Jump to content

Избори у Србији 2022.

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, haveaniceday рече

Kako se onda poreski prihod duplirao?
Evo ti ovde su podaci: 
 https://www.cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/45010-breakout-AppendixH.pdf

Pa jos brze je iso narastanje poreza izmedju 1974-1979 po ovim datama.

A dug je postao tri puta veci.

Cherry Picking.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Agnostik рече

Hocu izvor tvoj.

ostavio sam ti u editu: https://www.cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/45010-breakout-AppendixH.pdf
Tu imas podatke o poreskim prihodima. Dakle ti jesi u pravu za veci deficit, ali on nema veze sa smanjenjem poreza, vec ima veze sa mnogo vecim povecanjem potrosenje. 

Цитат

Pa da, klasicna tehnika. Kao kod ljudi koji kazu moze se ziveti od sunca, kad neko od toga umre, onda nije uradio pravilno.

Ok posto ti neces, evo ja cu izvuci sve postulate wasngtonskong konsezusa da vidimo sta srbija primenjuje? Vazi? 

1. Fiscal policy discipline, with avoidance of large fiscal deficits relative to GDP;  (ne primenjuje trosimo kao ludi i konstatno to radimo) 
  2. Redirection of public spending from subsidies ("especially indiscriminate subsidies") toward broad-based provision of key pro-growth, pro-poor services like primary education, primary health care and infrastructure investment; (konstatno subvencionisemo vec 20 godina od 1991 )
  3. Tax reform, broadening the tax base and adopting moderate marginal tax rates; (imamo uzasno visoke poreze, ne primenjujemo ) 
  4. Interest rates that are market determined and positive (but moderate) in real terms;
  5. Competitive exchange rates;
  6. Trade liberalization: liberalization of imports, with particular emphasis on elimination of quantitative restrictions (licensing, etc.); any trade protection to be provided by low and relatively uniform tariffs; (imamo uzasno velike carine zna svako ko je pokusao bilo sta da uveze u Srbiju )
  7. Liberalization of inward foreign direct investment;
  8. Privatization of state enterprises; ( privatizacija nam jako sporo ide, skoro sve evropske drzave imaju mnogo vise privatizovanih javnih stvari nego mi
  9. Deregulation: abolition of regulations that impede market entry or restrict competition, except for those justified on safety, environmental and consumer protection grounds, and prudential oversight of financial institutions; (pretrpani smo regulacijama )
  10. Legal security for property rights. ( skoro nemamo nikakva svojinska prava ) 

Dakle od 10 stubova tog famoznog neliberalnog wasingtonskog konsezusa mi 7 ne primenjujemo vec radimo suprotno od nejga.. i onda neki ljudi po srbiji i dalje trabunjaju kako mi imamo neki neoliberalizam... 
Подели на овим сајтовима

Dobro ovo mora se dekonstruisati trajace jedno vreme.

Ne bezim, idem na sastanak javi cu se kad se vraim.

Samo da kazem gde su ti ogromne carine u Srbiji to samo ti mozes znati.

A i po porezima SRbija nije nista gora od SAD ako se uzme u obzir da Amerikanci placaju i privatno penzionsko i zdrastveno osiguranje.

Ima svakako dobrih stvari u liberalnim teorijama, nemam ni nista protiv manjih poreza. Ali da ce automatski porasti prihodi je glupost i nema uporiste u cinjenicama.

Za Srbiju je mnogo mnogo bolje bilo da se ugledala na istocnoazijatske zemlje vec na vreme.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Agnostik рече

Pa jos brze je iso narastanje poreza izmedju 1974-1979 po ovim datama.

Nije. Sracunaj stope rasta po godini. 

Цитат

A dug je postao tri puta veci.

Dug nikakve veze nema sa poreskih prihodom. Deficit i dug se nisu povecali zbog nizih poreskih prihoda.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Agnostik рече

A i po porezima SRbija nije nista gora od SAD ako se uzme u obzir da Amerikanci placaju i privatno penzionsko i zdrastveno osiguranje.

Jeste. Srbija je po porezima gora od skoro svih evropskih drzava. Poreski sistemi su komplikovani i zavisi koji porez gledas ali Srbija je generalno gora od mnogih.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

Jeste. Srbija je po porezima gora od skoro svih evropskih drzava.

30 sekundi trazenje po vikipediji.

Stvarno si smesan nazalost ceka cura, tako da nase druzenje ce biti kad se vratim ili ovih dana nastaviti.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik рече

List of countries by government spending as percentage of GDP - Wikipedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

Stvarno si smesan nazalost ceka cura, tako da nase druzenje ce biti kad se vratim ili ovih dana nastaviti.

Kakve veze ima potrosnja kroz procenat GDP sa stopom poreza..... mesas babe i zabe.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, haveaniceday рече

Opet, otvoreno vam kazem, imam solidno jaku platu za Srbiju. Placam preko 1000 eura u porezima svakog meseca.

