Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

To nije moji moj citat vec citat citata :) Procitao sam to negde,ne znam tacno gde.Kakve to veze ima sad ?

0205_whistling

(Πιστεύω) εἰς μίαν, Ἁγίαν, ΚαθολιΚὴν Καὶ ἈποστολιΚὴν ἘΚΚλησίαν.

(Credo in) unam, sanctam, cathólicam et apostólicam Ecclésiam.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Не знам по који пут: Не бих хапшио нити гонио АЕ Јована.

Дали се радујем шта га прогоне? Искрено да, јер

Блажени изгнани правди ради, јако тјех ест Царствие Небесное!

И дајте нам предлог како да објаснимо свим оним генерацијама који су у школи учили да МПЦ је автокефална црква, да су са АЕ Доситеј, саслуживали Патријарх Герман и Патријарх Алексиј 1. Да веч 45 година имамо аутокефалну цркву, исто ко што имају Руси, Бугари, Албанци итд.

Верујте да то није лако. Ставите се у ситуацију да вам неки будуќи Сабор укине СПЦ и све епархије припоји к Бугарску Патријаршију, дали би сте ви ту одлуку радо прихватили?

Како да објаснимо свим оним генерацијама? Па они су могли из тих таквих тадашњих уџбеника да уче ко зна шта? И ми сада и будуће генерације треба да испаштамо због тога што су они лагали!

А ово остало што си написао једноставно не стоји. Какво укидање епархија, припајање? Радило се о томе да се насилнички - расколнички акт проглашења аутокефалије повуче и да се у будућност крене са једном здравом аутономијом. То није прихваћено из политичких разлога, као што је и аутокефалност проглашена из политичких разлога, и тако имамо данашње стање: МПЦ у расколу, канонска Црква ПОА у прогону!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ставите се у ситуацију да вам неки будуќи Сабор укине СПЦ и све епархије припоји к Бугарску Патријаршију, дали би сте ви ту одлуку радо прихватили?
Наравно...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Шта је срамота и примитивно? Да се буде Македонац?

хахах

увек се насмејем када неко каже македонац, бошњак, црногорац.....шта је следеће...сноркијевац

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Гости

Немам појма за шта то треба да се некоме извиним јер је вест тако пренешена и нисам утицао на њено име. У наслову пише Р. Македонија зар не? Дакле, критика не стоји сем ако г. Ортхофил има неки лични проблем са мном (мада човека и не познајем) Опет, ја лично никада не кажем ни БЈРМ и РМ већ само Македонија и веома волим Македонију. Наравно, да ћу увек стајати и бранити Цркву као што то ради и Његово Блаженство кога македонске власти прогањају само зато што жели јединство Цркве. Боље би било да се расколничка македонска црква запита ко их признаје у Православљу. Охридску Архиепископију признаје цело Православље, сва пунота Цркве.

Подели на овим сајтовима

Немам појма за шта то треба да се некоме извиним јер је вест тако пренешена и нисам утицао на њено име. У наслову пише Р. Македонија зар не? Дакле, критика не стоји сем ако г. Ортхофил има неки лични проблем са мном (мада човека и не познајем) Опет, ја лично никада не кажем ни БЈРМ и РМ већ само Македонија и веома волим Македонију. Наравно, да ћу увек стајати и бранити Цркву као што то ради и Његово Блаженство кога македонске власти прогањају само зато што жели јединство Цркве. Боље би било да се расколничка македонска црква запита ко их признаје у Православљу. Охридску Архиепископију признаје цело Православље, сва пунота Цркве.

Тражио сам извинење јер на сајту Православне Охридске Архиепископије не стоји БЈР Македонија веќ Република Македонија, а у вест која је објавена на овом форуму стоји БЈР Македонија. Једино то ме је увредило. И овај Ваш коментар прихватам као извинење.

И тачно је да ми (ја и Ви честенејши отче Иване) немамо никакав лични проблем и нажалост се не познајемо.

И на крај крајева треба свима да нам буде јасно, да ми нисмо у могучност да решавамо проблеме у Цркви, јер то де факто једино чине Епископи (и нажалост световне власти).

