Jump to content

Зоран Ђуровић: Лажни духовници

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Bokisd рече

naci, osnovni princip jeste probaj da nadjes dobrog duhovnika i sa njime prolazi kroz Pismo i sleduj Ocima, ako ne moze da se nadje onda tek ide ovaj drugi sistem.

Безобран си, види се да светитељ инсистира на Писму и Предању, па ако се то не прими, онда се узима следовање неког духовника. А то је понекад мука духу и било би боље мрш из манастира.

Артемије је направио војску послушника и види где су сви завршили?

Боксид не знаш да ме читаш.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

А што се лажних духовника (илити ава) тиче, стварно је тешка смејурија ко је о томе нашао да пише и поучава.

Он је квалификован.

Ај сад ти врати водоинсталатера кад ти вода избија, јер ти се код њега нешто не допада.

Струка је струка.

Подели на овим сајтовима

Иако је на руском, није тешко разумети шта каже св. Нил Сорски:

"Потому что божественные Писания нам так повелевают: или повиноваться такому человеку, который будет засвидетельствован в делании словом и разумом духовно, как пишет Василий Великий в слове, у которого начало: «Придите ко Мне все труждающиеся» (Мф. 11, 28). Если же не найдется таковой, тогда – повиноваться Богу по божественным Писаниям...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Он је квалификован.

Ај сад ти врати водоинсталатера кад ти вода избија, јер ти се код њега нешто не допада.

Струка је струка.

Квалификован је и свако ко заврши Богословски факултет. И на основу њега буде рукоположен за свештеника. Па се овде на теми слажемо (а и наведена двојица светитеља) да то што је неко завршио богословску школу и постао свештеник није никаква гаранција да може бити духовник.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече
Пре сат времена, Bokisd рече

naci, osnovni princip jeste probaj da nadjes dobrog duhovnika i sa njime prolazi kroz Pismo i sleduj Ocima, ako ne moze da se nadje onda tek ide ovaj drugi sistem.

Безобран си, види се да светитељ инсистира на Писму и Предању, па ако се то не прими, онда се узима следовање неког духовника. А то је понекад мука духу и било би боље мрш из манастира.

Артемије је направио војску послушника и види где су сви завршили?

Боксид не знаш да ме читаш.

Gde ti vidis bezobrazluk, veruj mi to mi je bas enigma....46811836_55.gif.099820b034574513490d0fa8621358a5.gif .... i kako da te citam, kada deluje da duhovnistvo stavljas u neravnopravan polozaj u odnosu na Predanje i Pismo.....

Evo ti gore Rodja naveo neke citate od svetitelja,..... bre, sasvim je logicno da sv.Nil i sv.Ignjatije nisu protiv duhovnistva i duhovnog vodjenja, narocito za monahe (jer oni ovde pisu uglavnom u vezi monastva), pa to je jedan od osnovnih postulata monastva, .....jer je za duhovnika vezano i poslusanje duhovniku- koje su poslusanje mnogi svetitelji stavljali na prvo mesto svih vrlina i za osnovu monastva,....jer od poslusanja ide smirenje, od smirenja pokajanje i ispovedanje i tako dalje .....

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

ti gore Rodja naveo neke citate od svetitelja,..... bre, sasvim je logicno da sv.Nil i sv.Ignjatije nisu protiv duhovnistva i duhovnog vodjenja, narocito za monahe (jer oni ovde pisu uglavnom u vezi monastva), pa to je jedan od osnovnih postulata monastva, .....jer je za duhovnika vezano i poslusanje duhovniku- koje su poslusanje mnogi svetitelji stavljali na prvo mesto svih vrlina i za osnovu monastva,....jer od poslusanja ide smirenje, od smirenja pokajanje i ispovedanje i tako dalje .....

Погледај Артемија и све остале који на прво место постављају послушање.

Где су они сада и колико си ти далеко од њих?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

В духовнике, по мнению моему, великое достоинство — простота, неуклонное последование учению Церкви, чуждое всяких своих умствований. Есть строгие, есть умные; но строгие и умные по–своему никуда не годятся для душевного назидания. И строгий, и умный, и милостивый, и снисходительный, и простосердечный, но верный сын Церкви, могут быть одинаково полезны. Да дарует Тебе Бог духовника по желанию Твоему [Письмо 445].

https://svetosavlje.org/glas-iz-vecnosti-pisma-monasima-i-mirjanima-o-spasenju-duse/9/#68

445. О избору духовника

(…) Код духовника је, по мом мишљењу, велика вредност простота, неодступно следовање учењу Цркве, коме је туђе било какво сопствено умовање. Има строгих, има умних, али строгих и умних по своме, што нимало не ваља за душевно назидање. И строги, и умни, и милостиви, и снисходљиви, и простосрдачни, али верни синови Цркве, могу бити подједнако корисни. Да ти дарује Бог духовника по жељи твојој.

Всякий духовный наставник … должен приводить души к Нему [ХРИСТУ], а не к себе … наставник пусть, подобно великому и смиренному Крестителю, стоит в стороне, признаёт себя за ничто, радуется своему умалению перед учениками, умалению, которое служит признаком их духовного преуспевания … Охранитесь от пристрастия к наставнику. Многие не остереглись и впали вместе с наставниками своими в сеть дьяволу … Пристрастие делает любимого человека кумиром: от приносимых этому кумиру жертв с гневом отвращается Бог. И теряется напрасно жизнь, погибают добрые дела… И ты, наставник, охранись от начинания греховного! Не замени для души, к тебе прибегшей, собою Бога. Последуй примеру святого Предтечи … [Письмо 231].

https://svetosavlje.org/glas-iz-vecnosti-pisma-monasima-i-mirjanima-o-spasenju-duse/5/#31

231. Чувајте се пристрашћености према наставнику. О правилном духовном руковођењу и о животу у Богу

Срце Ваше нека припада само Господу, a у Господу и ближњем. Без овог услова припадати човеку је страшно. Не будите робови људима, рекао је апостол.
Свагда су ме дирале до дубине душе речи св. Јована Претече, које је изговорио у вези са Господом и собом, нама сачуване у Јеванђељу од Јована: „Ко има невесту женик је„, говори свети Претеча, „а пријатељ жеников стоји и слуша гa, и радошћу се радује Гласу женикову. Ова, дакле, радост моја испуњена је. Он треба да расте a ја да се умањујем“ (Јн. 3,29 -30).
Сваки духовни наставник дужан је да буде само слуга Женика небеског, треба да приводи душе Њему, а не себи, треба да им објављује бескрајну, неизрециву красоту Христову, неизмерну благост Његову и силу: нека оне љубе Христа, заиста достојног љубави. А наставник нека, слично великом и смиреном Крститељу, стоји по страни, сматра себе за ништа, нека се радује свом умањењу пред ученицима, умањењу које служи као знак њиховог духовног напредовања. Све док телесно чувство преовлађује код ученика, велик је пред њима наставник њихов. Али када се јави у њима духовно осећање и порасте у њима Христос, они увиђају у наставнику свом само благотворно оружје Божје.
Чувајте се пристрашћености према наставнику. Многи нису пазили и упали су заједно са наставницима својим у мрежу ђавола. Савет и послушање чисти су и угодни Богу само дотле док нису оскрнављени пристрашћем. Пристрашћеност чини сваког човека кумиром (идолом): од жртава принетих том кумиру са гневом се одвраћа Бог. И губи се узалуд живот, потиру се добра дела, као миомирисно кађење, разношено јаким вихором или пригушено смрадом. Не дајте у срцу Вашем места никаквом кумиру.
А ти, наставниче, чувај се предузимања ичег греховног, души која је к теби прибегла немој самим собом да замењујеш Богa. Следи примеру светог Претече: ишти само оно што чини да Христос расте у ученицима твојим. Када он расте, ти се умањујеш и, гледајући како се умањујеш због Христа који расте, испуњавај се радошћу. Од таквог понашања чудесни мир уливаће се у срце твоје; у себи ћеш видети испуњење речи Христових: који себе понизује узвисиће се.
Блажени они који са самопожртвовањем следе истинитом Јеванђељском учењу, који су се одрекли задовољавања похота тела и похота душе. Похоте палог тела су греховне, греховне су и похоте пале душе. Она свуда иште да оствари своје ја, постаје некакво одвојено, самостално, првенствујуће биће, ради кога треба да постоји све остало. Јеванђеље тражи да такав живот буде умртвљен, да човек призна Бога Богом, а сам да остане на свом месту: у реду створења. По умртвљењу неразумног, занесењачког, заправо непостојећег живота, може да се појави истински живот са преобилним осећањем постојања, живот у Богу.

Не утомляй себя напрасно исканием наставников: наше время, богатое лжеучителями, крайне скудно в наставниках духовных. Их заменяют для подвижника писания Отеческие. Таковы: «Лествица», сочинения Ефрема Сирского и Аввы Дорофея, письма Великого Варсонофия, Патерик Скитский, «Добротолюбие», и другие. Образуй себя чтением их и молитвою в сокрушении духа. Постарайся найти и хорошего, добросовестнаго духовника. Если найдёшь его, — и тем будь доволен, ныне добросовестные духовники — великая редкость [Письмо 169]

https://svetosavlje.org/glas-iz-vecnosti-pisma-monasima-i-mirjanima-o-spasenju-duse/4/#74

Не замарај се узалуд тражењем наставника: наше је време, богато лажним учитељима, крајње оскудно у наставницима духовним. Њих подвижницима замењују списи отачки. Такви су: Лествица, дела Јефрема Сиријског и Авве Доротеја, писма Великог Варсонуфија, Скитски патерик, Добротољубље, и други. Образуј себе читањем тих списа и молитвом у скрушености духа. Потруди се да нађеш доброг и савесног духовника. Ако га нађеш и тиме буди задовољан, сада су савесни и добри духовници велика реткост.

Evo Rodjo za one koji ne ponjemajut putinov jezik,....:D

Подели на овим сајтовима

Погледај Артемија и све остале који на прво место постављају послушање.

Где су они сада и колико си ти далеко од њих?

VSB, poslusanje je samo po sebi dobro, ali ako ga neko pogresno koristi i razume - nije krivo poslusanje vec oni koji zloupotrebljavaju poslusanje ili kako kazu monasi - sveto poslusanje.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Потруди се да нађеш доброг и савесног духовника. Ако га нађеш и тиме буди задовољан, сада су савесни и добри духовници велика реткост.

Ео трчим.

Мени је сасвим довољан парохијски свештеник.

Боље него да налетим на неког ко све увек зна најбоље.(извор)

( Веза) Ниси ми одговорио шта се десило бившем Артемију и артемитима.

Подели на овим сајтовима

Ео трчим.

Мени је сасвим довољан парохијски свештеник.

Боље него да налетим на неког ко све увек зна најбоље.(извор)

( Веза) Ниси ми одговорио шта се десило бившем Артемију и артемитима.

Pa ne tera te niko,.... pricamo teorijski kako stoje stvari....0703_read

I, naravno da je dovoljan i dobar parohijski svestenik.

I, a sta da ti odgovorim za Artemijevce ? 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

I, a sta da ti odgovorim za Artemijevce ? 

Па Артемију је била важна "света тајна послушања" па види шта учини од себе и других.

Понављам, ја све време причам о лажним духовницима а ти ми лупаш контру, као да тога нема.

И колико добрих духовника треба да имамо, како би задовољили сво стадо у СПЦ?

Зато су Писмо и Предање, те лични опит благодати Божје, увек испред трке за добрим духовником.

Имаш ли ти духовника?

Подели на овим сајтовима

Па Артемију је била важна "света тајна послушања" па види шта учини од себе и других.

Понављам, ја све време причам о лажним духовницима а ти ми лупаш контру, као да тога нема.

И колико добрих духовника треба да имамо, како би задовољили сво стадо у СПЦ?

Зато су Писмо и Предање, те лични опит благодати Божје, увек испред трке за добрим духовником.

Имаш ли ти духовника?

Ne, isto svestenik kao i ti, ... ali licno dobro se znamo i on zna mene, nije bas ono dodjes i svestenik te ne poznaje, tako da je po meni to dobro i bolje za ispovest i slicno.

Reko sam vec za Artemijevce, nije krivo poslusanje, nego zloupotreba poslusanja.

Pricamo i o laznim i dobrim duhovnicima. I, ako pricamo o duhovnicima, pa ko oseca potrebu i zelju neka potrazi duhovnika, ali ne kao ono eci peci pec....:smeh1:,...nego i to mora da bude pazljivo itd....

Licni opit blagodati Bozije - to mislim da tesko moze da ide bez udubljivanja sa dobrim i iskusnim duhovnikom. To je osnova duhovnog zakona.

I, tek na kraju ako ne moze da nadje dobrog duhovnika, neka proba sa parohijskim svestenikom i na kraju neka se trudi sto vise u pazljivom citanju Pisma i Otaca. Ja ne znam za drugi redosled stvari.

Подели на овим сајтовима

Хајде да мало уозбиљимо причу, да ли "прави" духовници бивају надахнути Духом Светим, или бар живом бригом и молитвом за чеда, из те константне бриге бивају научени старању?

Па и ми родитељи или пријатељи бивамо надахнути једни за друге, да би заједничарили, не можеш увјек лако искомуницирати са најрођенијим и ту ти треба благодат, па и Дух Свети?

Даље шта је са позивом, посвећењем за неки посао, или хабитацијом, шта је она него потврда неког континуатлног или честог па и устаљеног надахнућа. Зар ми имамо неке дарове мимо Бога.

Зашто се плашимо рећи да су Духовници и многи други, говорили и дјелали у надахнућу светодуховском? Зато што ће нас неко одмах прогласти за "психологе" јер Дух Свети само говори кроз владику? И онда кад је очигледно да не?

Сад настрану патологија о којој причамо, али да видимо шта су ти прави, или макар правилни.

А шта су симулатори разних врста, који су себе извикали и које су други због ко зна чега извикали, сад гледамо ове пљувачине, а нису нам сметали хвалоспјеви потпуно исте врсте и из истих мотива и једнако утемељени или да кажем надахнути, јер када нема Духа Светог, онда иду сурогати, свјесни или несвјесни, само што се заборавља да су то изузетно опасне ствари.

Подели на овим сајтовима

Рекоше св Нил Сорски и Игњатије Брајанчанинов, а ја вам кажем: Нема тог духовника који би могао помоћи Бокситу и Роћку!12:smeha::))12:smeha:    

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...