Jump to content

Још мало па пост...На чему ћете се трудити у посту?

Препоручена порука

• 1 month later...

Време је да полако правимо план како провести пост.Хајмо полако!

Свако да процени колико је чврст; да не би поставио себи недостижан задатак. :bendoff: :bendoff:

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Što se tiče posta od interneta, pouke svakako ne spadaju u sajtove kojih se klonim za vreme posta. 

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Malo mi je nekako licemerno to za vreme posta cu da budem ovakav-onakav...a kad nije post onda cu da dam sebi oduska...razumete?

Covek treba uvek da se trudi da da najbolje od sebe bez obzira da li je post ili ne. 

Ne vidim smisao u toj duhovnoj strani posta samo za vreme trajanja posta. Hocu reci ako se molis, moli se i kad je post i kad nije, ako prastas prastaj i kad je post i kad nije, ako se ne gnevis ne gnevi se i kad je post i kad nije...i tako dalje da ne nabrajam...

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Да преплавимо поста пучину и досегнемо Светло Воскресеније, из стихире
Ево у чему је прави смисао поста! Свети Лав Велики тумачи: “Узалуд телу ускраћује храну човек чији се дух није одвратио од греха”. Ако пост не доведе до унутрашње промене на боље, да се врши врлина, онда је такав пост само погрешна дијета. Бог жуди за човековим смирењем, чистотом и искреним срцем, а не за празним желуцима. Себичност и истицање свог ЈА уводи човека у вихор егоцентризма, самог себе поставља у средиште света, да би газио права своје браће и на све друге начине се огрешио о литургијску Братску љубав. Јевреји су се одрицали хране, узимали су врећу и пепео као лежај, али у исто време су тлачили и кињили ближњега. Сличан је тим јеврејима и сваки свештеник који се бави трговином (па ма и свештеничким орнатом и сл.), те своју браћу лишава и небеског и земаљског хлеба, дискриминише монашки ред и одбија до гроба чин искреног покајања. Баш ни мало не вреди тај пост, јер се такав “посник” не уме да одрекне својих интереса, да поштује и да се заузима за интересе своје браће .Такав “посник” не зна да одустане од својих себичних схватања, да узме у обзир и мишљење своје браће, коју угрожава и дискриминише. Тај настоји да живи са собом и “својим друштвом” и не подноси саборност, свеопштост Цркве.
Пост који је Господу по вољи је овај: “Поделити хлеб свој са гладнима, увести под кров бескућника, оденути оног ког видиш голог… Тада ће синути попут зоре твоја свјетлост, и здравље ће твоје брзо процветати” (Исаија 58,7-8). Заиста светлост мирне савести засијаће пред Богом и људима, а истинска, оделотворена љубав према Богу и браћи, излечиће све болести цркве. За Јевреје и за хришћанске фарисеје пост је знак дубоке жалости, покоре, која се врши у временима велике невоље, да би се придобило милосрђе Божије. Господ Христос нас учи да постимо чистим намерама избегавајући свако спољашне истицање које би на нас привукло пажњу. Значи потребно је да се окупамо, умијемо лице и главу, најчистијим пoмастима, кремама, да људи уопште не запазе наш пост .
Православни пост је знамење радосне туге, али је знак и радосне наде и радосне вере. Хришћански пост је знак радостног бдења, односно што дубљег одвајања и одаљивања од земаљских грешних уживања, е да би срце било што слободније и способније да окуси праву, чисту Божију радост. И да чинимо добра дела.

http://www.pomozboznica.com

Драги моји свака светоотачка поука о буђењу тј подстицају хришћанске врлине је добродошла .....па приложите.....ја ћу колко ми време и моја лењост тј склоност ка читању дозволе :)))

