Jump to content

Избори у Србији 2022.

Оцени ову тему

Препоручена порука

VIDOVDAN.INFO

Не зна се шта је горе – колонијална управа или њена опозиција. Нашим небом...

Ја мислим да су радикални квислинзи гори. Што не значи да је власт добра. Тако просто а тако тешко схватљиво за неке.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, haveaniceday рече

Pa sta je ovde tebi sistemska promena koja ce da mi ili srbima unapredi zivot? 

Ne bavim se True Scotsman pričicama... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Avocado рече

Ne bavim se True Scotsman pričicama... 

не разумем... ти мене овде надрндаваш јер сам рекао да "не нуде ништа да мењају" ... наводно то тумачиш толико буквално као да сам тиме рекао да БАШ НИШТА НЕЋЕ ДА МЕЊАЈУ..... 

мислим свако ће да промени по нешто.. али суштински и системски ствари остају исте.. 

Подели на овим сајтовима

Другари, чисто да вас подсетим да живимо у држави у којој не постоје ни извршна ни законодавна власт, нити било какве институције. О свему одлучује један човек који је изнад закона, није му потребна било чије одобрење за било шта нити икоме одговара. Тај 24/7, 365 дана у години крши Устав појављујући се на медијима и отворено причајући о одлукама које он доноси. Они који по Уставу треба да воде земљу се такмиче ко ће више да му се ушлихта; и кад год се деси да отворе уста увек прво одају њему признање и захвалност за сваку одлуку и потез, јер без њега не смеју ни у WC (и обожавају да га називају врховним командантом иако тако нешто не постоји у Уставу).

Било какве приче о променама, системским или не, у таквим околностима су жешћа комедија. Једине промене овде могу да се десе само ако њему или клики око њега нешто одговара да се уради због рејтинга или згртања пара. Никада зато што је то у интересу државе или друштва. Тако да можемо ми да маштамо колико 'оћемо, докле год је овако нема помака ни за милиметар.

:) 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, GeniusAtWork рече

Другари, чисто да вас подсетим да живимо у држави у којој не постоје ни извршна ни законодавна власт, нити било какве институције. 

Je li i ovo u tvom dobro poznatom maniru, mlatim ko Maksim po diviziji a i sam sumnjam da iko moze poverovati u budalastine koje pisem?

😂😂😂😂

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, haveaniceday рече

Sada sam proverio podatke, imao si poreska smanjanje i 70. 
evo ti izvor: 

Pa klasicna imunizacija, bolje su poreske rezultate 70tih, onda je to zbog smanjene poreza tada. Fakat je da posebno porezi za bogate su bili mnogo vece nego pod Regenom, a cak je rast privrede bio veci za 1 %. Imunizacija, klasicna taktika svih pseudonaucnika. A ekonomija je nazalost dobrim delom jedna takva.

WWW.NYTIMES.COM

HR Ways and Means Com, 25-12, approves compromise bill sponsored by Jones, backed by Ullman and Conable, and opposed by Carter Adm, that would provide $16.3 billion tax cut...

Imao si masu poreskih olaksica jos 70. Otud i tako dobre brojke za 70 sto mije bilo bas cudno.

Naravno, posto granice za poreze uvek se smanjuju zbog inflacije, uvek imas posle 5-6 godina neke porezke olaksnice. Tako mozes dokazati bas sve.

Drugim recima, jesam ispao glup jer nisam proverio sve dataljno, ali valjda ti je jasno da poreska olaksica ne znaci ujedno i manje para u buzetu jer su kroz skoro cele 70 i 80 u usa smanjivani porezi a prihod je samo jedne godine bio negativan.  Zapravo ono sto je primetno jeste da poreski prihod skoro uopste ne zavisi od poreskih stopa, vec od GDP, sto ti je veci GDP to ti je veci poreski prihod, i skoro je uvek izmedju 15 i 20 % gdpa. 

I tu 80tih nista nisu bolji od 70tih. Posebno ako imas na umu da 70tih bilo je 2 naftna soka.

