Jump to content

Зоран Ђуровић: Лажни духовници

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 часа, Родољуб Лазић рече

Углавио сам тачно где треба. 

Kao da si odlepio od papira neke momente 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Нисам. Само сам превео главне делове онога што је написано, мрзело ме да преводим цео чланак.

А мислим да је битно знати и особине правних духовника, јер лажних има поприлично.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Нисам. Само сам превео главне делове онога што је написано, мрзело ме да преводим цео чланак.

А мислим да је битно знати и особине правних духовника, јер лажних има поприлично.

Pa optužnica ti je u mnogome šuplja a u nekim momentima kao da su se slova odlepila od podloge.

Poradi na tome.

Mada ako si uspeo već negde da uglaviš to, videćemo kako će tamo da prođe.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Братац, слабо разумем шта причаш и о чему причаш. 

Али кад ти кажеш, сигурно је тако.

Подели на овим сајтовима

Роћку је питање свих питања Ава, пошто је тема о лажним духовницима...да је тема о дебелим женама, Ава би био дебела жена...

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

И наравно, "ава" не сме да каже у којој је Цркви, што даје могућност свакоме да, сасвим легиутимно, сматра да и није у Цркви. Јер ниједан поштен и савестан свештеник нема разлога да крије податак ко му је надлежни епископ. А ако то крије, врло вероватно и нема надлежног епископа, тј. није у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Ти чланци модерних теолога против духовника су вез взе и смешни. Да имају духовника не би то ни писали, али њихови духовници су конфереције, дипломе и концили. То су увели у моду Владике Зизијулас  и Игнатије деведесетих  по њима постоји озбиљан сукоб у православљу између калуђера и Владике односно старци разбијају евхаристијску еклисиологију. :)Наравно има калуђера као Жути Ђаво и прелашћених верника, али без стараца нема Цркве као ни без владике. Владика Игнатије кукао како му старац Тадеј или игуман рукумијски Симеон разбијају литургију па га владика Амфилохије умиривао:)

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

On 30.8.2020. at 16:43, Bokisd рече

(ovo se ne slazem, niko nije nikoga terao u manastir, pogotovo pustinju,.... niko nije ni imao blagoslov da ide u pustinju ako nije bio ispitan da je duhovno spreman....  i to bas od tih istih monaha i duhovnika koji su ziveli i zastupali pustinjacki zivot...itd...)

Не ради се о томе уопште.... да то стоји да имају нека правила што се тиче одласка у манастир... али ја не говорим о томе... понеки пут се изнервирам што морам често све у детаљ да пишем/објашњавам....

Ја лично нисам против манастира, монаштва, реда и поредка у Цркви... али само указујем на различите праксе у Раној Цркви, као и то да човек треба да има то све у виду, а не да се ухвати нечега као пијан плота, без да има целокупни увид у живот Цркве у првом миленијуму....

Е сад, ово је најбитније што желим да кажем тј. ово што ћу да напишем везано је за мој претходни пост/текст....  дакле у Р. Србији, Р. Српској, Црној Гори и дијаспори ајд да узмемо да има око ca. 9/10 милиона православних Срба без да улазим у поделу, тј колико има оних који верују или мање верују, учествују или не учествују у Црквеном Животу....исто тако у нашој СПЦркви имамо 45 епископа...... нека ме неко исправи за ове бројеве/цифре ако нису тачне....

Дакле имамо селедеће пропорције на једној страни 45 епикопа (+ око ca. 1000 монаха/монахиња) а на другој страни имате 9 милиона људи.... и шта се дешава овде?

Дешава се да 45 епископа у СПЦ одређују ток, Цркени живот, пракус, разумевање код 9 милиона људи, будућност једног народа.... ово је много опасна ствар, ако се узме у обзири да ми као људи нисмо непогрешиви и често можемо да будемо/јесмо полуписмени, сујетни, безкарактерни и уз то   немамо неки механизам у СПЦ који би контролисао тих 45 људи тј. исправност тога што они раде и како управљају Црквом, ми данас имамо ситуацију да је сваки епископ у СПЦ као папа независан могу да раде шта хоће, буквално не полажу рачуне низашто, како троше новац итд, принцип који важи тренутно у СПЦ је тај да се рачуна на побожност, молитвеност, скромност....епископа - и ово је једина гаранција да ће неко да уради праву ствар......

У нашу СПЦркву се у великом броју случајева увукла лоша копија  египтаско/синајско, сиријске  монашке духовности/ настројења, а ја лично заступам кападокијску верзију/праксу и трудим се да то живим и да друге томе учим...

Да будем јасан ја нисам против египатско/синајско/сиријскe монашке праксе/Хришћанског настројења,  али барем на основу оног што сам до сад читао/исчитавао текстова/студија, видим да су Кападокијци били много пажљивији, избалансиранији, разборитији што се тиче многих ствари, некако чини ми се да су држали неку средину да не иду ни у једну крајност по питању многих ствари...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, uomo del Ve.Te. рече

Не ради се о томе уопште.... да то стоји да имају нека правила што се тиче одласка у манастир... али ја не говорим о томе... понеки пут се изнервирам што морам често све у детаљ да пишем/објашњавам....

Ја лично нисам против манастира, монаштва, реда и поредка у Цркви... али само указујем на различите праксе у Раној Цркви, као и то да човек треба да има то све у виду, а не да се ухвати нечега као пијан плота, без да има целокупни увид у живот Цркве у првом миленијуму....

Е сад, ово је најбитније што желим да кажем тј. ово што ћу да напишем везано је за мој претходни пост/текст....  дакле у Р. Србији, Р. Српској, Црној Гори и дијаспори ајд да узмемо да има око ca. 9/10 милиона православних Срба без да улазим у поделу, тј колико има оних који верују или мање верују, учествују или не учествују у Црквеном Животу....исто тако у нашој СПЦркви имамо 45 епископа...... нека ме неко исправи за ове бројеве/цифре ако нису тачне....

Дакле имамо селедеће пропорције на једној страни 45 епикопа (+ око ca. 1000 монаха/монахиња) а на другој страни имате 9 милиона људи.... и шта се дешава овде?

Дешава се да 45 епископа у СПЦ одређују ток, Цркени живот, пракус, разумевање код 9 милиона људи, будућност једног народа.... ово је много опасна ствар, ако се узме у обзири да ми као људи нисмо непогрешиви и често можемо да будемо/јесмо полуписмени, сујетни, безкарактерни и уз то   немамо неки механизам у СПЦ који би контролисао тих 45 људи тј. исправност тога што они раде и како управљају Црквом, ми данас имамо ситуацију да је сваки епископ у СПЦ као папа независан могу да раде шта хоће, буквално не полажу рачуне низашто, како троше новац итд, принцип који важи тренутно у СПЦ је тај да се рачуна на побожност, молитвеност, скромност....епископа - и ово је једина гаранција да ће неко да уради праву ствар......

У нашу СПЦркву се у великом броју случајева увукла лоша копија  египтаско/синајско, сиријске  монашке духовности/ настројења, а ја лично заступам кападокијску верзију/праксу и трудим се да то живим и да друге томе учим...

Да будем јасан ја нисам против египатско/синајско/сиријскe монашке праксе/Хришћанског настројења,  али барем на основу оног што сам до сад читао/исчитавао текстова/студија, видим да су Кападокијци били много пажљивији, избалансиранији, разборитији што се тиче многих ствари, некако чини ми се да су држали неку средину да не иду ни у једну крајност по питању многих ствари...

Ja ne znam da postoji razlika izmedju ove dve prakse, bar u sustinskim i bitnim stvarima,..... ali ako postoji neki problem u SPC mozda nije do bilo koje same' monaske prakse, nego jednostavno postoji taj neki problem u implementacijama i konkretnoj primeni bilo koje monaske prakse.

(malo sale,.... eh, papa odredjuje buducnost koliko stotina milona rimokatolika,.... sta ako ustane neki dan na levu nogu....:D)

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Bokisd рече

(malo sale,.... eh, papa odredjuje buducnost koliko stotina milona rimokatolika,.... sta ako ustane neki dan na levu nogu....:D)

Нема простора за шалу а ево објаснићу и зашто....

Узећу пример америчког председника.... амерички председник иако по уставу има одређену/велику власт да одлучује он има иза себе целу групу људи, тимове, пентагон, обавештајнеслужебе, итд.... које диктирају одлуке председника....ово исто важи и за Путина... оба председника имају дневни брифинг где се упознају на дневном нивоу шта се дешава у њиховим земљама као у свету....

Ово исто важи и за Папу што сам горе навео за руског и америчког председника.... не одлучјуе тек тако папа на прву... нажалост људи незнају да су код нас у СПЦ веће папе него што је то папа у Риму...

Лично сам  за то да се власт у СПЦ више централизује и да се дају већа овлашћења Српском Патријарху.... како и то да се успостави група људи постављена консезусом сабора која би надгледала  на првом месту коришћења новца на нивоу све и једне епархије, тј. надгедала би сва улагања новаца у све прокете од почетака, потом у свим фазама до завршетака.....

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

Ja ne znam da postoji razlika izmedju ove dve prakse, bar u sustinskim i bitnim stvarima,.....

Да постоји разлика и то велика разлика....

....људи у доста/већини случајева нису упознати како ствари стоје.... зато и јесмо упали у ова г, али ипак се надам се да ће у наредних 100 година доћи неко на чело СПЦ ко ће имати храбрости да направи неке кључне измене у систему/механизму СПЦ а које су од есенцијалне важности за будућност/опстанак нашег народа у овим временима у којим живимо, као и у будћности....

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Да постоји разлика и то велика разлика.... ....људи у доста/већини случајева нису упознати како ствари стоје.... зато и јесмо упали у ова г, али ипак се надам се да ће у наредних 100 година доћи неко на чело СПЦ ко ће имати храбрости да направи неке кључне измене у систему/механизму СПЦ а које су од есенцијалне важности за будућност/опстанак нашег народа у овим временима у којим живимо, као и у будћности....   

Не само да се један монашки стил издаје за духовност него се монашки завјети: девственост, нестицање и послушност издају за општу духовност.Полни живот се потискује и ако у светој тајну брака има афирмацију, занемарује се Бижанствени ерос СвСимеона, који би могао да одбрану полност од планетарне најезде изопачености.Слично је са стицањем треба дати економију која рачуна са Богом.

Послушност духовнику је од Цркве направила тајно друштво, погодно за друга таква и тајне полиције...

Стреми се идеалима, али зашто не шетња на Калиш Бога ради по радпореду који себи даш...итд..

Да не говорим да су ти идеали тешко и рјетко одрживи и правим неки пресјек....нестицања и девствености, анализирам патолигију посчушности...

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, uomo del Ve.Te. рече

да направи неке кључне измене у систему/механизму СПЦ

Да будем јаснији/детљнији/прецизнији... да ме неко не би погрешно резумео...

Људи не сносе принципијално директну кривицу већ систем по коме функцинише СПЦ, дакле систем/ устаљена пракса/механизам је тај који омогучћава да неки људи у Цркви чине то што чине – тј. што није по Закону ни Пророцима, нити по Јеванђељу а нити по Оцима Ране Цркве, и Црква ми као православни народ немамо од тога користи...

Овај наслеђени систем/механизма који ми тренутно имамо у СПЦ је од претходних генерација: начин избора Патријарха, и многе друге свари, и то се преноси сколена на колено....

Ко је упознат имало са текстовим Црквених Отаца у привих 1000 година зна да је Црква увек била отворена за измене у оквирима Св. Писма, Свештених Списа отаца Ране Цркве као и Црквене праксе.... тј. Црква је била отворена за измене које имају за циљ да се врати изворној пракси/учењу... или услед нових прилика/околности да донесе нове одлуке/правила која нису, као што рекох, изван оквира Светих и Свештених Списа, као и праксе Цркве...

Да ли треба мењати систем? и ако треба, у чему?

Да ли су друге помесне Цркве мењале свој систем? и ако јесу какво је њихово искуство....?

Како год, кад је у питању авлијанаше помесне Цркве, једно је већини очигледно да ово што ми тренутно имамо у СПЦ је једна врста анархије.... Епископи (или боље речено један број Епископа и свештеника) раде шта хоће, наш Патријарх би требао/морао имати већа овлашћења на нивоу целе наше Цркве, власт би морала да буде више централизована у СПЦ да би се ова анархија (самовоља) смањила.... сетите се само Артемија и проневере новца, како је све текло.... али ово ни издалека није усамљен случаја....

Људи нису проблем као што рекох него је проблем систем/механизма који омогућава тим људима у СПЦ да раде то што раде....

Ево само два детаља (од многих других)  тј. измене које би требало увести да би се изменило стање у коме се тренутно налази СПЦ:

Под број 1:

Требала би се под хитно успоставити већа контрола новаца на нивоу све и једне епархије/митрополије у СПЦ, да се одреди посебна комисија стручних људи изабрана Саборским консензусом која ће прегледати оправданост и квалитет пројеката као и извођење у свим фазама на нивоу сваке епархије (целе наше Цркве), на који начин и зашто се користи новац... у игри/оптицају су огромне суме новаца, тренутно сваком од епископа се оставља слобода да ради по савестикако се то обично каже... али нажалост има доста примера где је због злоупотребе, некомпетентности и дилитантног свезанјућег приступа, нанета огромна штета Цркви (да не наводим примере), и на крају сви се понашају као да ништа није било, ствари се вешто прикривају и нико низашто не одговара у већини случајева, вуци сити и све овце на броју....

....да је постојао неки установаљени механизам контроле унутар СПЦ не би дошло проневере новца у случају Артемија.......ето снисходљиво рачунало се на Аретмијеву побожност и савест.....нажалост кажем опет ово није једини случај..................... колико сам чуо (ако је то тачно) сваке године у мају до сад по обичају на Сабору у БГ сваки Епископ има свој извештај каже шта има (шта хоће, што му срце жуди) и ту нико никога не пита пуно низашто.... једино ето некад нешто реда ради.....и то све иде тако по савести како је неко рекао овде на поукама.... не треба човек да греши душу и у Сабору заиста има Епископа који се труде и раде, али нажалост има и оних који су се доживотно добро ухлебили, као паше.....

АЛИ заиста да неко пита неке од наши епископа какав план визију имају/шта желе да ураде у епархијама у наредних 5, 10 или 15 година верујем да неби имали шта да кажу.....једини план, визија је та остати на позицији ту где су.....на пример за време Отомаског напада на данашњу Аустрију, отомански генерал Кара Мустафа (паша,везир) који је водио борбу/опсаду Беча 1683 после неуспеха знао је шта га чека, извршена је смртна пресуда над њим у Београду... Турци су имали ову праксу... наравно нисам за то да се ова отоманска/турска пракса примењује у СПЦ али било би разумно/разборито да се да шанса сваком ко управља Црквом... да каже на Сабору какав визију план има шта да уради/оствари за наредних од 2 до 5 година и ако то није остварио да му се каже друже ово није за тебе, иди ти нешто друго да радиш..... по мени 2 или 3 година је сасвим довољно да се види да ли је тај човек изашта..... овако ово што ми имамо према тренутном механизму/систему по коме ствари функсионишу је то да у доста случајева нема никаквог плана/визије неке организације.... и своди се на то да је једни циљ/визија/план само доћи на чело епархије и ту у великом броју случајева све стаје... тј. тренуно имамо ситуацију да неко дође на чело неке епархије и онда треба чекати неколико деценија да таквог односу у сандуку да би се коначно стихијски/неплански догодило да неко дође ко ће нешто да уради за напредак/мисију Цркве тј. те епархије....да не наводим примере....

Исто тако већ је један Чоек' Епископ добро приметио/споменуо изнео јавно у СПЦ да неки користе ресурсе (новац) Цркве да остваре своје личне циљеве, амбиције.... да учврсте своју позицију итд......  углавном велике цифре су у питању....а да не спомеињем непотизам најтежег облика у СПЦ кад су у питању поједини епископи и неки свештеници, да не износим примере...

Под број 2:

Требала би се свим свештеницима у СПЦ дати једнака месечна плата, да се одреди пристојан износ (једнообразно према државама где је наша Црква присутна), да сваки свештеник може пристојно да живи и да има све обезвеђено што му је потребно за мисију/рад у Цркви..... а сви обреди,прилози да иду транспаренто преко баковног рачуна ....у  данашње време модерних технологија ово уопште неби требао бити проблем, а неки ову прксу већ примењују.... А зашто све ово? 

Само један детаљ да споменум: у великом броју случајева кад свештеници (ово важи за све и једну једину епархију у СПЦ ) кад свештеници дођу на братске састанке служе Литргију заједно а неки не могу очима да виде једни друге, завист кад су у питању парохије где се више зарађује, једни другима праве сплетке, врте се око владика, додворавају.... охолост...праве смицалице, игре, како да дођу до парохије где се више зарађује.... ово није нешто непознато, не верујем да има неки лудак овде ко ће ово да оспори....свака Епарија има своје примере ове врсте.... и то све је једна циганија космичких размера, све ово ствара једну исконску сотонску мржњу између великог броја свештеника, и успорава, отажава рад мисију Цркве.... дакле велики борј свештеника не сконцентирше сву своју енеригју за напредак мисију Цркве него на другу страну тј. да дође до парохије где се више зарађује.....и ово мора под хитно да се заустави, и једини начин је да се одреди одређена пристоја плата за све подједнако.... Увођење плате свештеницима није догма о Св. Тројици па да ту нема простара за измене....Ово што ми имамо данас не може бити ни говора о некој правди и правичности у Цркви тј. овај систем/механизам омогућава да се поједници енормно обогате, осигурају чукун унуке чукун унука.... дакле систем систем/механизма по коме функционише СПЦ то омогућава.....и да не пишем даље са чим се све поједини свештенослужитељи баве....наравно нису сви свештеници исти има заиста и дивних примера свештеника који се истински труде и раде и нису најамници....

Исто тако има примера у неким Епархијама где се циљано документи не протиколишу/архивирају а има и примера где се архивски документи намерно уништавају.... а шта мислите зашто...

Даље, у неким епархјама,просто невероватно, кланови свештеника су толико јаки да им епископ ништа не може а неки се од Епископа и не труде да било шта ураде по овом питању....

Све ово што сам горе до сад споменуо овај паразитски пијавички механизам отажава мисију Цркве и мора да се заустави ако желимо да опстанемо и да имамо успех на дуге стазе....то вам је исто као кад човек има опасне наметнике (како би то Хрвати рекли) и у овој ситуацији постоје две опције: да се они   одстране, или пре или касније лагано: содухи праведни - трећег нема....

Погледајте само фотографије од пре 40 или 50 година по неким Црквеним салама на Западу (Западна Европа и Северна Америка) , Цркве су биле препуне а данас за Васкрс или Божић  у великом броју случајева у тим истим Црквама нема народа Цркве су скоро празне за Божић и Васкрс - као што рекох. Где је тај народе нестао? Зашто ( зашто господин Црква) нисмо били способни да задржимо наш народ. Кад дођу на сабор зашто не кажу да су им Цркве празне...даље исто има примера на Западу (Западна Европа и Северна Америка) у неким градовима где је велика концентрација нашег народа (има и оваквих случајева) нема оснивања нових парохија, иако би требало.....неки свештеници убеђују своје епископе да нема потребе уопште за тим....

Велике су шансе (то је сасвим извесно) кад год се то догоди да Р. Србија, БиХ и Црна Гора постану део EU доћи ће до егзодуса нашег младог света, да ли имамо стратегију како да окупимо, да задрживо те људе око наше Цркве у дијаспори? Да ли је нормално/прихватиљиво да епископ никад не проповеда на Литургији? Или ће бити: да нас неће бити ни тамо ни овамо? тј. изгубићемо на оба фронта... већ сам о овоме раније писао у неком од постова...

Даље што се тиче механизма у СПЦ....

......како је то неко рекао овде на поукама на једној дискусији како Епископ по савести управља Епархијом.... Апостол Павле говори да незнабожци имају/остаје им савест јер немају Закон Пророке и Јаванђеље....није проблем што  су неки епископи подигли овај или онај број Цркава, него је проблем у томе да је неко имао на располагању те ресурсе саградио би сигурно дупло више Цркава, и још много другог би урадио са тим истим ресурсима....

Теорија је теорија а пркаса је пракса.....теорија је за први разред Богословије.... а у пракси имамо нешто десето....свремена на време у СПЦ се прича слаткоречиво са осмехом на лицу о побожности, послушности, евхристији, епистимилогији,  онтологији кроз призму триадологије са посебним освртом на пнеуматологију  и онда иде бекхенд  са освртом на есхатолошку онтологију, и све то тако иде манекенски као на писти......АЛИ чим се ради о новцу  и положају ту све онда стаје....ако то неко дирне или спомене (новац/положај).... и доведе то неком у питање онда тај неко покаже своје право лице, изађе на чистиац оно најгоре из окреченог гроба тј. из дна срца те особе измили без имало устезања она исконска каиновска змија.....

Зашто све ово горе пишем? Ми као народ/Црква морамо нешто да изменимо у целом систему/механизму ако мислимо да опстанемо на дуге стазе пред свим изазовима пред којима се налазимо и који нас даље очекују....

Ко год дође следећи за Патријарха то ће бити од огромне важности за будућност нашег народа јер ће тај човек одредити даљи курс/ток СПЦ - ко год то буде..... надам се, и молим се Господу Неба и Земље да дође неко ко ће имати храборости да начини неке измене, овако даље више нема смисла....

Силом историјских прилика/околности време блаженопочившег Патријарха Павла а и сад његове Светости Патријарха Г. Иринеја је време транзиције....у сваком случају ко год дође на чело СПЦ после Његове Светости Патријарха Иринеја (а који  мудро ради свим силама да одржи мир и јединство у нашој Цркви а што је тренутно једино могуће) одредиђе даљи курс-ток СПЦ за дужи временски период.....

Од почетка 1990их велики број људи је пришао Цркви, да не пишем сад из све којих разлога су људи долазили и каквих је све профила ту било...али овај период до данас је јединствен у историји СПЦ.... доста је добрих ствари урађено АЛИ да ли је могло боље и више да се уради? Да ли смо извукли икакве поуке из грешака и да ли смо ишта урадили да се оне не понвљају више....?

Једно је сигурно они који су се добро ухлебили у СПЦ (и који сматрају и раде тако као да је Црква њихово приватно власништво – господари власници људсих живота) буду изиритирани, не воле да се прича пуно о овим стварима чак и да се спомињу и ти ће рећи отворено/јавно ко си ти, ма шта ти пишеш/паметујеш све је добро све лепо, савршено фунционише овај систем у СПЦ.... опет они други који се нису добро ухлебили, кукају и говоре тајно у срцу своме да их неко не би  којим случајем чуо: Чекам васкрсење мртви. И живот... (неке промене)....

.... да, наравно биће и оних који ће рећи да немају никакве личне интересе...

Да ли треба да затварамо очи пред конкретним проблемима у СПЦ и да се правимо као да је све савршено функционише по овом систему/механизму....?

Кажем опет механизам/систем је проблем а не људи, механизам је тај који ствара, диктира успех Цркеног рада и мислим да је већ време да се све постави на један виши ниво....

И ево да завршим ово писаније са делом текста из Старог Завета из Књиге Пророка Јоне:

Дође ријеч Господња Јони, сину Аматијеву говорећи: Устани, иди у Ниневију град велики, и проповиједај против њега, јер изађе злоћа њихова преда ме. А Јона уста да бјежи у Тарсис од Господа, и сишав у Јопу нађе лађу која иђаше у Тарсис и платив возарину уђе у њу да отиде с њима у Тарсис од Господа. Али Господ подиже велик вјетар на мору, и поста велика бура на мору......... И дође ријеч Господња Јони други пут говорећи: Устани, и иди у Ниневију град велики, и проповиједај му оно што ти ја кажем. И устав Јона отиде у Ниневију по ријечи Господњој; а Ниневија бјеше град врло велик, три дана хода. И Јона поче ићи по граду један дан хода, и проповиједа и рече: јоште четрдесет дана, па ће Ниневија пропасти. И Ниневљани повјероваше Богу, и огласише пост, и обукоше се у костријет од највећега до најмањега. ...... И Бог видје дјела њихова, гдје се вратише са злога пута својега; и раскаја се Бог ода зла које рече да им учини, и не учини. А Јони би врло недраго, и расрди се.......... И Јона изиде из града, и сједе с истока граду, и начини ондје колибу, и сјеђаше под њом у хладу да види шта ће бити од града........ А Господ Бог заповједи, те узрасте тиква над Јоном да му буде сјен над главом да му поможе у муци његовој; и Јона се обрадова тикви веома.  Потом заповједи Бог, те дође црв у зору сутрадан, и подгризе тикву, те усахну. И кад ограну сунце, посла Бог сух источни вјетар; и сунце стаде жећи Јону по глави тако да обамираше и пожеље да умре говорећи: боље ми је умријети него живјети. А Бог рече Јони: је ли добро што се срдиш тикве ради? А он рече: добро је што се срдим до смрти. А Господ му рече: теби је жао тикве, око које се нијеси трудио, и које нијеси одгајио, него једну ноћ узрасте а другу ноћ пропаде. А мени да не буде жао Ниневије, великога града, у ком има више од сто и двадесет тисућа људи који још не знају шта је десно шта ли лијево, и много стоке?

P.S.  Ово изнад је у великој мери редигован текст heavily redacted text који сам раније поставио на поукама, овај пут сам избацио многе детаље, где сам писао конкретно о неким случајевима, недам се да овај пут модератори неће избрисати овај текст јер је то све изостављено....

Поздрав за све људе добре воље!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...