I na kraju krajeva, za mene i nije ni strasno, ja imam jaku platu i dobar zivot. Sa vise para bih verovatno malo vise trosio sto bi pomoglo lokalnim biznisima kod kojih kupujem hranu, namirnice, razne usluge i slicno..... eventualno bih mozda stedeo pa ulozio u neki biznis. 

Само би куповао више квадрата ко и сви остали. Какав бизнис... Ено цене станова отишле небу под облаке.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Н И Н Е рече

Само би куповао више квадрата ко и сви остали. Какав бизнис... Ено цене станова отишле небу под облаке.

па небитно, у сваком случају би мојој локалној продавници користило да људи око њега имају више пара, зар не? Више производа продаш више и сам зарадиш. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik рече

List of countries by government spending as percentage of GDP - Wikipedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

Nego vidim ja da si ti otisao na ideoloske spike odmah si se uhvatio za regana i krenuo da trabunjas o koreji..... da se vratimo malo u realnost.... 

Da li je normalno da covek u Srbiji, ima bruto platu 1000 eura, od toga mu jedno 400 eura ode u poreze, 600 odnese kuci. Pa od tih 600 jos 20 % odbije na pdv za sve sto kupi. 

Da li ti je normalno da covek u Srbiji  placa litar benzina 160 dinara, a taj litar kosta 80 dinara ostalih 80 dinara su porezi i akcize. 

Je l ti bas smeta taj neoliberalizam(kako ga ti zoves)? Da se recimo smanje akcize i porezi na benzin i da ovaj ko ima bruto platu 1000 eura ne placa 400 eura nego recimo 200 eura a 800 nosi kuci? 

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, haveaniceday рече

Program SSP. @Avocado

Izdvojicu samo stvari koje mislim da su jako lose i jako dobre.

...

...

...

Do sledećeg puta kad izjaviš da niko ne predlaže promene, nego samo viču ua Vučić... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ubice me devojka ali sam izracunao.

U periodu izmedju 1974 i 1979 porezi su rasli po stopi od 11 % godinje.

A 80tih 6,72. 

пре 13 минута, haveaniceday рече

Kakve veze ima potrosnja kroz procenat GDP sa stopom poreza..... mesas babe i zabe.

Vazan je udeo poreza u BNP i tu SRbija nije na vrhu, Austrija, Francuska, Nemacka svi preko SRbije. 

Cak nasi veliki uzori Ceska i Slovacka su preko.

пре 4 минута, haveaniceday рече

Nego vidim ja da si ti otisao na ideoloske spike odmah si se uhvatio za regana i krenuo da trabunjas o koreji..... da se vratimo malo u realnost.... 

Da li je normalno da covek u Srbiji, ima bruto platu 1000 eura, od toga mu jedno 400 eura ode u poreze, 600 odnese kuci. Pa od tih 600 jos 20 % odbije na pdv za sve sto kupi. 

Da li ti je normalno da covek u Srbiji  placa litar benzina 160 dinara, a taj litar kosta 80 dinara ostalih 80 dinara su porezi i akcize. 

Je l ti bas smeta taj neoliberalizam(kako ga ti zoves)? Da se recimo smanje akcize i porezi na benzin i da ovaj ko ima bruto platu 1000 eura ne placa 400 eura nego recimo 200 eura a 800 nosi kuci? 

Strawman je ovo klasicni. Smanjenje poreza moze biti deo neke ukupne strategije razvoja. Evo ti evropske drzave po udelu poreza, oni koji su dosta nizi od nas imaju 20 godina mladju populaciju. Tu je logicno da manje ide za penzije i zdrastvo (najvece stavke u budzetu).

Smanjenje poreza moze biti deo strategije za uspeh, da ce biti raj na zemlji samo smanjivanjem isti, pa to su bajke.

Inace ili se zalazes za devaluaciju Dinara, efekat na troskove, za izvozna preduzeca efekat bi bio identican. Ali to po "neoliberalnim" mitomanima ima kobajagi drugi efekt.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Do sledećeg puta kad izjaviš da niko ne predlaže promene, nego samo viču ua Vučić... ;)

Pa sta je ovde tebi sistemska promena koja ce da mi ili srbima unapredi zivot? 
Malo veca plata lekariam i profesorima, vece penzije? To ce malo da unapred zivot tim lekarima i profesorima i eventualno tim penzioneriam i to je to. Vise manje ce sve u Srbiji da osatne isto. 

90 % su foskule bez ikakvo znacenja. Bukvalno kada pogledas sta nude vecina im je "ua vucic mi ce da radimo isto sto i on samo bolje" ... ne znam kako ti ovo dozviljavas nekim bitnim promenama.. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Agnostik рече

Ubice me devojka ali sam izracunao.

