Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 40 минута, kopitar рече

Da li je ovo stvarno , kao neko pravilo ?

Ja mogu da ti odgovorim ono sto sam ja naucila(naravno bilo bi dobro, da se i neki teolog ukljuci u diskusiju)

Na Svetoj Liturgiji vernici ispovedaju svoje grehe svesteniku, prethodno spremajuci se postom i molitvom za ispovest i pokajanje, on ih tada razresava grehova

i utvrdjuje da li su spremni da prime Svetu Tajnu Pricesca, i tek onda vernici mogu pristupiti putiru.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Sofija_ рече

Ja mogu da ti odgovorim ono sto sam ja naucila(naravno bilo bi dobro, da se i neki teolog ukljuci u diskusiju)

Na Svetoj Liturgiji vernici ispovedaju svoje grehe svesteniku, prethodno spremajuci se postom i molitvom za ispovest i pokajanje, on ih tada razresava grehova

i utvrdjuje da li su spremni da prime Svetu Tajnu Pricesca, i tek onda vernici mogu pristupiti putiru.

Idem da se išamaram ...:0426_feel:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, kopitar рече

Idem da se išamaram ...:0426_feel:

Nije valjda dotle doslo :) ako ti se ne svidja moj odgovor, javice se valjda neko od naucenih moderatora ili admina, oni bi trebali znati odgovor na tvoje pitanje :mahmah:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Da li je ovo stvarno , kao neko pravilo ? Ako može nek'i teolog da mi odgovori jer nema smisla. Dali se onda i pop mora svaki put ispovjediti ili za njih vrijede druga pravila? 

Halo oče Zorane pomagaj bre!

Није правило, али у неким парохијама тако раде. Ја се не слажем са тим да верник мора обавезно да се исповеди пред причешће, али у неким парохијама је таква пракса.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Sofija_ рече

ustvari pokajanje kojem prethodi ispovest

:) мислиш исповест којем претходи покајање, јер, прво се покајем, схватим да сам погрешио, па се онда исповедам због тога. Небитно, разумемо се. Него, никако се не могу причестити ако се претходно не исповедим, осећам грижу савести. Причест је нешто најузвишеније што човека приближава Богу, сједињује. Није нешто свакодневно, уобичајено. Не знам, тако осећам да требам радити.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Плаво Небо рече

никако се не могу причестити ако се претходно не исповедим, осећам грижу савести

Ovo je kod nas praksa. Cesto vidim nepoznate vernike u nasoj parohji koji stanu u red za pricest i prota posto ga ne poznaje, izdvoji ga i naknadno ga ispovedi i tek onda pricesti. Znaci,kod nas je takva praksa i nas prota tacno zna koga nije ispovedio, pa to naknadno uradi, jeste da je pred samu pricest na brzaka ali tako je.

Ja kad odem u posetu u druge parohije, insistiram(tj.naglasim da hocu da se ispovedim jasno i glasno) svesteniku da me ispovedi, dodjem sat vremena ranije i cekam...u nekim parohijama rade sve na brzaka a ja trazim da odvoji barem 5 minuta za mene, a kad imam neki veci problem onda odem i ranije u crkvu(jelte da bi svestenik imao vremena i da ispovedi i da se pripremi za Liturgiju)

i do sad me nijedan svestenik nije odbio niti otkacio, ali neki su odvojli vreme preko volje  i ok je...ja imam razumevanja za sve njih znam da im nije lako..opet trazim i da on radi ono za sta se zavetovao, a to je da sluzi i Bogu i narodu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жика рече

Није правило, али у неким парохијама тако раде. Ја се не слажем са тим да верник мора обавезно да се исповеди пред причешће, али у неким парохијама је таква пракса.

Веома погрешна пракса, али код нас је у суштини доста конфузно стање, тако да је све ово нешто што се очекује.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Поуке.орг инфо рече

Веома погрешна пракса,

Ovo je jako diskutabilno. U mnogim parohijama se sve radi na brzinu, a verni narod se ne uci osnovama veronauke, i uopste o pravilima posta,ispovesti i pricescivanja. Ne generalizujem ali imam priliku

da obilazim Srbiju uzduz i popreko a samim tim i da se upoznam sa pravilima i bogosluzenjem u velikom broju nasih parohija i manastira. Evo jedan primer(koji nema veze sa ovom temom)

davanja blagoslova, kada sam bila na Liturgiji u crkvi Sv.Marka u Beogradu, jedan od svestenika me je samo udario po ruci i rekao evo ti blagoslov, nije imao vemena

da mi da blagoslov kako treba jer je pricao sa novinarkom koja je bila polugola(jednostavno neprikladno za hram boziji) a ja sam strpljivo cekala dok on zavrsi razgovor i na kraju dobih udarac po ruci...ne zameram ali tako je bilo...

Подели на овим сајтовима

@Sofija_ 

Па и то је добро. Код великих парохија свештеник буквално нема времена, поготово кад наиђе период слава.

Тебе је потапшао по рамену, нама наш прота кроз шалу каже нешто.. Има свакаквих ситуација и догодовштина.

• Свиђа ми се 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Moje iskustvo je takvo da mi je to bila obaveza pred pričest. Razmislim dva, tri dana pre šta ću da kažem i to je otprilike to. Bezveze.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...