Jump to content

Анђели и све о Анђелима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jesu li kod vas anđeli ženskog roda?

Ne,bezpolni i beztelesni su nemaju pol (rod) ni telo ali pitaj nekog teologa sa foruma :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 103
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 1 year later...
5941866555_619211effb_b.jpg

Небеске војске дијеле се на девет чинова, чинови улазе у три степена.

Први степен чине: серафими, херувими и престоли

други степен чине: господства, силе и власти

Трећи степен чине: начала, арханђели и анђели

анђели 1 чина суделују у Божјој транседенцији и иницирају 2. ред:

Серафими (име им значи "Огањ божанствене љубави"или"Онај који пламти", "Онај који запаљује"); изображавају се као шестокрили, између њих и Бога нема других ангела који би их одвајали од Бога; они су непосредно сједињени с Њим и зато је пламен њихове љубави силнији, јер они из највеће близине созрецавају блистање славе Божанства. Херувими (име значи "Велико разумевање" или "изливање премудрости" на хебрејском) пошто се преко њих и другима шаље премудрост и даје просвећење очију разума за боговиђење и богопознање.Они знају све што је од Бога могуће створеним бићима знати, управо јер их савршенство сопствене природе највише приближава самоме Творцу. Престоли богоносни-не по бићу него по благодати даној им за тако њихово служење, као они који тајанствено и недокучиво носе у себи Бога. Почивајуђи на њима на неисказан начин, Бог обавља свој праведни суд (Пс.9,5)

анђели 2. реда примају божанско свјетло, покрећу и уређују свет; задужени су за свет душе.. Другом чину припадају:
Господства изливају сили благоразумног гопсподарења и мудрога управљања властима на земљи, да би оне добро управљале над повереним им областима; уче владати осећањима, смирењу, господарењу над својом вољом страстима. Они заповедају непријатељима врховног величанства Божијег. Имају власт над духовим зла и таме који се труде да погубе човека., и ограничавају их да не погубе род људски.
Силе су духови кроз које Господ твори своја чудеса. Они чине и превелика чудеса, и изливају благодат на угоднике Божије, достојне те благодати, да би они могли чинити чудеса, исцељивати сваку болест и имати прозорљивост.Укрепљују сваког човека у трпљењу да не малаксава у невољама.
Власти имају власт над Сатаном, отпалим анђелом, и унутрашњи су водичи свештеника у њиховим службама. Још учвршђују добре подвижнике, штитећи их да не би били лишени духовног царства.

и анђели 3. чина објавитељи су, чувари и тумачи Божје воље, задужени су за вањски, материјални свијет. Трећем реду припадају:
Началства називају се тако јер началствују, старешинују над нижим анђелима. Управљају васељеном, и чувању свих царстава и кнежевина свих земаља и свих народа, племена, језика, јер сви они имају свога анжела чувара из реда началства..
Арханђели откривају пророштва, просвећују и помажу разумевању воље Божије коју добијају од виших чинова и саопштавају је нижим чиновима, а преко њих људима........ Анђели заштитници су појединих људи, њихови су анђели чувари. Јављају људима тајне и намере Божије, поучавају људе да врлински живе.

Свети Дионисије Ареопагит: Небеска Јерархија:

http://www.verujem.org/teologija/dionisije_areopagit_nebeska_jerarhija.htm

Архимандрит Јован (Крестјанкин) - Беседа о небеској Ангелској војци:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/PismaStaracJovanKrestjankin/PismaStaracJovanKrestjankin96.htm

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

О анђелима, нашој небеској браћи

У петак, 16. децембра у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, предавање под називом “Учење Православне Цркве о Светим анђелима“ одржала је православни публициста и мисионар Јања Тодоровић.

Ово вече уједно је било промоција књиге “О анђелима, Свети Оци о анђелима Господњим“, изишле у издању манастира Подмаине, а у сарадњи са Јањом Тодоровић, која је приређивач и преводилац једног дијела књиге.

На промоцији је говорио јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине.

