Milan Nikolic Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Мислио сам на личност са слике. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Imam pitanje za Milojkova Interesuje me sta Sv. Maksim Ispovednik podrazumeva pod onim ''vecnokrecucim mirovanjem'' ili kako se vec zove? Kaze da u Eshatonu sa obozenjem covek pronalazi pokoj, to ste i vi spominjali, ali kako je Bog beskonacan onda postoji beskonacno kretanje/uzrastanje ka Njemu? Moze li se to kretanje u vecnosti (koje ovako deluje krajnje apsurdno) shvatiti kao kretanje u smislu uzrastanja u odnosu sa Njim, a ne kao kretanje u smislu da se desavaju neke promene u prirodi tipa da obozeni covek trci po obozenim zelenim livadama brzinom od 30 km/h? Скоро сам о томе на фејсбуку. Ево одговора: Христос је наш покој. Крај и смисао нашег кретања. Крај и смисао историје. Тај покој у њему Свети Максим Исповедник назива, на изглед парадоксално, "вечнокрећуће стајање" (αεικινητος στασις). Шта је то "вечнокрећуће стајање"? То је свршетак историје, свршетак покрета који значи дијалектику, са једне стране, промене и пропадљивости и, са друге, кретање ка Богу, ка обожењу. То је достизање циља и смисла покрета - возглављење свега у Сину Божијем. Царство Божије. Зато се зове стајањем. У том стајању је истинити живот, који је наслада Богом, гледање "лицем к лицу". Бог је вечан и бесконачан. Зато га нико и никада не може "обухватити". Због тога ће наша наслада ићи "из славе у славу", из радости у радост, неће јој никада бити краја, никада се не ће зауставити, никада нећемо окончати раст насладе богогледања. Зато се то наше стајање у Богу зове вечнокрећућим. Јанко, w.a.mozart, Milan Nikolic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Скоро сам о томе на фејсбуку. Ево одговора: Христос је наш покој. Крај и смисао нашег кретања. Крај и смисао историје. Тај покој у њему Свети Максим Исповедник назива, на изглед парадоксално, "вечнокрећуће стајање" (αεικινητος στασις). Шта је то "вечнокрећуће стајање"? То је свршетак историје, свршетак покрета који значи дијалектику, са једне стране, промене и пропадљивости и, са друге, кретање ка Богу, ка обожењу. То је достизање циља и смисла покрета - возглављење свега у Сину Божијем. Царство Божије. Зато се зове стајањем. У том стајању је истинити живот, који је наслада Богом, гледање "лицем к лицу". Бог је вечан и бесконачан. Зато га нико и никада не може "обухватити". Због тога ће наша наслада ићи "из славе у славу", из радости у радост, неће јој никада бити краја, никада се не ће зауставити, никада нећемо окончати раст насладе богогледања. Зато се то наше стајање у Богу зове вечнокрећућим. Рекло би се да је ту веома снажан утицај Аристотеловог система, прије свега кроз његову theoriju, а чини се и његово учење о непокретном покретачу.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Рекло би се да је ту веома снажан утицај Аристотеловог система, прије свега кроз његову theoriju, а чини се и његово учење о непокретном покретачу.... Па не баш, мада има неких сличности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Мислио сам на личност са слике. Narode, odošte skroz offtopic, imate druge forume ovde za takve i slične teme. Samo velim. POzZ. Volim_Sina_Bozjeg, Срђан Шијакињић, Човек Жоја and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 4, 2015 Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Знам, извињавам се. Само да смо код Аце добро прошли. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Sta je to licnost sa aspekta pravoslavnog hriscanstva? Slusao sam jedno predavanje gde otac Rafailo rece da bismo stupili u zajednicu sa Bogom prvo moramo postati licnosti. Dakle u ovom trenutku ja nisam licnost vec imam "masku" koja je od ovoga sveta. Sta je onda licnost? Metafizicki entitet - isto sto i arhetip (Jung) odnosno inteligibilni karakter (Kant) ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Sta je to licnost sa aspekta pravoslavnog hriscanstva? Slusao sam jedno predavanje gde otac Rafailo rece da bismo stupili u zajednicu sa Bogom prvo moramo postati licnosti. Dakle u ovom trenutku ja nisam licnost vec imam "masku" koja je od ovoga sveta. Sta je onda licnost? Metafizicki entitet - isto sto i arhetip (Jung) odnosno inteligibilni karakter (Kant) ? Личност је конкретан идентитет (неко "ја") које се темељи на односу са другом личношћу. Личност извире из заједнице, не може се схватити сама, без односа са другима. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Личност је конкретан идентитет (неко "ја") које се темељи на односу са другом личношћу. Личност извире из заједнице, не може се схватити сама, без односа са другима. U tom slucaju svako vec ima licnost. Licnost ne mora da se stice. I sa "maskama ovoga sveta" mi smo licnosti ako smo u nekom odnosu sa drugim ljudima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 U tom slucaju svako vec ima licnost. Licnost ne mora da se stice. I sa "maskama ovoga sveta" mi smo licnosti ako smo u nekom odnosu sa drugim ljudima? Има, али не и истиниту. Наша биолошка личност, утемељена на односу према "овом свету" је пролазна и смртна. Да бисмо стекли истиниту личност, ваља нам је утемељити у односу са Богом. Да наше "ја" извире из божанског "Ти". Volim_Sina_Bozjeg and nana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Има, али не и истиниту. Наша биолошка личност, утемељена на односу према "овом свету" је пролазна и смртна. Да бисмо стекли истиниту личност, ваља нам је утемељити у односу са Богом. Да наше "ја" извире из божанског "Ти". U kakvom su odnosu bioloska i istinita licnost? Kao pojava i stvar po sebi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 22, 2015 Пријави Подели Написано Јун 22, 2015 U kakvom su odnosu bioloska i istinita licnost? Kao pojava i stvar po sebi? https://www.pouke.org/upload/fajlovi/knjige/Od%20maske%20do%20li%C4%8Dnosti-%20Mitropolit%20Jovan%20Zizijulas.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 23, 2015 Пријави Подели Написано Јун 23, 2015 https://www.pouke.org/upload/fajlovi/knjige/Od%20maske%20do%20li%C4%8Dnosti-%20Mitropolit%20Jovan%20Zizijulas.pdf Kad vec citirate Zizijulasova dela, sta mislite dali je na mestu kritika da je ovaj teolog veliki ekumenista i da oce sve da nas Pokatolici? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јун 23, 2015 Пријави Подели Написано Јун 23, 2015 Kad vec citirate Zizijulasova dela, sta mislite dali je na mestu kritika da je ovaj teolog veliki ekumenista i da oce sve da nas Pokatolici? Zbog cega se ekumenisticki glagoli pisu velikim slovom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 23, 2015 Пријави Подели Написано Јун 23, 2015 Zbog cega se ekumenisticki glagoli pisu velikim slovom? Због грешака приликом куцања, лоше граматике,непажње,итд... Необраћај пажњу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука