Jump to content

Šta je zapravo - ISPOVEST (naša iskustva)

Колико се често исповедате код свештеника?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често исповедате код свештеника?

• Једном седмично или чешће.
      2
    • Једном у две седмице.
      5
    • Једном месечно.
      6
    • Једном у два месеца.
      9
    • По једном/двапут у току сваког од 4 год. поста.
      20
    • Два пута годишње.
      10
    • Једном годишње.
      4
    • Једном у току неколико година.
      6
    • Како кад... врло променљиво.
      18
    • Не исповедам се.
      14
    • Не исповедам се. Шта је то исповест?
      1

Препоручена порука

пре 15 минута, Lady Godiva рече

Зато што је Црква једино место где сви припадамо. Мање или више грешни, покајни или непокајани, горди или сујетни, слепи или глуви... сви смо Његова деца, а то је Његова Црква. Зато неко у твом случају може да осећа "припадност" Цркви.

Све је то ок, али да би осјећали ту припадност Цркви, морамо  да прихватимо и оно што она ''каже'', како осјећати припадност а не прихватати то, то ми никако није јасно..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не знам да ли се рачуна у исповест када се људи који су евентуално учинили нешто лоше једном другом,погледају ун очи,па кажу искрено:Опрости! и након тога наставе да имају добар однос.

Сећам се дијалога Христа и апостола Петра,када га три пута пита:Љубиш ли ме? Само то.

Мени се чини да  су неки баш закомпликовали покајање и исповест,а да не причам о онима који би да поентирају на нечијем покајању  :)

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Sofija_ рече

Moram jos da dodam jedan slucaj "grupne" ispovesti u jednom malom gradu u Srbiji, kad sam bila u poseti i odem na Liturgiju, spremna za pricest, htedoh

pre pocetka da se ispovedim i pitam ljude pored mene, moze li se ispovediti, kazu sad ce pop, ja cekam, izadje pop, niko ne stoji u redu za pricest vec zene levo muski desno i pop cita pre ispovesti i upita glasno, znaci obraca se svima: Kajete li se? svi u crkvi glasno: Kajemo se! Prastate li? Prastamo!

Najkraca ispovest u zivotu, ..da ne kazem da sam bila sablaznjena ali ajde...

Da li je to bila liturgijska molitva kajanja ili baš "grupna" ispovjest?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Da li je to bila liturgijska molitva kajanja ili baš "grupna" ispovjest?

Ja sam mislila da sam u nekom Kusturicinom filmu :smeh1: salim se...

Ne znam da li taj svestenik njih uopste ispoveda(ne osudjujem,mozda nije imao vremena da sve ispovedi, ne znam ali mi je sve bio crnjak, ko u nekom filmu) pojedinacno ili ih uci da je dovoljno samo ovako grupno, u crkvi sam bila dugo pre pocetka Liturgije i nisam primetila da ima red sa pricest...i kako uopste mozes da se pricestis bez ispovesti, ja sam barem tako naucila.

Ja sam ipak naucila na pojedinacnu ispovest, nas prota odvoji vreme za svakog, a i kod drugih svestenika gde sam bila(kad sam u putu)svi odvoje vreme za ispovest

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Нифада рече

Не знам да ли се рачуна у исповест када се људи који су евентуално учинили нешто лоше једном другом,погледају ун очи,па кажу искрено:Опрости! и након тога наставе да имају добар однос.

Сећам се дијалога Христа и апостола Петра,када га три пута пита:Љубиш ли ме? Само то.

Мени се чини да  су неки баш закомпликовали покајање и исповест,а да не причам о онима који би да поентирају на нечијем покајању  :)

A ima i onih koji bi da se neko kaje i ispoveda  za оно што би они желели или би им одговарало,чак и за исконструисане ствари.Постоје и ствари који нису ствар за исповест него за нека друга места.Ако ти нпр.неко украде нешто вредно,немаш ти ништа од нечије исповести тамо негде,него да врати.Неке приче су баш сложене :snoozer_11:

• Волим 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Sofija_ рече

Ja sam mislila da sam u nekom Kusturicinom filmu :smeh1: salim se...

Ne znam da li taj svestenik njih uopste ispoveda(ne osudjujem,mozda nije imao vremena da sve ispovedi, ne znam ali mi je sve bio crnjak, ko u nekom filmu) pojedinacno ili ih uci da je dovoljno samo ovako grupno, u crkvi sam bila dugo pre pocetka Liturgije i nisam primetila da ima red sa pricest...i kako uopste mozes da se pricestis bez ispovesti, ja sam barem tako naucila.

Ja sam ipak naucila na pojedinacnu ispovest, nas prota odvoji vreme za svakog, a i kod drugih svestenika gde sam bila(kad sam u putu)svi odvoje vreme za ispovest

Moš ak si u lakom grijehu na pričest.:dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Војвода7 рече

Све је то ок, али да би осјећали ту припадност Цркви, морамо  да прихватимо и оно што она ''каже'', како осјећати припадност а не прихватати то, то ми никако није јасно..

Не разумемо се.. У сваком случају, хвала на одговору. :)

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Sofija_ рече

Moram jos da dodam jedan slucaj "grupne" ispovesti u jednom malom gradu u Srbiji, kad sam bila u poseti i odem na Liturgiju, spremna za pricest, htedoh

pre pocetka da se ispovedim i pitam ljude pored mene, moze li se ispovediti, kazu sad ce pop, ja cekam, izadje pop, niko ne stoji u redu za pricest vec zene levo muski desno i pop cita pre ispovesti i upita glasno, znaci obraca se svima: Kajete li se? svi u crkvi glasno: Kajemo se! Prastate li? Prastamo!

Najkraca ispovest u zivotu, ..da ne kazem da sam bila sablaznjena ali ajde...

Тако је радио св. Јован Кронштатски кад није стизао све да исповеди.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

Тако је радио св. Јован Кронштатски кад није стизао све да исповеди.

Razumem. U mojoj parohiji(i u jos nekim gde odlazim) prota ispoveda i posle vecernje na dan pred pricest i za svakog nadje vremena..

Znam neke parohije gde ima dosta svestenika i opet ne odvoje vreme za pojedinacnu ispovest..

Подели на овим сајтовима

Исповест је кад прво осетиш да напредујеш, јер увиђаш све више облика и нијанси слабости своје. то је парадокс, али говоримо о својим искуствима. Судећи по имену овог топика. А затим се сетиш да вера није сценски наступ, нити у исповедању има драмских момената. Онда пронађеш и речи. Сештеник овде, код мене каже: -  Свако зна да ли му је исповест на кореист и спасење. Ја то не могу знати.

Стајали смо јуче са нашим свештеником. И ћутали. нека гнев у њему била.  Буде тако са људима. Наше ћутање и стрпљење, да му помогне, молила сам се. Да ли је то била исповест свих нас тада? Нешто ћутањем, нешто речима, а нешто само Господ зна. Психологија је ту од мале помоћи.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, kopitar рече

Idete svaki put na ispovjest kod popa kao uvjet za pričest . Mora da si nešto pogrešno shvatila.0405_feel

Da.Bez ispovesti nema pricesta, tako je u mojoj parohiji i mnogim drugim gde odlazim. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Sofija_ рече

Da.Bez ispovesti nema pricesta, tako je u mojoj parohiji i mnogim drugim gde odlazim. :mahmah:

Da li je ovo stvarno , kao neko pravilo ? Ako može nek'i teolog da mi odgovori jer nema smisla. Dali se onda i pop mora svaki put ispovjediti ili za njih vrijede druga pravila? 

Halo oče Zorane pomagaj bre!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...