Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

BALKANINSIGHT.COM

The film ‘Dara of Jasenovac’, about a Serb girl in the World War II Jasenovac concentration camp in Croatia, has been accused of promoting a Serbian nationalist agenda, but it’s actually a serious...

perspektiva koju daje Rory Yeomens, stručnjak za ustaški režim

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Paradoksologija рече
BALKANINSIGHT.COM

The film ‘Dara of Jasenovac’, about a Serb girl in the World War II Jasenovac concentration camp in Croatia, has been accused of promoting a Serbian nationalist agenda, but it’s actually a serious...

perspektiva koju daje Rory Yeomens, stručnjak za ustaški režim

...

BALKANINSIGHT.COM

Director Predrag Antonijevic said he intends to sue the Los Angeles Times because its review of his film ‘Dara of Jasenovac’ allegedly denied “the genocide committed against Serbs during...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дејан рече

Прва ствар која треба да буде сасечена у корену је незаинтересованост. Та незаинтересованост се односи и на то да када се снима филм или серија о историјским личностима, догађајима, периодима то буде траљаво одрађено, без учешћа стручњака и са гомилом грешака. Уместо да буде квалитетна екранизација оно постане предмет подсмеха, а много новца буде утрошено.

Друга битна ствар је та да екранизација подразумева и образовање становништва.

Научни радови су једна ствар, али они не допиру до дубоко, екранизација допире, буди емоције, ствара културу сећања. Дакле, Дара треба да буде и историјски пресек и у том смислу.

