Jump to content

Размишљамо ли о сопственој смрти? Како је замишљамо?

Препоручена порука

Meni je to ispod časti. Izgleda da sam svoje viđenje časti postavio mnogo više nego što su ga drugi postavili.

Ја бих рекао другачије, не више. Шта је по теби част? По мени је нечасно оно (лакше ми је одредити шта част није него шта јесте) на шта човек пристане, а чини штету другима, или се коси са његовим убеђењима. Под условима да су убеђења позитивно оријентисана, у најширем смислу - на било какву корист другима. Све остало би се пре звало хировитост, ексцентричност или лично убеђење а не част, бар према мом виђењу.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ipak, rešenje je daleko jednostavnije i leži u ženskom časnom samoubistvu, jigai i to bi zamenilo kaišakunina nakon izvršengo seppukua. Koliko znam, jedan se tako ubio posle molitve u dvorištu šinto hrama.

Па да ти се смеје сав часни jапански народ, Брука, где ти то паде напамет ?

Подели на овим сајтовима

Ovo me podseti na jedan od meni omiljenih filmova, Sword of Doom, u kome glavni lik na početku filma ubija budističkog hodočasnika zato što ga je čuo da se moli za smrt.

http://www.dailymoti...rail_shortfilms

Нисам будистички свештеник, и молим се цитираним речима (ко прочита схватиће), али ако долазиш-дођи скоријих дана. Немој под старост да ми жену цвељаш, него да буде млада и перспективна удовица ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Дефинитивно, али дефинитвно као чика Веља! :)

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Može li lepše od ovoga?

Као Леонида боље, боље Спартанац него Јапанац. :)

Подели на овим сајтовима

Кад смо већ код тога, не знам да ли сте уочили у Библији једну занимљиву ствар - за многе старозаветне патријархе каже се да су умрли "сити живота", на пример: "И онемоћав умрије Аврам у доброј старости, сит живота, и би прибран к роду својему." (Постање 25:8)

То ми је било веома занимљиво - "сит живота". Како то разумете?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мени никад није било јасно како неки стари људи могу да кажу ствари типа да су се наживели и да само хоће умрети... А чуо сам лично више пута... И не разумем како то некоме може бити "доста живота"... Можда то иде са годинама, као нека врста припреме за неизбежно...

Подели на овим сајтовима

Кад смо већ код тога, не знам да ли сте уочили у Библији једну занимљиву ствар - за многе старозаветне патријархе каже се да су умрли "сити живота", на пример: "И онемоћав умрије Аврам у доброј старости, сит живота, и би прибран к роду својему." (Постање 25:8)

Što bi naš narod rekao naživeo se :)

Ostvario neke ciljeve u životu, ili za to vreme značajno, imao puno dece i doživeo duboku starost.

Подели на овим сајтовима

Мени никад није било јасно како неки стари људи могу да кажу ствари типа да су се наживели и да само хоће умрети... А чуо сам лично више пута... И не разумем како то некоме може бити "доста живота"... Можда то иде са годинама, као нека врста припреме за неизбежно...

Sta ti tu nije jasno, naradili se, naziveli se, namucili se, usrecili se, smeh, suze, i dosta bre vise...a tek sto ti se potomci nece radovati u dubokoj starosti, to je tek posebna prica.

Подели на овим сајтовима

To znaci DOSTA VISE, DOOOOOKLEEEE osamucen osamucen osamucen

Подели на овим сајтовима

То би требало бити нешто типа проживео сам све што треба један човјек да проживи и више ништа ме не веже за земљу, осим међуљудског односа са ближњим али и то би се требало "пренијети горе", типа "видјећемо се поново у рају".

П.С. Није то лако разумјети мени који још немам ни 30 година

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Sta ti tu nije jasno, naradili se, naziveli se, namucili se, usrecili se, smeh, suze, i dosta bre vise...a tek sto ti se potomci nece radovati u dubokoj starosti, to je tek posebna prica.

Не могу да замислим тај осећај када бих више желео смрт него било какв живот. Наравно, не мислим на људе који не дај Боже свакодневно пате и којима је квалитет живота драстично смањен...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...