“Врло мало пажње, нажалост, посвећујемо нашим небеским заштитницима и нашој, како их је Свети ава Јустин називао “небеској браћи“, што је, донекле, и логично, јер о њима врло мало или скоро ништа не знамо. Постоји велика разлика између човјека који не зна и оног који зна да има свог ангела чувара, зна за постојање небеске војске, војинства оданог Господу нашем Исусу Христу, апсолутно слободног и послушног у духу љубави, спремног да помогну свима којима је стало до спасења и вјечног живота.“

“Важно је данас кад земаљске силе губимо, а притисак поднебесја је огроман, да се сјетимо Светих ангела и да обратимо пажњу на њих, јер је они обраћају на нас и вољни су да нам притекну у помоћ, не на силу и не против наше воље, наравно, јер ни њихов Владика не наступа насилно и не присиљава, него прилази тамо гдје су ум и воља отворени, гдје је срце жедно. Ако се отворимо кроз Цркву Христову Свети ангели могу да почну да дјелују снажно, и вјерујемо да би се многе ствари промијениле, ако бисмо кроз Свето покајање пришли Цркви, направили велики поклон пред нашим Владикама, нашим кивотима, нашим светим олтарима, у духу покајања, смирења, саборно. Плод тог покајања било би изливање велике благодати на сваког од нас.“

“Књига која је пред нама, на прихватљив и једноставан начин, говори о ономе што је важно кад је у питању тема ангелских сила, укључујући, притом, и информације о отпалим ангелима, злим силама, духовима из поднебесја. Она нуди добру, здраву и тачну информацију, онолико колико ми можемо да примимо, а примамо кроз нашу Свету Цркву која Духом Светим открива истине, открива и оно што је на Светим Небесима до те мјере, да некима од њих и имена знамо, попут Светог архангела Михаила, који није сам, већ су са њим све Небеске силе. Ова књига уводи читаоца у тајну постојања Небеских сила, које не постоје независно од нас, независно од Цркве, него јој органски припадају тако да је нама важно да знамо о њиховом постојању и начину дјеловања“, закључио је отац Рафаило.

Према ријечима Јање Тодоровић, приређивача књиге, постоје разни приступи проучавању ове духовне теме, а њен рад на поменутом дјелу заснован је на православно-хришћанском учењу, које се темељи на Светом Писму, Светом предању наше Цркве, светоотачком учењу и учењу оних који су по благодати Божијој имали духовно виђење устројства Царства Небеског и оставили нам га записаног, као што је Свети Дионисије Ареопагит и други Свети Оци. У овој књизи су уз њега заступљени су и Свети ава Јустин, Свети Николај Жички, Свети Јован Златоусти, Свети Јован Дамаскин.

.

“Ова књига, за коју сам превела један део штива руског аутора, са десет издања доживјела је велики успех, што значи да ова тема занима људе и, хвала Богу, треба да нас интересује, јер анђели су “наша старија браћа“. Оно што сматрам да је за нас битно, како бисмо разумели причу о анђелима, Светим и палим, јесте зашто се све то тиче нас и где смо у свему томе.“

http://www.eparhija.me/predavanje-o-andjelima-janje-todorovic

Подели на овим сајтовима

Па не знам да ли ваше мишљење и у ком контексту на којој теми улази под контекст ове књиге и овог

предавања госпође Јање Тодоровић.

Књига је по мени душекорисна.

Но ако неко од свештеника образложи да је тема погрешна избрисаћемо.

Лаик сам, нисам теолог.

Подели на овим сајтовима

Тема је о књизи и промоцији књиге, поред мноштва тема које постоје на форуму типа које боје су ваше гаће, не видим разлога да се ова тема брише.

Подели на овим сајтовима

Nesto se ovde nije dopalo ne znam tacno kojem svesteniku kad sam napisao da su Andjeli nasa braca.

Pitanje koje mi je postavljeno otprilike glasi gde sam naisao na to posto to kod svetih otaca nema.

„Само се срце људско може радовати својој већој и старијој и савршенијој браћи (анђелима) - браћи, кажемо, јер је један небесни Отац и ангела и људи.“ - Св. Николај Велимировић

Подели на овим сајтовима

„Само се срце људско може радовати својој већој и старијој и савршенијој браћи - браћи, кажемо, јер је један небесни Отац и ангела и људи.“ - Св. Николај Велимировић

Meni je zaista blizak termin da smo braca ako po nicemu drugome onda po tome da smo stvoreni od Nestvorenog.

Moze ovo da bude jako lepa tema i sve u kontekstu knjige.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pitanje koje mi je postavljeno otprilike glasi gde sam naisao na to posto to kod svetih otaca nema.

Blago nama s takvim popovima...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Добро би ми дошла помоћ ако би неко поставио неке књиге о ангелологији уопште, или о неким посебним анђелима (било само хришћанским, неким другим или анђелима уопште). Занима ме које су књиге добре што се овога тиче, јер бих волио више да сазнам о анђелима :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...