Da, potpuno se slažem i ovo je suština. Mi pre svega moramo da kažemo i to da nije potpuna istina da se o Jasenovcu ništa nije znalo i niko ništa nije proučavao niti predavao, i da je to za sve nas bila rupa. To bi bilo nepravedno prema onima, doduše malobrojnima, koji su i rizikovali i hapšeni i prećeno im je što su to pitanje otvarali i u doba komunizma, kao i svima onima koji su nas učili, vodili na ekskurzije, prema onima koji su kakvu takvu luču držali svih ovih godina. Druga je stvar što je to sve bilo i nedovoljno, i malo, i što su komunsti gurali sve pod tepih zarad bratstva i jedinstva na lažnim nogama, što je naše najbitnije pitanje bilo poslednja rupa na svirali u udzbenicima istorije i što kolektivno sećanje nemamo formirano kako treba a gomila ljudi u našim redovima nema nikakva znanja ili negira taj užas. Dakle,  sve je to istina, ali ruku na srce, bilo je i dokumentaraca i emisija o Jasenovcu, i svedočenja, negde iznad okačih iz dva dela emisiju Kvadratura kruga - gde je na najbolji način predstavljena geneza ovog zločina. 
E, sad... ovo je prvi igrani film. Film. Film dopire dublje i šire i emotivno ostavlja tragove i zato je to prilika koja se ne sme propuštati, posebno ne olako, posebno ne pogrešno. Ko bi gledao na primer sto puta neki film o Masadi ili o 300 Spartanaca i Leonidi kada bi prvi put podbacili u prikazu? Takvi filmovi moraju da budu šaka u čelo! A ne razvodnjavanje.  Očekivali smo mnogo, s pravom, baš zato što smo em dugo čekali na njega, to je otvorena rana za koju bi ovaj film bio bar nekakav melem. Računali smo da će taj film objasniti onima koji nisu znali  jasno i nedvosmisleno o čemu se tamo radi. Žalosno je što je ta prilika propuštena jer ovaj film to nažalost, nije uspeo. 
Sa ogromnim žaljenjem to konstatujem. Film je potpuno dezorijentisan u prostoru i vremenu. Govori iz ugla deteta, ali taj ugao mi ne vidimo jer dete nema naraciju. Ono je samo glavna uloga. Pun nepovezanih scena, vožnje sa mesta na mesto bez ikakve potrebe za tim ( prilično komforno i u vozovima i u kamionima u odnosu na istinsku vožnju stočnim vagonima u kojima su se ljudi davili jedni na drugima strahotno sabijeni). Jedna od prvih scena gde žena iz kolone predaje bebu je toliko naivna da prosto ne možeš da poveruješ da je to to. Sve vreme bode uši reč "bolnica" koja treba da asocira na nekakvo lečenje, a rečenica koja se ponavlja "nećete mi širiti ovde zarazu" prosto nas upućuje da su oni brinuli da se tu neko ne zarazi ... dok scena s krevetićima, posteljinama i pidzamama zaprepašćuje do besa! Kakva bolnica, kakvi kreveti, kakve pidžame??? Pa tamo su deca bila gola i bosa, izgladnela, polumrtva, mrtva i mučena, najmonstuoznije ubijana, a ostatak prevodjen u katolike. Taj užas pokatoličenja, konvertitstva,  ostao je ne samo mlak nego i nejasan jer deca moje prijateljice koja su gledala postavila su pitanje šta je to "za dom spremni" i šta tu ima loše jer valjda svi treba da brane zemlju.  Sve se to dogadja jer je scenario pretanak. U celom filmu gotovo da nemamo ni jednu ključnu rečenicu sem one koju smo već svi znali: "Samo sine ti radi svoj posao". Da ne pominjem onu kada Darin otac priča s drugom pa kaže kako ih je eto mimoišla smrt taj dan, pa doda:  "Lepa noć (ili dan) za umiranje" koja btw nije ni autentična jer je to naslov romana, a sumnjam da bi je i jedan zatvorenik izustio. Van duha vremena, van pameti, pa čak i ironična zvuči imbecilno. Užičko kolo igraju i igraju i traje i traje... em što to kolo (što već neko reče potiče kao takvo tek nakon drugog svetkog rata, to ne znam), ali što samo da dodaju dve guske i  počinje da liči na Kusturicu, sa sve ono dvoje u autu u ekstazi. Lordan Zafranović je napravio film  u kome zločin traje  samo 6 minuta, u autobusu. I izveo to maestralno. Da je skratio za 2 minuta - dobio bi Oskara. Nije skratio. Ali film je bio za Oskara, jer je u njemu bilo besprekorno jasno sve. Scenario, režija, gluma, tema, realizacija zamišljenog. 
U logoru u kome su bagerima rolali svakodnevno stotine mrtvih tela - mi ne vidimo čak ni statiste da ostave taj utisak. Niko nije očekivao da se doslovno predstavi užaš, ali moglo je da se kroz medjusobnu priču ustaša koju čuje dete provuče ono što su radili. I to bi bilo dovoljno. 
Umesto toga mi imamo ženu koja je htela da sakrije dragocenost od majke pa je zato ubiju. Ono... prosto kriva je, sto nije prijavila. Umesto gomile žena kojima su vadili živu decu iz utroba - mi imamo onu što je sakrila nešto zlatno pa je ubili. Da ne pominjem beg iz logora. Što reče moj dever - sa fizike u gimanziji sam teže bežao nego što su ovo prikazali. 
Mi moramo, moramo da se ovim pitanjem mnogo ozbiljno pozabavimo. Praviti film o Jasenovcu je toliko ozbiljna stvar da ne može ovako. I zbog nas i zbog sveta a najviše zbog žrtava. Ili da se držimo dokumentaraca. Bolje je.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Prozor na krovu рече

Žalosno je što je ta prilika propuštena jer ovaj film to nažalost, nije uspeo. 
Sa ogromnim žaljenjem to konstatujem. Film je potpuno dezorijentisan u prostoru i vremenu. Govori iz ugla deteta, ali taj ugao mi ne vidimo jer dete nema naraciju.

Само из перспективе фотеље не постоји тај угао и нарација дјетета, сасвим јасно суоченога с простором и временом који се своде на пакао Јасеновца. А што то не видиш, ту огољеност Јасеновца, то је проблем те перспективе фотеље, а не самог филма и угла из којег је свако дијете у Јасеновцу доживјело тај пакао.