WWW.MACROTRENDS.NET

Annual percentage growth rate of GDP at market prices based on constant local currency. Aggregates are based on constant 2010 U.S. dollars. GDP is the sum of gross value added by all resident...

Sta je stvarno dobro to je godina 1984, sve ostalo se krece ko 70tih. Ne zaboravi 70tih dva naftna soka, koji su uzdrmali celu ekonomiju.

Nije strawman nego ja ovde pricam o porezima u Srbiji ti mi pricas amerikanac placa isto kao i srbin. Jer si skocio na ideolosku pricu, posto si ideoloski ocigledno protiv ekonomskih liberala.. ali da pustimo ideologije da se vratimo na realnost. 

Pa ja uvek pricam o realnosti i voleo bi da mejnstrim ekonomska nauka isto se bavi realnosti, a ne modela koji su empirski oboreni vec odavno.

A bajki po Srbiji neoliberalni stalno pricaj. O najvecim porezima u Evropi u Srbiji (fake news) ili o prici o zlatnom Cileju, zemlja koja ima samo 25 % veci BNP i ciji Gini koeficijent je daleko gori od srpskog. Mozda bogatasi u Cileu mnogo bolje zive nego Srbi. Obican ne. 

I jos u to zemlja koja je podarena priordnim rusursima. Ima najvece zalihe bakra. Pored bakra gotovo samo izvozi druge sirovine kao sto su riba, psenica i drvo. Nema poznatih cilejanskih firmi.

Ali to je nama raj na zemlji. A raja veruje.

Ok to se slazemo. Ja ne kazem da ce biti raj na zemlji vec da ce ljudi znacajno bolje ziveti, za njih primetno. 

Znaci da ti objasnim prostu stvar. Apsolutno me to ne zanima. 
Ono sto me zanima jeste sledece:

Imas porodicu dvoje zaposlenih. Imaju bruto plate oko 1000 eura, 400 daju drzavi 600 nose kuci. Mene zanima da ne daju drzavi 400 nego recimo 200 od tih 1000, pa da 800 nose kuci.

Srbija ima i penzionere i bolesne i socijalnih slucajeva, i ako bi stvarno tako radikalno smanjio poreze, moralo bi se negde stediti. To su fakti. A ideja kako mozes poloviti poreze bez nista da se desi, je stvarno krasna. Pa sto to u evropi ne radi, ako bi se desijo taj efekat. Svi zadrti komunisti u vladama evrope koji tlace svoj narod velik porezima. 

Jer tih 400 eura vise mesecno znaci mnogo. To je 48000 eura vise za jednu porodicu na godisnjem nivou. 
To je ono sto mene zanima i poresko olaksanje koje mene zanima. 
Sta me takodje zanima. 

Glavni profiteri Regenovih poreskih reformi su bili bogatasi, a ne srednja klasa. Klasican strawman.

Ja kada kupim graficku karticu iz recimo madjarske koja kosta naprimer 600 usd. 
Uvezem je u Srbiju carina 10 % na to znaci 660 usd. 
Pa mi onda srbija jos naplati pdv na tih 660 usd 20 % dakle jos 132 usd.
I na kraju me ta gracika sa 600 usd izadje na 792 usd. Razlika od 192 usd, sto je skoro trecina originalne cene

Gleda cu tarife ovih dana. Cudime da je iz EU toliko skupo.

Za neke proizvode treba stvarno carine mnogo vece. Mleko i meso. Nema svrhe da Srbija uvozi iz Argentine meso ili iz Madjarske svinjetinu.

Trebalo je tu bolje prigovarati za EU i reci, necemo vase subvencirano mleko i meso.

Takodje me zanima sledece: 

Kada neki privrednik hoce da otvori neku radnju u recimo nekom selu ili manjem gradu, on ima jos milion i jedan namet i regulaciju koju mora da ispuni dok recimo stranacki pulen moze da dobije suvenciju, da mu se stvari zavrsavaju preko reda. Dakle ja hocu da se regulacije za te male privrednike i porezi ukinu. Da ljudi mogu da rade i razvijaju porodicne biznise. 

