Jump to content

Зоран Ђуровић: Лажни духовници

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, Zayron рече

Ma razumijem ja o šta tebi ide, medjutim ono što tvrdim ja je "tvrda stvarnost", tj. praksa medjucrkvenog dijaloga. njega ima, nekada ovoliko, nekada onoliko, nekada je to super a nekad k ničemu ali ga uopšte nema kad za sto sjednu ti takvi tvoji "pregovarači"- vaši i naši "tradicionalisti" sa svojim "ispravnim osnovama" i počnu se uzajamno mlatit knjižurinama Palaminim i Tome Akvinskog po glavama i urlat da je nešto nemoguće i da su to sve "sasvim pogrešne osnove" za dijalog. S tim se samo "okrenemo na peti" i opet smo tamo gdje smo bili na početku - na ničemu. I jednima i drugima priznamo njihove "ispravne osnove" i dalje potom ništa nejde s tim uraditi. Pozdravimo se i kažemo, do vidjenja do sljedeći put, baš se lijepo ispričasmo. A rezultat nikakav.

Pa, vidi, stvarno mislim da je bitno da ujedinjenje bude na pravim osnovama i to je to.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

Pa, vidi, stvarno mislim da je bitno da ujedinjenje bude na pravim osnovama i to je to.

Na tome da se uzajamno imamo pokajati i odreći svaki svojih "jeresi", mi se imamo odreći insistiranja na papinskom primatu a vi se imate odreći od insistiranja na protivljenju i otporu da ne priznate primat pape onako kako ga mi tražimo da ga priznate tj. prestat se opirati tome a tako slično se ima postupiti i u svemu ostalom, od Filioque preko nezabludivosti pape pa do dogme o Bezgrješnom začeću BDM? To su te "ispravne osnove"?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zayron рече

Na tome da se uzajamno imamo pokajati i odreći svaki svojih "jeresi", mi se imamo odreći insistiranja na papinskom primatu a vi se imate odreći od insistiranja na protivljenju i otporu da ne priznate primat pape onako kako ga mi tražimo da ga priznate tj. prestat se opirati tome a tako slično se ima postupiti i u svemu ostalom, od Filioque preko nezabludivosti pape pa do dogme o Bezgrješnom začeću BDM? To su te "ispravne osnove"?

Mislim da je sve na vama i RC, zna se u principu sta je problem, papski primat, filioque, bezgresno zacece i druge stvari (manje ili vise bitnije).

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 6 часа, Bokisd рече

Ако живиш отшелнички, или у општежићу: пажљиво слушај Свето Писмо и следи стопе Отаца, или се покоравај ономе ко је познат као узоран духовник – у речи, животу и мишљењу.

Следи из овога свашта.

Sledi valjda to : ako mozes da nadjes dobrog duhovnika, onda slusaj njegove savete, ako nemas tu mogucnost sledi Pismo i stope Otaca i medusobno savetovanje i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Mislim da je sve na vama i RC, zna se u principu sta je problem, papski primat, filioque, bezgresno zacece i druge stvari (manje ili vise bitnije).

To si isto tako misle mnogi katolici da je to sve na vama, da se prestanete jogunit i izmotavat i priznate sve što se priznati ima.  :D 

Opozivam što sam opozvao a obećavam što sam obećao! 

Ili još Opozivam što sam obećao i obećavam što sam opozvao! 

SZERUDA.BLOG.IDNES.CZ

Jsem člověk zajímající se o lidskou duši a její podstatu. Vyznávám svobodu myšlení a slova. Jsem autorem několika...

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Bokisd рече

Па није се ни тај раскол десио тек тако, из неких баналних разлога и интереса, да је тако већ би се ујединили, јер имамо огромне интересе, не би било вјерских ратова, плус хиљаду ствари и било би нам стварно супер, имамо и неке љубави једни за друге, послије свих ср.ња...Нису Оци били баш глупави и сујетно је олако превазићи их.... 

пре 41 минута, Zayron рече

Na insistiranju da se uzajamno imamo pokajati i odreći svaki svojih "jeresi", mi se imamo odreći insistiranja na papinskom primatu a vi se imate odreći od insistiranja da ne priznate primat pape onako kako ga mi tražimo a tako slično se ima postupiti i u svemu ostalom, od Filioque preko nezabludivosti pape pa do dogme o Bezgrješnom začeću BDM? To su te "ispravne osnove"?

Мислим да су савим погрешне, наивне, као да се мушко и женско договарају шта ће бити мушко или женско. И ако је то јако љепа идеја морамо поћи од тога да је немогуће остварити је, јер и то је нека реалност. 

Filioque, незаблудивост, папски примат су једна те иста ствар, буквално, ако прихватимо било шта и у детаљу, што се видијело у ЕЕ то нас води у то да прихватимо све. Мени може да буде жао као човјеку, да твоју љубав да се нађемо на пола одбијем, али не иде то тако.

Исто важи и обрнуто, без Filioque, нема безгрешесности, нема специфичне католичке позиције епископа у Цркви, нема ничег, онда можемо Папу да прихватимо како хоћеш у свакој части и нову да измислимо, али неће му тада ни требати, јер ће бити православан.

Зато је то нереално рјешавати одозго преко мањег броја људи и теологијом-идеологијом, мало је "папска" и идеја о "јединству", њему природна, на један империјалан начин.

Реално је кренути одоздо, развијати реалне заједнице, вољети свог комшију са којим си у сукобу интереса,и то је дјело екуменизма, он је ближњи и представник свих нас даљних. Јачање тих локалних заједница, ако је стварно ће доњети корист за читав свјет, нека коријења дубоког онаквог какво је, а гране нека расту, да помогнемо ми ваше, а ви наше, не пресађују се воћке од 1000 година успјешно, да не сјечемо једни друге, а у корјиену свакако има симбиозе, ако се нешто овде онде и прикалеми, онда јавно и сјајно, а не на муфте, као са овим +Зизијуласом. 

Пријатељске парохије и сличне акције...уз протестанте, без њих ништа, они ће да боље објасне шта смета и могу да помогну.

Плус боље за почетак, разговарати са Шпанцима, Италијанима, не са Словенима.

Подели на овим сајтовима

On 25.8.2020. at 14:56, Bokisd рече

(ovo nije boksit.... :D)

тја...штета1324_womens

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Bokisd рече
пре 17 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Следи из овога свашта.

Sledi valjda to : ako mozes da nadjes dobrog duhovnika, onda slusaj njegove savete, ako nemas tu mogucnost sledi Pismo i stope Otaca i medusobno savetovanje i slicno.

Из окренуо си, а таква ти је логика постала.

Него велик је проблем што ти ниси у миру са Сином Божјим, јер имаш страх па зато тражиш духовника пре Писма и Отаца.

Ти си ипак од оних" мрш из манастира".

Можеш у свету добити многе благодати, јер овде их не видесмо.

Навијам за тебе и молићу се да те страх проће.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Из окренуо си, а таква ти је логика постала.

Него велик је проблем што ти ниси у миру са Сином Божјим, јер имаш страх па зато тражиш духовника пре Писма и Отаца.

Ти си ипак од оних" мрш из манастира".

Можеш у свету добити многе благодати, јер овде их не видесмо.

Навијам за тебе и молићу се да те страх проће.

Pa, nisam izokreno,..... logika je ili jedno ili drugo,..... i, po predanju sv.Nila Sorskog ako nadjes dobrog duhovnika onda se njemu poveravaj - jer ako je dobar onda on sledi i Pismo i Oce, i prakticno ne moras sam da se mucis da citas i proucavas Pismo i Oce - kada u sustini to tebi prenosi taj duhovnik koga si izabrao i ti slusas njega koji slusa Pismo i Oce i tako imas siguricu :D....i, to je taj duhovni lanac i predaja,.....i, tako su u staro vreme funkcionisali manastiri, duhovna predaja i nasledje Otaca sa jedne generacije na drugi,...recimo, sv. Nil se prvo ucio obilazeci monahe po Sv.Gori i uceci se svetoogorskom duhovnom predanju i tek se posle vratio u Rusiju i poceo da zivi po tome sto se naucio i video....itd....

Ali, ako ne moze da se nadje dobar duhovnik tek onda sv.Nil savetuje pazljivo :!: citanje Pisma i sledovanje stopama 0512_music Otaca, sto je u principu stvar nuzde i neophodnosti ako se nadjemo u takvoj situaciji. I, dodao bih da sv.Nil i sv.Ignjatije Brjancaninov jos dodaju da trebamo da se savetujemo sa jedni sa drugima o duhovnim i crkvenim stvarima, jer ipak sam samcit covek tesko moze a da ne padne, dok ako ima nekog pored sebe onda taj moze da mu pomogne....itd,....

I, bre VSB, ja proveo 1,5 godina (kada se skupi) po manastirima Svete Gore i kako onda da budem nesto tipa 'mars iz manastira',..... uopste mi nije jasno sta si teo da kazes.....ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

I, bre VSB, ja proveo 1,5 godina (kada se skupi) po manastirima Svete Gore i kako onda da budem nesto tipa 'mars iz manastira',..... uopste mi nije jasno sta si teo da kazes.

Марш из манастира има дубоке корене предаје себе Богу и шаљивости.

Знаш зашто толико времена проводиш по манастирима? Страх те је тога да сам сазнаш о Богу као милости и љубави неограничене и духовниковој непотребности. 

Схвати шта ти свети отац говори! Прво ставља Писмо и Предање а тек после духовниково посредовање.

А то је понекад мука духу, ако посредујеш.

Подели на овим сајтовима

Ево шта је рекао свети Нил Сорски у писму Герману (стр. 206) :

Желая сыном и наследником быть святых отцов, твори заповеди Господни и предания святых отцов и живущим с тобой братьям говори. И особо ли ты живешь или в монастыре с братьями пребываешь, внимай святым Писаниям и по стопам святых отцов шествуй. Потому что божественные Писания нам так повелевают: или повиноваться такому человеку, который будет засвидетельствован в делании словом и разумом духовно, как пишет Василий Великий в слове, у которого начало: «Придите ко Мне все труждающиеся» (Мф. 11, 28). Если же не найдется таковой, тогда – повиноваться Богу по божественным Писаниям, а не так бессмысленно, как некоторые: и когда в монастыре с братьями, будто бы в повиновении, в самоволии бессмысленно пасутся, и отшельничество так же осуществляют неразумно, плотской волей ведомые и разумом неразмышляющим не понимая ни того, что делают, ни того, в чем утверждаются. О таковых Иоанн Лествичник, рассуждая, в Слове о различии безмолвия говорит: «Самочинно скорее, нежели согласно наставлению, следуя своему мнению, плавать они захотели». Да не будет этого с нами! Ты же, поступая по святым Писаниям и по житиям святых отцов, благодатью Христовой, не погрешишь.

https://rusinst.ru/docs/books/Prep_Nil_Sorskii-Ustav_i_poslaniya.pdf

А ово о духовницима каже св. Игњатије Брјанчанинов:

Духовное жительство, предоставленное Промыслом Божьим нашему времени… основывается на руководстве в деле спасения Священным Писанием и писаниями святых отцов, при совете и назидании, заимствуемых от современных отцов и братьев [5. 67. 2003].

Святые Отцы завещают избирать наставника непрелестного… Они предостерегают от учителей неискусных, чтобы не заразиться их лжеучением [1. 202. 2006].

В духовнике, по мнению моему, великое достоинство — простота, неуклонное последование учению Церкви, чуждое всяких своих умствований. Есть строгие, есть умные; но строгие и умные по–своему никуда не годятся для душевного назидания. И строгий, и умный, и милостивый, и снисходительный, и простосердечный, но верный сын Церкви, могут быть одинаково полезны. Да дарует Тебе Бог духовника по желанию Твоему [Письмо 445].

Всякий духовный наставник … должен приводить души к Нему [ХРИСТУ], а не к себе … наставник пусть, подобно великому и смиренному Крестителю, стоит в стороне, признаёт себя за ничто, радуется своему умалению перед учениками, умалению, которое служит признаком их духовного преуспевания … Охранитесь от пристрастия к наставнику. Многие не остереглись и впали вместе с наставниками своими в сеть дьяволу … Пристрастие делает любимого человека кумиром: от приносимых этому кумиру жертв с гневом отвращается Бог. И теряется напрасно жизнь, погибают добрые дела… И ты, наставник, охранись от начинания греховного! Не замени для души, к тебе прибегшей, собою Бога. Последуй примеру святого Предтечи … [Письмо 231].

Не утомляй себя напрасно исканием наставников: наше время, богатое лжеучителями, крайне скудно в наставниках духовных. Их заменяют для подвижника писания Отеческие. Таковы: «Лествица», сочинения Ефрема Сирского и Аввы Дорофея, письма Великого Варсонофия, Патерик Скитский, «Добротолюбие», и другие. Образуй себя чтением их и молитвою в сокрушении духа. Постарайся найти и хорошего, добросовестнаго духовника. Если найдёшь его, — и тем будь доволен, ныне добросовестные духовники — великая редкость [Письмо 169]

http://xn--80apausg.net/duhovnik/brinchaninov.html

Ни свети Нил Сорски ни св. Игњатије не одбацују духовништво као такво, само по себи. Нагласак је код њих на томе да је правих, опитних, духосних, наставника мало и да, ако већ не можемо наћи такве, треба руководити Св. Писмом, списима светих Отаца и саветовати  се са духовно узраслим блиским особама - свештеницима и мирјанима.

Али нешто ми се чини да ипак није немогуће наћи и праве духоносце, чак и данас. Да ли је старац Пајсије био такав? или старац Тадеј? Или Порфирије? или Јаков Цаликис? или Јефрем Аризонски? Или Јован Крестјанкин? Наравно да су били.  

Подели на овим сајтовима

Овде је реч о лажним духовницима не да нас шетате по оним духовницима које је Бог удостојио.

То су различите теме, два засебна питања.

Ако хоћете било какав дијалог онда се држите оних лажних којима је слово упућено.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Volim_Sina_Bozjeg рече

Марш из манастира има дубоке корене предаје себе Богу и шаљивости.

Знаш зашто толико времена проводиш по манастирима? Страх те је тога да сам сазнаш о Богу као милости и љубави неограничене и духовниковој непотребности. 

Схвати шта ти свети отац говори! Прво ставља Писмо и Предање а тек после духовниково посредовање.

А то је понекад мука духу.

(Ali, vidi, ako taj duhovnik stavlja takodje sebi Pismo i Predanje,..... sta je onda bolje i prvenstvenije izabrati.....:laie_14:)

Ali, ipak nije tako, zasto,..... pa, zato sto je duhovno predanja od pocetka monastva sa svetim Antonijem Velikim da treba imati duhovnika i da niko ne moze sam da napreduje u duhovnom zivotu (osim mozda vrlo retkih pojedinaca) ..... i zato je neophodnost duhovnika bila nasusna potreba.

I, to duhovno predanje o potrebi duhovnika je postojalo kroz celu istoriju crkve i o tome je znao i sv.Nil,.....i, zato sto je u njegovo vreme bilo sve manje dobrih i iskusnih duhovnika,..... sv.Nil savetuje da ako ne mozemo da nadjemo dobrog duhovnika i da ne bismo onda duhovno propali, jedino moguce resenje da duhovno opstane jeste  to da pazljivo citamo Pismo i sledujemo Ocima i da se medjusobno savetujemo (i taj sistem dalje razradjuje sv.Ignjatije Brjancaninov).

Znaci, osnovni princip jeste probaj da nadjes dobrog duhovnika i sa njime prolazi kroz Pismo i sleduj Ocima, ako ne moze da se nadje onda tek ide ovaj drugi sistem.....0511_music

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Овде је реч о лажним духовницима не да нас шетате по оним духовницима које је Бог удостојио.

То су различите теме, два засебна питања.

Ако хоћете било какав дијалог онда се држите оних лажних којима је слово упућено.

Pa, ko seta koga oko dobrih duhovnika..... nemoj :0201wink: da zamenjujes bre teze VSB.....

Подели на овим сајтовима

А што се лажних духовника (илити ава) тиче, стварно је тешка смејурија ко је о томе нашао да пише и поучава.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...