Ипак моје скромно мишлење је да садашњи Патријарх Српски г.г. Иринеј је био у праву, да нижи клир и народ нису криви због раскола и да ми не треба да будемо изопштени. Чак је исти Патријарх прошле године прекршио одлуку о изопштење нижег клира и народа из МПЦ.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Вадите ми речи из контекста. Тешко њему, нисам мислио на Његово Блаженство Архиепископ Охридски и Митрополит Скопски г.г. Јован, веќ онима који га хапше. Ја поштујем њега, али не могу да поштујем вас, који се правите да сте хришќани, али вам је србство дражије од Христа Бога. И да, заборавио сам да напоменем да је Његово Блаженство, Архиепископ Македонски, а не србијански епископ за територију Јужне Србије.

Њега га прогоне и тиме он печали Царство Небеско, тешко нама који дела немамо.

И још Вама не смета да пишете РКц са великим словима, веќ вам смета МПЦ, која није у јереси. Али добро ви имате љубав према свима осим према Македонцима и Црногорцима, јер неќе ваљда у Царство Небеско неко ко није Србин. Ви сте избрани народ исто ко и Јеврејски. У сваком случају неќу више да се расправам са вама.

Ja се најпонизније и најискреније извињавам свима који су прочитали мој превод твог поста, а понајвише теби лично, јер сам погрешно ставио у загради ''епископу Јовану'' , зато што у журби да текст преведем онима којима је ЛИЧНО упућен, нисам погледао шта ти конкретно цитираш... и онда сам ту направио омашку, али све остало је мислим у реду. И тако како сам превео не мења много..ја сам само мислио ..пошто ми је познат твој став - као симпатизера вл.Јована и да си се ''солидаричући се'' са тиме што је Он сада ОПЕТ, у затвору написао тешко њему у смуслу што га прогоне и што сада човек трпи..тако да је у том контексту стављно његово име... а наравно да је тешко онима који га прогоне ..а тек ће им бити тешко..само тога нису свесни јер да јесу не би ни било прогона..

За превод се надам да смо се разумели и разабрали поготову у наставку јер мислим да нема никаквих материјалних омашки које мењају суштину коју си желео да назначиш.

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Ставите се у ситуацију да вам неки будуќи Сабор укине СПЦ и све епархије припоји к Бугарску Патријаршију, дали би сте ви ту одлуку радо прихватили?

Хахаха..интересантно.. али прихватили би.. зашто да не прихватимо Саборску одлуку..па то је одлука ДУХА СВЕТОГ! Безпоговорно би се сложили..

А ако то питаш само због некаквог опоненства према Бугарима, па ми смо у историји већ имали Бугаре иза Архиепископе и владике па и за патријархе... ето га један у време Косовског боја, уиствари тачно од 1375. до 1392. а после се повукао у пећину негде у Ждрелу и ту се упокојио 1399.године . У то време Хиландар је био манастир у којем је било чак и више Бугара него Срба..и гле чуда... шивели су заједно...

Подели на овим сајтовима

Ja се најпонизније и најискреније извињавам свима који су прочитали мој превод твог поста, а понајвише теби лично, јер сам погрешно ставио у загради ''епископу Јовану'' , зато што у журби да текст преведем онима којима је ЛИЧНО упућен, нисам погледао шта ти конкретно цитираш... и онда сам ту направио омашку, али све остало је мислим у реду. И тако како сам превео не мења много..ја сам само мислио ..пошто ми је познат твој став - као симпатизера вл.Јована и да си се ''солидаричући се'' са тиме што је Он сада ОПЕТ, у затвору написао тешко њему у смуслу што га прогоне и што сада човек трпи..тако да је у том контексту стављно његово име... а наравно да је тешко онима који га прогоне ..а тек ће им бити тешко..само тога нису свесни јер да јесу не би ни било прогона..

За превод се надам да смо се разумели и разабрали поготову у наставку јер мислим да нема никаквих материјалних омашки које мењају суштину коју си желео да назначиш.

Остатак си добро превео.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Ја се са ово слажем и не смета ми ни Архиепископија Охридска, ни Архиепископ Јован, смета ми: банана држава, квазидржава, БЈРМ, БЈРМакедонски и ствари сличне на ове који ме вреџају као припадник Македонске нације (не античкомакедонске) и граѓанин Републике Македоније. Да сам ја био претседник Републике Македоније, после сваке пресуде против Архиепископа ја бих му давао помиловање, али нисам.

