Jump to content

Причице о вери и духовном свету

Препоручена порука

Не ради се о књигама и теологији. Могао је просто да му одговори нешто као: ”Не знам зашто. Ја волим Бога и верујем да ће на крају бити све у реду. Можда сада мора тако из неког разлога.” Не помаже овде пљување по књигама и интелектуалцима иако ми је јасно да је то међу многим верујућима популарна работа. Сасвим је могуће бити прост и необразован, а аутентичан. Проблем је у томе што ти ”прости” никада заиста не живе својом простотом, него измишљају псеудо причице, а кад им одговориш, онда си преучен и преначитан. Проблем са овом причом је управо што она није проста и једноставна, већ је у питању погрешан поглед на свет. Вероватно и погрешна теологија.

Подели на овим сајтовима

Колико сам разумео, прича је само парабола направљена да илуструје један генерални принцип.

Шта је генерално принцип? Да су болесни болесни јер неће да приђу Богу да их излечи? Иди објасни тај генерални принцип некој мајци којој је дете умрло упркос њеним и детињим молитвама. То је можда генерални принцип у Америци, што је Дикинсон сјајно приметио још пре сто година. Данас је вероватно још горе.

That intense, narrow, unlovely but genuine spiritual life has been transformed into industrial energy; and this energy, in its new form, the churches, oddly enough, are endeavouring to recapture and use to drive their machines. Religion is becoming a department of practical business. The Churches—orthodox and unorthodox, old and new, Christian, Christian-Scientific, theosophic, higher-thinking—vie with one another in advertising goods which are all material benefits: "Follow me, and you will get rich," "Follow me, and you will get well," "Follow me, and you will be cheerful, prosperous, successful." Religion in America is nothing if not practical. It does not concern itself with a life beyond; it gives you here and now what you want. "What do you want? Money? Come along!—Success? This is the shop!—Health? Here you are! Better than patent medicines!" The only part of the Gospels one would suppose that interests the modern American is the miracles; for the miracles really did do something.

http://www.gutenberg.org/files/27347/27347-h/27347-h.htm#Page_184

Подели на овим сајтовима

Свако види оно што хоће , то је врло једноставно .....

И мени су увек у глави речи Владете Јеротића :

" Атеиста не постоји , атеиста верује да неверује " ....

Подели на овим сајтовима

Шта је генерално принцип? Да су болесни болесни јер неће да приђу Богу да их излечи? Иди објасни тај генерални принцип некој мајци којој је дете умрло упркос њеним и детињим молитвама.

Да су зло и смрт последица човековог (у смислу "човечанства") одвајања од Бога.

Не знам што инсистираш на тако дословном тумачењу приче, то вероватно никоме другом на овој теми није ни пало на памет.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Шта је генерално принцип? Да су болесни болесни јер неће да приђу Богу да их излечи? Иди објасни тај генерални принцип некој мајци којој је дете умрло упркос њеним и детињим молитвама. То је можда генерални принцип у Америци, што је Дикинсон сјајно приметио још пре сто година. Данас је вероватно још горе.
Само што по учењу о предестинацији, парадоксално они који не прилазе богу, не прилазе му јер је бог тако одредио да му не приђу, зато што их мрзи. То је повезано са њиховом верoм у апсолутну корумпираност човека.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Да су зло и смрт последица човековог (у смислу "човечанства") одвајања од Бога.

Не знам што инсистираш на тако дословном тумачењу приче, то вероватно никоме другом на овој теми није ни пало на памет.

Ово прво је ОК, али то је већ теологија и то супротна поуци причице. Реци ми како тачно да протумачим мање дословно следеће:

Знате, довољно је да изађете на улицу и схватите да Бог не постоји. Реците ми, ако Бог постоји, да ли би било толико болесних људи?
Знате шта? Фризери не постоје.

Како можете то рећи? Упита изненађени фризер.

Ја сам ту, и ја сам фризер, и управо сам вас шишао и бријао!

Не! Викну муштерија. „Фризери не постоје, јер ако постоје, не би било људи са прљавом дугом косом и необријаном брадом, попут овог човека на улици.

Ах, али фризери ипак постоје!

Те ствари се дешавају јер људи не долазе код мене.”

Тачно, потврди муштерија. Управо тако!„

Бог, такође, постоји! Лоше ствари се дешавају кад људи не иду к ЊЕМУ и кад од ЊЕГА не траже помоћ …

Због тога постоји толико патњи и бола у свету”.

Закључак је само један: Када би сада, у овом тренутку, сви пришли Њему, нестало би патње (болести, конкретно)”. То је фундаментално погрешно.

Подели на овим сајтовима

ОК, наравно да може погрешно да се разуме. Поента ту јесте да је "прилажење" процес који траје. Ми, све и да хоћемо, не можемо (ни појединачно, ни као човечанство) да сада Богу "приђемо" у том смислу (па да нестане зло и смрт), већ можемо само да му "прилазимо". Може ту много да се разглаба сад...

Мислим само да је превише очекивати од овакве причице да све то објасни. Немогуће би било направити такву аналогију.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

+1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nije da jurim Nikolu311 (rekoh vec da nije moj tip) ali ova recenica je gluapa ko noc.

Подели на овим сајтовима

Nije da jurim Nikolu311 (rekoh vec da nije moj tip) ali ova recenica je gluapa ko noc.

Nemaš pojma. To je bas duboka meta narativna misao. Pa i vernici veruju da veruju. Tj. Misle da veruju da veruju... Odnosno nadaju se da misle da veruju da veruju.

Dubina :) .

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Nemaš pojma. To je bas duboka meta narativna misao. Pa i vernici veruju da veruju. Tj. Misle da veruju da veruju... Odnosno nadaju se da misle da veruju da veruju.

Dubina :) .

Mozda shvatam ali ne razumem a kad padne noc onda je mrak.

Подели на овим сајтовима

Свако види оно што хоће , то је врло једноставно .....

И мени су увек у глави речи Владете Јеротића :

sHa_sarcasticlol

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Брате око чега ви тупите...

па ствари су просте зло постоји зато што сте (или нисте) гласали за Тому, пре тога није постојало зло већ само глупост, али то је цена једења плода са дрвета познања добра и зла...(и отвориће вам се очи и проче ...)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...