Тешко да је овај филм могао бити боље одрађен. Можда ће неки будући моћи то бити, али управо на трагу овакве екранизације пакла.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Prozor na krovuPrilično se slažem sa tvojim utiskom, nedorečenost, traljavost, neadekvatnost su ključne stvari koje su ovde problem. Film nastoji da išamara gledaoce nekom svojom ideologijom i filozofijom, a zanemaruje činjenice, tehnički koči na par mesta, realizacija generalno je problematična. A ja mislim da je to sve zato što je film koncipiran na pogrešan način. 

I ljudi koji nikako da odvoje sentimente od kritike filma iz faktografskog, tehničkog, umetničkog i vizionarskog ugla prave celoj priči medveđu uslugu. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Марек рече

I ljudi koji nikako da odvoje sentimente od kritike filma iz faktografskog, tehničkog, umetničkog i vizionarskog ugla prave celoj priči medveđu uslugu. 

Филм јесте виртуелна стварност, али није конципиран тиме. Ако и показује виртуелну стварност, то је чист промашај, умјетност ради умјетности. Па ми сад кажи и покажи, како би та умјетност Јасеновца требало да изгледа?

Подели на овим сајтовима

@Марек Evo, ja sam neko ko bi filmu mnogo toga oprostio jer ga jedva dočekasmo. Ono... daj šta daš samo da bar na nešto liči. Da nemamo bolnicu umesto stratišta, krevetiće umesto betona, raspravu o KOLIČINI hrane kada su tamo ležali izgladneli kosturi umrli od gladi, da nemamo logoraše koji filozofiraju o lepom danu za umiranje, da nam se u filmu ne vidi u sto kadrova spasavanje Dijane Budisavljević jer o tome već postoji film, dovoljno je bilo jednom, da umesto toga vidimo ko, kako i zašto nas je odvodio, ubijao, mučio i pokrštavao, da to bude jasno, da se uhvati duh vremena, da se uhvati duh zločina koji uopšte ne mora biti prikazan ali mora biti jasan, da nemamo film u kome nikome ništa nije jasno ako nema predznanje a ako ima predznanje onda mu je nedorečeno, i da nemamo beg kao da se beži iz komšijksog dvorišta posle kradje kajsija, jer koliko god da šaljemo neku poruku optimizma (kojoj ovde ne vidim ni mesto) to svakako ne može da bude ovako banalno. Posebno jer se devedesetih ponovilo. 
Kao što rekoh, ja sam neko ko je ovaj film jedva čekao. Morali su baš da se potrude da me dovedu do ovog stanja.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Prozor na krovu рече

da se uhvati duh vremena, da se uhvati duh zločina

Само ти лови те духове и снатри. Али немој више да причаш о филму који се не бави духовима него конкретним човјеком и његовим страдањем.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, slovoA рече

Само ти лови те духове и снатри. Али немој више да причаш о филму који се не бави духовима него конкретним човјеком и његовим страдањем.

Vidim da hoćeš pošto poto da privučeš moju pažnju, ali na tako glupe i besmislene komentare, pri tom lične, prosto nemam šta da ti odgovorim, niti ću. Svidja ti se film. Ok. Ćao. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, slovoA рече

Филм јесте виртуелна стварност, али није конципиран тиме. Ако и показује виртуелну стварност, то је чист промашај, умјетност ради умјетности. Па ми сад кажи и покажи, како би та умјетност Јасеновца требало да изгледа?

Film može da bude bez ijednog dijaloga i da bude savršen, može da bude čak i niz fotografija i da bude remek-delo, između ostalih pogledaj La Jetee, Koyaanisqatsi, Tree of life, Zerkalo... Koncept ne mora da bude mehanizovani proces i da svaki film ima standardizovanu formu, zato je umetnost. Ne mora da ima čak ni poruku uvek. Umetnost radi umetnosti je predivna stvar, iako i to ne treba da bude standard.

Koncept ovog filma je sledeći, ja bih rwkao: Svet nije čuo o stradanju u Jasenovcu, barem ne u onoj meri u kojoj treba (i to je velika nepravda slažem se), pa je napravljen tako da zbrda zdola koriguje to na jako loš način. Čak bih rekao da igra na tu kartu emocija, umesto da objektivno predstavi jedno stratište kakvim ono i jeste bilo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...