Jump to content

Cico

Члан
  • Број садржаја

    208
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Cico

  1. Pitanje je mozda malo cudno,ali znate li kako Jevreji i Kopti obavljaju svoju molitvu? Verujem da neko od vas zna odgovor na to pitanje. Da li oni molitvu obavljaju kao sto muslimani to rade,ili ima razlike? Unapred vam hvala veliko
  2. Pa evo prostog primera. Uzmimo samo Novi zavet i ono što nam on kaže da radimo,i uporedimo sa našim "tradicionalnim pradedovskim običajima",i videćemo svi kolika je drastična razlika. Između ostalog,nigde u Novom zavetu ne videh da se Krsna slava i "kult predaka" treba ili sme slaviti. Štaviše,ZABRANJENO je sve što nas može skrenuti sa ispravnog verovanja i služenja Jednom Bogu. Sveukupno,više se drži do onog što nam reč naših predaka (kakvi god bili,dobro su radili,jer su naši?!) nego do Reči Božije i njenih Zapovesti i Zakona!
  3. Zna li neko to? Zašto se u crkvama uglavnom na crkvenoslovenskom jeziku služi,kad taj jezik danas (skoro) baš niko ne razume? Zar ne treba na današnjem srpskom jeziku to vršiti,kad crkva treba valjda što više da se narodu približi,a ne da se udaljava? Zašto se,kad se već okrećemo "tradiciji" pa se služi na "starom jeziku",ne služi na hebrejskom ili aramejskom jeziku,budući da su to izvorni jezici hrišćanstva?
  4. Ako imam pravo reći mišljenje,a imam ga,rekao bih da kad su ateisti u pitanju,ne smeju se svi ateisti trpati u isti koš. Štaviše,mislite li da najpre među tzv. "vernicima",ima mnogo onih koji su,na neki način,ateisti u duši? Ne veruju u Boga,iako tvrde da "veruju". Ustima veruju,al srcem ne veruju. Kad su ateisti u pitanju,mislim da je to,na neki način,više stvar od čoveka do čoveka. Ateizam ima zvaničnu jednu definiciju,a to je,ukratko,NEVEROVANJE u Božiju postojanost,negiranje Boga. Al opet,to je komplikovano,jer stvar se DRASTIČNO razlikuje,ponekad čak i od čoveka do čoveka. Zatim imamo onih koji zvanično PRIZNAJU da su ateisti,a imamo i onih tzv. "vernika",koji su nevernici skriveni u plašt religije. Razlika je takođe između samih (samopriznatih) ateista,a najviše je problem u tome što ateizam NEMA svoju "svetsku zajednicu" kao što to religija ima. Ateisti,takoreći,sami sebi kroje "Zakonike" u skladu sa svojim vlastitim uverenjima i sa društvenim okolnostima,dok religija ,takoreći,ima "fiksne" Zakone,iako smo svedoci raznih izvrtanja reči verskih zakona,zarad društvenog "ugleda". Mislim da su sami vernici uopšte,jako krivi za izrugivanje ateista na račun vere i Boga,jer su sami "vernici" zbog vlastite plitkosti unakazili obraz vere i religije.
  5. Zapravo,da bi Crkva "profunkcionisala" (da tako kažem),treba se najpre vratiti u hrišćansku praksu judaistički verozakon usavršen naknadnim Hristovim zapovestima,kako bi se Crkva vratila korenu,tj. Judaizmu,ali ne onom judaizmu koji je odbacio Isusa Hrista.
  6. Vredi li čitati njegova dela? Znam za dve njegove knjige,to su "Slovenska germanija" i "Hrvati-'nadljudi' i gotski sindrom". Al ne znam vredi li čitati njegova dela,sme li mu se verovati?
  7. Cico

    "Be as humane as Serbia was in 1885"

    Zna li neko to,dal zaista taj natpis postoji u zgradi Crvenog Krsta?
  8. Šta se ima reći o tom evanđelju po Dvanaestorici? Sigurno znate za to evanđelje.
  9. Ne znam da li su ovakve teme otvarane. Znate li koje su glavne razlike izmedju gnosticizma i pravoslavlja,u učenju i verovanju?
  10. Jakovljevo jevanđelje - Šta znate o toj knjizi? Ima li se pročitati negde u celom izdanju?
  11. Pročitao sam ovajt članak https://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/02/23/zatajena-isusova-ljubav-prema-zivotinjama/i postavljam sebi najlogičnije pitanje - DA LI JE UOPŠTE ISTINA TO DA SE U STAROM ZAVETU ZAISTA PROPISIVALO PRINOŠENJE ŽIVOTINJSKIH ŽRTAVA?!
  12. Pitanje je bolno. Ali pitam vas,verujete li u povratak Kosova? Mislite li da su Srbi krivi pre svih drugih? Mislite li da je cilj samo teritorijalno vratiti Kosovo,ili treba prvo se Bogu vratiti,?
  13. Inače,lično mogu posvedočiti da Islam,tj. Kur'an,je neka vrsta "mešavine" onog iz Starog i iz Novog zaveta. I lično mogu potvrditi da Islam OGROMNU SLIČNOST ima sa Pravoslavljem. Osim toga,što se kamenovanja zbog preljube,bluda,i sl,tiče,nije sve tako "crno-belo". U slučaju da se zaista bludnici pokaju zbog ucinjenog greha,onda nema kamenovanja. Kamenovanje samo kao "krajnje rešenje" postoji,a nikako kao "jedino rešenje".
  14. Cico

