Jump to content

(VIDEO)ĆIRILICA - Vlast Crne Gore otima imovinu SPC sramnim aktom

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Неко тамо рече

План митрополита Амфилохија није аутокефална Црква већ најшира аутономија за Митрополију Црногорску по украјинском моделу. Она аутономија коју има канонска Самостална Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије. Да има Свој Свети Синод, врло лабаву везу са Патријаршијом СПЦ и потуну самосталност у унутрашњим црквеним питањима. Да сами бирају свог архиепископа а да га патријарх пећки/српски само потврђује. Мислите ли да је случајно да се у Никшићу на Црквено-народном сабору читало и писмо митрополита кијевског Онуфрија? Неки моји пријатељи из Црне Горе су ми већ одавно говорили да митрополит Амфилохије у разним разговорима, и са многим појединцима, уопште није крио да је за најширу аутономију украјинског типа. Једино ако се у међувремену није предомислио за што треба времена да би се проценило да ли је тако нешто по среди. Видећемо. Даће Бог. Све ће се открити.

Најшира аутономија подразумева и могућност да касније затраже аутокефалност од Цариграда и да добију.

Главни проблем Вартоломејев у Украјини је тај што аутокефалију није тражила канонска аутономна црква. Да је тражио Онуфрије, данас бисмо и ми морали да их признамо.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, logdanov рече

Најшира аутономија подразумева и могућност да касније затраже аутокефалност од Цариграда и да добију.

Главни проблем Вартоломејев у Украјини је тај што аутокефалију није тражила канонска аутономна црква. Да је тражио Онуфрије, данас бисмо и ми морали да их признамо.

Да, овде је само питање колико би се сепарација брзо одвијала. ЦГ није исто што и Украјина, али има додирних тачака. Не треба заборавити, ово што превиђају сепаратистички спинери, да је Амфилохије позвао Вартоломеја да се умеша у ствар која је ексклузивно унутрашња ствар СПЦ, а без да се саветује са СПЦ! - И сада се мени чуде што ја имам против тога што је Амфилохије наручио Вартоломејево писмо!

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Да, из твојих сепаратистичких кругова се и каже да је Патријарх глуп и похлепан човек. Још сте му измислили и ванбрачну децу за коју сам ја тек пре годину дана чуо, а за то бих морао да знам барем пре 20 година, јер је СПЦ мала Црква. Ту лаж сте од скора почели да пласирате.

*  Измењен део поруке где је увреда. Ја сам о Патријарху, Синод и остатку СПЦ у овој причи причао само афирмативно, јер су људи одрадили оно што је до њих јавно, а верујем и много тога што није јавно. Моја је поента била да је опозиција из ЦГ слагала Патријарха који нема искуства са њима, за разлику од људи из Митрополије, за које верујем да их знају као злу пару. 

То није имовина СПЦ, 100 пута је поновио и Џомић. Није укњижена на СПЦ него на Митрополију. Зашто у ЦГ имамо у Милешевској храмове укњижене на СПЦ? Сутра, када се отцепите, субјект који наставља да буде у власништву храмова ће бити МЦП. 

Такође измењен део, него те нису лепо ни брифовали. Опет пишеш глупости. 

Јесте, али како вас је доста не знам и ко је то написао. Сасвим је могуће да ниси ти. 

Само пишем да се на Поукама преко тебе пуштају приче режима и АНБ. Али у длаку исте. Ко прати њихове синове, може да упореди. 

На ово не бих одговорио, јер имаш проблем са читањем текста. Ако се једног дана уозбиљиш и лепо цитираш, али инклузијски, одговорићу ти.

Све што ти причаш је инклузија чиста. 

Измењено од Поуке.орг инфо
Последње упозорење пред бановање! Не можете се члановима обраћати са Идиот.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović Милу сигурно не требају све те цркве ни са ни без свештеника. Њему не треба Острог у који нико неће долазити. Не могу да замислим да је Ђукановићев визионарски план да истера свештенике и народ из цркава па да их после јури и хапси по катакомбама. Само би још требало да замислимо да је његов циљ да хришћане убија на стадиону.

Не. Доношење овог закона мора да иде макар некоме у корист. Мираш ће можда добити неку цркву на Цетињу, али он није озбиљан претендент на сву имовину. Нема ни капацитета за пуко одржавање објеката. Њега би држава можда чак вечито морала да финансира јер не би био самоодржив.

