Jump to content

Prozor na krovu

Члан
  • Број садржаја

    261
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Prozor na krovu

  1. Prodje i inauguracija. U prvom redu Ljosa Osmani. Tišina. Muk. Vladika Joanikije na inauguraciji. Niko ne kaže da je predsednikov čovek. Baš kako treba. Ali zašto onda različiti aršini za Patrijarha? Samo u Srbiji u isti red ne mogu da stanu Crkva i Država. Samo je tu problem. Problem kako u militantim ateističkim krugovima drugosrbijanskih pretendenata na vlast, tako i u celom okruženju. Niko nema problem da baci kamen. Crnogorci se bave Srbijom umesto svojim zakorovljenim dvorištem, i umesto što vrište na sve strane o izdaji Kosova koje će se sigurno desiti, evo već desetu godinu, bolje neka stanu pred svoju Skupštinu koliko sutra i traže da da se njihovo već odavno izvršeno priznanje Kosova povuče. Kao i da se ukinu sankcije Rusiji, da se povuče rezolucija o genocidu a i članstvo u Nato da se preispita. Ima posla ko hoće da gleda svoja. Ili neka bar zaćute kada je Srbija u pitanju, jer nama Ljosa Osmani ne sedi u prvom redu. Sankcije nismo uveli. Crkva nam trpi udare sa svih strana. I još smo na nogama.
  2. @Božena Koga može da čudi ovakvo ponašanje i izjave - taj je ili lud ( da ne kažem glup) ili naivan do nivoa trogodišnjeg deteta. Ništa se bolje nije moglo očekivati, a šta će gore doći - to ćemo gledati u narednim godinama. Dovoljna je biografija, pojavljivanje niodkuda, i Krivokapić iza ledja na proglašenju pobede.
  3. "Stavlja se tačka na diktatorski režim u Crnoj Gori tokom čije tri decenije vlasti su ubijani novinari, a jedna grupa ili narod uvek je snažno bila diskriminisana, najpre Bošnjaci, pa suverenisti, zatim Albanci i na kraju Srbi - dodaje." Milatović nije dugo bio u Crnoj Gori, pa mu nije zameriti što ne zna. U CG uvek je bio diskriminisan isključivo Srpski narod. A ovo što je izjavio je jedan politički manevar da dobije glasove od svih.
  4. Za Jakova ne bi ni sada glasao niko sem uže familije da ga nije instalirao zapad, na mesto Mila. NIje on nikakva "sila koja se iznenada pojavila" nego produkt sagledavanja da je Milo istrosen čovek, da za njega vise ne glasaju ni ljudi koji nekada jesu, i da mora da mu se nadje zamena. Zapad nije sedeo skrštenih ruku od litija do danas. No je radio. I nadjoše zamenu, podupreše kampanju, i rezultat je tu. Sad možemo samo da gledamo kako se smenjuje Milo veliki sa Milom malim. I da se ovi iz DF pitaju zašto nisu isturili u prvi plan pametne mlade ljude, obrazovane i u identitetu i veri utemeljene, sa adekvatnom gorštačkom fizionomijom po mogučnosti, nego stara lica, takodje istrošena. No, medjutim, kakve god greške fatalne po srpski korpus su napravili najveća greška je dolazak mladog, procrnogorski u identitetu utemeljenog evropejca (koji čak i izgledom liči na bezlične parlamentarce po zapadu) i koji će ojačati postojeće strukture. Nema razloga za radost. Nema više Mila? So, what?
