Jump to content

Препоручена порука

meni nije jasno kako moze biti hriscanski nekome zeleti smrt pa ga jos i prokleti,

ne vidim uopste mesta da se ova kletva pravda

и ја исто мислим...клетве и проклињање су ми нешто ужасно......

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Kletve nisu nikako hrišćanski model razmišljanja i ponašanja.Kletva jeste želeti zlo drugom i u direktnoj je suprotnosti sa " Ljubi neprijatelje svoje".Misliti nekome loše ili zlo, opterećivati sebe i mučiti sebe takvim mislima, već to je početak lošeg,a iz takvih razmišljanja se dolazi do delovanja u smislu baciti kletvu na nekoga ili mu direktno naneti zlo, što ne da samo nije hrišćanski, nije čovečanski.

Mišljenja sam da i kad ljudi u svojoj slabosti pribegnu ovakvim stvarima, da Bog tako nešto ne samo da ne odobrava, već i ne uslišava.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

nije sija nego vrat... tolko mi se sve smucilo da mi se smucilo i sto sam pokrenuo ovu temu

Мислим да ниси погрешио јер може да буде интересантна тема у смислу да се прошири ван овог случаја који си навео.

Мислио сам да постоји слична али је то било о анатеми...

Подели на овим сајтовима

Kletva Kletva ili proklinjanje, nije odobrena od strane crkve. Pre svega, što proklinjanje izlazi iz duše koja je puna gneva i mržnje, želje za osvetom, opravdane ili neopravdane, svejedno. U Svetom pismu je rečeno: blagosiljajte one koji vas kunu. Uvek se treba moliti Bogu za sve ljude, pa i za svoje neprijatelje. Svoje srce ne treba trovati mržnjom i osvetom. Božija pravda je uvek dostižna.

PROTOĐAKON LjUBOMIR RANKOVIĆ
VERSKI OBIČAJI

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

ako je Bog svemocan onda bi trebalo da sinovac preumi

Чудни су путеви Божији...а ми тешко можемо да разумемо до краја Његове разлоге и начине.

Ми можемо да мислимо да је боље и праведније решење да синовац преуми али то је наше, људско виђење. 

Подели на овим сајтовима

А шта ћемо са нашим Светим кнезом Лазаром и његовом клетвом:

Ко је Србин и српскога рода,

и од српске крви и колена,
а не дош'о на бој на Косово,
не имао од срца порода,
ни мушкога ни девојачкога!
Од руке му ништа не родило,
рујно вино ни пшеница бела!
Рђом капо док му је колена!

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

@,

Ima takvih stvari u pravoslavlju koliko voliš, što ne znači da su pravoslavne.Kletve smo nasledili iz nekih paganskih običaja, koje su na žalost našle svoje mesto u hrišćanstvu,ali ih crkva nikad nije " osveštala".

Dajte ljudi razmislite.Da je kletva hrišćanskog karaktera,pa ne bi Hristos rekao " Ljubi neprijatelje svoje", s jedne strane a sa druge strane odobravao i uslišavao naše prizemne i gnevom motivisane emocije u stilu " Dabogda to i to".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Не заваравајте се. Господ Христос проклео је Капернаум речима: ,, И ти Каперануме који си се до небеса подигао, до пакла ћеш пропасти!".

И дан данас град Капернаум лежи на сопственим црним рушевинама и поред бројних покушаја да се поново обнови.

Погледајте филм ,,Клетва,, биће вам јасније о чему причам. 

Подели на овим сајтовима

Клетва као магијска радња је наравно потпуна паганштина, Власи су ваљда шампиони у томе, али ни ми нисмо много побегли, слушао сам о "сливању страве" и "гашењу угљевља" као и даље живим обичајима у нашем народу.

Ипак, мислим да се овде ради о клетви као последњој поруци која се некоме може послати у нади да ће се тај неко макар мало тргнути и исправити, јер су сви досадашњи покушаји били безуспешни. Не кажем да је оправдавам, али на неки начин је разумем.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Колико је тек св. Петар Цетињски проклињао црногорце у своје доба. Вероватно другачије није могло са народом у то доба. Кад се покољу племена, крвна освета, итд. Боље да их испрепада клетвом него да наставе са безумљем.

Подели на овим сајтовима

@@feeble,

Što opet ne znači da je kletva hrišćanski opravdana i potrebna. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Проклињање није хришћански али није ни осуђивање. Ко може да зна шта је било између владике Николаја и његовог синовца што га је навело да то каже, и на крају крајева и он је био само човек .  И монах Калист је проклео војника који га је претукао  и кајао се због тога, ево описа тог догађаја

"Тада се нешто из дубине мога бића побунило; пожелео сам да пружим отпор понижавању и насиљу. Могао сам много да трпим, окретао сам и други образ кад би ме по једном ударили, али за ово ипак нисам имао снаге. Ослабљен сам био ударцима и великим боловима, па ме љутина савладала. Нисам могао у тој муци да се смирим и да опростим том сулудом човеку.

Нисам хтео физички с њим да се обрачунавам; на такву одлуку љутина није могла да ме наведе. Први и последњи путу животу учинио сам нешто због чега и данас жалим. Клекнуо сам на колена и подигнутих руку и главе према небу, из дубине срца, затражио од Господа Исуса Христа, чији сам слуга, да посредује, да пресуди између нас двојице, да ме освети.

Проклео сам га!"

Зар није могао бес да савлад и владику Николаја , тим пре што његов синовац није чинио неправду према њему самом већ према сопственом народу. 

Подели на овим сајтовима

Znači iz svega ovoga sledi da proklinjanje nije baš hrišćanski,a li eto može se smatrati prihvatljivim?Monah Kalist jeste prokleo ali se POKAJAO za to.Bio je slab u određenom trenutku, ali ga je ipak stiglo kajanje za to.

Први и последњи путу животу учинио сам нешто због чега и данас жалим.

Da je njemu bila prihvatljiva kao hrišćaninu, ne bi se kajao.

U osnovi kletve je mržnja i želja da se drugom desi nešto loše.Ne znam kako se to ikako može opravdati.

Подели на овим сајтовима

Не заваравајте се. Господ Христос проклео је Капернаум речима: ,, И ти Каперануме који си се до небеса подигао, до пакла ћеш пропасти!".

И дан данас град Капернаум лежи на сопственим црним рушевинама и поред бројних покушаја да се поново обнови.

Погледајте филм ,,Клетва,, биће вам јасније о чему причам. 

to za Kapernaum nije kletva nego cinjenicno stanje u buducnosti, isto moze i obican covek koji ne vidi u buducnost da kaze za Ameriku

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Znači iz svega ovoga sledi da proklinjanje nije baš hrišćanski,a li eto može se smatrati prihvatljivim?

Не , из свега овог , следи ово

Проклињање није хришћански али није ни осуђивање.

Дина се саблазнио што је прочитао да је владика Николај проклео некога , а не може да зна шта га је навело на то нити његово кајање. Мада искрено, нисам ни потпуно сигуран у истинитост ове приче. Можда су једноставно ,знајући раније односе између њих двојице , људи објаснили наглу смрт синовца као некакву клетву.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...