Да не мешамо црковне и националне ствари.

Кад нека држава прогони свештено лице, при томе Владику, још и Архиепископа једне територије и ПУНЕ Цркве, признате од свег православља дакле Целе Васељене... Та држава је не банана,..него ТРУЛА ТИКВА... не квази држава... НЕГО МЕСТО НА СРЕД КОЈЕГ СЕ АД УСМРДИО и ЗАЦАРИО,.. Баш онаква држава каква је била и БРОЗОВА СФРЈ која је гонила и убијала и Епископе, будуће Светитеље... да не набрајам молим те.. мислим да нема потребе..

Није много Боља ни ОВА данашња СРБИЈА... чак је и ВЕЋА БАНАНА ОД МАКЕДОНИЈЕ.. и ВЕЋА КВАЗИДРЖАВА је од ње... али као што сам лепо кажеш у последње цитираној и болдованој реченици : Да не мешамо црковне и националне ствари. ..Али ти их Брате први помеша!

Ја ти ево кажем,.. твоје македонство ... је потпуно слободно да га исповедаш како и где хоћеш што се нас и мене пре свега тиче.. барем апсолутне већине ''нас''...

Владика Јован је такође македонац.. као и сви остали у П.О.А.

У П.О.А..најмање Срба и има.. и ти то добро знаш... И сви ти македонци из П.О.А. су лојални држави македонији ..а како им она враћа ... ??? Е, зато је таква македонија која ГОНИ ЦРКВУ, све оно што сам рекао горе.. Јер то још данас ради Саудијска Арабија и још по нека..

А ти види, код ког онда национално игра већу улогу ..при мен или при теб ...? ;)

Добро си дошао и ти и сви остали Македонци у Православну Екумену...али ваша Врата су П.О.А... једина врата .. А управо та врата ЗАТВАРА Р.МАКЕДОНИЈА... њен државни апарат...

Подели на овим сајтовима

Разговор са Епископом брегалничким Г. Марком поводом хапшења Архиепископа охридског и Митрополита скопског Г. Јована:

http://www.svetigora.com/node/9611

Подели на овим сајтовима

У петак се појавила вест да ће Архиепископ Јован бити пуштен да се брани са слободе...

Вест су пренели и објавили сви македонски медији... Међутимм данас се потпуно другачије вести чују и виде из мекаедоније...

http://www.novamaked...etIzdanie=22457

Вранишковски ќе се брани од слобода

Јован Вранишковски, расчинетиот владика од Македонската православна црква-ОА, за три дена ќе биде пуштен од затворот „Идризово“, каде што требаше да ја издржува затворската казна од две и пол години за злоупотреба на 250 илјади евра црковни пари

Неговиот адвокат Васко Георгиев вчера информира дека велешкиот суд донел решение за повторување на судската постапка, со што пресудата е надвор од сила.

- Вранишковски ќе се брани од слобода. Рокот за жалби е три дена. Очекуваме за тоа време да излезе од затворот во Идризово. Понатаму ќе видиме како ќе следи постапката - кратко додаде Георгиев.

По една година бегство од државата, Вранишковски беше уапсен пред три дена, при обид за влегување во Македонија на граничниот премин Меџитлија.

Во период што следува Вранишковски нема да може да ја напушти државата, зашто му е одземена патната исправа.

Подели на овим сајтовима

У петак се појавила вест да ће Архиепископ Јован бити пуштен да се брани са слободе...

Вест су пренели и објавили сви македонски медији... Међутимм данас се потпуно другачије вести чују и виде из мекаедоније...

Вранишковски ќе се брани од слобода

http://www.novamaked...etIzdanie=22457

Како ствари стоје, за сада нема ништа од ове позитивне најаве!

Вероватно да су македонци опет све изиграли, лукаво у последњем тренутку, и решили да до краја играју непоштену игру. Нажалост, остаје утисак, да су можда само тако лукаво поступили да испрате Тадића из своје земље, па онда опет у 5 до 12 урадили лукавштину, која је већ бренд везан за њихову државу и судство.

Остаје ипак да се види још неки дан, како ће њихов апелациони суд решити, међутим оно што се поставља као питање је, шта ради СПЦ и Српска држава у вези ослобођења Архиепископа....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...