  5. Ti nisi razumeo, ali si ovo lepo rekao. Srbija je poluokupirana. Crna Gora je potpuno okupirana. OK. To može i dete da shvati. Ali ono što ti ne shvataš, a što može i dete da shvati je sledće: Srbija se izborila i bori se i dalje i zato nije okupirana. Trpi zbog toga. Crna Gora se predala i niti se borila a i vrlo se slabo bori protiv okupacije (potpuno na stranu još i srpsko pitanje, to je dodatno). Ne može neko ko sebe nije oslobodio ili bar poluoslobodio a i ne trudi se previše ( jer ne vidimo baš traktate protiv svoje vlasti od strane onih koji to pišu protiv srpske), dakle, ne može neko iz takve pozicije okupacije u sopstvenoj zemlji da traži, piše, zahteva, predlaže rešenja i to vrlo oštro za one koji su u drugoj državi koja je poluokupirana i koja ništa na ovo od ovog prethodno nabrojanog nije potpisala niti je pristala. To bi bilo s oproštenjem, kao kada bi žena koja je pristala na prostituciju neprekidno ženi koja nije pristala na to isto izražavala sumnje da će ipak pristati i oštro od nje zahtevala da slučajno ne pristane. Umesto sebe da iz toga izvadi.
  6. Pitanje je: Zašto Crna Gora ima eu monetu? A Srbija je nema. Zašto je Crna Gora u nato? A Srbija nije. Zašto Srbi predstavljaju remetilački faktor a Crna Gora ne predstavlja? Zašto zajedno ne predstavljaju? Zašto je Crna Gora priznala Kosovo, rezoluciju o genocidu i sankcije Rusiji to nije sprečeno? (temeljni je potpisan ali i to na jedvite jade i od strane Dritana a ne našeg čoveka ) Zato što je sve ovo bila linija lakšeg otpora, pristati na sve ovo nabrojano, a Srbija se odupirala i dalje se bori. I odakle pravo i obraz ikome iz Crne Gore da odande piše išta Srbiji i njenoj Vladi i išta zahteva i izražava sumnje i optužbe dok ovo sve u Crnoj Gori stoji ovako i prvo tu u svom dvorištu nisu doveli stvari na mesto. Oni nemaju prava ni na kakva očekivanja i na bilo kakvu reč jer da bi očekivali nešto moraju sami da se izbore za sve ovo u sopstvenoj zemlji. I kako si iskoristio ovu rečenicu " Srbi lukavi ko zmije a od Crnogoraca se traži da budu glupi ko tocila" - zapravo je suprotno jer upravo su oni, u Crnoj Gori baš to - lukavi kao zmije (jer su na sve ovo gore navedeno pristali, potpisali bez otpora, bez pritisaka čak, nisu ih puškom naterali, i zbog toga mirno živeli skoro dve decenije) a od Srba traže da budu glupi ko tocila ( tj. da se nepekidno sami u celom regionu bore i za sebe i za sve one koji će joj se ako je ishod dobar priključiti i da se istrčavaju nekakvim sukobima umesto da kupuju vreme sve dok se može kupovati a da je rat poslednje rešenje). I niko ne osipa paljbu na narod Crne Gore jer na vlast nije došao DF kao prosrpska stranka niti to treba učitavati. Ovde se osipa paljba na one vajne analitičare i velike borce iz Crne Gore koji neprekidno pucaju po Srbiji i njenoj vlasti pa i Crkvi koja je "kao uz vlast" a da pri tom ne vrše analize Crnogrskog stanja naroda i vlasti niti su je sve ove godine vršili koliko je trebalo, niti "pucaju" po Milu niti će po ovom novom ako dodje. A takvih je mnogo. Pa kada bi se pozabavili malo više sopstvenim dvorištem da izvrše pritisak na ono što im je pred nosom, da to isprave bilo bi bolje nego da gledaju u Srbiju. Da dobace do ovog gde je Srbija sada. Srbiji nisu potrebni Crnogorci koji ce se iz Crne Gore boriti za srpsku stvar u Srbiji. Nego su nam potrebni Crnogorci (i to ti isti) koji će se boriti za srpsku stvar u Crnoj Gori. Na stranu to što ni ova vlast nije došla na vlast na briselskom sporazumu niti na obećanju nezavisnog Kosova, kao što gore kažeš, jer niko sa zrnom pameti u to nije mogao da veruje (posebno u tadašnjim uslovima) nego je došla na vlast usled katastrofalne politike "demokrata" koji su se smučili i sopstvenom biračkom telu svojim u istoriji nikad gorim bogaćenjem i rasprodajom svega što se rasprodati moglo plus demontiranjem nacionalnog identiteta da je ljude počelo da biva sramota da kažu da su Srbi. E, tako je došla ova vlast.