Dobro i sto meni pricas tu pricu, koji se zalaze za jacanje malih i srednjih preduzeca u Srbiji, svim mogucim sredstvima.

Inace jedan od glavnih problema nase male i srednje privrede je to sto banke radije kreditiraju nekretine, nego privredu, a do pre par godina smo imali astronomske kamate koji ubijaju svaku privredu. I precenjen Dinar i sve se radilo protiv malih i srednjih firmi.

To su glavne stvari koje me zanimaju kada kazem hocu deregulaciju i manje poreze u Srbiji.

Ako to znaci ukidanje subvencija za Fiat ili Juru ili neku trecu stranu kompaniju apsolutno podrzavam to i stvarno me ne zanima kako su koreanci napravili samsung i lg    

E zato Srbija takvih firmi nece nikad ni imati, a narod ce sanjati Juzno Korejske plate.

Подели на овим сајтовима

Морате да схватите како је у стварности, у стварности се зна ко коси, а ко је ВАлентино Роси.

• Хахаха 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Цитат

Inace jedan od glavnih problema nase male i srednje privrede je to sto banke radije kreditiraju nekretine, nego privredu, a do pre par godina smo imali astronomske kamate koji ubijaju svaku privredu. I precenjen Dinar i sve se radilo protiv malih i srednjih firmi.

Nije. Ja sam bio privrednik (drzao firmu za proizvodnju ajvara) pa posle toga firmu za programiranje, clan sam dva privredna udruzenja u Srbiji. i nijedan privrednik se ne zal ina kredite vec svi imaju mnogo vece probleme sa drzavom i porezima. Takodje te kolju i subvencije, jer ih ne dobijas uglavnom ti vec uglavnom ortak nekog politicara koji radi posao gore od tebe i pravi ti nepostenu konkurenciju. 

Cim izadjes iz pausala, zaposlis par ljudi, gotov si. Kolje te drzava sa svih strana. 

Znaci da se razumemo, ti smatras da radnicima i maloj privredi ne treba smanjiti poreze zbog penzionera i socijalnih slucajeva i to bi bio neoliberalizamc (kada bi se to uradilo)? 
(ne kazem da to mislis vec te pitam da li to mislis? ) 

I apsoliutno je tacno da Srbija ima najvece poreze na nizu i srednju klasu u Evropi, jer svuda po evropi imaju progresivan porez koji krece od 0. U srbiji ko god krene da radi za koju god platu ima autoamtski 10 % poreza na prihod 19 % zdrastveno 10 % sociono i penziono, dakle 39 % poreza u startu. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, haveaniceday рече

Nije. Ja sam bio privrednik (drzao firmu za proizvodnju ajvara) pa posle toga firmu za programiranje, clan sam dva privredna udruzenja u Srbiji. i nijedan privrednik se ne zal ina kredite vec svi imaju mnogo vece probleme sa drzavom i porezima. Takodje te kolju i subvencije, jer ih ne dobijas uglavnom ti vec uglavnom ortak nekog politicara koji radi posao gore od tebe i pravi ti nepostenu konkurenciju. 

Cim izadjes iz pausala, zaposlis par ljudi, gotov si. Kolje te drzava sa svih strana. 

Znaci da se razumemo, ti smatras da radnicima i maloj privredi ne treba smanjiti poreze zbog penzionera i socijalnih slucajeva i to bi bio neoliberalizam? 
(ne kazem da to mislis vec te pitam da li to mislis? ) 

Za dobrim planom rado smanjiti poreze. Za dobrim planom.

Ali inace ako je za kamatnim kreditama tako bajno, kako to da smo rekoderi po stranim, a na samom dnu po domacim investitorima. Inace gresis moj ujak proizvodi namestaj, izvozi u Italiju i Francuskoj i nije mogao dobiti kredit ispod 18 % kamate (tu se samo sverc droge ispati).

I sta hoces stime reci uopste, jasno ti je da bi ja pomagao nasim firmama svim mogucim sredstvima.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Agnostik рече

Za dobrim planom rado smanjiti poreze. Za dobrim planom.