    HINDUIZAM

    Ko je bio taj "Srbinda" iz Vede? Znate li nešto bolje o njemu? Inače,jedino što sam uspeo "pouzdano saznati" o njemu,jeste to da je on navodno bio neki demonski mitski ratnik,a ovamo ga ove velikosrbende vole veličati samo zbog njegove neverovatne sličnosti sa srbskim imenom,pa su ponosni što se "srbsko ime spominje još u prastaroj Vedi",a ovamo "zaboravljaju" da se zapravo radi o nekom DEMONSKOM ratniku (dal stvarnom,ili izmisljenom,to je druga priča). Ko je još normalan da neko kao "pravoslavac" (pod navodnike namerno) bude ponosan na nekog demona Srbindu (pitam se jel iz toga nastala reč "SRBENDA"?) ? Uostalom,da znam dosta o njemu,ne bih vas pitao za to sta znate o njemu. Znate li nešto više reći o tome? I kako je uopšte ta reč "SRBINDA" nastala?
  15. Cico

    Pitanja o sektama

    Evo u "šta je sve to u čemu Jehovini svedoci odudaraju od Pravoslavlja?"
  16. Cico

    Pitanja o sektama

    Ignjatije ,priznajem da sam pogrešio. Naslov sam pomalo u brzini i nepromišljeno napisao,iako NISAM mislio tako. Naročito zato što,uprkos nekim mojim nesuglasicama,i dalje mislim da je pravoslavlje uopšte,najbliža "verzija" hrišćanstva,Istini. Zadovoljstvo mi je pisati o tome sa nekim tako učenim poput tebe. A temu drugu ću da otvorim u vezi onoga s čime se ne mogu složiti u pravoslavlju. Verujem da ćemo razumno raspraviti o svemu tome,svi zajedno.
  17. Cico

    Pitanja o sektama

    Ja sam,braćo,pitao prvenstveno,u šta Jehovini svedoci veruju? I u čemu greše? Govorim o samom učenju njihovom. I kakav je odnos njihovog učenja prema prema zlostavljanju (izmedju ostalog,i dece)? P.s. Inače,ja nisam Jehovin svedok,ali smatram opravdanim,njihov stav prema Trojstvu i ikonama. Zbog čega sve tako mislim,to bih na drugoj temi govorio.
  18. Cico

    Pitanja o sektama

    Zašto pravoslavci mrze Jehovine svedoke? I kako veruju Jehovini svedoci?Molio bih samo objektivne odgovore,bez mrznje ili pristrasnosti
  19. Zašto se Miroslavljevo jevandjelje ne koristi u srpskoj pravoslavnoj boguslužbi?Zna li neko o tome?
  20. Zasto se cesto medju pravoslavcima vise slusaju i spominju predci,umesto onog sto Rec Bozija izvorno uci? Kada tako nesto upitam nekog,on mi odmah bez razmisljanja,odgovori onako pomalo drsko "na tome smo zatekli pretke nase,mi tradiciju cuvamo od predaka svojih!" pa se pitam u sebi "zar i onda kad su otvoreno prkosili Reci Bozijoj,svojim poganim obicajima?" . Zasto se vise slusa rec predaka,nego Rec Bozija? Znam,sad ce me poceti napadati neki,ali tvrdim da se i medju pravoslavce,i u samo pravoslavlje veoma duboko ukorenila poganstina iz predhriscanskih perioda. Sta ce pravoslavcima tzv. Kult predaka,kad time indiretno pocinjemo vise pretke slusati,nego ono sto nam izvorno kazuje Rec Bozija? Zasto da dopustamo i to da od mrtvih ljudi (medju kojima mozemo i najobicnijeg probisveta,proglasiti "svetcem" ) trazimo da "posreduju" za nas pred Bogom,kao da sam Gospod "nije sposoban" da sam usliša molitve naše,bez onih "posrednika" ?
  21. a imas li taj dokument njihovoj prepisci medjusobnoj? Zanima me bas sta pise tu
  22. hmm...zar ispada onda zaista da Car Dusan vodi poreklo odande,sa prostora danasnje Ceske? A sto se izgleda tice,ja ne znam koliko se na freske treba oslanjati,jer one ne daju bas sasvim realisticku sliku nekog,narocito ove pravoslavne freske. Uostalom,ne mozemo ni znati kako su tacno izgledali Nemanjici,jer u to vreme nije bilo fotoaparata u boji,kao danas
  23. Pa to je zadivljujuce. Inace,mislim da znas zbog cega sam to pitao. Jer ima nekih koji nam kradu Nemanjice,i svrstavaju ih u svoju bastinu (mislim da znas o kojima je rec. To je isto kao kad bih ja hrvatskog kneza Trpimira ili kralj Tomislava,svrstavao u “srpske vladare“....to je sramotno!)
  24. http://www.pravoslavljedanas.info/NebeskaLiturgija.htm Ovo sam jos ranije video. Ovo se,bar po meni,treba jednim od najvecih srpskih dela da se oznaci. Ovako nesto se retko vidja. Ovo je,kao da citam Jevandjelje u Srpskoj varijanti. Zanima me,sta znate sve o ovoj Nebeskoj Liturgiji? Da li je nju celu napisao bas Nikolaj Velimirovic,ili je on to vec “prepisao“ od nekog svog prethodnika? Da li je to njegovo licno autorsko delo? Ako jeste,ovo mu se slobodno moze najvecim delom nazvati!
  25. “ćao“ je italijanski pozdrav,koji izvorno vuce iz reci “schiavo“ ,i taj su pozdrav koristili sluge i robovi svojim gospodarima,a znacilo je nesto kao “tvoj sam sluga“ ,isto kao i onaj pozdrav “serbus“. Al kasnije je pozdrav “ćao“ ,postao zamenica za “zdravo“ ,iako izvorno,to nije znacilo tako,kolko je mn poznato
×
×
  • Креирај ново...