  7. To je nažalost tačno. Bez mrve truda instalira se nov sistem koji je zapravo u potpunosti stari, a borba od gotovo dve decenije pada u vodu i što je najgore biće na dnu još dugo vremena nakon ove promene, ako do nje dodje 2. aprila. Crna Gora će ostati antisrpska ukoliko dodje Jakov Milatović, iako to neće biti deklarativno. Faktički - hoće. Manjkavosti DF su mnoge. Od gomile pametnih mladih ljudi, nacionalno osvešćenih, srčanih, borbenih, obrazovanih i sposobnih nisu isturili nikoga u prve redove niti su svoje redove podmladili takvim ljudima koje bi istakli na listama ili za predsednika. To im se obilo o glavu a tek će da im se obija. Nikoga ne treba prisiljavati da bude ono što neće, pa tako ni Crnogorce da budu Srbi, da ih ima više nego što ih ima i da im umesto džepa bude bitniji identitet, ali neka se onda samo stvari nazovu pravim imenom.
  8. Neće ih biti ni na kratke staze. Bar ne za narod. Biće nekakav kratkoročni boljitak ako i toga bude, da se zamažu oči. Jedan sloj koji i sada dobro živi živeće dobro i nadalje. To nisu nužno glasači DPS-a. Neće se podići stabilna ekonomija jer to zapadu ne odgovara. Njima odgovara siromašni vazal koji nema ništa svoje. A ovi što dolaze nemaju nikakvu viziju kako se to radi, kako se temeljno podiže ekonomija. Njima diplome sa Oksforda ne služe tome, služe da se legitimišu. Ali, bojim se, imaju tačnu viziju kako da sebe obogate, po dosovskom sistemu u kome su od sebe od gologuzana napravili milionere a sve to demokratski se smeškajući.
  9. Pa dok mi spavamo Zapad ne spava. Oni su shvatili da je Milo istrosena priča i da mu je pad izvestan u neko vreme, i na vreme su instalirali svog coveka. Sada mirno spavaju, ko god od te dvojice dobije - dobili su i oni. A nama "šupalj nos do očiju". I nije to jer Srba nema. Ima, ali im je novac bitniji. Jakov samo to sustinski nudi. I oni to odlično znaju. Zato neka ćute, njihovo pravo na bilo kakvu reč po pitanju identiteta, Kosova, izdaje... je sramno.
  10. U Crnoj Gori zapravo nije bilo ovoliko Crnogoraca koliko ih je sada. Srba je bilo a biće ih još više kada Srbija dodje na mesto koje joj pripada i očigledno sama samcata izbori to mesto. Onda će se setiti ko su i šta su i ovi koji su je se odricali proteklih decenija i vaditi rodoslove i pokazivati grobove koje sada prepravljaju. Tome nije kriv komunizam nego ljudska priroda sklona padu i dobrom životu koji im je ponudjen. Iz Crne Gore doslovno svaka i najmanja kritika upućena Srbiji je više nego sramotna jer se Srbija drži, kako tako - drži. Dokle - to ne znamo, ali drži se i niko nema prava da non stop predvidja izdaje a da se pri tom ne osvrće na izdaje u svojoj zemlji, Crnoj Gori koje su se već dogodile i očigledne su. I da se raduje odlasku Mila a dolasku identičnog evropejskog lika koji ni jednom rečju ne menja kurs po pitanju najvažnijih identitetskih stvari. Ja očekujem da svi, ali doslovno svi iz Crne Gore uključujući i sveštenstvo, koji pišu traktate o srpskoj vlasti i izdaji počnu od trenutka izbora novog predsednika Crne Gore da pišu traktate po fejsbuku i počnu da traže i zahtevaju da se povuče priznanje Kosova, rezolucija o genocidu, da se ukinu sankcije i uvede srpski jezik kao zvaničan. I da ukoliko to ne bude ispunjeno otpočnu neke litije, protesti i slično... Za početak. To bi bilo mnogo logičnije nego da to pišu srpskoj vlasti i to traže od Srba a da za to ne postoji uopšte razlog jer niti je KOsovo priznato niti doneta rezolucija niti uvedene sankcije. I da, nije na Srbiji ni da pomaže dole toliko koliko pomeže, jer se i to doživljava pogrešno, kao svojevrsna agresija na njihovu samostalnost. Na Srbiji je da ojača i zablista, a onda ne sumnjam da će joj se svi već priključiti i izvaditi rodne listove da dokažu da su Srbi.