Да ли ће Мило претворити цркве у музеје? Можда неколико манастира и старих цркава, где би запослио пар кустоса за неку платицу, на неко време. Која би била посећеност тих музеја, не знам. Зврјали би празни, а то би био једини пример у свету да се затварају живе цркве и манастири да би се претвориле у музеје. Нонсенс.

Можда би могао да прода пар локација на приморју да неко направи хотел. Остатак, по брдима, зврјао би опет празан.

Да их да католицима? Они их не би ни узели. Мислим да тренутно не би ни муслимани.

Али, мени се чини да он и нема намеру да по сваку цену испразни верске објекте СПЦ. Њему не смета да народ иде у цркву. Боље ипак да иде у државну цркву него да се окупља по кућама. Нарочито неће бити дозвољено окупљање противзаконите цркве чије је седиште у страној држави и која има име стране државе у свом називу. Биће третиране као collegia illicata. То неће бити проблем само за цркву већ и за државу.

Ако се протести умире и закон остане, као и Мило, када ће почети са одузимањем објеката? Уствари, када ће ухапсити првог свештеника зато што је клирик СПЦ? Како ће то урадити? Да ли намерава да их све одједном ухапси или тек понеког, тек понекад? Можда прво виђеније? Негде ће морати његова полиција да се сукоби са народом, нпр. у Дапсиће. Можда ће сваки пут морати да се сукоби. То не доприноси стабилности друштва.

Зашто онда то чини? Како намерава да затвори конструкцију?

Најбоље му је да направи државну цркву, али то не може сам. Кад буде видео да му је првобитни план пропао, мораће да почне да тражи савезнике. Ако то не учини на време, ако не успе да придобије неког за ту идеју, имаће велики проблем.

Подели на овим сајтовима

После свега (што се збило, између осталог, са Украјином), не би ме чудило да Вартоломеј крсти Ђукановића.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Немојмо заборавити да је:

• од свих архијереја СПЦ митрополит Амфилохије највише прозивао НАТО, и називао их најпогрднијим именима;
  • ЦГ угурана у НАТО, иако то стратешки за НАТО ништа не значи, а амерички председник намерно гурао Марковића као задњу фукару, прозивао режим Ђукановића као криминални у предизборној кампањи и докле год је могао одуговлачио да потпише улазак ЦГ у НАТО;
  • НАТО, тренутно, заустављен на руским границама, а нова оружја, јединствена, која Русија има избија НАТОу све војне адуте из руку, те им остаје само пропаганда, те евентуално учлањење неких државица преосалих на Блакану - Србије и БиХ;
  • Православље нападануто и то зато јер је схваћено да је снага Русије, поред моћних оружја у Православљау. Јер се не може лако мењати свест руског, верног народа, те тако земља разбијати изнутра - религијски интервенцинизам, стварање нових држава-нација, већ одавно је једна од стратегија империјализма;
  • напад на СПЦ је део напада на РПЦ, а митрополија ЦГПриморска, као и митрополит Амфилохије су стубови СПЦ и ту је најповоњнији простор за деловање: одвојена је ЦГ и то је послужило као модел за одвајање КиМ; па је укинут српски језик, укинута српска нација а створена монтенегринска - остаје само да се створи несрпска црква;
  •  Милов режим криминалан, те да то зна цео свет, а да је више него јасно да га могу срушити кад год желе, и политички и правно, дакле, да је он уцењен човек - као такав послушан до крајњих граница;
  • Милово самопуздање темењено управо на чињеници да је извршни орган великих фаца;
  • главни и једини противник Мила није ДФ, са њима он може како жели, него Црква и верни народ и Амфилохије - само они имају снагу у ЦГ;
  • Амфилохије свих ових година желео да христијанизује и преостали део, монтенегрински, Црне Горе, али то му није успело;
  • Мило свих ових година знао колика је снага у верницима и Амфилохију, али пошто му нису много сметали за његове планове (промена језика и идентитета - клирик СПЦ говори: "Свако има право да се осећа како жели", има, али не на уштрб и штету другога) није их много ни нападаоа, тек преко Мираша одмеравао снагу митрополије, а шуровао и са једним и са другима;
  • ово набруталнији напада, након 4-5 година пробних покушаја где се јасно показала спремност да се иде до краја;
  • Закон усвојен, и то је за овај пут Моненегринима довољно - на његову примену ће се ићи постепено и дугорочно;
  • процес примене закона одлично оруђе "контролисаног хаоса", који Милу омогућава да буде на власти докле му воља.

Сам Патријарх Кирил је изјавио да је напад на митрополију у ЦГ део напада на РПЦ. Вартоломеј јесте дао подршку митрополији против Мила, али то је више користило Истамбулу него Цетињу. Тиме је показао како је "добар момак", и оправдао свој потез у Украјини. Као да каже: "Није истина да сам ја направио раскол. Ја дајем аутокефалије а, ево, нећу је дати овима у ЦГ".

То је замена теза, јер је стање следеће: он нема права да даје аутекафилије, те потврда човека који је направио раскол и који не може да даје аутокефалије, да неће дати аутокеефалију је - лажна потврда! Истовремено, то је изузетна прилика да се, потврђујући нешто на што нема право, оправда нешто што је урађено (у Украјиини)! Тако да је Истамбулу случај у ЦГ вишеструко кориснији него митрополиту и СПЦ. Закон је усвојен, то писмо Мила није ни дотакло. А у свом хаосу, када имамо кнтраверзе попут Вартоломеја: овде признајем, овде не признајем, само доводи до више смутњи, а што је више него корисно онима који лажу и манипулишу. Непринципијелност је "врлина" лажи, а не Истине.

Подели на овим сајтовима

План одвајања Црне Горе од СПЦ, макар постепени, ако не одједном, јесте план Енглеза који су главни за Балкан поодавно. Прича о аутономији и Самосталној Црногорској Митрополји као део Пећке Патријаршије се уклапа у тај енглески план. То су геостратегијске приче. Ћирјаковић је најпрецизније о свему рекао у емисији са Марићем. Сва прича је у томе да се елиминише било каква опасност изласка Русије на топло море преко непослушне Србије и Срба уопште тј. преко Срба у Црној Гори. Срби се једног дана могу поново ујединити и то је ноћна мора за западне центре моћи. И ујединиће се поново. Али не сада. Све у своје време. Бог је онај који на крају одлучи а не људски планови Енглеза и њихових трабаната у врху државне власти Црне Горе. Само је грешка митрополита Амфилохија у томе што он мисли да ће црногорчењем са једне стране умирити Енглезе и њиховог пиона Мила, а са друге моћи да држи Србе на окупу око себе. Срби у Црној Гори неће никакву Аутономну Самосталну Цркву по украјинском моделу РПЦ, која би била само лабаво везану за Београд и где би Амфилохије као аутономни поглавар сваки други дан понављао. "Ја као Црногорац" или "ја као Црногорки митрополит" или "нека нам је вечна Црна Гора". Не може и јаре и паре. Мора да почне и да Србује по Црној Гори, иначе ће га српски народ у Црној Гори и Јоаникије скрајнути из читавог процеса ослобођења од енглеског пиона Мила. И требају да га скрајну у страну, ако овако настави. Не треба Амфилохије да србује само кад је у Србији и само кад се из Црне Горе меша у унутрашње ствари Србије. Или кад онако сурово, офрље и неодговорно критикује Патријарха и Вучића. Сличне гафове нека задржи за цетињске кулоаре и тајне састанке са себи сличним црногорствујућим мантијашима у врху Митрополије. Биће боље и за њега и за СПЦ. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ćiriličar рече

Немојмо заборавити да је:

• од свих архијереја СПЦ митрополит Амфилохије највише прозивао НАТО, и називао их најпогрднијим именима;
  • ЦГ угурана у НАТО, иако то стратешки за НАТО ништа не значи, а амерички председник намерно гурао Марковића као задњу фукару, прозивао режим Ђукановића као криминални у предизборној кампањи и докле год је могао одуговлачио да потпише улазак ЦГ у НАТО;
  • НАТО, тренутно, заустављен на руским границама, а нова оружја, јединствена, која Русија има избија НАТОу све војне адуте из руку, те им остаје само пропаганда, те евентуално учлањење неких државица преосалих на Блакану - Србије и БиХ;
  • Православље нападануто и то зато јер је схваћено да је снага Русије, поред моћних оружја у Православљау. Јер се не може лако мењати свест руског, верног народа, те тако земља разбијати изнутра - религијски интервенцинизам, стварање нових држава-нација, већ одавно је једна од стратегија империјализма;
  • напад на СПЦ је део напада на РПЦ, а митрополија ЦГПриморска, као и митрополит Амфилохије су стубови СПЦ и ту је најповоњнији простор за деловање: одвојена је ЦГ и то је послужило као модел за одвајање КиМ; па је укинут српски језик, укинута српска нација а створена монтенегринска - остаје само да се створи несрпска црква;
  •  Милов режим криминалан, те да то зна цео свет, а да је више него јасно да га могу срушити кад год желе, и политички и правно, дакле, да је он уцењен човек - као такав послушан до крајњих граница;
  • Милово самопуздање темењено управо на чињеници да је извршни орган великих фаца;
  • главни и једини противник Мила није ДФ, са њима он може како жели, него Црква и верни народ и Амфилохије - само они имају снагу у ЦГ;
  • Амфилохије свих ових година желео да христијанизује и преостали део, монтенегрински, Црне Горе, али то му није успело;
  • Мило свих ових година знао колика је снага у верницима и Амфилохију, али пошто му нису много сметали за његове планове (промена језика и идентитета - клирик СПЦ говори: "Свако има право да се осећа како жели", има, али не на уштрб и штету другога) није их много ни нападаоа, тек преко Мираша одмеравао снагу митрополије, а шуровао и са једним и са другима;
  • ово набруталнији напада, након 4-5 година пробних покушаја где се јасно показала спремност да се иде до краја;
  • Закон усвојен, и то је за овај пут Моненегринима довољно - на његову примену ће се ићи постепено и дугорочно;
  • процес примене закона одлично оруђе "контролисаног хаоса", који Милу омогућава да буде на власти докле му воља.

Сам Патријарх Кирил је изјавио да је напад на митрополију у ЦГ део напада на РПЦ. Вартоломеј јесте дао подршку митрополији против Мила, али то је више користило Истамбулу него Цетињу. Тиме је показао како је "добар момак", и оправдао свој потез у Украјини. Као да каже: "Није истина да сам ја направио раскол. Ја дајем аутокефалије а, ево, нећу је дати овима у ЦГ".

То је замена теза, јер је стање следеће: он нема права да даје аутекафилије, те потврда човека који је направио раскол и који не може да даје аутокефалије, да неће дати аутокеефалију је - лажна потврда! Истовремено, то је изузетна прилика да се, потврђујући нешто на што нема право, оправда нешто што је урађено (у Украјиини)! Тако да је Истамбулу случај у ЦГ вишеструко кориснији него митрополиту и СПЦ. Закон је усвојен, то писмо Мила није ни дотакло. А у свом хаосу, када имамо кнтраверзе попут Вартоломеја: овде признајем, овде не признајем, само доводи до више смутњи, а што је више него корисно онима који лажу и манипулишу. Непринципијелност је "врлина" лажи, а не Истине.

Подсећања ради. Од свих владика у СПЦ митрополит Амфилохије је највише говорио против уласка у ЕУ. Мало после тога изјавио је у разговору са амбасадором Италије у Црној Гори да он никада није био против уласка Црне Горе у ЕУ и да ЕУ може. Да не може само НАТО. Он дакле мења приче ко грамофонске плоче. Зато му народ српски народ у Црној Гори више и не верује ко некада. Далеко више верују Јоаникију. И нико Амфилохију није крив већ он сам и његово политиканство и непринципијелност. 

Подели на овим сајтовима

Ја разумем да Зоран намерно не види улогу Ватикан али да маса вас идете у погрешном правцу и видите споредне играче као идејне креаторе овог зла које се нама дешава то не могу да схватим.  И да напоменем Ватикна је пред вратима!

Подели на овим сајтовима

@Неко тамо Како кажу: "Родило се, сад ваља љуљати"...Мило није сасечен у корену, и сад је то што је...прблем је што је сад "цара до доувара" и не видим другог пута сем ставити све на место, Годинама се види, чује и осећа да клир доле стидљиво и ретко спомиње Српство. Мило све више труби о великосрпском национализму, сва права Срба укида, а клир све тише изговара српско име.

Ајде та црногорштина да се и помиње кад јој је место...нисам читао писмо о. Гојка, али отац (=онај лингвиста) копира горе део писма где о. Гојко каже за Мирославо Јеванђеље да је "споменик црногорске писмености", или како је већ формулисао...значи и старији брат Стефана Немање беше Црногорац...па сви смо Црногорци...него, онда да Црна Гора анексира "своју" Србију па да правимо фајронт. А оно "србијански"  је уведено у званичну употребу ЦеГе клира...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...