Jump to content

Poštuj vlast

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Dimitrije01 рече

Zašto bih?

Зато што нас Писмо тако учи.

Ја нисам успео да достигнем тај ниво смирења, али сам донекле угушио бунтовника у себи, а у овом моменту сам у стању равнодушности.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Натан рече

Зато што нас Писмо тако учи.

Ја нисам успео да достигнем тај ниво смирења, али сам донекле угушио бунтовника у себи, а у овом моменту сам у стању равнодушности.

Боље да си остао бунтовник. :)

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, gavrosaurus рече

Боље да си остао бунтовник. :)

Временом сам схватио да бунтовнички дух не може да буде у узајамној повезаности са духом смирења, а јасно је који је од Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Натан рече

Временом сам схватио да бунтовнички дух не може да буде у узајамној повезаности са духом смирења

A šta ako si pogrešno shvatio?

Подели на овим сајтовима

"Seljaka (76) iz sela kod Ćuprije Prekršajni sud Jagodina osudio 100 000 jer je otisao do kolibe (500 m od kuće) da nahrani ovce. U obrazloženju presude se kaze da je optuženi bio uračunljiv i da je sa umišljajem načinio prekršaj iako je bio svestan da shvati značaj svog dela".

Koja je ovo vlast koja gazi po seljaku??!!!!!! Takvu smeniti i drugu svaku koja ovo radi!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

A šta ako si pogrešno shvatio?

Знам да нисам. Реч о томе је јасна и универзална.

Позната су ми разна тумачења која правдају ту врсту бунта, и углавном се своди на ''То је важило за ооно врееме'', али то нема никаквог смисла.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Натан рече

Позната су ми разна тумачења која правдају ту врсту бунта, и углавном се своди на ''То је важило за ооно врееме'', али то нема никаквог смисла.

Bunt/buntovnik je jako relativan pojam. Niko ko je hrišćanin n emože a da se gadi nepravde. Ako vlast čini narodu nepravdu, onda je za hrišćanina prirodno da se buni na tu vlast. E sad, bunt može biti različiti i to je stvar rasuđivanja.

Jevrejski ziloti su ustali protiv Rimljana i ovi su ih rasejali svuda po svetu da se skoro 2000 godina nisu prisebili. Sv. Pavle uči, da ako nam je dato da robujemo, robujmo kao da Hristu služimo. Ali sve to ne znači da treba "smireno" gledati na nepravdu oko sebe. Jedno je "pokrij grehe brata svoga", a drugo je raskrinkavati nepravdu i tlačenje naroda, posebo je treće ako neko umisli da je narodni mesija, i odvodi narodu u ekonomsko ropstvo nardenih par generacija.

Nije to baš tako svedeno da buntovnik-pasivista. Malo je to složenija rabota. A složena je tako da je sitem ekonomsko-političko uređenje Srbije, totalno bezumlje koje vodi narod u ekonomsko ropstvo. Protiv toga se treba buniti, i te kako, ali ne tako što će se dizati revolucije i prolevati krv, nego što će se vlast menjati. To je obaveza hrišćana, klir treba da se distancira od toga, ali da ukazuje na nedostatke vlasti, ali narod je u obavezi ka potoomcima da se buni i buntuje.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Натан рече

Временом сам схватио да бунтовнички дух не може да буде у узајамној повезаности са духом смирења, а јасно је који је од Бога.

Цитат

Знам дела твоја да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ!

Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих.

У том смислу, боље бунтован него равнодушан. ;)
Свако, разуме се, не само ти или ја.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ćiriličar рече

Bunt/buntovnik je jako relativan pojam. Niko ko je hrišćanin n emože a da se gadi nepravde. Ako vlast čini narodu nepravdu, onda je za hrišćanina prirodno da se buni na tu vlast. E sad, bunt može biti različiti i to je stvar rasuđivanja.

Jevrejski ziloti su ustali protiv Rimljana i ovi su ih rasejali svuda po svetu da se skoro 2000 godina nisu prisebili. Sv. Pavle uči, da ako nam je dato da robujemo, robujmo kao da Hristu služimo. Ali sve to ne znači da treba "smireno" gledati na nepravdu oko sebe. Jedno je "pokrij grehe brata svoga", a drugo je raskrinkavati nepravdu i tlačenje naroda, posebo je treće ako neko umisli da je narodni mesija, i odvodi narodu u ekonomsko ropstvo nardenih par generacija.

Nije to baš tako svedeno da buntovnik-pasivista. Malo je to složenija rabota. A složena je tako da je sitem ekonomsko-političko uređenje Srbije, totalno bezumlje koje vodi narod u ekonomsko ropstvo. Protiv toga se treba buniti, i te kako, ali ne tako što će se dizati revolucije i prolevati krv, nego što će se vlast menjati. To je obaveza hrišćana, klir treba da se distancira od toga, ali da ukazuje na nedostatke vlasti, ali narod je u obavezi ka potoomcima da se buni i buntuje.

Та врста отпора према власти о којој ти говориш је неплодна, и то је време доказало.

А насупрот томе не стоји пасивност, напротив, већ активан рад на личном плану.

Када би сваки појединац радио на томе, и власт би по сили нужде била боља.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, gavrosaurus рече

У том смислу, боље бунтован него равнодушан. ;)
Свако, разуме се, не само ти или ја.

Хаха, добар си брате, па цитат који си извукао из контекста се односи на веру, не на однос према власти.

Ван тога је све ствар мишљења.

Где ћеш већу млакост од оне која свој живот ослања на државну власт и уклапа се у став млаке масе, било да подржава власт или се против ње буни, а са друге стране где ћеш већи жар од оног кад неко сам улази у животну борбу, уз Божју помоћ, и све обавезе и одговорност прихвата на своја плећа. 

Подели на овим сајтовима

Да су светитељи слушали власт клањали би се идолима, значи  не слушамо власт која тражи да се клањамо идолима типа разне струке које исмевају Цркву и хоће да нас чипују за 100 еврића.  Али с друге стране не малтретирамо друге да лупамо у шерпе због опозиције или што не можемо у кафић.

Ако си православан поштујеш Владику и шта ти он каже тако радиш. Ми слушамо Цркву, а не власт..

У јеванђељу је Хиристос  када су га провоцирали Јевреји  да се римском цару  обрате  за помоћ јер њега имају на кованици и само он може да им да то што траже.  А Црква нуди нешто сасвим друго и за то је Христос страдао..

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...