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Cesto bi zeleli da cinimo velika i dobra dela. Medjutim, kako nam zelje i mogucnosti cesto nisu u saglasju, desi se da ne ucinimo nista vise od same pomisli. Ko nastoji da ucini sve za svakoga, obicno ne ucini nista ni za koga. Mastajuci o velikim delima propustamo da vidimo da je nasem bliznjem i mnogim ljudima oko nas potrebna pomoc. Sta mi vredi da mastam da cu spasiti svet ako ne pridrzim vrata od prodavnice zeni iza mene sa kesama u obe ruke? Sta mi vredi da mastam da cu nahraniti gladne sirom sveta ako samo pogledom okrznem deku koji prebira po kontejneru? Zalosno je sto ne vidimo ono sto nas okruzuje. Lepa rec, osmeh, podrska bliznjem, pomoc, ako se cine iz srca podjednako su dobra i velika dela.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Обећала сам неке ствари себи, али не могу баш да се похвалим да ми не знам како иде испуњавање истих. Но, срећа опет да нису велике осцилације. Надам се да ћу бити ипак мало толерантнија према људима које суштински не разумем и не делим с њима иста размишљања, навике и симпатије. И надам се да ћу пред неким људима успети да обуздам порив за цинизмом и сарказмом. Не мислим, наравно, ни на кога са форума, ово је приватно.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

овог пута не смем ништа да кажем.....јер баш то што желим да урадим - изјалови се.... :945729:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Trudicu se da napravim jedan spisak,zna se koji.Onaj.Napravila sam vec jedan,razmisljam kako da ga predam.Najlakse bi bilo kad bi postojao neki formular,popunis i ubacis u kartonce...Razmisljajte o tome,nije to losa ideja,ime,prezime,maticni broj...gresi...kajes li se,kajem se.Potpis i otisak prsta. :-D ...Tesko meni.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Isto kao i uvek. Ima li smisla uopste posebno donositi neke odluke u toku posta cu.....ili od Nove Godine cu....covek treba svaki dan da se trudi da bude bolji covek danas nego sto je bio juce. 

Meni nema smisla u toku posta biti " prepodoban'' a kad se post zavrsi, nastavi se po starom...ono sto ne valja kod coveka ispravlja se i kad je post i kad nije. ... ali, sta znam ja...uostalom.

Подели на овим сајтовима

Потрудићу се да победим Бога у рвању! :starece::bu::0426_feel: :icon_pop:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Trudicu se da pijem dovoljno tecnosti ...da mi vise ne pada pritisak . Da se pristojno ponasam na moru,da se lepo kupam,da ne prskam decu,da se ne mlatim u baru...da procitam neku knjigu,ali poucnu,ne o onim stvarima,da se ne okrecem za zgodnim momcima...i da drzim um u adu... da nekoga necim darujem...itd.

Подели на овим сајтовима

P.s.Salim se. :-D Mozda necu moci da se pricertim,ali mogu da se ispavedim.Trudicu se da radim vezbe ujutru na plazi,da disem duboko,da se setam,da plavam,da se druzim sa prijateljima,da procitam neko fino lagano i kvalitetno stivo,ako Bog da,zelja mi je da odem na Cetinje,i na Ostrog,tamo nikad nisam bila...i tako,nista narocito...iskoristicu tu sansu kao da mi je poslednja.Ko zna,svi mi imamo vremena za sve,a nikad za sebe...

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Uskoro se priblizava Bozicni post, pitam se koja je posna hrana za gvozdje i hemoglobin? Pre tri dana sam vadila krv, hemoglobin 85 i gvozdje 2.6, sedimentacija (vise od 2 godine) 15. 

Eritrociti, leukociti, triglicerida (0.88) i glukoza (godinama nemam problema sa tim, mogu neograniceno jesti slatkis) su normalni. Krv se ne zgrusava, imam odliv, tako kaze dr. Vec dve godine bez promena, ne znam sto, ali to nije vazno.

Unapred zahvalna.

p.s. Svi ce mi gnjaviti sto ne jedem meso kad drzim post, ali.... nadam se da cu uspeti. Nije dovoljno samo spanac, kopriva, drugi. Meni treba neki recept npr. hilandarska trpeza, slicno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...