Jump to content

Причице о вери и духовном свету

Препоручена порука

IMPERIAL - Dječak iz Nebraske, koji je umalo preminuo od puknuća slijepog crijeva, zaprepastio je svoje roditelje kad im je ispričao da je sjedio u Isusovom krilu te da je sreo svoju sestru, za čije postojanje nije niti znao.

http://www.cafe.ba/slika.php?op=vijest&slika=vijesti_slike/v39503.jpg&width=420

Danas jedanaestogodišnji Kolton Burpo bio je kao četvorogodišnjak podvrgnut nizu operacija, nakon što mu je puknuće slijepog crijeva ugrozilo život. Dok je bio u operacionoj sali, njegovi su se roditelji molili u čekaonici, uvjereni kako njihov sin neće dočekati jutro.

Nakon što se probudio, Kolton im je prepričao što su sve radili u čekaonici. Svom je ocu rekao kako su mu anđeli pjevali, dok se molio za sinov oporavak.

Ispričao je i kako je 'na nebu' naišao na svoju sestru, koju je njegova majka spontano pobacila prije njegovog rođenja. "Izgledala mi je poznato. Odmah me počela grliti, govoreći kako joj je drago da ovdje gore ima nekoga iz vlastite porodice".

Kolton je susreo i svog pradjeda Popa, koji je preminuo prije više od 30 godina, no nije ga kasnije prepoznao na fotografiji mladog Popa, koju su mu pokazali roditelji.

Što je vrijeme više odmicalo, vizije su postajale sve stvarnije, ispričao je dječak. "Sjećam se Isusa, zlatnih ulica i mnogo boja. Sjeo sam Isusu u krilo i osjećao sam se sigurnim. Bog je glavni i najveći na nebu. Može držati svijet u dlanovima," prepričavao je svoje dogodovštine za vrijeme operacije.

Čak je ustvrdio kako je vidio djelić nečega, što bi trebao biti smak svijeta.

Njegovi roditelji napisali su knjigu o sinovim čudesnim vizijama. "Ne znam zbog čega, ali Bog je odabrao nas. Učinio je nezamislivo čudo," kazao je Koltonov otac.

http://www.cafe.ba/fun/39503_Djecak-na-nebu-sreo-sestru-za-koju-nije-ni-znao-da-postoji.html

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo: 1405_love 0442_feel leteti leteti leteti

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

...чим сам видела да се нико није огласио поводом горе изнетог, одмах сам помислила исто...брзоплето сам одреаговала... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Пре неколико година, спремајући оставу у коју одавно нисмо улазили, наишао сам на пар урамљених фотографија на којима су рођаци мог упокојеног комшије. На њима је био велики слој прашине и у првом тренутку сам одлучио да их бацим. Међутим кад сам очистио прашину, нешто у мени натерало ме је да се код сваке урамљене фотографије задржим по десетак минута, размишљајући о тим људима и евоцирајући успомене на њих. Осећао сам се предивно, као да пловим кроз време, до свог најранијег детињства.

Уместо да "заврше" у контејнеру уредно су сложене и остављене за неког следећег налазача.

Треба и са чланка бар "скинути прашину".

Разлог овог чланка може бити и чиста комерцијала, како би људи одлучили да купе књигу, рече "онај" који би то можда баш тако урадио.

Разлог овог чланка може бити и жеља за експонирањем до тада потпуно непознатих људи, рече онај који је баш такав.

Разлог овог чланка може бити фасцинација родитеља којима је дете остало у животу, коју зажелеше да поделе са другима, рече онај који је у сличној ситуацији био, или је можда још увек.

А можда је разлог баш позив Христа самог, да и прве и друге и трће призове себи, чак и на овакав начин.

Први ће отићи у цркву не би ли се распитали о још каквим чудима, не би ли то уновчили, а наићи ће на пастира који ће га привести Христу.

Други ће отићи у цркву да би и тамо задовољили свој супер его, а наићи ће на пастира који ће га привести Христу.

Трећи ће отићи у цркву јер су већ проживели, или су још увек у сличној ситуацији, а наићи ће на пастира који ће их привести Христу.

Зашто свему што нам се догађа, одмах приписујемо екстремум, да ли је то супремум, или инфинум, сасвим свеједно, заборавивши да Дух Свети Дише где год Он Хоће, и како год Он Хоће?

:)  

.please.  

1405_love

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Зашто свему што нам се догађа, одмах приписујемо екстремум, да ли је то супремум, или инфинум, сасвим свеједно, заборавивши да Дух Свети Дише где год Он Хоће, и како год Он Хоће?

Kako zasto, brate?

Pa zato sto smo svoj um proglasili za Svetog Duha, pa racionalisemo do besvesti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мени је интересантно због чега се овакве приче појављују углавном из протестантског свијета?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Kako zasto, brate?

Pa zato sto smo svoj um proglasili za Svetog Duha, pa racionalisemo do besvesti...

4chsmu1

Мени је интересантно због чега се овакве приче појављују углавном из протестантског свијета?

Није ми познато да је то тако, али обзиром да се нисам тиме бавио верујем да си у праву. Мада, можда би пре могли рећи да су протестанти већином из западног, технолошки развијенијег поднебља, па су једноставно присутнији у медијима свих врста са својим сведочењима.