  11. Ovako može da piše samo Crnogorac i to onaj koji živi u Srbiji i uživa sve prednosti tog položaja. Skoro 100% takvih znam i imaju istu retoriku. 1. Šta znači ovo je Srbija a ono nažalost više nije i sledstveno tome je ovde gurati srpsku stvar lakše? Pa to je toliko samo po sebi glupo rečeno. Crna Gora nikada i nije bila Srbija, ali nije bila antisrpska, te stoga u Crnoj Gori ne da nije moguće izgurati ništa srpsko, nego je najveći greh ove vlasti upravo taj što je sve izgradjeno na antipodu i sada se bori da se bar toga ratosiljamo i vratimo na početne tačke, da se izvuče iz blata negacije sopstvenog identiteta. To je najveći greh vlasti, to seme razdora, a ovog novog kandidata za predsednika to ni malo ne zanima, on Srbiju gleda kao susedski narod sa kojim hoće da popravi odnos, a identitetsko pitanje ni malo ne oseća što i ne krije. Dakle, Crna Gora je sa Milom toliko pala da ne može sa Srbijom da se meri čak ni po tome da "gura bilo šta od srpske stvari", jer prvo treba da izvuče na obalu sopstveni identitet koji je opasno ugrožen antisrpstvom a kako vreme prolazi obala je sve dalja. 2. To što Srbija nije u NATO je opet na sramotu Crne Gore koja se priključila i nije joj na čast i na opravdanje da zato što je priključena još traži od Srbije koja nije priključena ( a zbog toga u neprekidnim pritiscima i vetrometini) da nešto još više trpi, još više istupa nego što i ovako istupa i da se istrčava pre vremena u vremenu kada se geopolitička situacija menja iz dana u dan. Jednom valjda može i Srbija da kupuje vreme umesto da stavlja hrabro glavu na panj, a ostali oko nje svi navijaju da je što pre stavi dok su oni svoje glave obezbedili u publici. Tako da upravo suprotno, Srbija nema veći nego manji manevarski prostor, pritisnuta je sa svih strana: evropskih zemalja tj. amerike, ili zapada, pa onda od strane šiptara, pa od strane domaćih placenika koji se predstavljaju kao demokrate, pa nekakvih patriota i intelektualaca željnih studentskih aplauza jer ne daju Kosovo a nikad ratišta nisu videli i niti bi ga videli, a koji su klasični korisni idioti, pa drugosrbijanaca kojima je za otimanje Kosova kriv Vučić a ne zapad i šiptari... i na kraju i Crna Gora i pojedini sveštenici koji nisu ni ćorak na Mila ispucali ali zato ladno pucaju iz svih raspoloživih sredstava na Vučića i takodje ne daju Kosovo. Kao da smo svi mi ludi i dali bi Kosovo, ali eto, oni ne daju. I tako čine nepopravljivu štetu srpskom narodu i Srbiji. I da, to što kažeš da u Crnoj Gori nema izgleda toliko Srba ... O, da! Ima ih. Ali se trenutno ne isplati. I bilo bi ih još više samo da ima koristi od toga. 3. To što trenutno Srbija ima stabilnu ekonomiju, što je podigla vojsku i policiju, što se naoružava, ima specijalne jedinice - pa i to je valjda neko do sada uradio u poslednjih deset godina. Nije palo s neba, jer