Александар Милојков Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Због чега је Августин запостављен у православној теолошкој традицији, да ли је одувек тако и како то да до сада није читан на православнији начин? Ово питам јер ми се много тога што си постављао на фејс од дотичног допало - посебно део где оповргаваш Зизија у одломку из Догматских тема. Који је твој закључак о Августину и његовој теологији након свега прочитаног и да ли га можемо уврстити у ред отаца као што је нпр. свети Максим исповедник и њему слични? За "лош рејтинг" Августина код нас заслужни су, углавном, савремени грчки теолози, "генерација 60." (Зизијулас, Јанарас,...) Зашто је то тако, то је сад питање за дискусију. Право да ти кажем, не знам. Ја ћу покушати да својом дисертацијом, ако Бог да, молитвама Светог Августина, да наш мејнстрим померим. Мој закључак о Августину: један од највећих Отаца Цркве. Раме уз раме са великанима попут Кападокијаца и Максима. Срђан Шијакињић, Јефимија Крунић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Рећи ћу и ово. Свети Григорије Палама користио је Августинов De Trinitate у својим Тријадама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Archan631 Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Рећи ћу и ово. Свети Григорије Палама користио је Августинов De Trinitate у својим Тријадама. Od lokalnih vernika čujem da ne treba da slušam "bapske priče" tipa da će u Carstvu nebeskom svi imati uzrast od 33 godine. Međutim, na internetu saznam da je to ustvari učenje Avgustina. Da li je to tako i da li je on možda zbog takvih izleta i proizvoljnosti skrajnut? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Archan631 Написано Јун 1, 2015 Пријави Подели Написано Јун 1, 2015 Оно што се мења не може бити истинито. A koja je logika iza ovoga? Prvo što pada na pamet je da Bog neprestano uzrasta, svakim trenutkom i događajem raste Njegovo sveznanje, npr. Obično se kaže da ono što stagnira, to neumitno i propada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Od lokalnih vernika čujem da ne treba da slušam "bapske priče" tipa da će u Carstvu nebeskom svi imati uzrast od 33 godine. Međutim, na internetu saznam da je to ustvari učenje Avgustina. Da li je to tako i da li je on možda zbog takvih izleta i proizvoljnosti skrajnut? Ја тако нешто нисам нашао код њега, али нисам прочитао сва његова писања, тако да не могу да гарантујем. Зависи шта се под овим мисли. Ако је у питању христоликост, онда је то сасвим у реду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 A koja je logika iza ovoga? Prvo što pada na pamet je da Bog neprestano uzrasta, svakim trenutkom i događajem raste Njegovo sveznanje, npr. Obično se kaže da ono što stagnira, to neumitno i propada. Логика је следећа. Истина је увек иста. Није ту реч о стагнирању, већ о одсуству промене на онтолошком плану. Оно што данас јесте, а сутра није, не може бити истинито у онтолошком смислу. Јанко, ИгорМ and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 3, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 За "лош рејтинг" Августина код нас заслужни су, углавном, савремени грчки теолози, "генерација 60." (Зизијулас, Јанарас,...) Зашто је то тако, то је сад питање за дискусију. Право да ти кажем, не знам. Ја ћу покушати да својом дисертацијом, ако Бог да, молитвама Светог Августина, да наш мејнстрим померим. Мој закључак о Августину: један од највећих Отаца Цркве. Раме уз раме са великанима попут Кападокијаца и Максима. Шта је то што га сврстава раме уз раме за Кападокијцима? Колико сам скоро читао, мислим код Здравка Пене, он каже да је главни "кривац" за filioque заправо бл. Августин. Јасно је да је filioque био актуелан на Западу много пре Велике шизме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Шта је то што га сврстава раме уз раме за Кападокијцима? Колико сам скоро читао, мислим код Здравка Пене, он каже да је главни "кривац" за filioque заправо бл. Августин. Јасно је да је filioque био актуелан на Западу много пре Велике шизме. Сврстава га квалитет његове мисли. Filioque постоји и пре Августина. Код његовог учитеља Светог Амвросија Миланског. Мишљења сам да је то питање решиво. Не може Августин бити крив за овакву или онакву рецепцију његовог писања. Заправо, не треба говорити ни о каквој кривици. Не волим такав речник и такво ословљавање отаца. Треба критиковати рецепцију и бити храбар па понудити другу и другачију. Нико нема монопол на Августина. Самим тим, нисмо у обавези да га разумемо како га је разумео неко са чијим се мишљењем не слажемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 3, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Сврстава га квалитет његове мисли. Filioque постоји и пре Августина. Код његовог учитеља Светог Амвросија Миланског. Мишљења сам да је то питање решиво. Не