Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 минута, w.a.mozart рече

Apropo konstantne manipulacije da se "o Jasenovcu ćutalo 75 godina" - ovo je kadar iz filma "Deveti krug" France Štiglica, čija se završnica dešava u Jasenovcu. Film je bio u glavnom programu Kana i nominovan za Oskara 1960. god. Iako ima malo naivnosti na početku, završnica u logoru je jedna od najzastrašujućih sekvenci koje sam ikada video.

Tacno, samo sto se u ovom filmu radilo o jevrejskoj devojci. Jeste film o zlocinima ustasa ali ne o Srbima.

Подели на овим сајтовима

WWW.NOVOSTI.RS

GLUMAC Vuk Kostić deo je glumačke ekipe filma "Dara iz Jasenovca", u kojem tumači lik Miroslava Filipovića, komandanta logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bilbija рече

Tacno, samo sto se u ovom filmu radilo o jevrejskoj devojci. Jeste film o zlocinima ustasa ali ne o Srbima.

Био си бржи од мене . Управо тако. 

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, w.a.mozart рече

Apropo konstantne manipulacije da se "o Jasenovcu ćutalo 75 godina"

То није никава манипулација! Није се ћутало - пре рата 90-их скоро свака школа је водила децу у Јасеновац. Онолико "цвет" изграђен и комеморације и сл. Причало се само како се причало? Дат је други контест - фашисти убијали "жртве фашизма". Тако да и ти овим коментаром, твојим или мачијим, мало бркаш бабе и жабе.

И сам Лордан Зафрановић је то представљао тако. А није тако, него овако:

Е сад, то не значи да не треба ценити Зафраовића....колико је човек страдао 90-тих због тога само, а и данас је "црна овца" у многим хрватским круговима. То што Лордан није црквено свестан, не значи ништа негативно, што гаји дух југословенства вероватно. Јер многи злотвори су се крили под матијама...

Исто тако, многи страдали у НОБ-з, везе нису имали шта је комуизам, партија, его су ишли да се боре против "Шваба", окупатора.

Ствари нису просте као што их представљаш и не представљаш их у исправном светлу.

Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

Председник Вучић сматра да је филм „Дара из Јасеновца“ јако важан за српски народ, јер говори о месту највећег страдања нашег народа. Медији, али и друштвене мреже преплављени...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, w.a.mozart рече

Apropo konstantne manipulacije da se "o Jasenovcu ćutalo 75 godina" - ovo je kadar iz filma "Deveti krug" France Štiglica, čija se završnica dešava u Jasenovcu. Film je bio u glavnom programu Kana i nominovan za Oskara 1960. god. Iako ima malo naivnosti na početku, završnica u logoru je jedna od najzastrašujućih sekvenci koje sam ikada video.
A veliki Lordan Zafranović je posvetio dobar deo karijere ovoj tematici - snimio je mučni "Krv i pepeo Jasenovca", kao i "Testament", svetsko remek-delo filmske umetnosti, koje se bavi i Jasenovcem, ali i životom u NDH, kao i, u trećem paralelnom toku, sudjenjem iz 1986. godine Andriji Artukoviću, jednom od osnivača Jasenovca.
Bogdan Žižić je 1966. snimio značajan kratki dokumentarac o Jasenovcu, a Gavrin i Hlavaty su još 1945. snimili film - "Jasenovac"! I to su čuveni snimci koje čuva Jugoslovenska kinoteka i koji se decenijama unazad koriste.
Jedna je stvar nameštati komisije za izbor kandidata, lažirati rejting na IMDB, manipulisati javnošću i gebelsovski napadati ljude koji vas kritikuju, ali ovo je potpuno novi nivo - brisanje čitave istorije i nipodaštavanje svih autora koji su se decenijama unazad suočavali sa ovom temom.
A ako neko misli da se kratki i dugi dokumentarci ne računaju - dva najznačajnija filma o Aušvicu su kratki i dugi dokumentarci - "Noć i magla" i "Shoah". Nije baš sve počelo sa Spilbergom, niti će išta da počne sa Antonijevićem.

Ovo mi je drug iz srednje škole

https://www.facebook.com/dragan.v.petrovic.3/posts/10164992929010525?__cft__[0]=AZXXKO_WRn4hGOyDUJm5-K9k_oLrWIic1ss0C5WndEW-H72bl7Zszt-qdriGYbVmW3xIj1RZezsJs_S2MBKrIPG1z_So4P48LOesrss5uH-W5wu6aDObJrwbmQWk-n0F4Vs&__tn__=%2CO%2CP-R

75 година се ћутало о страдању Срба у Јасеновцу. 

Узима за примјер "Девети круг", филм који описује голготу једне јеврејске дјевојке. Југословенска кинематографија је била анти национална зато се тврди да се ћутало. 

Филм треба критиковати, и већ сам видио критике људи са националног спектра, па ћу ставити овдје пар објава. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Božena рече

Poema Jama je pisana za vreme komunizma,

Teško - Ivana su ubili četnici 1943.

пре 3 часа, Božena рече

nisu pomenuti Srbi da su stradali od Hrvata..

Poema je inspirisana zločinom nad Srbima - pobijeni i bačeni u jame.

Подели на овим сајтовима

@Božena Фала Новостима за нека извештавања, али Новоси, некуљуди у Новостима су ментално болесни! Треба их слати у "Лазу"...то је болесно на који начин Новости праве тираж на црној хроници. како описују садистички људске несреће, све надодајући страхоте тих несрећа.

Да је као што није, такве тарантинизације треба забранити! До детаља описју убиства, јаке родбине и сл....каква је то болештина задесила некада озбиљан лист?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ćiriličar рече

@Božena Фала Новостима за нека извештавања, али Новоси, некуљуди у Новостима су ментално болесни! Треба их слати у "Лазу"...то је болесно на који начин Новости праве тираж на црној хроници. како описују садистички људске несреће, све надодајући страхоте тих несрећа.

Да је као што није, такве тарантинизације треба забранити! До детаља описју убиства, јаке родбине и сл....каква је то болештина задесила некада озбиљан лист?

to sad nije bitno jer govorimo o filmu

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Božena рече

Ivan je napisao i O teško je četnik biti 

Ne znam kakve ovo veze ima sa činjenicom da pesma nije mogla biti napisana "za vreme komunizma", al ajde.

Misliš, nigde, u poemi, ne piše "Srbina ubio Hrvat":scratch_head:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...