Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 часа, Milan Nikolic рече

@mirko1929

Тај стих просто говори о синовима Јаковљевим по којима су настали народи Израиља. То говори Мојсије који је ,,извео народ'' и подсећа га на његово наслеђе. Зашто је за тебе то бесмислено? Требало би да знаш да су дванаесторица синова Израиљевих формирали народ у Египту, одакле их је Мојсије извео. Ако не пратиш контекст приче и смисао реченог, како ћеш онда сабирати 2+2?

Прозиваш ме за Јевреје као да имаш нешто против њих. Са мајчине стране знам да су моји преци били Срби који су од Обреновића добили земљу у својину по Жаркову после Турака, а од очеве стране знам једино да су били Срби око Суве планине, да су стално бежали, тако ми је деда из Бежишта, који је био четник али је пристао на комунистички режим.

Деда је учио мог оца само да прође добро у животу, да учи школу, па је отац постао војно лице, тако да сам због прекоманде да ради у Требињу тамо и рођен. Али отац је нашао другу жену, Јеврејку, тражећи оно што је једино знао - бољи живот. Завршио је у Израелу, тамо имам полусестру, тамо се упокојио и сахрањен. То је моја ''веза'' са Јеврејима.

Али сви ми који верујемо у Христа смо ,,истински Израиљци'' и не треба да се стидимо тога. Има пуно Јевреја који су са нама народ Божији, зато је православље важно и као теологија, као исправно следовање Богу и Његовој светој вољи. Треба да пазимо на догматска учења, а не да правимо закључке како се нама причини.

Значи, тата који је из безбједоносних структура Југе је завршио као Мосад, а ти овде спамујеш о нествореним енергијама инославно, глумиш лудило, а одмах чим сам дошао са Косова гдје сам ратовао мјесто твога тате и тебе ти си осјетио да сам против свега Српског.

Могао би мало да нам детаљњује опуишеш то преображење југословенског - српског официра, и колико је то коштало ову земљу, а шта је доњело моме вољеном Израелу?

Израиљ је онај који сагледава енергије, а Мосад се изгледа бави сагледавањем услова за обнову Хазарског каганата гдје и у шта спада и Зизијуласова теологија коју овде пропагираш, јер она омогућује и обавезује на раскол у православљу, међусобну кланицу и дио је Нато пропагандног комплета који узрокује море крви, а не море енергија.

Е сад да ли је тебе тата заврбово?

Нањуших да ниси чист, и да глумиш прелест, а радиш посао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Hadzi Vladimir Petrovic

Није мени криво што ме провоцираш и што лупеташ, него што лупеташ о неким створеним логосима. Ако ти није стало до православног учења и нећеш да испиташ своје ставове учењем отаца о логосима Божијим, како онда уопште мислиш да нешто добро чиниш за Цркву и народ?

Чим се помену логоси у православној теологији то се мисли на нестворене логосе Божије. Треба да престанеш да на стварању непостојећег у теологији градиш сопствену заблуду, да тумачиш ствари наврат-нанос. Има толико лепих текстова о томе и требало би да се преиспиташ.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Јел си хтео да кажеш да демони могу полно општити са људима као што постоје вампири? Не схватам зашто се толико упињеш да докажеш такву изопачену бесмислицу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

@mirko1929

Јел си хтео да кажеш да демони могу полно општити са људима као што постоје вампири? Не схватам зашто се толико упињеш да докажеш такву изопачену бесмислицу.

Не, хтео сам да кажем да је општеприхваћено хришћанско учење две хиљаде година било да демони могу општити са људима без икаквих проблема (и својевремено да те неко оптужи за то могао си да настрадаш и главом да платиш), а да модерни хришћани имају постпросветитељски светоназор па им то делује неприхватљиво.

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Разумем да неко може да блудничи по дејству демона као ђавоиман човек, али не разумем како може демон да има полно општење са људима. То је бесмислено, јер су демони и бестелесни и бесполни. Они су духови који имају посебну природу као и сви анђели. Они могу да наведу човека на нешто, али не могу да буду телесни као људи. Могу да те искушавају у духовном смислу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, mirko1929 рече

Проблем је што је под сумњом то да кад ти говориш Црква и народ, мислиш на Српску Цркву и српски народ...

А ти што говориш ништа није сумњиво. Какви су то аргументи?

Показујеш да ти је важнија могућност полног општења демона и људи од предања о синовима Израиљевим. Није то добро.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

@mirko1929

Разумем да неко може да блудничи по дејству демона као ђавоиман човек, али не разумем како може демон да има полно општење са људима. То је бесмислено, јер су демони и бестелесни и бесполни. Они су духови који имају посебну природу као и сви анђели. Они могу да наведу човека на нешто, али не могу да буду телесни као људи. Могу да те искушавају у духовном смилу.

Бестелесни су у колоквијалном говору, јер немају тела као ми, али очигледно нису стварно бестелесни јер заузимају простор. Могу да буду присутни, и одсутни. Дакле, имају некаква етерична тела. Ако могу да утичу на реалност било како (небитно да ли на људски мозак, или неживу материју), то значи да могу и да се отврдну на неки начин, иначе не би могли да утичу ни на шта, само би пролазили кроз све и не би имали могућност интеракције са нама или било чим другим.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

А ти што говориш ништа није сумњиво. Какви су то аргументи?

Показујеш да ти је важнија могућност полног општења демона и људи од предања о синовима Израиљевим. Није то добро.

Не, битно ми је да се Свето Писмо сачува неокрњено како је изворно и написано (па колико год било саблажњиво модерном човеку), а не да читам баљезгарије неких тамо рабина.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, mirko1929 рече

Не, битно ми је да се Свето Писмо сачува неокрњено како је изворно и написано (па колико год било саблажњиво модерном човеку), а не да читам баљезгарије неких тамо рабина.

Значи важније ти је нешто што је изречено, да то тумачиш независно од Цркве. Али управо је Црква протумачила то значење о ,,синовима Израиљевим", а не о демонима који полно опште са женама. Сасвим је логично да се дозовеш себи по овом питању. А то значи да престанеш са погрешним закључцима и да се обратиш Богу, да не урадиш ништа док те Бог не упути.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Значи важније ти је нешто што је изречено, да то тумачиш независно од Цркве. Али управо је Црква протумачила то значење о ,,синовима Израиљевим", а не о демонима који полно опште са женама. Сасвим је логично да се дозовеш себи по овом питању. А то значи да престанеш са погрешним закључцима и да се обратиш Богу, да не урадиш ништа док те Бог не упути.

Престани да баљезгаш. Као прво, није у питању никакво тумачење ту, рабини су променили на том месту у Књизи Поновљених Закона bene elohim  у bene yisrael, нема тумачење то је чисто прекрајање (масоретска верзија, која је из средњег века има bene yisrael, све старије верзије имају bene elohim). Дакле, нема никаквог тумачења, на другим местима у масоретском тексту су bene elohim и даље, ту су прекројили рекао сам ти већ из којих разлога. Као друго, званични Стари Завет Православне Цркве је Септуагинта, то што ми срби немамо превод Септуагинте је на наши срамоту! А Септуагинта ни не оставља простора тумачењу, јер преводи bene elohim директно са ἀγγέλων θεοῦ (анђели божији).

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, mirko1929 рече

Бестелесни су у колоквијалном говору, јер немају тела као ми, али очигледно нису стварно бестелесни јер заузимају простор. Могу да буду присутни, и одсутни. Дакле, имају некаква етерична тела. Ако могу да утичу на реалност било како (небитно да ли на људски мозак, или неживу материју), то значи да могу и да се отврдну на неки начин, иначе не би могли да утичу ни на шта, само би пролазили кроз све и не би имали могућност интеракције са нама или било чим другим.

Људи могу општити са духовима путем помисли, речима, а не сексуално. Духови немају нека етерична тела, него потпуно другачију природу од наше. Њихово постојање се одвија другачије од нашег постојања. Повезани смо једино тиме што смо заједно у Богу, што нас Бог одржава и даје нам та два различита постојања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Људи могу општити са духовима путем помисли, речима, а не сексуално. Духови немају нека етерична тела, него потпуно другачију природу од наше. Њихово постојање се одвија другачије од нашег постојања. Повезани смо једино тиме што смо заједно у Богу, што нас Бог одржава и даје нам та два различита постојања.

Причаш којешта. Ако могу бити присутни у храму и одсутни из храма, онда очигледно имају нешто што би се условно речено могло назвати телом. Па не би могли ни помислима општити да су потпуно нематеријални, једноставно у том случају не би имали ништа једни с другима.

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Шта год да радимо и људи и анђели, свако то остварује у својој природи, а не једни у другој. Али наше природе су повезане тако да можемо видети одређене ствари једни код других. Све што могу учинити анђели у нашој природи дешава се благодаћу Божијом, када Бог чини извесно чудо и руководи неким дејством. Не може се са једном природом дејствовати у другој природи између анђела и људи, осим по дејству Божијем, а повезаност наших природа омогућава сагледавање једни о другима по промишљу Божијом. Свака другачија помешаност или поистовећеност наших природа, створених природа анђела и људи, доводи до погрешних схватања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

@mirko1929

Шта год да радимо и људи и анђели, свако то остварује у својој природи, а не једни у другој. Али наше природе су повезане тако да можемо видети одређене ствари једни код других. Све што могу учинити анђели у нашој природи дешава се благодаћу Божијом, када Бог чини извесно чудо и руководи неким дејством. Не може се са једном природом дејствовати у другој природи између анђела и људи, осим по дејству Божијем, а повезаност наших природа омогућава сагледавање једни о другима по промишљу Божијом. Свака другачија помешаност или поистовећеност наших природа, створених природа анђела и људи, доводи до погрешних схватања.

Људи и столице имају различите природе, па опет могу да врше интеракције једни с другима. Не видим шта је проблем. Кад ја седнем, не долази до мешања или поистовећености мене са столицом...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...