може Августин бити крив за овакву или онакву рецепцију његовог писања. Заправо, не треба говорити ни о каквој кривици. Не волим такав речник и такво ословљавање отаца. Треба критиковати рецепцију и бити храбар па понудити другу и другачију. Нико нема монопол на Августина. Самим тим, нисмо у обавези да га разумемо како га је разумео неко са чијим се мишљењем не слажемо. Наравно, слажем се са тобом. Зато сам иставио "кривац" под наводницима. Реално, српски млади теолози су углавном задојени неком врстом лоших вибрација према Августину. Када се помене рмк црква, увек је ту Августин као носилац рмк теологије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Реално, српски млади теолози су углавном задојени неком врстом лоших вибрација према Августину. Када се помене рмк црква, увек је ту Августин као носилац рмк теологије. Па да, посматрају га кроз очи других. Некада, имам осећај, наступа се као да се не ради о нашем Оцу Цркве, већ о тамо неком, "њихвом". Такође, слабо се читају отачки текстови. Наши студенти, па и теолози, углавном се ослањају на препричавање и тумачење отаца од стране теолошких ауторитете (у случају Августина, код нас је то тумачење митрополита Зизијуласа). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Нама је, у теологији, као насушни хлеб потребна научни, скептички и критички дух. Не смемо дозволити себи да причамо о отачкој мисли, ослањајући се на тумачење ауторитета. Нема ауторитета. Нема веровања у нечије тумачење. Мора се видети отачки текст. Не сме се учити о оцима из уџбеника. Оци се морају читати. Можда ћу звучати надобудно, али ја заиста тврдим да уважени митрополит Зизијулас није читао Августина или, барем, није га озбиљно читао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 И о. Серафим Роуз у "Место блаженог Августина у Православној Цркви" каже да је Августин неправедно запостављен и скрајнут као "неправославан", а пре свега због оних на Западу који су "искривили" његово учење и мисао. Па да, и уместо да понудимо нашу рецепцију Августина, ми смо га одбацили. Не, нема Августин од тога штете. Ми смо ти који губимо, огромно благо које је овај Светитељ иза себе оставио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 @@Александар Милојков, И о. Серафим Роуз у "Место блаженог Августина у Православној Цркви" каже да је Августин неправедно запостављен и скрајнут као "неправославан", а пре свега због оних на Западу који су "искривили" његово учење и мисао. I on nešto pametno da kaže : ) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Archan631 Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Логика је следећа. Истина је увек иста. Није ту реч о стагнирању, већ о одсуству промене на онтолошком плану. Оно што данас јесте, а сутра није, не може бити истинито у онтолошком смислу. Prihvatam, samo da dodam, možda je nekome interesantno: Istina je ono što je u saglasnosti sa činjenicama. Saglasnost je odnos, a odnosi su relativni. U filozofiji se otišlo dalje od Aristotela, kada je istina u pitanju. Zato sam jednom ovde pomenuo da je helenizam zastareo. Pojavila se parakonzistentna logika, koja pokušava da se izbori sa kontradikcijama. Parakonzistentna logika je konzervativnija od klasične, striktnija je, ne može se primenjivati generalno kao klasična, ali kada se primeni, uvid je precizniji. Odnos je otprilike kao između klasične mehanike i kvantne fizike. Klasika vrši posao, ali u posebnim uslovima počinju da važe drugačija pravila, koja jedina mogu da omoguće dalji napredak u saznavanju. Bog upravo spada u posebne slučajeve, kada se približavate beskrajnom, stvarnost se uvija i izmiče klasici. Iz takve perspektive mi se čini da je nezahvalno držati se izjava kao što je ova o Božijoj nepromenljivosti - to se kad-tad može dovesti u pitanje. Ako je u posebnim situacijama istina odnos, onda taj odnos može da bude dinamičan a Bog bi se mogao opisati kao sposoban da se uvek prilagodi, pri čemu bi kao Njegova konstanta ostala samo - promenljivost. Teologija bi imala koristi od držanja koraka sa vremenom. Kritički objektivizam je znak našeg vremena, to je danas preduslov za opstanak. Kako uklopiti staro i novo? Pa istovremeno sa prilagođavanjem sveta i napretkom filozofije, ne dozvoliti da te vreme pregazi, nego gledaj koliko možeš da si up-to-date. Срђан Шијакињић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 @@Archan631, Да ли се ово што си рекао/ сте рекли (иначе ми се свидело) може да се уклопи са увидом да Бог као Савршенство мора бити непромељив јер је савршенство, а савршенство и промена не иду заједно? И да је као чиста актуалност непромељив јер је за промену (ако не грешим) потреба потенцијалност? Или се не уклапа али се то недомештава "специјалним околностима" у којима важе специјална правила? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука