Jump to content

(VIDEO)ĆIRILICA - Vlast Crne Gore otima imovinu SPC sramnim aktom

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поштовани г. предсједниче Црне Горе,

На сјеверу државе чији сте предсједник, у граду Бијелом Пољу, налази се древна црква светих апостола Петра и Павла. За њене богослужбене потребе је у 12. вијеку, ондашњи хумски кнез, дао рукописати јеванђеље, које се чува до данас. Овај импозантни писани споменик и драгуљ црногорске културе, зове се Мирослављево јеванђеље, по имену поменутог кнеза наручиоца који је рођени стриц светог Саве Немањића. У Беранама постоји манастир Ђурђеви ступови, кога је саградио брат од стрица светог Саве. А на другој страни црногорског сјевера, планина Дурмитор чува топониме Савин кук и Савина вода, као и народна предања везана за светог Саву (рецимо оно о настанку Црног језера…) којима готово да нема броја.

У средишњем појасу наше државе, налазе се темељи црногорске духовности, манастири Морача, Пива и Острог. Првог је, средином 13. вијека подигао синовац светога Саве, другог су у 16. вијеку подигли херцеговачки митрополити, и будући пећки патријарси (насљедници светосавског трона) Соколовићи, док је трећи никао подвигом светог Василија Острошког, слава му и милост, током 17. вијека. Острошки манастир је украшен можда и најљепшим фрескама светог Саве, а разлог томе је чињеница да је свети Василије рукоположен за херцеговачког епископа у Пећкој патријаршији, и да је лично боравио у Хиландару (светосавској задужбини) о којој је бринуо до краја свога земног живота.

Спуштајући се ка црногорском југу долазимо до престоног Цетиња, гдје је руком протођакона Филипа Радичевића забиљежено да је прва црногорска изведба химне ”Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави” учињена 1856. године у присусутву књаза Данила и књегиње Даринке. Овим је настављена традиција документована у књигама из штампарије Црнојевића и касније Божидара Вуковића (крај 15. и почетак 16. вијека) да се свети Сава Немањић у црногорским храмовима прије 500 година, прослављао као заповједна слава, односно нарочити црквени празник! У времену књаза Николе подигнуте су двије сеоске цркве у Катунској нахији (једна на Његушима, друга у Ћеклићима) – светом Сави у спомен! (Поређења ради, у истој тој староцрногорској нахији, ни један други светитељ из нашег рода, није имао храм који му је посвећен – изузев оног светог Петра Цетињског на Ловћену, који смо, да нам Бог опрости, срушили!)

Светог Саву као крсну славу, или као прислужбу, светкују бројна братства у Црној Гори (Грахово, Бањани, Пива…), а у конаџијском крају у цетињској општини, људи и данас посте Савину недјељу, пост који траје седам дана, управо од Јовањдана 20. јануара, па до Савиндана 27. јануара.

О култу светог Саве на црногорском приморју постоје бројна и разноврсна свједочанства. О њима нам лијепо пише Стјепан Митров Љубиша. Крај мора је и највећи број храмова њему посвећен, а међу свима су најзначајнији манастир Савина (са малом црквом светог Саве – по којој је цио овај крај у Херцег Новом добио име) и саборни светосавски градски храм у Тивту.

Када је, крајем 19. вијека, књаз Никола, за свој књижевни рад од србијанског краља Александра Обреновића, одликовани орденом св.Саве, црногорски владар се на добијање ордена захвалио ријечима:
Ваше Величанство, драги брате!

Имао сам част примити високо уважено писмо, послато ми по нарочитом посланику г. генералу Миловану Павловићу.

Изрази писма као и поруке које ми је усмено поднио нарочити посланик од стране Вашег краљевског Величанства, сматрам за један драгоцјен доказ више Ваших братских осјећања према мени и моме народу, а у корист народа обију српских држава.

Дубоко дирнут особеном пажњом Вашег Величанства према моме књижевном раду, тим те сте благоизвољели почаствовати ме Вашим краљевским великим крстом реда нашег општег српског светитеља Саве… итд.

Овај Николин одговор, написан је 26. јануара 1896.г. уочи Савиндана. Двије деценије касније, 1912. г. сада већ краљ – Никола ће светом Сави посветити нарочиту пјесму, у којој ће, између осталог, рећи – како је ”слободе колијевка, Немањина Црна Гора”.

На крају овог кратког подсјећања на нашу историју и географију питам себе и Вас, господине предсједниче: шта то има агресивно у вези са светосављем у Црној Гори? Шта је то чиме светосавље поништава црногорски вјерски и национални идентитет – ако није управо насиље које се врши над самим светим Савом? Можемо ли се ”ослободити” његовога имена и спомена, а да послије тога будемо и налик онима који су нас родили и који су Црну Гору створили.

Отац Гојко Перовић

vidovdan.org

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Неко тамо рече

Или кад онако сурово, офрље и неодговорно критикује Патријарха и Вучића

И ја сам се чудио кад +Атанасије офрље критикује и офрље хвали, али није то офрље него са предумишљајем, јер се припремају за изговарање!

Американци не мјењају често сценарије, шаблон обојене револуције су користили много пута.

Откуда сада нама одједном идеја да се Украински сценарио1 неће примјењивати у ЦГ, када има толико очегледних показитеља: СПЦ је означена као непријатељ, Вартоломеју би то била само нова епизода.........

Диго се Мило на Цркву без да се консултовао са Америма? Милово безумље? Од кад он то дјелује без Амера, кад је са Америма почео шверц цигара прије 30 година.... А амери немају нишата са Вартоломејом и + Иринејем Добријевићем, а Масим нема ништа са потезима + Атанасија, а + Амфилохије нема ништа ни са + Атансијем ни са Милом.:0426_feel:

И коме молим Вас може сметати паравославље и Русија на медитерану?:)))

Е сад пошто то све боли и не слути на добро да измишљамо бајке и за сваку рјеч у горњим реченицама правимо неке бајке и натегнута тумачања.

Они који Србима који помало отварају капке, навлаче кесу на главу нису нимало аболирани, него декларасани.

1. Прилагођена варијанта, са импровизацијама

Подели на овим сајтовима

@Поуке.орг инфо

Немам проблем са тим да будем банован, апсолутно. Али ово већ стварно превазилази сваку меру. На форуму је лик који ми упућује свакакве, најгоре могуће, увреде, и ником ништа. Оно што си превидео јесте да сам био идиот, кретен, малоуман, ретардиран, ђавоиман, па све до псовки које ми је упућивао. И нико га за то никад није опоменуо. И није фрка, не интересује ме, како ми се обрати, тако ће да буде отпоздрављен. Да не буде да смо исти, сваки покушај нормалне комуникације са њим који не подразумева у длаку исте ставове које он заступа буде отпоздрављен салвом увреда, што ти је и више него познато. Ја имам такву комуникацију само са њим, а за њега види по пријавама за које не сумњам да и данас пристижу као и раније кад сам их и ја гледао, па види где је проблем. 

Покушао сам чак и да му се уопште не обраћам једно десетак дана, али лик ме опсесивно и мамијачки јури по другим темама и константно ме помиње и вређа у разговорима са другим људима. Што је такође прошло без икакве опомене.

Или ме одмах бануј, или седи овде стално и цензуриши сву канализацију која иде из његових уста (и на коју ће увек добије одговор), или престани више да се мешаш на овакав начин. Нит си му отац, нит ми делује као да му треба неки заштитник његовог лика и дела који ће да скочи кад му неко одговори како доликује. Немам проблем да са неким причам нормално и без вређања, али његове приче су све само не цивилизоване и нормалне, а ти га оваквим повлађивањем само подстичеш у томе.

Поред тога, ово је некад било место где се није толерисало вређање великодостојника СПЦ, псовање, преношење проблематичних текстова са расколничких сајтова, отворено лагање... Све оно што он свакодневно ради.

Ако је његов останак овде везан за неке друге интересе које имаш, што такође није ништа страшно, опет макар пробај да глумиш избалансираност. Ако је проблем оно што причам у разговорима са њим кад увреде оставимо по страни, опет ме одмах бануј и сви мирни, али немој ово више да радиш.

И било би фино да коначно јавно одговориш око ових ствари, а не да ћутиш као увек до сад кад неко јавно спомене његово понашање.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, RYLAH рече

Поред тога, ово је некад било место где се није толерисало вређање великодостојника СПЦ, псовање, преношење проблематичних текстова са расколничких сајтова, отворено лагање..

amin-nas

Подели на овим сајтовима

Ко се оно недавно упињао из петних жила да клеветнички растумачи + Порфирија,.... и између осталог мене називао псом?

Да га не помињем.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Да, ово је некад било место где је постојао нормалан дијалог. Сада је ово место за доминацију Ђуровића и његовог фан клуба. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Hadzi Vladimir Petrovic рече

и између осталих мене називао псом?

Твог гуруа сам назвао псом. Не једном. Након разноразних увреда које ми је упутио, и лажи које свакодневно просипа. Тебе углавном игноришем, сем кад ти поставим неку песму да ми се скинеш с врата, јер си ми небитан.

Ако мислиш да сте и он исто, онда си у великом проблему.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Рилах, у почетку наше комуникације сам ти рекао да си се искомплексирао...
Опет радиш исто учитаваш ми, ок пјесмом си ме назвао псом.
Али свако својим постовима о себи говори. Надам се да ћемо се негде некад видјети па да онда мало просипаш агресију јуначе.

Подели на овим сајтовима

@RYLAH никакав дил немамо са @Zoran Đurović нити подржавамо све шта он пише, већ реагујемо на увреде које упућујеш њему. Дакле, пиши слободно шта желиш вез увреда. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Поуке.орг инфо рече

@RYLAH никакав дил немамо са @Zoran Đurović нити подржавамо све шта он пише, већ реагујемо на увреде које упућујеш њему. Дакле, пиши слободно шта желиш вез увреда. 

Побогу човече, немој више да се правиш луд. Написао сам ти горе хуињаду ствари, макар одговори па ме бануј. Не могу да пишем нормално са неким ко ме нон стоп вређа, псује, измишља најгоре лажи о мени, ко ме јури, помиње и вређа у јавном разоговору са другим људима. И ко ће више да санкционише ону канализацију од човека кад крене са својим тирадама?

Шта би ти написао некоме ко ти је мртав ладан рекао да си писао да Патријарх има ванбрачну децу?! Па шта је такав човек него идиот?!

И молим те да одговориш и на све остале ствари за које сам те питао, нисам их писао безвезе. Ово је већ много куловско понашање, а за таквог те нисам сматрао.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Поуке.орг инфо рече

Може ли исто да се примени и на о. Ђуровића? 

Подели на овим сајтовима

Да, ово је некад било место где је постојао нормалан дијалог. Сада је ово место за доминацију Ђуровића и његовог фан клуба. 

Види можда је тако, али не због цензуре админа, него због недостатка аргумената.Ја се са људима који другачије мисле срећем сваког дана, они су постали аутистични немају шта да кажу или лажу.

Нажалост је тако, ја сам увек спреман на разговор, покушао сам као и многи и са Рилетом али у недостатку аргумената и у надоласку времена то је све немогућије и своди се на врјеђање и етикетирање.

Он је само пример, то се запатило, али ја верујем да ће се сви морати вратити у једну свету и саборну комуникацију.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, RYLAH рече

И ко ће више да санкционише ону канализацију од човека кад крене са својим тирадама?

Свакоме ко је обдарен интелигенцијом је јасно да се пројектујеш, јер си сам изишао из канализације. Ово је твој начин опхођења. Навикао си на то. Нигде и никада те нисам опсовао, волео бих да то приведеш, али нећеш моћи јер си патолошки лажов. А ти сада удри по Вучићу и Патријарху, као и по Синоду и затражи један ванредни сабор. Сасвим је јасно која сте кухиња. Исти медији који кују у звезде Григорија, Максима, Атанасија, Амфилохија итд., преносе да Патријарх има ванбрачну децу. Ви сте једна екипа, а по потреби се смењујете у утакмици (прљавој борби), и сада, кад си добио по носу, као и ови твоји, пијучете. Нека дође овде Григорије да нас јури моткама или дави голим рукама! Причаш о толеранцији (и Американцима су уста пуна демократије), а очигледне спинове си искористио да се обрушиш на Загребачко-Љубљанског! И није ти било довољно то што је он сам изјавио, али и сведоци догађаја, нити си се запитао о мотивима оних који су га тајно снимали и после прекрајали снимке, него си наставио са твојим крсташким ратом, овиме што радите против СПЦ у САД на ПБФ и ЦГ, где си јасно српски профилисану странку (ДФ) прогласио за манијачку и неспособну, а уз то и спремну да превари "наивног" Патријарха који им даде благослов да се успротиве зулуму у ЦГ! Трагови ти смрде нечовјештвом! 

Да не буде забуне, јер ме ликови попут овог тролују непрестано, ја сам на страни верног народа у ЦГ који протестује и владике Јоаникија Мићовића, јер је он Србин човек. Од мене имају потпуну подршку.     

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Свакоме ко је обдарен интелигенцијом је јасно да се пројектујеш, јер си сам изишао из канализације. Ово је твој начин опхођења. Навикао си на то. Нигде и никада те нисам опсовао, волео бих да то приведеш, али нећеш моћи јер си патолошки лажов. А ти сада удри по Вучићу и Патријарху, као и по Синоду и затражи један ванредни сабор. Сасвим је јасно која сте кухиња. Исти медији који кују у звезде Григорија, Максима, Атанасија, Амфилохија итд., преносе да Патријарх има ванбрачну децу. Ви сте једна екипа, а по потреби се смењујете у утакмици (прљавој борби), и сада, кад си добио по носу, као и ови твоји, пијучете. Нека дође овде Григорије да нас јури моткама или дави голим рукама! Причаш о толеранцији (и Американцима су уста пуна демократије), а очигледне спинове си искористио да се обрушиш на Загребачко-Љубљанског! И није ти било довољно то што је он сам изјавио, али и сведоци догађаја, нити си се запитао о мотивима оних који су га тајно снимали и после прекрајали снимке, него си наставио са твојим крсташким ратом, овиме што радите против СПЦ у САД на ПБФ и ЦГ, где си јасно српски профилисану странку (ДФ) прогласио за манијачку и неспособну, а уз то и спремну да превари "наивног" Патријарха који им даде благослов да се успротиве зулуму у ЦГ! Трагови ти смрде нечовјештвом! 

Да не буде забуне, јер ме ликови попут овог тролују непрестано, ја сам на страни верног народа у ЦГ који протестује и владике Јоаникија Мићовића, јер је он Србин човек. Од мене имају потпуну подршку.     

@Поуке Орг Ајд ми реци сад да ни ово ниси видео. Од речи до речи клевете, увреде и отворене лажи. 

Овако се стално обраћа, па кад добије по носу пријављује и кука, да бисте бановали некога код кога не пролазе ни лажи ни псовање.

Или средите ову канализацију од човека коме ни лажи ни псовке ни увреде нису стране, или немојте ни мене опомињете кад крене овако да терорише и лаже, само зато што је довољно покварен да ме пријави код вас кад добије адекватан одговор. 

Подели на овим сајтовима

@RYLAH вас двојица се баш чашћавате. Кад ово кажем не идем по оној кад Маја Коцијанчић из Брисела поручује "да се обе стране суздрже", него нисам до детаља пратио ваше полемике-препуцавања. Отприлике знам вам ставове, али не и детаље нетрпељивости.

Сам си рекао (да не тражим) да ћеш на увреде @Zoran Đurovićа узвраћати истом мером...да сад не глумим оно о окретању образа...ја не разумем ни тебе ни њега, јер сам другачији, па кад планем, планем афективно (био управу или не, а некада са и управу)...код вас је то постојано.

Админ је написао тамо негде километар о томе зашто Поуке пуштају Ђуровића да дела како дела (по садржаји и форми...то на што се жалиш)...ја сам човек коме је тешко када је у свађи са неким, ма колико да сам управу...ви, видим, поодавно се ћерате...колико сам приметио падре свакоме ко му је опонира ма како, залепи неку дијагнозу...мени се чини да је то незлонамерно...али не сматрам то никавом врлином, напротив, нечим што само њему штети, у смислу да то омаловажи друге његове врлине.

За разлику од њега, видим ти само са њим ћераш тај "стајлинг"...знап сам за народну да "паметнији попушта"...једно је шта (не)ће админи урадити, друго је шта ћеш ти....да кажем овако: ако бих судио по опхођењу тебе и падреа према дискутантима, ти односиш велику победу, дакле 1:0 за тебе. Онда, ако можеш, пробај семало смирити (типа Боки), па кад те Ђуровић "почасти", ти то игнориши, а брани своје ставове аргументима као и до сада...тиме ћеш му само забити више голова.

Кажем теби ово - на овој теми смо ја и ти скоро истомишљеници, дакле не можеш ми спочитати пристрасност - јер, не знам колико имаш искуство са људима, Ђуровић је, што би се рекло, "недоказан" (=тврдоглав, ако је то, хипотетички, врлина онда је смеран...мада мЛого крије ту врлину :)) ).

Падре је сам себи дао масу аутоголова због свог "стајлинга"...не мораш ти цртати људима, имају људи и очи и мозак, а и сујету понајвише. Дакле, то може бити нешто што теби користи, ако се мало пробаш РАЗличносити кад причаш са њим. Е сад...рекао сам доста ружног овде о човеку, да кажем нешто и лепо...а стварно тако осећам...пази, ја сам једном "притискао" падреа једним истим питањем које није могао избећи (мајстор је и у томе), а које сам могао да искористим против њега - пророштво. Мало је узмицао, и на крају ми је одговорио отворено и јавно. Знаш како сам ја то схватио? Да, да додам најпре...залепио ми је, часа не часећи :)) , малу дијагнозицу и то, не баш опасну....знап како сам то схватио? Та, за некога би била полу-увреда, мене се није ни дотакла. Али, пази, знам ја себе, враага, како знам планути....нисам ја то приписао мом смирењу (има и њега мало), него Ђуровићевој НЕ-зло-на-мер-но-сти!

И још нешто....малтио  је он овде многе по ушима атрибутима, дијагнозама...већина људи се није љутила. Е то није због силног смирења тих људи/нас (мало је овде смирених), него ради његове не-зло-на-ме-ре.

И његово пророштво (без наводника)? Пази, класика код људи је следећа: оћу да ме волите; ако ме не волите оћу да ме цените/поштујете; ако ме не поптујете, очу да ме примећујете - а ако ме и не примећујете, оћу да ме мерзите (лесто и ја мрзим вас, али није неопходно)! Ја не знам којој категорији падре припада, иако све говори на ову последњу - понашање његово и деловање - али скоро сам убеђен да није тако, да ни близу не спада у то. А пророштво...па, Риле, верујеп ли ти у демоне? Ако му се јавио демон, тешко да ћеш ти, без Крста ии Требника, да раскринкаш то "пророштво". Немогуће. Ако лаже: онда га лупај аргументима.

Као што онај који проповеда, ако не верује у своје речи, неће пробудити веру у другога, тако ни добронамеран човек, неће пробудити бес у добронамерном човеку макар га и вређао. Дета, када га строги родитељ критикује, па и куди, након кратког времена осети да оно што је чулу није исто оно што осећа. Не можеш са Ђуровићем на свој начин...

Не бих траћио време и писао ово, али верујем да ти је баш стало до твојих ставова, не онако сујетно, него ради "опште ствари"...мало ми је жао што се ћерате, али не секирам се много...нисте ви ниједан од јуче. Вама на на главу....сувише сам ја себељубив и егоистичан да се још и за вас бринем. Бих, али слаб сам па шта ћу сад...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...