твој, и немој имати других богова осим Мене. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небојша Јовановић Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Да ли се у време поста сме пити вино? Планина Атос република монаха Света Земља Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Децембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2011 Да ли се у време поста сме пити вино? Сме када је пост разрешен на уље, рибу, или вино. Само што то није догматско питање. "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука