Jump to content

Прогон Десанке Максимовић - `оћемо ли још да ћутимо?? Надам се да нећемо.

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Избачена из лектире и „Јама” Ивана Горана Ковачића...

Једино спомињање усташких злочина у српским школама- једина расправа на настави, током 12 година школовања, о страдалницима од усташког србосјека. Мада- кога брига за усташке злочине... свакако је питање тренутка када ћемо и сами о геноциду над Србима, учити из хрватских уџбеника историје."

"... i Domanovićev "Vođa", he, pitam se zašto..."

https://www.facebook.com/marko.radakovic.92?__tn__=CH-R&eid=ARAV6bTNWge_M1vJcxxUfxXHvrFqiI1JijVKwtwqQguARfJOY

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A kad ne cutimo kao mulci, nego ostro podignemo glas, onda gnjide i vaske ovako moraju da reaguju. Jer nemaju kud drukcije.

Pa vi sad vidite sta sve ne valja kod nas u drustvu, i da li treba da se cuti ili da stanemo na crtu uvek i svima kad je to potrebno. "Jer ste vi so Zemlji... a ako so obljutavi, onda vec nije ni za sta, nego da se baci i da je ljudi izgaze."

...

"Поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском прогаму, као и до сада, одлучено је на ванредној седници Националног просветног савета Србије већином гласова чланова.

„То значи да ће у програму четвртог разреда остати збирка „Тражим помиловање“, а у трећем избор из поезије“, рекао је за Радио Београд 2 председник Националног просветног савета професор др Радивоје Стојковић.

Одлука је, како је додао, прослеђена Министарству просвете Србије.

Седница је одржана након реакције јавности на одлуку комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања да чувена збирка велике српске песникиње буде искључена из програма за четврти, а њен избор поезије из трећег разреда гимназије јер се сматра да се то дело Десанке Максимовић не уклапа у „оквир епохе“."

https://www.cudo.rs/поезија-десанке-максимовић-остаје-у-ш/

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Шта је твоја генерација обрађивала од Десанке Максимовић у средњој школи и по ком програму?

Ја сам мислио да смо слична генерација, можда си ти млађи?

У моје време се "Јама" није радила као лектира, већ се песма читала на часу. Мислим да је био 6. разред и то се не заборавља, јер смо од повађених очију и пробадања жице кроз уши имали трауме. Такође се и Домановић радио у основној школи... Не могу да се сетим да ли је био поновљен и у средњој.

Подели на овим сајтовима

Углавном, поента је да 95% људи са којима сам причао из генерације '60, '70 и '80 и неко, са завршеним факултетима, не зна за још неку песму Десанке Максимовић поред Крваве бајке и "Не, немој ми прићи", нити се сећа да ли се и када то радило у школи, а свеједно изражава бригу над савременим "ријалити генерацијама" којима је ускраћено нешто чега се ни они сами не сећају да је постојало.

Зато ме занима да ли се овде неко сећа да ју је имао у средњошколском школовању, када и у ком програму (гимназија, средња стручна, трогодишња и сл.), јер имам утисак да она и није била обавезан део програма ни до сад.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Тражитељ рече

Шта је твоја генерација обрађивала од Десанке Максимовић у средњој школи и по ком програму?

Ti bas ne kapiras sarkazam, ocigledno. Prevod: ne znam i ne secam se da li smo od  nje tad nesto radili, ali - kako rekoh dalje u toj poruci - to je sasvim nevazno, jer ovde nije rec samo o njoj niti samo o jednoj zbirci, nego o citavom kompleksu dela iz knjizevnosti. Ovde je rec o podmuklom ponasanju sake-jada obicnih moralnih gnjida, koje samo cekaju i vrebaju priliku da se poseru na nesto dobro i normalno. Vec godinama unazad. A sad su samo otisli u jos vecu drskost.

Takodje, kad vidis da je danas u programu, sasvim je izvesno da je bila i onda, samo je pitanje sa kojim tacno delom.

пре 14 минута, Тражитељ рече

Углавном, поента је да 95% људи генерације '60, '70 и '80 и неко, са завршеним факултетима, не уме да наведе и трећу песму Десанке Максимовић поред Крваве бајке и "Не, немој ми прићи", а камоли да наведе да се сећа да ли се и када то радило у школи, а кукају над савременим "ријалити генерацијама" којима је ускраћено нешто чега се ни они сами не сећају да је постојало.

Зато ме занима да ли се овде неко сећа да ју је имао у средњошколском школовању, када и у ком програму (гимназија, средња стручна, трогодишња и сл.), јер имам утисак да она и није била обавезан део програма ни до сад.

Nije uopste obaveza da ti masinski pamtis stihove ili bilo sta na taj nacin iz skole.

Poenta je da se deo toga kao iskustvo ugradi u tvoj nacin razmisljanja i vrednovanja stvarnosti oko tebe, da te nauci razlikovanu lepog od laznolepog; u tome je uopste prevashodna ideja ucenja, a ne u mnogopamcenju teksta ili bilo cega drugog. Kao sto je to jedan filosof lepo rekao - "ko zeli da zadrzi u umu sve sto je nekad citao isti je kao i onaj ko misli da moze da ima u stomaku sve sto je nekad jeo... od jednog je rastao telesno, od drugogo umno/duhovno, i tako izrastao u potpunog i pravog coveka..."

Dakle, ne stavis li vrhunsku knjizevnost kao obavezni deo skolovanja, i ne poradis li na tome da deca to na pravi nacin usvoje, dobices na izlazu masu mediokriteta i polupismenih - kao sto mi danas imamo - koji odlicno znaju da postavljaju pitanja o detaljima, ali nemaju blage veze kako da sagledaju zivot kao celinu.

Подели на овим сајтовима

Ја само мислим да смо претерано одреаговали, јер смо генерација која памти Десанку Максимовић док је била жива и њен лик и боја њеног гласа нас враћају у време детињства, школског програма, "Фора и фазона" и на ову вест реагујемо као да неко жели то да обрише.

А истина је да се и у наше време и сада, обрађивала и обрађује примарно у основној школи, а да је 90% ђака, како некад тако и данас, незаинтересована за то. Постојала је као додатна необавезна лектира у 4. гимназије, а ни одатле није избачена колико сам схватио него пребачена у 1. разред, тако да ће опет бити једнако читана као и у наше време - читаће је интелигентне и за поезију заинтересоване девојчице ван школе.

Подели на овим сајтовима

@Тражитељ  Апсолутно стоји да школство као целину треба потпуно реформисати, поготову у овом времену информатике у коме живимо. Али овде се не ради о томе, него о планском избацивању одређених аутора. Избацивању које вероватно није нити случајно, нити стихијско.

Да ли иза свега стоји нека зла намера или обичан дилетантизам - не знам, али судећи по реакцијама људи од струке то што су планирали да ураде никако није добро. И зато се треба оштро супротстављати оваквим стварима.

Подели на овим сајтовима

Колико сам разумео, ради се о програму за 3. и 4. разред гимназија општег и друштвено-језичког смера (ја сам био природно-математички, вероватно зато се не сећам да се уопште и радила у гимназији).

Одлука је укинута, али ево неких цитата због чега је била донета:

Одлучивали смо да ли ће у програму бити Попа, Миљковић, Раичковић, Иван В. Лалић. У том корпусу је и Десанка Максимовић, која је врло свесно изабрана због тога се она, за разлику од наведених, сукцесивно обрађује у основној школи. (Дејана Милијић Субић, Завод за унапређење васпитања и образовања)

Нико није ништа избацио, што је израз који је све збунио, него је прекомпоновао. Та намера је била легитимна, али начин на који је изведена није био добар. (Младен Шарчевић, министар просвете)

Стручна јавност је саопштила да је све усаглашено са Заводовом комисијом и да је, што се тиче Друштва за српски језик и књижевност, све у реду. Овога пута дајемо мишљење, суштинско и стручно, да до оваквих апсурда који вређају национални идентитет српског народа долази зато што садржаји више нису у фокусу, него је фокус на исходу. (Радивоје Стојковић, Национални просветни савет)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Тражитељ рече

Одлучивали смо да ли ће у програму бити Попа, Миљковић, Раичковић, Иван В. Лалић. У том корпусу је и Десанка Максимовић, која је врло свесно изабрана због тога се она, за разлику од наведених, сукцесивно обрађује у основној школи. (Дејана Милијић Субић, Завод за унапређење васпитања и образовања)

Нико није ништа избацио, што је израз који је све збунио, него је прекомпоновао. Та намера је била легитимна, али начин на који је изведена није био добар. (Младен Шарчевић, министар просвете)

Стручна јавност је саопштила да је све усаглашено са Заводовом комисијом и да је, што се тиче Друштва за српски језик и књижевност, све у реду. Овога пута дајемо мишљење, суштинско и стручно, да до оваквих апсурда који вређају национални идентитет српског народа долази зато што садржаји више нису у фокусу, него је фокус на исходу. (Радивоје Стојковић, Национални просветни савет)

Bestidni pseudokulturni olos.

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, GeniusAtWork said:

@Тражитељ  Апсолутно стоји да школство као целину треба потпуно реформисати, поготову у овом времену информатике у коме живимо. Али овде се не ради о томе, него о планском избацивању одређених аутора. Избацивању које вероватно није нити случајно, нити стихијско.

Да ли иза свега стоји нека зла намера или обичан дилетантизам - не знам, али судећи по реакцијама људи од струке то што су планирали да ураде никако није добро. И зато се треба оштро супротстављати оваквим стварима.

Не спорим, али претпостављам да се слажеш да прво треба да се информишемо шта стоји иза те намере, јер није исто ако неко избацује "Крваву бајку" из основне школе и уместо тога уводи Харија Потера, или ако неко "Тражим помиловање" премешта из 4. у 1. разред... или ако избацује неку њену мање познату песму из читанке, да би уместо ње ставио нешто од Бранка Миљковића, зар не?

Претпостављам да нас има овде гимназијалаца, па да се сами присетимо, јер то није нешто што изветри. И да се сетимо тог 4. разреда, по градиву најтежег, и те године кад смо пунили 19, спремали матуру, бирали факултете и жестоко учили за пријемни. И да нас неко у том узрасту третира као дебиле којима ће замена једне песмице из читанке другом погубно утицати на развој.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Тражитељ рече

Али олош који зна шта је у школском програму и који уме да састави смирену реченицу о томе.

Potpuno u skladu sa laznoscu i licemerjem, kojima svim bicem nepodeljeno pripadaju.

"Tesko vama koji cistite casu i zdelu spolja, a iznutra su pune svake necistote."

Подели на овим сајтовима

Kada je vladika Lavrentije služio opelo Desanki, jato ptica je sletelo na drvo i toliko glasno cvrkutalo da je on morao da stane sa opelom i sačeka da ptice završe svoju pesmu.

Borbu za Desankinu poeziju bih svrstao u borbu litijsku "Ne damo svetinje".

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, Тражитељ said:

Али олош који зна шта је у школском програму и који уме да састави смирену реченицу о томе.

Hulje lepo zbore, al nitkovski rade

joooj Ovaj cak ni ne zbori lepo.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

8 hours ago, obi-wan said:

Kakve to veze ima sa ovim? Ovde je rec o obaveznoj skoli i temeljnoj pismenosti, ne o licnim ukusima.

Ima u knjizevnosti deo stvari koje ja ne citam i verovatno necu ni da citam, jer to prosto nije moj ukus, ali sam svakako bar jednom procitao i barem sam upoznat sa njima, jer takodje predstavljaju nezaobilazni deo temeljne pismenosti svakog civilizovanog coveka. Dostojevskog ne voli svako, ali on jeste i mora da bude nezaobilazan deo normalnog skolovanja.

A nase skolstvo i jeste daleko od savrsenog bas zato sto smo dozvolili da polupismeni moralni patuljci odlucuju umesto nas sta ce deca da uce.

Sve se slazem, ALI

smatram da bi Kartagenu trebalo razoriti.

Stoga, posto nismo bas potpuni ludaci da decu ne saljemo u osnovnu skolu, a ono bismo morali da budemo jako zainteresovani za njihovu naobrazbu i odgoj. Necemo da pustimo da imaju instaliran samo Skolski Program u glavama i necemo mu dati administratorska ovlascenja. Sve sto me je najvise zanimalo u skoli se nije ucilo. Danas zaradjujem lebac od onoga sto sam ucio mimo skole jer nisam poverovao da je skola arbiter elegantiae. Prosao sam kompletno ceo sistem od osnovne do VIIstepena (po "starom", prebolonjskom sistemu).

U skoli se:

a) sticu poznanstva,

b) diplome

v) i eventualno znanja i poneka vestina

Temelji se grade kod kuce, u krugu porodice.

Nase skolstvo nije daleko samo od savrsenog, daleko je od dobrog(ono, odlican, vrlo dobar, dobar). Zato sam ravnodusan na te jadne poteze sa programom, sto bi rekao gospodin Predsednik: "pa sta?".

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...