odlično znamo kako je Srbija izgledala pre toga. Pa može malo poverenja i zbog toga. A ne samo drvlje i kamenje. Treba valjda verovati i Patrijarhu ako daje neku podršku a ne samo nekom svešteniku koji napise sastav da dobije što više deljenja i lajkova po društvenim mrežama a sve mu se svodi na lični utisak. A što se tiče ovog Jakova, to već rekoh. Kako god da izgleda da je najbolje da dodje bilo ko osim Mila - to nije istina. To isto smo govorili kada je Milošević padao - daj bilo koga, pa je ispalo da su i gori došli posle njega. Lično mislim da će se upravo to dogoditi. Dolazi čovek zapadnjačkog profila, crnogorskog identiteta, sa snagama o kojima niko ne zna ništa više od toga, retorika im je zapadnjačka, bolji život, bolje plate, vladavina prava tj. zakona koji su po evropskim merilima, ok, ali ni reč o identitetskim pitanjima, povlačenju priznanja Kosova, rezoluciji o genocidu, ukidanju sankcija Rusiji, o srpskom jeziku, razmontiravanju antisrpske retorike u školama na časovima istorije i slično, te kada se kao takvi umreže i očvrsnu a sve u rukavicama, sve legalno, nastaviće se praktično vladavina Kurte namesto Murte tj. Kalifa na mesto Kalifa. I da, potpuno si u pravu - ljudima je mnogo važno da imaju dobar život, auta nova i stanove. Ali ako je tako već onda neka se svi skinu Srbiji sa očekivanjima, sa lepim željama i pljuvanjem srpske vlasti jer 30 godina biraju najsramotniju vlast u svojoj istoriji pa im Srbi ne traže da je menjaju, a ni srpski sveštenici ne pišu traktate protiv vlasti u CG iako je priznala Kosovo. Za razliku od srpske.
  12. Svaku ti reč potpisujem. Treba da ih je sram da reč kažu a oni usta ne zatvaraju.
  13. Jednom rečju - katastrofa. Bira se izmedju dva čoveka zapada. Jedan raskliman i drugi, mladji koji treba da se vaspostavi na mesto starijeg na istim principima i umreži čvrsto na naredno neodredjeno a dugo vreme u kome ga neće ljuljati i ometati kao što je sada slučaj sa ovim prvim. Ovo je doslovno biranje izmedju Kurte i Murte u kome je potpuno svejeno ko će doći. Opcija povlačenja priznanja Kosova. rezolucije o genocidu, sankcija Rusiji i negovanja identiteta a sprečavnje antisrpstva apsolutno neće doći u obzir, a to je najveći greh prethodne vlasti. Pa za sto su onda promene? Za veću platu? E, moji Crnogorci, vama 5. oktobar tek stiže, i to u svom najogoljenijem obliku.
  14. @DemijanBG Ako bi moglo bez ikakvih ličnih insinuacija, jer nemaš pojma niti šta mi je u glavi, niti ko sam, niti šta znam niti šta ne znam. A posebno u kakvim svetovima mitova i legendi živim. Dakle, ako imaš neku činjenicu, neki smisleni odgovor - ti obrazloži i odgovori na postavljena ti pitanja. Ako nemaš zaobidji. Ne moraš ni da kažeš da ne znaš odgovor. Jasno je. Jer ti mene, lično uopšte ne zanimaš. Niti da li si realan ili nerealan, frustriran ili ne i šta znaš a šta ne.
  15. Izgleda da su pomirenje i dobri odnosi mogući samo onda kada idu preko ledja i na štetu svega srpskog i Srbije. Bugari Makedoncima osporavaju jezik, teritoriju, crkvu, Grci ime, Šiptari im kidišu na teritoriju, a samo Srbija izgleda nema ništa sporno. Uzmi, nosi... ne treba da se plati. Platili su naši preci životima za njihove teritorije, naši vladari zidali manastire i zadužbine... Ali, ne, nema spora, neka smo mi u prijateljskim odnosima, to je najvažnije. Uzmite nosite, sporićemo se nešto malo, par decenija, ili kraće, neki će u to ime i da stradaju, neki će i da izginu, neki će da budu u zatvoru ali na kraju - uzmite, nosite, evo vam, sve ok. Eto ... tako. I onda neka se zapitaju svi zašto niko neće da brani više ni zemlju ni crkvu. Pa neće kada i žrtve i životi na kraju budu obezvredjeni.
  16. Upravo. Bugari Makedoniji osporavaju teritoriju, jezik, naciju, Grci im osporavaju ime, Šiptari im kidišu na teritoriju, a izgleda samo mi ništa sporno nemamo, evo vam sve, nosite, jes bilo naše, ali dali smo vam malo za vreme komunista, malo sad... evo manastiri, evo zadužbine, evo teritorije za koje izginuše Srbi da se oslobode, nosi, ništa ne mora da se plati. A oni samo svoj interes i svoje dupe s oproštenjem gledaju. I još da budemo srećni. Da plačemo od sreće. Evo, taman da zaplačem samo da ne nazirem da nešto debelo nije u redu.
  17. Dok Srbi načisto ne popizde i ne sljušte ih sve - ništa.
  18. Nije to nista sporno da je običaj jak, kaže se da će pre nestati selo nego običaj. Sporno je to što velika većina ljudi misli da je Isus kod katolika rodjen 25. decembra a kod pravoslavaca 7. januara. Uopšte ne kapiraju da je 7. januara 25. decembar (po julijanskom kalendaru). Isto se odnosi i na ostale datume, njima je sv. NIkola 19. decembar, jer iako ga proslavljaju po julijanskom a to je 6. decembar, oni ga praktično doživljavaju kao 19. po onom koji svakodnevno koriste u životu. Oni krvnički brane baš 7. januar ili 19. decembar kao "tačan dan".
  19. Ljudi su naprosto fantastični u svojim uverenjima. Napravih neku anketu, kada je rodjen Isus. 99% je odgovorilo 7. januara. Po kom kalendaru, pitam. Pa po julijanskom, odgovaraju. Eto. I kad probam da objasnim da je po gregorijanskom rodjen 25. decembra a takodje i po julijanskom 25. decembra apsolutno me zblanuto gledaju. Jednostavno, za njih je 7. januar dan rodjenja po julijanskom kalendaru i tačka. Tako to percipiraju, i oni će iako se promeni slaviti 7. jer je Hrist rodjen 7!!!! Umalo da me biju.
  20. Apsolutno si sve lepo rekao, nadam se da će neko ko ima kontakata u Patrijaršiji ovo pročitati i dati upravo ovaj predlog jer je više nego ispravan, i praktično jedino moguć da se čovek na jedan dobar način trgne i vrati na pravi put. Bojim se da niko drugi osim Patrijarha ne bi za njega imalo dovoljan autoritet, a sa druge strane toliko ga svi volimo da nam je preteško da gledamo šta žena napravi od pametnog i uspešnog čoveka. Čini mi se da neće biti ni tako lako, ne zbog Novaka nego upravo zbog žene koja je izgleda dobro zakoračila u nju ejdz. Za njega verujem da je prosto prati, Novak je tip odanog čoveka koji je naučio da čini ljudima oko sebe, i njemu je potrebno samo da mu neko dobro raščivija o čemu se tu radi i da shvati opasnost. A kako će na kraj sa ženom - to je već druga priča, čini mi se puno teža.
×
×
  • Креирај ново...