Заиста често имам прилике да срећем различите људе широм Србије, различите старосне доби, пола, верујуће или не. Обзиром да знају да сам православне вере, а верујем препознају моју љубав ка Христу, свако од њих се потруди да ми исприча некакав догађај њима необјашњив. Увек постоји могућност да их "изударам" некаквим аргументима, упозорењима и сл., али како то да радим, кад данас док читах Акатисте и Св. апостолима Петру и Павлу, и Св.Василију Острошком, И Св. Николају Мириклијском, у сваком од њих сазнах за силна чуда која чинише?

Реч је најјаче оружје, најбољи лек, најефикаснији подстицај да неког погурамо ка Христу, или одгурамо у ад. Зато, моје мишљење је да врло опрезно требамо користити речи.

:drugarstvo:

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Види се да је са запада... никако да се одвоје од златних улица...  4chsmu1 :drugarstvo: 0442_feel

Што је лепо кад тако племенита материја бљештавог одсјаја доминира у нематеријално духовном свету...  1405_love leteti leteti

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Kako zasto, brate?

4chsmu1

Није ми познато да је то тако, али обзиром да се нисам тиме бавио верујем да си у праву. Мада, можда би пре могли рећи да су протестанти већином из западног, технолошки развијенијег поднебља, па су једноставно присутнији у медијима свих врста са својим сведочењима.

Заиста често имам прилике да срећем различите људе широм Србије, различите старосне доби, пола, верујуће или не. Обзиром да знају да сам православне вере, а верујем препознају моју љубав ка Христу, свако од њих се потруди да ми исприча некакав догађај њима необјашњив. Увек постоји могућност да их "изударам" некаквим аргументима, упозорењима и сл., али како то да радим, кад данас док читах Акатисте и Св. апостолима Петру и Павлу, и Св.Василију Острошком, И Св. Николају Мириклијском, у сваком од њих сазнах за силна чуда која чинише?

Реч је најјаче оружје, најбољи лек, најефикаснији подстицај да неког погурамо ка Христу, или одгурамо у ад. Зато, моје мишљење је да врло опрезно требамо користити речи.

leteti

1405_love

Тешко се изразити по овом питању, а не остати несхавћен.

Наравно брате, ја нисам ни у сну помислио да будем скептик према јављању Христа и умрлих са оне стране, међутим скептичан сам на начин како се то дешава ко протестанта, у односу на православно искуство.

Типично је протестантско искуство виђења Христа и директан контакт са њим, разговарање са њим, као да си на улици и ћаскаш мало. Зато није ни чудо што је Америка пуна људи којима се указао "Христос" и рекао шта да чине...Зато је Амеирка пуна јављања умрлих људи који нешто зановијетају да им се доврши што нису испунили за вријеме земаљског живота, како би им душа била мирна на оном свијету, као да утхеја од Бога није важна. Протестанстко јављање ти је типа..."Хеј имао сам виђење Христа, и он ми је рекао ово и он, ја сам у рекао ово и оно и он се благо насмијао и ја сам послије тога био сав у облацима....Дакле та повезаност земаљског и небеског код протестантског указања се јако истиче и ту је разликујем драстично од православног искуства. Искуство са виђењем оног свијета код православних има неку границу. Контакт са светима је увјек на дистанци, и без емоционалних излива за које не видим да могу да постоје и имају смисла на небесима, као у случају дјетета које хрли у загрљај брату да мало употпуни небески доживљај присуством неког члана породице....

Надам се да сад разумејш брате по ком питању сам скептичан.  0442_feel

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Види се да је са запада... никако да се одвоје од златних улица...  :drugarstvo: 0442_feel 1405_love

Што је лепо кад тако племенита материја бљештавог одсјаја доминира у нематеријално духовном свету...  leteti leteti leteti

Можеш ли да ми објасниш на шта си мислио под "нематеријалним духовним светом"

Да будем прецизнији, мислиш ли под овим да они за које знамо да су Васкрсли лебде као утваре без материје?

4chsmu1

leteti

leteti

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Тешко се изразити по овом питању, а не остати несхавћен. ......

Надам се да сад разумејш брате по ком питању сам скептичан.  4chsmu1

Наравно да сам разумео на шта Ти циљаш, али бојим се да неко други не помисли другачије. Надам се да се слажеш са мном, да ми људе не делимо по вероисповести, већ их све прихватамо као Божије дело, јер тако током молитви исповедамо зар не? Да их Христос све Укрепи Духом Светим и Врати себи, јер то и јесте Његова жеља.

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Види се да је са запада... никако да се одвоје од златних улица...  0442_feel 1405_love leteti

Што је лепо кад тако племенита материја бљештавог одсјаја доминира у нематеријално духовном свету...  leteti leteti leteti

Можеш ли да ми објасниш на шта си мислио под "нематеријалним духовним светом"

Да будем прецизнији, мислиш ли под овим да они за које знамо да су Васкрсли лебде као утваре без материје?

4chsmu1

leteti

leteti

Какве утваре? Мислио сам на есхатон који не познаје материју у њеној суштини како овде доминира, јер при Васкрсењу све је у преображајном духу у Христу...   :drugarstvo:

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

Какве утваре? Мислио сам на есхатон који не познаје материју у њеној суштини како овде доминира, јер при Васкрсењу све је у преображајном духу у Христу...   :drugarstvo:

Обзиром на смајлија који си поставио на крају свог одговора....

Опрости што сам ти сметао...

4chsmu1

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...