U periodu izmedju 1974 i 1979 porezi su rasli po stopi od 11 % godinje.

A 80tih 6,72. 

Sada sam proverio podatke, imao si poreska smanjanje i 70. 
evo ti izvor: 

WWW.NYTIMES.COM

HR Ways and Means Com, 25-12, approves compromise bill sponsored by Jones, backed by Ullman and Conable, and opposed by Carter Adm, that would provide $16.3 billion tax cut...

Takodje 

Imao si masu poreskih olaksica jos 70. Otud i tako dobre brojke za 70 sto mije bilo bas cudno. 

Drugim recima, jesam ispao glup jer nisam proverio sve dataljno, ali valjda ti je jasno da poreska olaksica ne znaci ujedno i manje para u buzetu jer su kroz skoro cele 70 i 80 u usa smanjivani porezi a prihod je samo jedne godine bio negativan.  Zapravo ono sto je primetno jeste da poreski prihod skoro uopste ne zavisi od poreskih stopa, vec od GDP, sto ti je veci GDP to ti je veci poreski prihod, i skoro je uvek izmedju 15 i 20 % gdpa. 

godina  prihod   rast 
1974     263000000 
1975     279000000 6.0837%
1976     298000000 6.8100%
1977     355000000 27.2401%
1978     399000000 12.3944%
1979     463000000 16.0401%
1980     517000000 11.6631% 
1981     599000000 15.8607% ( prvo poresko smanjejne) 
1982     617000000 3.0050%
1983    600000000 -2.7553%
1984    666400000 11.0667%
1985    734000000 10.1441%
1986    769000000 4.7684% (drugi poresko smanjenje)
1987    854000000 11.0533%
1988    909000000 6.4403%
1989    991000000 9.0209%

Цитат

Strawman je ovo klasicni. Smanjenje poreza moze biti deo neke ukupne strategije razvoja. Evo ti evropske drzave po udelu poreza, oni koji su dosta nizi od nas imaju 20 godina mladju populaciju. Tu je logicno da manje ide za penzije i zdrastvo (najvece stavke u budzetu).

Nije strawman nego ja ovde pricam o porezima u Srbiji ti mi pricas amerikanac placa isto kao i srbin. Jer si skocio na ideolosku pricu, posto si ideoloski ocigledno protiv ekonomskih liberala.. ali da pustimo ideologije da se vratimo na realnost. 

Цитат

Smanjenje poreza moze biti deo strategije za uspeh, da ce biti raj na zemlji samo smanjivanjem isti, pa to su bajke.

Ok to se slazemo. Ja ne kazem da ce biti raj na zemlji vec da ce ljudi znacajno bolje ziveti, za njih primetno. 

Цитат

Inace ili se zalazes za devaluaciju Dinara, efekat na troskove, za izvozna preduzeca efekat bi bio identican. Ali to po "neoliberalnim" mitomanima ima kobajagi drugi efekt.

Znaci da ti objasnim prostu stvar. Apsolutno me to ne zanima. 
Ono sto me zanima jeste sledece:

Imas porodicu dvoje zaposlenih. Imaju bruto plate oko 1000 eura, 400 daju drzavi 600 nose kuci. Mene zanima da ne daju drzavi 400 nego recimo 200 od tih 1000, pa da 800 nose kuci. 

Jer tih 400 eura vise mesecno znaci mnogo. To je 48000 eura vise za jednu porodicu na godisnjem nivou. 
To je ono sto mene zanima i poresko olaksanje koje mene zanima. 

Sta me takodje zanima. 

Ja kada kupim graficku karticu iz recimo madjarske koja kosta naprimer 600 usd. 
Uvezem je u Srbiju carina 10 % na to znaci 660 usd. 
Pa mi onda srbija jos naplati pdv na tih 660 usd 20 % dakle jos 132 usd.
I na kraju me ta gracika sa 600 usd izadje na 792 usd. Razlika od 192 usd, sto je skoro trecina originalne cene. 

Takodje me zanima sledece: 

Kada neki privrednik hoce da otvori neku radnju u recimo nekom selu ili manjem gradu, on ima jos milion i jedan namet i regulaciju koju mora da ispuni dok recimo stranacki pulen moze da dobije suvenciju, da mu se stvari zavrsavaju preko reda. Dakle ja hocu da se regulacije za te male privrednike i porezi ukinu. Da ljudi mogu da rade i razvijaju porodicne biznise. 

To su glavne stvari koje me zanimaju kada kazem hocu deregulaciju i manje poreze u Srbiji.

Ako to znaci ukidanje subvencija za Fiat ili Juru ili neku trecu stranu kompaniju apsolutno podrzavam to i stvarno me ne zanima kako su koreanci napravili samsung i lg    

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...