Dobro, kako bi isao taj plan? Sta to znaci? Slusam..

Цитат

Ali inace ako je za kamatnim kreditama tako bajno, kako to da smo rekoderi po stranim, a na samom dnu po domacim investitorima.

Pa strancima dajemo subvencije... fiat, jura.... gomila drugih primera. Mislim ako placas ljudima da investiraju u Srbiju normalno da ce investirati. A domace preduzetnike oporezujemo. Sasvim je logican rezultat. 

Цитат

Inace gresis moj ujak proizvodi namestaj, izvozi u Italiju i Francuskoj i nije mogao dobiti kredit ispod 18 % kamate (tu se samo sverc droge ispati)

Da se razumemo, nisam mislio da krediti nisu uopste problem, vec da su manji problem. Evo ti uostalom pa citaj sta pricaju preduzetnici: https://www.facebook.com/ZastitnikPPS/

Цитат

I sta hoces stime reci uopste, jasno ti je da bi ja pomagao nasim firmama svim mogucim sredstvima.I sta hoces stime reci uopste, jasno ti je da bi ja pomagao nasim firmama svim mogucim sredstvima.

Pa ja to ne vidim. vidim da bi subvencionisao firme.. ali ne znam kako to pomaze domacim... jer subvencije po pravilu dobijaju politicki ortaci. Bukvalno je to politika koju praktikujemo vec 20 godina. 

Smanjenje poreza firmama i radnicima bi nas manje kostalo, i bilo bi bez diskriminacije. I uopste ne pricam o "reganovom smanjeju poreza" dakle smanjenju poreza za manje firme, za plate do 1000, 2000 eura maks. 

cak i da se brines za penzionere, ukines subvencije i smanjis poreze i saldo ti je oko 0 sto se tice... budzeta.. 

Подели на овим сајтовима

Dobro ja bi se i slozio stobom.

Uz to naravno slabljenje Dinara, koji bi imao isto efekat na izvoznike ko smanjenje poreza.

Plan se ne radi na forumu, nego treba strucnjaci mesecima da se posabave time. Imo bi ideje, nazalost mnogo bi iso dalje, ali mnoge stvari smo sjebali vec pre nekoliko godina.

Подели на овим сајтовима

Prilika koju je Srbija propustila dok su genijalci iz vlasti ulagali u fiat, juru, bus plus... i ostalo.

WWW.HELLOWORLD.RS

Istraživanje “Puls srpske IT zajednice” sproveo je najposećeniji sajt za zapošljavanje IT kandidata…

Naravno irska je izabrala da bude "neoliberalna" pa je smanjila poreze... 

WWW.IRISHTIMES.COM

Ireland’s tech sector must look to the future, says Technology Ireland’s Jonathan Hyland

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Agnostik рече

Uz to naravno slabljenje Dinara, koji bi imao isto efekat na izvoznike ko smanjenje poreza.

Ne razumem sta sa ovim hoces da kazes.... tim manipulacijama radi narodna banka i nad time glasaci nemaju nikakvu kontrolu. 

Ali boga mi nad porezima i regulacijama imamo koliko toliko. 

Подели на овим сајтовима

U Srbiji mekbuk pro max kosta 516 000 dinara ili 6943 dolara

U Americi isti mekbuk kosta 3600 dolara. 

U nemackama 3.849,00

i onda dodje @Agnostik i prica mi kako su u Srbiji zapravo veliki problem banke... kako su nam porezi manji nego u evropi i slicno... 

Srbina koji se recimo bavi programiranjem ili dizajnom, ako hoce da kupi mekbuk pro u srbiji mora da plati skoro duplo vise nego nemac. 

Pa reci ti meni.. lepi moj.. je l su nam manji porezi? Ili jednsotavno nase prodavnice biju marzu 50 % jer im se moze ovde, kupuju ljudi mekbukove kao ludi.. 

Mekbuk nije izuzetak ovo vazi za sve racuanrske delove, automobile. masine, masinske delove itd... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...